wikul 03.10.07, 11:05 ...zdeponuj go w najbiliższym kościele. www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=en-GB&ie=UTF- 8&rls=PBEA,PBEA:2007-40,PBEA:en-GB&q=schowaj+babci+dow%c3%b3d Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikul Re: Haszu schowaj swój dowód. Najlepiej już teraz 03.10.07, 11:09 Niestety link do googli za długi widocznie, wiec moze ten: www.pardon.pl/artykul/2636/schowaj_babci_dowod Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Pomino akcji propagandowej "Polacy nie umieją wyba 03.10.07, 11:13 dołączył ostatnio zarzut natury moralnej: brak umiejętności wybaczania. Zarzut ten miewa postać ogólną i w tej też postaci jest upowszechniany: Polacy jako naród mieliby być dotknięci tym defektem. Otóż bardziej niż sam zarzut interesuje mnie jego kluczowe słowo: “przebaczenie”. · Co to znaczy: przebaczyć? Czy po prostu tyle co: puścić w niepamięć, przejść mimo? Wydaje się, że nie. Akt przebaczenia zakłada zainteresowanie innym, jest skierowany ku innemu, ku winowajcy - nie polega więc na nonszalanckim: “nie mówmy o tym”. Ponadto krzywda - bez względu na jej rozmiar - jest sprawą poważną. Narusza bowiem dobro i odbiera poczucie bezpieczeństwa. Ten, kto ją lekceważy - nawet jeśli taką postawę przyjmuje pokrzywdzony - przyzwala na nią, w pewnej więc mierze w niej uczestniczy. Nie - przebaczenie nie uchyla krzywdy i na pewno jej nie bagatelizuje. Raczej wymaga tego, by ją dostrzec i przeżyć. By pokrzywdzony uznał ją i - przynajmniej wobec samego siebie - w jakimś sensie o niej zaświadczył. Tylko wtedy jest ono możliwe. Przebaczenie to swego rodzaju akt, działanie. Jego adresatem jest inny człowiek. Niekiedy także ja sam, który wybaczam - bywa przecież, że wybaczam sobie. A co jest jego przedmiotem? W znaczeniu subiektywnym: utrwalone negatywne nastawienie. Wybaczam, a więc nie żywię już urazy, nie pragnę odwetu, nie zrywam więzi, nie mam w sobie nienawiści. W znaczeniu obiektywnym, i może bardziej istotnym: doznana krzywda, a więc pewien normatywny ład. Sprawiedliwość prawna domaga się, by za wyrządzone zło należycie odpłacić. Sprawiedliwość wszelka wymaga, by za nie zadośćuczynić. Akt przebaczenia nie uchyla wymogu zadośćuczynienia. Jest natomiast decyzją - zawsze osobistą - zrzeczenia się odpłaty. W relacjach z osobą bliską ta decyzja oznacza powrót do nadziei i zaufania. Jeśli przynosi jakiś dar, to ten dar obejmuje oboje. Paweł Lisicki w esejach ostatnio wydanych (”Powrót z obcego świata” chyba trafnie podkreśla, że postawa wybaczająca jest czymś nadnaturalnym. Z pewnością jest czymś nadzwyczajnym - jest przecież postawą wielkoduszną. O wybaczenie można tylko prosić, można o nie apelować lub doń zachęcać - żaden obowiązek go nie wymusza. Ale też żadna okoliczność zewnętrzna go nie zatrzymuje. · Słyszymy często: wybaczenie wymaga uprzedniej skruchy winowajcy. Ale cóż to znaczy? Bez względu na postawę winowajcy nie mamy obowiązku wybaczać. I bez względu na postawę winowajcy wybaczyć możemy. Wielkoduszność nie ma zewnętrznych granic. Nie zamyka rachunków, lecz je odrzuca. Przebaczenie jest aktem nieuwarunkowanym. Jest czynem wolnym. Możemy więc wybaczyć również wtedy, gdy sprawca nie uświadamia sobie własnego występku. A nawet wtedy, gdy się nim syci, gdy - odrzucając skruchę - występek akceptuje. Wtedy jednak nie możemy się ze sprawcą pojednać. Nie przebaczenie, lecz pojednanie wymaga skruchy winowajcy. Wymaga również odwagi i pokory: przyznania się i gotowości do przyjęcia odrzucenia. Ale także od tego, kto zła doznał, pojednanie wymaga pokory i odwagi. Trzeba pokory, by wyznać, że zostaliśmy dotknięci, zranieni, upokorzeni, że postawa innego nas obchodzi, że zależy nam na nim. Trzeba odwagi, by ze swoją raną skonfrontować się z innym, by w charakterze świadka własnej sprawy wystąpić wobec innego. Przebaczenie zawsze otwiera drogę do pojednania. Gdy jednak brak odwagi i pokory, pozostawia nas ono w rzeczywistości tylko osobistej. Wprowadza ład serca, to prawda - dlatego jest aktem nie tylko wolnym, lecz także twórczym. Ale spełnia się dopiero wtedy, gdy wystawia nas na ryzyko osobowego kontaktu z innym człowiekiem. Dopiero wówczas, gdy to ryzyko przyjmiemy, będziemy tymi, którzy “wprowadzają pokój”. Jerzy Wocial Jest pracownikiem Instytutu Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego. Należy do rady redakcyjnej miesięcznika “Więź” Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Jesteś gotów do skruchy za bezeceństwa wobec #-a? 03.10.07, 11:17 bys na powrót mógł wrócić do swego człowieczeństwa ze stanu skundlenia? Po moim ewentualnym wybaceniu? Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ______________wybacenie...? ___________:-) 03.10.07, 11:18 > Po moim ewentualnym wybaceniu? Nie bój się! To tylko literówka... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: ______________wybacenie...? ___________:-) 03.10.07, 11:24 hasz0 napisał: > > Po moim ewentualnym wybaceniu? > > Nie bój się! To tylko literówka... Pisz co chcesz tylko nie psuj mi watka tym dziecinnym kreseczkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: ______________wybacenie...? ___________:-) 03.10.07, 11:27 Oślepłeś na stare lata? Wiesz ile takich wątków przeoczyłeś? Jesli widzisz te kreseczki to dziekuj za zdrowie... i uważaj na cisnienie krwi Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Jesteś gotów do skruchy za bezeceństwa wobec 04.10.07, 20:16 hasz0 napisał: > > bys na powrót mógł wrócić do swego człowieczeństwa > ze stanu skundlenia? > > Po moim ewentualnym wybaceniu? Wybacacie baco ? To se wybacajcie po moim ewentualnym wybaceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: Mógłbyś chociż raz na temat ? 03.10.07, 11:19 Poruszałem go już wielokrotnie w przeróżnych kontekstach i konfiguracjach zapytaj AG Dachsa i Cs Odpowiedz Link Zgłoś
stan.borys Hasz, zgredzie nie denerwuj się ! 03.10.07, 11:30 Bo ci się znowu pindol zmoherzy, biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Mógłbyś chociż raz na temat ? 03.10.07, 11:30 no to jak poruszyłes te temat i nie masz więcej nic do dodania, to nie rozwalaj czyjegoś wątku wpisami nie na temat. A. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ropirzania od prowokacji nie odróżniasz naucz się 03.10.07, 11:41 rozumieć kontekst Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _______a tak na marginesie borys Ci nigdy 03.10.07, 11:44 nie przeszkadzał. Podobnie jak inni, których znasz z innych forumów. Dlaczego? Wybiórczość tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: a tak na marginesie borys Ci nigdy 03.10.07, 11:48 hasz0 napisał: > nie przeszkadzał. Podobnie jak inni, których znasz z innych forumów. > Dlaczego? Wybiórczość tylko? To nie jest watek o borysie, nie zauważyłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Wrednie prowokujesz z borysem i nie zauważasz? 03.10.07, 12:27 Oskarżając jednocześnie szalbierczo i cynicznie, jak to czytelnicy GW maja w zwyczaju o ... rozpirzanie i pisanie nie na temat, podczas gdy piszę dokładnie na temat: o prowokatorach i ich wybiórczych metodach z jednoczesną, jakże typową, udawaną naiwnie auto-ślepotą na takie naganne metody? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Przeciez w tym watku piszesz... 03.10.07, 12:41 ..tylko NIE NA TEMAT haszu. Daj sobie powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ________cbdo_______OJ ojojoj 03.10.07, 12:56 mylisz się az tak? Nie dziwi mnie więc stan socjologii polskiej. Jej wyalienowanie tematyczne na peryferia żywotnych, nabrzmiałych do stanu łóżka wyrzucanego ze szpitala w stanie agonalnym pacjenta, dla fanaberii oszalałych egocentryków. Jej zboczenie Arnoldowo-Grossowe, homofobowo-naziolskie itp. Prowokacja wojną psychologiczną w interesie oligarchii światowej stała się zapotrzebowaniem i towarem Twojej dziedziny dla najbardziej sqrvionej dziedziny społecznej. I ta krtytyka metod prowokacji wybiórczo-WYBORCZEJ to nie jest poruszany przeze mnie temat tego prowokacyjnego wybiórczo-wyborczego watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=69919776&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: ________cbdo_______OJ ojojoj 03.10.07, 13:03 Bardzo intersujaca ocena stanu polskiej socjologii, z ktora sie oczywiscie zgadzam w odniesieniu do usluznych wobec PiS-iu panow..alisci znowu najzupelniej nie na temat. Pozdrawiam cie po austriacku, gdyz wlasnie jestem na wakacjach u znajomych w tym pieknym kraju Jablecznik sobie pije tutejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: Heurigen w Wiedniu pod Sobieskim?/n 03.10.07, 13:56 Nie, na wsi jestem i pije wyrob produkcji moich przyjaciol. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Wrednie prowokujesz z borysem i nie zauważasz 03.10.07, 23:26 Zawsze piszę, nawiedzony oszołomie, we własnym imieniu. W jaki niby sposób prowokuję ? Pisząc prawdę o twoich kurduplowatych idolach ? Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat _____________Polecam Ci Wikulku żałosny 04.10.07, 12:43 pogarda dla starszyh ludzi poki442003 04.10.07, 12:19 Odpowiedz cytując Odpowiedz tak, ja gardzę starszymi ludźmi, gardzę tymi, którzy martwią się tylko o to czy rząd da im pieniądze na lekarstwa (a te pieniądze w rzeczywistości trafią potem do wypchanych portfeli firm farmaceutycznych, nie muszę chyba przypominać, że jesteśmy największymi lekomanami w Europie), gardzę tymi którzy chcą odebrać swoim dzieciom szanse na lepsze życie, gardze tymi którzy popierają rząd konsumpcyjny, kiedy potrzeba rządu inwestycyjnego. Przejadamy to co teraz zarabiamy, zasiłki, dodatki, zniżki, becikowe. Dlaczego nie postawimy na edukację? Edukację w rozumieniu naukę o świecie, a nie wychowywanie w jakiejś chorej tradycji. Wykształcony sam na siebie zarobi, nie bedzie potrzebowal zadnych zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Terefere kuku...polecam Ci haszu żałosny 04.10.07, 18:01 ...bezkrytyczny zwolenniku ponurej kaczej bandy smutniaków, pozbawionych odrobiny humoru, poniższy tekst. (...)Tak rodzi się świadomość polityczna młodzieży - przeczytałam w jednym z blogów. I choć uważam to stwierdzenie za duże uproszczenie, nie ukrywam, że akcja zrobiła na mnie wrażenie. Dowodzi, że młodym ludziom jednak zależy. Że przyszłość kraju przestaje być abstrakcją i staje się czymś, co ma realny wpływ na nasze życie. I choć bliżej jest mi do hasła Eda Gantro "Nie bądź chamem, nie chowaj babci dowodu. Spokojnie z nią porozmawiaj", to jednak bardzo mnie cieszy takie pospolite ruszenie internautów. Tak samo jak wyniki sondażu dla "Faktów", w którym 2/3 badanych zapowiedziało, że pójdzie głosować. Po latach narzekania na kiepskich polityków i obniżanie się standardów w życiu publicznym, czas najwyższy obudzić się, przestać zrzędzić i po prostu wziąć sprawy w swoje ręce. Iść na wybory. Banalne? I co z tego? www.pardon.pl/artykul/2636/schowaj_babci_dowod Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: _______a tak na marginesie borys Ci nigdy 03.10.07, 12:45 hasz0 napisał: > nie przeszkadzał. Podobnie jak inni, których znasz z innych forumów. > Dlaczego? Wybiórczość tylko? ślepy jesteś Jak we mnie walą Twoi , to głowe odwracasz i pogwizdujesz A. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: _______po atakch z Twej strony na mnie? 03.10.07, 12:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=69919776&a=69926330 Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Haszu, odetchnij z ulgą, Ziobru z pomocą CBA ... 04.10.07, 03:16 ...ich złapiu. www.wprost.pl/ar/114955/Kara-za-Zabierz-babci-dowod/ Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Haszu, odetchnij z ulgą, Ziobru z pomocą CBA 04.10.07, 08:16 wikul napisał: > ...ich złapiu. ..i nadmuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
szach0 Widzisz jaka ta młodzież? 04.10.07, 11:36 Ten co wymyślił jest ok. Pokazano go w TV i dziwi się że ziarenko padło na tak dobrze przygotowany przez Was GRUNT ja nie bom nie młody ino duchem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=69972112&v=2&s=1 Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Widzisz jaka ta młodzież? 04.10.07, 12:32 Dzięki za link: ### e-wodniak 04.10.07, 12:21 Drogi szach0!Twierdzisz w swoich postach,że jesteś grzeczny i merytoryczny,a tymczasem Twoje pytanie:"Co jest takiego dowcipnego w tym chamstwie?" jest wartościujące i agresywne w stylu Dorna.JA JESTEM DZIADKIEM i wiem,że młodzi mają rację!!!Im nie chodzi o wszystkich dziadków i wszystkie babcie,a wyłącznie o tych biednych,do cna ogłupionych,rozmodlonych do odbiornika radiowego,nie mających ŻADNYCH poglądów,a tylko wykonujących polecenia NIEKTÓRYCH proboszczów.Nie widzę w tej akcji żadnego chamstwa,natomiast zastanawia mnie wściekła reakcja smutasów z PiS.Oni się przestraszyli,bo wiedzą,że najgroźniejszy dla głupców jest ŻART!!! Życzę Panu więcej poczucia humoru i szacunku dla młodych.Może oni też zaczną Pana szanować? ### Z głupiego żartu robi się hałas. To nie brak poczucia humoru, to po prostu partyzancka paranoja. A. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat _________Ty ślepy jesteś Widzisz jaka ta młodzież? 04.10.07, 12:47 ja na poczatku się śmiałem tak samo jak Polaczek. Ale gdy zobaczyłem tę agresję wyrosłą na gruncie "młodzier'żowej racji" obserwowanej w każdym tramwaju i autobusie do której to grunt przygotował taki dziadek jak Ty a nie np. Holender wżenił się taki w moja ulicę, gdzie młodzież pracuje, ma obowiązki od chwili odsunięcia od cycka i szacunek do pracy i starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat ________________Agresywne i wartościujące pytanie 04.10.07, 12:50 "Co jest takiego dowcipnego w tym chamstwie?" jest wartościujące i agresywne w stylu Dorna. Nie ma żadnego chamstwa w wątku zarzucającym PiS-i brak poczucia humoru? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=69972112&v=2&s=2 zobacz też post z odp nieagresywną CUŚ CI SIĘ PO pogarda dla starszyh ludzi poki442003 04.10.07, 12:19 Odpowiedz cytując Odpowiedz tak, ja gardzę starszymi ludźmi, gardzę tymi, którzy martwią się tylko o to czy rząd da im pieniądze na lekarstwa (a te pieniądze w rzeczywistości trafią potem do wypchanych portfeli firm farmaceutycznych, nie muszę chyba przypominać, że jesteśmy największymi lekomanami w Europie), gardzę tymi którzy chcą odebrać swoim dzieciom szanse na lepsze życie, gardze tymi którzy popierają rząd konsumpcyjny, kiedy potrzeba rządu inwestycyjnego. Przejadamy to co teraz zarabiamy, zasiłki, dodatki, zniżki, becikowe. Dlaczego nie postawimy na edukację? Edukację w rozumieniu naukę o świecie, a nie wychowywanie w jakiejś chorej tradycji. Wykształcony sam na siebie zarobi, nie bedzie potrzebowal zadnych zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat Re: ________________Agresywne i wartościujące pyt 04.10.07, 13:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=69972112&a=69984187 TY tam mnie pouczałeś pod nowym nickiem? Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat Re: ___________Podasz rekę cs? 04.10.07, 13:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=69908907&a=69973096 Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: pod ostatnim z serii 04.10.07, 14:41 odpowiem. To był/jest ewidentnie żart. Sądzę, że dość głupi ale zależy co kto lubi natomiast robienie z tego Sprawy i uogólnienia na "młodzież" czy dyskutowania/wyzywania za pomocą mediów przez najważniejszych w państwie jest wyrazem partyzanckiej paranoi ewentualnie wyrazem samopoczucia "w oblężonej twierdzy". Nie ma sprawy - tak może się czuć ekipa która kilkanaście lat była na marginesie i po partyzancku "w lesie". Wreszcie mają swoje pięć minut i obruszają się na każdą nawet wynikającą z marnego żartu krytykę. Dla mnie to żałosne jest. Zero dystansu i poczucia humoru. A. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg konspiracja 04.10.07, 21:18 alfalfa napisał: >Po cholerę? > A. kluczenie i chowanie sie przed CBA A. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Widzisz jaka ta młodzież ? 04.10.07, 18:04 alfalfa napisał: > Dzięki za link: > ### > e-wodniak 04.10.07, 12:21 > Drogi szach0!Twierdzisz w swoich postach,że jesteś grzeczny i > merytoryczny,a tymczasem Twoje pytanie:"Co jest takiego dowcipnego w > tym chamstwie?" jest wartościujące i agresywne w stylu Dorna.JA > JESTEM DZIADKIEM i wiem,że młodzi mają rację!!!Im nie chodzi o > wszystkich dziadków i wszystkie babcie,a wyłącznie o tych > biednych,do cna ogłupionych,rozmodlonych do odbiornika radiowego,nie > mających ŻADNYCH poglądów,a tylko wykonujących polecenia NIEKTÓRYCH > proboszczów.Nie widzę w tej akcji żadnego chamstwa,natomiast > zastanawia mnie wściekła reakcja smutasów z PiS.Oni się > przestraszyli,bo wiedzą,że najgroźniejszy dla głupców jest ŻART!!! > Życzę Panu więcej poczucia humoru i szacunku dla młodych.Może oni > też zaczną Pana szanować? > ### > > Z głupiego żartu robi się hałas. To nie brak poczucia humoru, to po > prostu partyzancka paranoja. > A. Masz rację, mam te same odczucia. Nawet zażartowałem z żony zeby pilnowała swój dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Moze przestana sie tak siepac, jak sie polapia, ze 04.10.07, 18:09 powodzenia takiej akcji jest w ich wlasnym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Moze przestana sie tak siepac, jak sie polapi 04.10.07, 18:13 dachs napisał: > powodzenia takiej akcji jest w ich wlasnym interesie. No nie wiem. Im wyższa frekwencja, tym gorszy wynik PiS-u, który ma stały, karny i bezrefleksyjny elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś