Gość: V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 23:56 Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA. Na świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miss_mag Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA 27.06.03, 00:05 Gość portalu: V.C. napisał(a): > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA. Na > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. Chyba sie cieszysz, nie, bo to prosta droga do wymarcia. Tylko nad jakim to hegemonem bedziesz sie wtedy znecal? Moze Chiny lub Indie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 00:14 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA. Na > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. > Chyba sie cieszysz, nie, bo to prosta droga do wymarcia. Tylko nad jakim to > hegemonem bedziesz sie wtedy znecal? Moze Chiny lub Indie? Nie życzę aż tak źle Ameryce . Do wymarcia droga daleka . Przeciez przyrost jest dodatni , a Latynosów ( i Latynosek coraz więcej . P.S. Jeśli ja się rzekomo "znecam" nad "biedną" i bogu ducha winną Ameryką , to co mozna powiedzieć o maniekxxx czy watto ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do V.C. 27.06.03, 00:24 Gość portalu: V.C. napisał(a): > P.S. Jeśli ja się rzekomo "znecam" nad "biedną" i bogu ducha winną > Ameryką , to co mozna powiedzieć o maniekxxx czy watto ? Nie wiem, co o nich powiedziec, ale wiem co mozna powiedziec o Tobie: jestes normalny )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do miss_mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 00:32 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > P.S. Jeśli ja się rzekomo "znecam" nad "biedną" i bogu ducha winną > > Ameryką , to co mozna powiedzieć o maniekxxx czy watto ? > Nie wiem, co o nich powiedziec, ale wiem co mozna powiedziec o Tobie: jestes > normalny )) Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: do V.C. 27.06.03, 00:38 Gość portalu: V.C. napisał(a): > miss_mag napisała: > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > P.S. Jeśli ja się rzekomo "znecam" nad "biedną" i bogu ducha winną > > > Ameryką , to co mozna powiedzieć o maniekxxx czy watto ? > > Nie wiem, co o nich powiedziec, ale wiem co mozna powiedziec o Tobie: jest > es > > normalny )) > > Dziękuję Prosze Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA 27.06.03, 00:18 Gość portalu: V.C. napisał(a): > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA. Na > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi forumowiczami tą informacją? Naprawdę jestem ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 00:25 janusz2_ napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA. Na > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. > > Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi forumowiczami > tą informacją? > Naprawdę jestem ciekaw. Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed bezrobociem ( 6,1 % ) ? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA 27.06.03, 00:34 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > bezrobociem ( 6,1 % ) ? Nie, w 1990 roku nalozyly sie dwie fale urodzin: najstarsze kobiety z pokolenia baby boomers (urodzone miedzy 1950 a 1960 rokiem) jeszcze rodzily, a juz rodzily najmlodsze corki baby boomers. Natomiast problem bezrobocia moze tlumaczyc niski przyrost naturalny w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 00:39 miss_mag napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > > bezrobociem ( 6,1 % ) ? > Nie, w 1990 roku nalozyly sie dwie fale urodzin: najstarsze kobiety z > pokolenia baby boomers (urodzone miedzy 1950 a 1960 rokiem) jeszcze rodzily, a > juz rodzily najmlodsze corki baby boomers. Nie tłumaczy to jednak faktu , że jest on NAJNIŻSZY w historii USA . Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Najniższy przyrost naturalny w historii USA 27.06.03, 00:43 Gość portalu: V.C. napisał(a): > janusz2_ napisał: > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w historii USA > . Na > > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 1990. > > > > Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi > forumowiczami > > tą informacją? > > Naprawdę jestem ciekaw. > > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > bezrobociem ( 6,1 % ) ? A jaki jest przyrost naturalny w Niemczech (9,79% bezrobotnych) lub we Francji (9,10% bezrobotnych)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do Janusza2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 00:48 janusz2_ napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > janusz2_ napisał: > > > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > > > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w histori > i USA > > . Na > > > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w roku 199 > 0. > > > > > > Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi > > forumowiczami > > > tą informacją? > > > Naprawdę jestem ciekaw. > > > > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > > bezrobociem ( 6,1 % ) ? > > A jaki jest przyrost naturalny w Niemczech (9,79% bezrobotnych) lub we Francji > (9,10% bezrobotnych)? A dlaczego pytasz ? Czy ma to wpływ na sytuację w USA ? P.S. W Niemczech - ujemny , we Francji - dodatni , przyzwoity . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: do Janusza2 IP: *.ces.clemson.edu 27.06.03, 00:53 Gość portalu: V.C. napisał(a): > janusz2_ napisał: > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > janusz2_ napisał: > > > > > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > > > > > > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w hi > stori > > i USA > > > . Na > > > > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w rok > u 199 > > 0. > > > > > > > > Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi > > > forumowiczami > > > > tą informacją? > > > > Naprawdę jestem ciekaw. > > > > > > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > > > > bezrobociem ( 6,1 % ) ? > > > > A jaki jest przyrost naturalny w Niemczech (9,79% bezrobotnych) lub we > Francji > > (9,10% bezrobotnych)? > > A dlaczego pytasz ? Czy ma to wpływ na sytuację w USA ? > > P.S. W Niemczech - ujemny , we Francji - dodatni , przyzwoity . > > w Niemczech (zachodnich) przyrost byl bardzo niski od dawna, nawet w czasach dobrobytu, wiec mysle, ze to nie ma az tak znacznego wplywu. Przypuszczam, ze najwazniejsza jest piramidka demograficzna, tzn. gdy w wiek rozrodczy wchodzi pokolenie jakiegos wyzu to jest duzy przyrost, jak niz to maly. Oczywiscie moga sie nakladac dodatkowe efekty, ale nie podejrzewalbym ludzi o zbyt racjonalne zachowania w zakresie seksu i rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: do Janusza2 27.06.03, 01:00 Gość portalu: V.C. napisał(a): > janusz2_ napisał: > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > janusz2_ napisał: > > > > > > > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > > > > > > > > > > > > Wskaźnik urodzin w 2002 roku osiągnął najniższy poziom w hi > stori > > i USA > > > . Na > > > > > świat przyszło 4 019 280 dzieci czyli o 17% mniej niż w rok > u 199 > > 0. > > > > > > > > Mógłbyś powiedzieć, co Cię skłoniło, aby podzielić się z innymi > > > forumowiczami > > > > tą informacją? > > > > Naprawdę jestem ciekaw. > > > > > > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed > > > > bezrobociem ( 6,1 % ) ? > > > > A jaki jest przyrost naturalny w Niemczech (9,79% bezrobotnych) lub we > Francji > > (9,10% bezrobotnych)? > > A dlaczego pytasz ? Czy ma to wpływ na sytuację w USA ? Sam napisałeś, że doszukujesz się przyczyn tego zjawiska w USA. "Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa przed bezrobociem ( 6,1 % ) ?" Jeżeli szukasz jakjeś uniwersalnej zależności pomiędzy wskaźnikiem urodzin a sytuacją gospodarczą i wynikającymi z niej obawami (lub nadziejami) ludzi, to zapewne warto popatrzeć także na inne kraje. Np. w 2002r w USA było 14.1 urodzin na 1,000 obywateli zaś w Niemczech zanotowano 8.99 urodzin na 1,000 obywateli. We Francji 11.94 urodzin na 1,000 obywateli. Cieszę się, że Twoje rozumowanie wykazuje,że stan gospodarki USA powoduje większy optymizm u Amerykanów niż stan gospodarki Niemiec u Niemców czy Francji u Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Nie kombinujcie 27.06.03, 01:08 Jesliby decyzje dotyczace potomstwa mialy byc oparte na ocenie sytuacji spoleczno-gospodarczej rodziny, to by ziemianie dawno wygineli. Nie bylo by przyrostu ani wsrod niewolnikow, ani w czasie okupacji hitlerowskiej, ani wsrod kregow pozanomenklatury komunistycznej (czyli 90% spoleczenstwa). Mowi John do Mary: dawaj dzis d... bo uslyszalem w telewizji, ze gielda sie ruszyla. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Nie kombinujcie 27.06.03, 01:12 sceptyk napisał: > Jesliby decyzje dotyczace potomstwa mialy byc oparte na ocenie sytuacji > spoleczno-gospodarczej rodziny, to by ziemianie dawno wygineli. Nie bylo by > przyrostu ani wsrod niewolnikow, ani w czasie okupacji hitlerowskiej, ani wsrod > > kregow pozanomenklatury komunistycznej (czyli 90% spoleczenstwa). Mowi John do > Mary: dawaj dzis d... bo uslyszalem w telewizji, ze gielda sie ruszyla. Ja się z Tobą zgadzam. Staram się jednak wykazać VC, że nawet stosując jego argumentację (VC napisał: > Doszukuję się przyczyn tego zjawiska . Niepewność jutra ? Obawa > przed bezrobociem ( 6,1 % ) ?) doszłoby się do wniosku, że gospodarka USA jest lepiej oceniana przez swoich obywateli niż gospodarki Francji czy Niemiec. A jestem pewien, że takich wniosków VC wyciągać nie chciał )) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: Nie kombinujcie 27.06.03, 02:53 sceptyk napisał: > Mowi John do Mary: dawaj dzis d... bo uslyszalem w telewizji, ze gielda sie > ruszyla. Hmmm, now I know what's rocking this boat, at least from time to time. Odpowiedz Link Zgłoś