Dodaj do ulubionych

Oltarz z bursztynu !!!

IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 19.12.01, 20:23
Jankowskiego oltarz z bursztynu, ma przycmic komnate bursztynowa.
Kto mowi ze On sie boi Boga, watpie czy On wogule wierzy w Boga.
Ach, jaka szkoda biednej Polski i setki tysiecy biednych Polakow.
Gdyby Bog byl, to napewno nie patrzylby sie na to przez palce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Balzer Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 20:29
      On wierzy tylko w pieniadze. On i ten drugi Rydzyk.
    • Gość: wild Julku :) jako ze wiesz co Bog NAPEWNO zrobi ... IP: *.net.bialystok.pl 19.12.01, 20:43
      Gość portalu: Julek napisał(a):

> Jankowskiego oltarz z bursztynu, ma przycmic komnate bursztynowa.
      > Kto mowi ze On sie boi Boga, watpie czy On wogule wierzy w Boga.
      > Ach, jaka szkoda biednej Polski i setki tysiecy biednych Polakow.
      > Gdyby Bog byl, to napewno nie patrzylby sie na to przez palce.

Mt 26:6-12
      6. Gdy Jezus przebywał w Betanii, w domu Szymona Trędowatego,
      7. podeszła do Niego kobieta z alabastrowym flakonikiem drogiego olejku i wylała
      Mu olejek na głowę, gdy spoczywał przy stole.
      8. Widząc to, uczniowie oburzali się, mówiąc: Na co takie marnotrawstwo?
      9. Przecież można było drogo to sprzedać i rozdać ubogim.
      10. Lecz Jezus zauważył to i rzekł do nich: Czemu sprawiacie przykrość tej
      kobiecie? Dobry uczynek spełniła względem Mnie.
      11. Albowiem zawsze ubogich macie u siebie, lecz Mnie nie zawsze macie.
      12. Wylewając ten olejek na moje ciało, na mój pogrzeb to uczyniła.
      (BT)

Łk 16:9
      9. Ja też wam powiadam: Pozyskujcie sobie przyjaciół niegodziwą mamoną, aby
      gdy /wszystko/ się skończy, przyjęto was do wiecznych przybytków.
      (BT)

heeej!smile
      • Gość: tete Mimo wszystko IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 22:35
        Jest w tym przykra dla mnie przesada - tzn. ołtarz, który ma przyćmić ...
        Elephantiasis. Ambicja i gwiazdorstwo ponad rozsądek. Czasem mam wrażenie, że
        ponad Boga również.
        Wydaje się to jednak Maxiu bardzo dalekie od tego co przytoczyłeś.
        Już ja wolę te skromne ołtarze i biedne kościółki. Jak ten unicki - nad samą
        granicą z Ukrainą. Ma kilkaset lat - i nie przetrwa kilku. Nie ma pieniędzy by
        go uratować...Pewnie zabezpieczenie kosztowałoby mniej niż kawałek
        bursztynowego ołtarza. Utracimy go bezpowrotnie.

pzdr.tete

• Gość: wild Mimo wszystko? :)) IP: *.net.bialystok.pl 20.12.01, 00:37
          Gość portalu: tete napisał(a):

> Ma kilkaset lat - i nie przetrwa kilku. Nie ma pieniędzy by
          > go uratować...

dlatego ze ktos myślał tak jak Ty zeby skromny wybudowac!:]
          to sie nazywa oszczednosc?smile) NIE! to sie nazywa marnotrastwo tacy tamtych ludzi!

średniowieczne katedry to przykład dobrego zrozumienia słów!wink

no ale wygląd to rzecz gustu! ( subiektywizm )

PS. nie lubie współczesnej (posoborowej?) architektury sakralnej jest dla
          mnie "niestrawna" czytaj: sacrum jest w fazie "poczwarki" :]
          • Gość: Balzer Re: Mimo wszystko? :)) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 01:10
            Jak ludzie tacy głupi zeby na tace dawac, to potem maja Mazowsze na bibce prałata
          • Gość: tete Czy aby dobrze mnie zrozumiałeś ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 19:55
            Gość portalu: wild napisał(a):

> >
            > dlatego ze ktos myślał tak jak Ty zeby skromny wybudowac!:]
            > to sie nazywa oszczednosc?smile) NIE! to sie nazywa marnotrastwo tacy tamtych ludz
            > i!
            >
            > średniowieczne katedry to przykład dobrego zrozumienia słów!wink
            >
            > no ale wygląd to rzecz gustu! ( subiektywizm )
            >
            >
            > PS. nie lubie współczesnej (posoborowej?) architektury sakralnej jest dla
            > mnie "niestrawna" czytaj: sacrum jest w fazie "poczwarki" :]

Drogi Wild ! Szkoda, że nie widziałeś tego kościoła ... Taca ! Cud prawdziwy, że
            fundator się znalazł. Sam jesteś "poczwarka" i tyle !
            Inna sprawa gotyk (kto nie lubi gotyckich katedr - a przynajmniej któż ich nie
            podziwia ?) a inna - ołtarz z bursztynu.

pozdrawiam, smile)tete

• Gość: wild od poczwarki! :) IP: *.net.bialystok.pl 22.12.01, 12:27
              Gość portalu: tete napisał(a):

> Drogi Wild ! Szkoda, że nie widziałeś tego kościoła ... Taca ! Cud prawdziwy, ż
              > e
              > fundator się znalazł. Sam jesteś "poczwarka" i tyle !
              > Inna sprawa gotyk (kto nie lubi gotyckich katedr - a przynajmniej któż ich nie
              > podziwia ?) a inna - ołtarz z bursztynu.

ale spokooojnie! smile o i sie znalazł! luks!
              prawdopodobnie widzac projekt tego no ... z bursztynu nie dałbym ... grosza!smile
              ale...

ps. subiektywizm prawda?:]

pozdrówka!tongue_out
      • Gość: U Re: Julku :) jako ze wiesz co Bog NAPEWNO zrobi ... IP: *.gis.net 25.04.02, 17:32
        Gość portalu: wild napisał(a):

> Gość portalu: Julek napisał(a):
        >
        > > Jankowskiego oltarz z bursztynu, ma przycmic komnate bursztynowa.
        > > Kto mowi ze On sie boi Boga, watpie czy On wogule wierzy w Boga.
        > > Ach, jaka szkoda biednej Polski i setki tysiecy biednych Polakow.
        > > Gdyby Bog byl, to napewno nie patrzylby sie na to przez palce.
        >
        >
        > Mt 26:6-12
        > 6. Gdy Jezus przebywał w Betanii, w domu Szymona Trędowatego,
        > 7. podeszła do Niego kobieta z alabastrowym flakonikiem drogiego olejku i wylał
        > a
        > Mu olejek na głowę, gdy spoczywał przy stole.
        > 8. Widząc to, uczniowie oburzali się, mówiąc: Na co takie marnotrawstwo?
        > 9. Przecież można było drogo to sprzedać i rozdać ubogim.
        > 10. Lecz Jezus zauważył to i rzekł do nich: Czemu sprawiacie przykrość tej
        > kobiecie? Dobry uczynek spełniła względem Mnie.
        > 11. Albowiem zawsze ubogich macie u siebie, lecz Mnie nie zawsze macie.
        > 12. Wylewając ten olejek na moje ciało, na mój pogrzeb to uczyniła.
        > (BT)
        >
        > Łk 16:9
        > 9. Ja też wam powiadam: Pozyskujcie sobie przyjaciół niegodziwą mamoną, aby
        > gdy /wszystko/ się skończy, przyjęto was do wiecznych przybytków.
        > (BT)
        >
        > heeej!smile

Nie mam pod reka Biblii,wiec bede improwizowal.

Mam na mysli nauke Jezusa,zeby z modlitwy nie robic przedstawienia,a odejsc od tlumu i modlic sie,zeby
        nikt nie widzial,skromnie......Ja nie myle wiary z koscielnymi urzednikami.Moj Bog jest wszedzie-w moim
        mateczniku w piwnicy,w samochodzie, w pracy...........

• Gość: XXL Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.echostar.pl 20.12.01, 00:42
      Gdyby w przeszłości nie było takich Jankowskich,
      to dzisiaj z zabytków w Polsce były by tylko kurne chaty.

A pamiętacie tych złodzieji co wybudowali Wawel, Kościół
      Mariacki czy Zamek Królewski i tysiące innych ??????
      • Gość: siedem Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 12:04
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Gdyby w przeszłości nie było takich Jankowskich,
        > to dzisiaj z zabytków w Polsce były by tylko kurne chaty.
        >
        > A pamiętacie tych złodzieji co wybudowali Wawel, Kościół
        > Mariacki czy Zamek Królewski i tysiące innych ??????

albo tych burżuazyjnych krwiopijców faraonów co ciemiężyli lud pracujący miast [a
        były takie?] i wsi egipskich?
        7,30
        • Gość: gomez Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 13:16

jedno pytanie tylko jeszcze .z ktorej dynastii faraonow pochodzi Jankowski ?
          poza tym czasy jakby sie zmienily.dzisiaj przesyt formy nad trescia nie budzi w
          srod maluczkich podziwu a tylko frustracje
          • Gość: siedem Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 13:20
            Gość portalu: gomez napisał(a):

>
            > jedno pytanie tylko jeszcze .z ktorej dynastii faraonow pochodzi Jankowski ?
            > poza tym czasy jakby sie zmienily.dzisiaj przesyt formy nad trescia nie budzi w
            >
            > srod maluczkich podziwu a tylko frustracje

i zawsze tak było...
            odsyłam do biblijnego cytatu MAX'a
            maluczcy mają to do siebie, że zawsze są sfrustrowani
            ot taka cecha maluczkich
            7,00
          • Gość: luka Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: 217.67.196.* 20.12.01, 13:24

> jedno pytanie tylko jeszcze .z ktorej dynastii faraonow pochodzi Jankowski ?
            > poza tym czasy jakby sie zmienily.dzisiaj przesyt formy nad trescia nie budzi w
            > srod maluczkich podziwu a tylko frustracje

A komu przeszkadzają kapiące złotem prawosławne cerkwie?
    • galba 4 pytania 20.12.01, 13:25
      1. Co mają setki tysięcy Polaków do ołtarza ks. prałata?
      2. Skąd czerpiesz wiedzę o tym co zrobiłby Bóg?
      3. Co uprawnia Cię do stwierdzenia, iż ks. Prałat przypuszczalnie nie wierzy w
      Boga?
      4. Dlaczego piszesz, światły Polaku, wyrazy „w ogóle” łącznie i przez „u”?

Galba
      • Gość: gomez Re: 4 pytania IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 13:44
        czasy sie prosze panow zmienily.tylko nieliczni nie biora tego pod uwage.o ile
        wiem dzisiaj nikt juz nie buduje piramid i cerkwi o dachach ze zlota.a moze
        sie myle? .w takim razie prosze o fakty
        • Gość: luka Re: 4 pytania IP: 217.67.196.* 20.12.01, 13:45

> czasy sie prosze panow zmienily.tylko nieliczni nie biora tego pod uwage.o ile
          > wiem dzisiaj nikt juz nie buduje piramid i cerkwi o dachach ze zlota.a moze
          > sie myle? .w takim razie prosze o fakty

Widziałeś kiedyś cerkiew od środka?
          • Gość: gomez Re: 4 pytania IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 13:48
            tylko na zdjeciach.co dalej
            • Gość: luka Re: 4 pytania IP: 217.67.196.* 20.12.01, 13:52

> tylko na zdjeciach.co dalej

Nie masz zatem wrażenia, iż wystawność obrządku wschodniego w byle cerkwi
              przyćmiewa ołtarz w ponurej, ciemnej świątyni xiędza Jankowskiego?
              • Gość: gomez Re: 4 pytania IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 14:00
                byc moze .zalezy jeszcze kto czego szuka w kosciele.czy byles moze kiedys w
                jakims bardzo starym kosciele sam wieczorem? tego nie zastapi zaden oltarz
                chocby z bursztynu.
                • Gość: luka Re: 4 pytania IP: 217.67.196.* 20.12.01, 14:02

> byc moze .zalezy jeszcze kto czego szuka w kosciele.czy byles moze kiedys w
                  > jakims bardzo starym kosciele sam wieczorem? tego nie zastapi zaden oltarz
                  > chocby z bursztynu.

To nie ma nic do rzeczy. Zarzut był taki - zbytnia wystawność. Daleko jednak do
                  bizantyjskiego bogactwa prawosławia.
                  • Gość: gomez Re: 4 pytania IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 14:08
                    polskiemu barokowi tez nie wiele brakuje do swiatyn bizantyjskich jesli chodzi
                    o bogactwo zdobien i tp.jedna jest roznica .te budowle powstaly dawno temu
                    dlatego nie raza przepychem .jesli cos podobnego buduje sie w 21 wieku to jest
                    to wedlug mnie nie na miejscu
                    • Gość: luka Re: 4 pytania IP: 217.67.196.* 20.12.01, 14:21

> polskiemu barokowi tez nie wiele brakuje do swiatyn bizantyjskich jesli chodzi
                      > o bogactwo zdobien i tp.jedna jest roznica .te budowle powstaly dawno temu
                      > dlatego nie raza przepychem .jesli cos podobnego buduje sie w 21 wieku to jest
                      > to wedlug mnie nie na miejscu

Po upadku ZSRS otworzono na powrót wiele cerkwi - i obecnie nie odbiegają one
                      bogactwem wnętrz od innych.
                    • Gość: Galba do Luki i Gomeza IP: 213.17.161.* 20.12.01, 14:21
                      Zarzutem postawionym ks. Jankowskiemu była zbytnia rozrzutność. Obrona przez
                      dowodzenie, iż Prawosławie bardziej lubuje się w przepychu wydaje mi się
                      chybiona – nie w tym rzecz. Prawidłowo sformułowany problem powinien
                      brzmieć: „Czy ks. Jankowski ma prawo do takiej rozrzutności” a odpowiedź: „Tak,
                      dopóki nie czerpie pieniędzy z kasy państwowej – z prywatnym (darowanym)
                      groszem może robić co mu się podoba – nawet przypalać cygaro”.

Galba

• Gość: luka Re: do Galby IP: 217.67.196.* 20.12.01, 14:24
                        Gość portalu: Galba napisał(a):

> Zarzutem postawionym ks. Jankowskiemu była zbytnia rozrzutność. Obrona przez
                        > dowodzenie, iż Prawosławie bardziej lubuje się w przepychu wydaje mi się
                        > chybiona – nie w tym rzecz. Prawidłowo sformułowany problem powinien
                        > brzmieć: „Czy ks. Jankowski ma prawo do takiej rozrzutności” a odpo
                        > wiedź: „Tak,
                        > dopóki nie czerpie pieniędzy z kasy państwowej – z prywatnym (darowanym)
                        > groszem może robić co mu się podoba – nawet przypalać cygaro”.

Odnoszę się cały czas to tekstu gomeza z 13:16. I wcale nie bronię ks.
                        Jankowskiego.

• Gość: siedem Re: do Luki i Gomeza IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 14:27

> groszem może robić co mu się podoba – nawet przypalać cygaro”.
                        >
                        > Galba

i chędożyć sexowne tancereczki z zespołu mazowsze!!!
                        7,00
                    • Gość: siedem Re: 4 pytania IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 14:24

> polskiemu barokowi tez nie wiele brakuje do swiatyn bizantyjskich jesli chodzi
                      > dlatego nie raza przepychem .jesli cos podobnego buduje sie w 21 wieku to jest

a budynki ZUS przy których siedziba IBMpolska, COCACOLApolska wyglądają jak
                      baraki. są na miejscu? jak myślisz?
                      -zabrze
                      -katowice
                      7,03
                    • Gość: siedem Re: 4 pytania IP: *.tgory.pik-net.pl 21.12.01, 07:42

gomez - kończąc
                      żeby między nami nie było urazy
                      wyjaśniam, że nie należe do fanklubu ks. prałata
                      i jestem przekonany o innym wizerunku prawdziwego duchownego

ten pan jest tylko człowiekiem
                      a "człowiekom" zdarzają się takie przypadłości
                      jak przemożna chęć zostawienia po sobie materialnego śladu
                      6,88
                      • Gość: Julek Re: Siedem (grzechow glownych) IP: *.python.dialup.pol.co.uk 22.12.01, 12:19
                        Uderz w stol itd.
                        Dlaczego Siedem obruszyl sie na mnie? bo mialem czelnosc poruszyc sprawe,
                        ktora Go bardzo boli, a mianowice sprawa kleru. Sprawa kleru w stylu
                        Jankowskiego. Mialem niestety stycznosc z tego rodzaju ludzmi i musze przyznac,
                        ze dzieki nim otworzyly mi sie oczy i dzieki nim odstapilem od KK i od wiary w
                        Boga. Nie ucieklem, jak sugeruje Siedem, wywieziono nas do Rosji sowieckiej w
                        1940 roku.
                        W Anglii od roku 1947 zaczeto zakladac polskie parafie katolickie, ktore
                        skupialy wiekszosc polskich uchodzcow.
                        Nam przydzielono Ks. ktory nie stronil od kieliszka i poza alkoholem i
                        kobietkami, nie wiele go obchodzila parafia. Po kilku latach zmieniono nam
                        biednego alkoholika. Tym razem przyjechl wielki pyszalek i wielbiciel
                        pieniedzy, gdy chodzil po koledzie, proponowal dwie "koperty" w jednej na
                        ksiedza w drugiej na dom parafialny. Nalezy dodac ze pieniadze zebrane po
                        koledzie, z tac, jak rowniez pieniadze za uslugi sakralne jak, sluby, chrzciny,
                        pogrzeby, ksiadz zatrzymywal dla siebie do wlasnej dyspozycji, nigdy z nikim
                        sie nie rozliczajac. W nastepnej kolejnosci, przyjechal na parafie byly rektor
                        Polskiego Seminarium duchownego w Bejrucie. Tym razem parafianie bardzo sie
                        cieszyli, ze w koncu mamy osobe powazna i stateczna, ktora wskaze nam prawdziwa
                        droge do wiecznego szczescia. No ale coz? gdy On sam widzial to szczescie w
                        butelce i zdazalo sie ze w niedziele parafianie zebrani w kosciele (Angielskim,
                        nie mielismy wlasnego kosciola)czekali na wyjscie ksiedza z zachrystii ze msza
                        ale zamiast ksiedza wyszedl zachrystian i zakomunikowal ze niestety ksiadz
                        zaniemogl ( byl tak pijany o godz. 11.00 rano,ze nie mogl stac na nogach)i
                        prosi tylko o modlitwy w jego imieniu.cdn.
                        • 7em Re: Siedem (grzechow glownych) 23.12.01, 01:10

> Uderz w stol itd.
                          > Dlaczego Siedem obruszyl sie na mnie? bo mialem czelnosc poruszyc sprawe,
                          > ktora Go bardzo boli, a mianowice sprawa kleru. Sprawa kleru w stylu
                          > Jankowskiego. Mialem niestety stycznosc z tego rodzaju ludzmi i musze przyznac,
                          >
                          > ze dzieki nim otworzyly mi sie oczy i dzieki nim odstapilem od KK i od wiary w
                          > Boga. Nie ucieklem, jak sugeruje Siedem, wywieziono nas do Rosji sowieckiej w
                          > 1940 roku.
                          > W Anglii od roku 1947 zaczeto zakladac polskie parafie katolickie, ktore
                          > skupialy wiekszosc polskich uchodzcow.
                          > Nam przydzielono Ks. ktory nie stronil od kieliszka i poza alkoholem i
                          > kobietkami, nie wiele go obchodzila parafia. Po kilku latach zmieniono nam
                          > biednego alkoholika. Tym razem przyjechl wielki pyszalek i wielbiciel
                          > pieniedzy, gdy chodzil po koledzie, proponowal dwie "koperty" w jednej na
                          > ksiedza w drugiej na dom parafialny. Nalezy dodac ze pieniadze zebrane po
                          > koledzie, z tac, jak rowniez pieniadze za uslugi sakralne jak, sluby, chrzciny,
                          >
                          > pogrzeby, ksiadz zatrzymywal dla siebie do wlasnej dyspozycji, nigdy z nikim
                          > sie nie rozliczajac. W nastepnej kolejnosci, przyjechal na parafie byly rektor
                          > Polskiego Seminarium duchownego w Bejrucie. Tym razem parafianie bardzo sie
                          > cieszyli, ze w koncu mamy osobe powazna i stateczna, ktora wskaze nam prawdziwa
                          >
                          > droge do wiecznego szczescia. No ale coz? gdy On sam widzial to szczescie w
                          > butelce i zdazalo sie ze w niedziele parafianie zebrani w kosciele (Angielskim,
                          >
                          > nie mielismy wlasnego kosciola)czekali na wyjscie ksiedza z zachrystii ze msza
                          > ale zamiast ksiedza wyszedl zachrystian i zakomunikowal ze niestety ksiadz
                          > zaniemogl ( byl tak pijany o godz. 11.00 rano,ze nie mogl stac na nogach)i
                          > prosi tylko o modlitwy w jego imieniu.cdn.

okay
                          mozesz zrobic schizę w kościele
                          możesz się zreformować
                          wstapić do anglikańskiego
                          etc
                          nikt cie tam na siłę nie trzyma
                          7,00
        • Gość: siedem Re: 4 pytania IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 13:55

> czasy sie prosze panow zmienily.tylko nieliczni nie biora tego pod uwage.o ile
          > wiem dzisiaj nikt juz nie buduje piramid i cerkwi o dachach ze zlota.a moze
          > sie myle? .w takim razie prosze o fakty

"pronciem" bardzo:
          WTC
          wieża /ejfla/
          złota kareta sadama
          pałac kultury
          kukurydza za kołem podbiegunowym [e-e to nie wyszło, nie liczy się]
          podkop francja-gb
          prom kosmiczny buran [cccp]
          ziemia z morza [holland]

wiem, że teraz napiszesz o postępie i "dalszym" rozwoju...
          7,15

• Gość: gomez Re: 4 pytania IP: *.solutions.net.pl 20.12.01, 14:02
            pieknie ale gdzie tu miejsce na bursztynowy oltarz Jankowskiego
            • Gość: siedem Re: 4 pytania IP: *.tgory.pik-net.pl 20.12.01, 14:08

> pieknie ale gdzie tu miejsce na bursztynowy oltarz Jankowskiego

wydawało mi się, że pytałeś o zbytki materialne tego łez padołu.
              gdyby wszyscy mieli zachwycać się zmurszałym kosciółkiem na kresach o 23.oo przy
              oświetleniu jedną świecą... to do GB pływałbys kajakiem albo wpław. a amerykańscy
              towarzysze w czerwonych szelkach ubijaliby biznesa w wigwamie.

acha
              przypomniło mi się
              -petronas tałer [indonezja]
              • dorado Re: 4 pytania 20.12.01, 15:30
                Gość portalu: siedem napisał(a):

> Gość portalu: gomez napisał(a):
                >

> acha
                > przypomniło mi się
                > -petronas tałer [indonezja]

Małe sprostowanie:
                to w Malezji
                to tylko tak coby reszty ludzkości nie wprowadzać w błąd
                • Gość: siedem Re: 4 pytania IP: *.tgory.pik-net.pl 21.12.01, 07:37
                  dorado napisał(a):

> Gość portalu: siedem napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: gomez napisał(a):
                  > >
                  >
                  > > acha
                  > > przypomniło mi się
                  > > -petronas tałer [indonezja]
                  >
                  > Małe sprostowanie:
                  > to w Malezji
                  > to tylko tak coby reszty ludzkości nie wprowadzać w błąd

dzieki, czułem że coś nieprawde piszę
                  7,20
      • Gość: Julek Re: Do P. Galba IP: *.porcupine.dialup.pol.co.uk 20.12.01, 18:42
        galba nap
        isał(a):

> 1. Co mają setki tysięcy Polaków do ołtarza ks. prałata?
        > 2. Skąd czerpiesz wiedzę o tym co zrobiłby Bóg?
        > 3. Co uprawnia Cię do stwierdzenia, iż ks. Prałat przypuszczalnie nie wierzy w
        > Boga?
        > 4. Dlaczego piszesz, światły Polaku, wyrazy „w ogóle” łącznie i prz
        > ez „u”?Galba
        ad.1, W polsce jest wielu, nawet bardzo wielu Jankowskich, ktorzy wyciagaja
        ostatni grosz "wdowi" od biednych parafian.
        ad.2, Gdyby Bog byl. Z wyboru jestem ateista, wiec moge tylko przypuszczac.
        ad.3, Dlatego ze wierzy w mamone, stawiajac pieniadza nade wszystko.
        ad.4, Niestety opuscilem Polske prawie 62 (szescdziesiat dwa ) lata temu, zanim
        jeszcze potrafilem mowic po polsku, nie mowiac juz o pisaniu. Stali bywalcy
        Forum, znajac mnie, nie zwracaja juz uwagi na moje bledy ortograficzne i
        stylistyczne, jako ze tu chodzi o temat a nie o styl. Pozdrawiam
        >
        >
        • Gość: Galba Do P. Juliana (Apostaty) IP: 213.17.161.* 21.12.01, 07:31

> ad.1, W polsce jest wielu, nawet bardzo wielu Jankowskich, ktorzy wyciagaja
          > ostatni grosz "wdowi" od biednych parafian.
          > ad.2, Gdyby Bog byl. Z wyboru jestem ateista, wiec moge tylko przypuszczac.
          > ad.3, Dlatego ze wierzy w mamone, stawiajac pieniadza nade wszystko.
          > ad.4, Niestety opuscilem Polske prawie 62 (szescdziesiat dwa ) lata temu, zanim
          > jeszcze potrafilem mowic po polsku, nie mowiac juz o pisaniu. Stali bywalcy
          > Forum, znajac mnie, nie zwracaja juz uwagi na moje bledy ortograficzne i
          > stylistyczne, jako ze tu chodzi o temat a nie o styl. Pozdrawiam

1. Wierni sami dają im pieniądze – nie słyszałem o księdzu, który by chodził po
          kolędzie z rewolwerem. Nawiasem mówiąc – skoro opuściłeś RP 60 lat temu to skąd
          wiesz ilu Jankowskich tu mamy?
          2. Znów kategorycznie stwierdzasz, że Boga nie ma (słówko „gdyby”wink – skąd ta
          pewność? Czyżby oparta na wierze (tyle, że ateistycznej)?
          3. Gratuluję nadprzyrodzonych zdolności – wszak z całą pewnością wiesz w co
          wierzy ks. prałat.
          4. Temat i styl niestety na tym samym (niskim) poziomie.

Galba

• Gość: gomez Re: Do P. Juliana (Apostaty) IP: *.solutions.net.pl 21.12.01, 08:03
            Napoleon Bonaparte mawial; Od wielkosci do smiesznosci tylko krok.to pierwsze
            Jankowscy maja dawno za soba przed nimi to drugie.
          • Gość: Julek Re: Do P. Juliana (Apostaty) IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 21.12.01, 13:07

>
            > 1. Wierni sami dają im pieniądze – nie słyszałem o księdzu, który by chod
            > ził po
            > kolędzie z rewolwerem. Nawiasem mówiąc – skoro opuściłeś RP 60 lat temu t
            > o skąd
            > wiesz ilu Jankowskich tu mamy?
            > 2. Znów kategorycznie stwierdzasz, że Boga nie ma (słówko „gdyby”wink
            > – skąd ta
            > pewność? Czyżby oparta na wierze (tyle, że ateistycznej)?
            > 3. Gratuluję nadprzyrodzonych zdolności – wszak z całą pewnością wiesz w
            > co
            > wierzy ks. prałat.
            > 4. Temat i styl niestety na tym samym (niskim) poziomie.
            >
            > Galba
            >
            > Na imie Mam Juliusz nie Julian
            ad. 1,Sam fakt ze chodzi po koledzie, zobowiazuje parafian do dawania
            ksiedzu "napiwku" za ten przywilej. A straszenie pieklem, jest gorsze od
            terroryzowania rewolwerem. KK wysyla mase Jankowskich za granice, stad wiem.
            Przyslali do naszej skromnej parafi w Anglii az dwoch, darmozjadow, ktorym wiecej
            chodzilo o komasowanie mamony niz niesienie pomocy duchowej ludziom
            potrzebojacym, nawet liczyli sobie za przyjscie z sakramentem do obloznie
            chorych, pomimo ze parafia placila na utrzymanie samochodu.
            ad.2, ???????????????//
            ad.3, Aby wiedziec w co wierzy Jankowski, nie trzeba miec nadzwyczajnych
            zdolnosci, wystarczy spojzec na Jego wykwintny styl zycia.
            ad.4. Ublizanie i ponizanie innych, widze nalezy do nadzwyczajnych zdolnosci
            P. Galby. Pozdrawiam (Wesolych Swiat)

PS. Wlasnie dzieki "Jankowskim" odstapilem od KK i stracilem wiare w Boga.
            • galba Do Pana Juliusza 21.12.01, 13:15

> Wlasnie dzieki "Jankowskim" odstapilem od KK i stracilem wiare w Boga.

---

Widać wiara ta nie była szczególnie mocna.

Galba

PS. Księdza (nawet w Polsce) można po prostu nie zaprosić do domu.
              PS.’ Ja jednak (mimo iż wierzący) wolę by mnie straszono piekłem niż rewolwerem.

• Gość: Julek Re: Do P. Galby (Bigota) IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 21.12.01, 13:17

>
              >
              > >
              > > 1. Wierni sami dają im pieniądze – nie słyszałem o księdzu, który by
              > chod
              > > ził po
              > > kolędzie z rewolwerem. Nawiasem mówiąc – skoro opuściłeś RP 60 lat t
              > emu t
              > > o skąd
              > > wiesz ilu Jankowskich tu mamy?
              > > 2. Znów kategorycznie stwierdzasz, że Boga nie ma (słówko „gdybyR
              > 21wink
              > > – skąd ta
              > > pewność? Czyżby oparta na wierze (tyle, że ateistycznej)?
              > > 3. Gratuluję nadprzyrodzonych zdolności – wszak z całą pewnością wie
              > sz w
              > > co
              > > wierzy ks. prałat.
              > > 4. Temat i styl niestety na tym samym (niskim) poziomie.
              > >
              > > Galba
              > >
              > > Na imie Mam Juliusz nie Julian
              > ad. 1,Sam fakt ze chodzi po koledzie, zobowiazuje parafian do dawania
              > ksiedzu "napiwku" za ten przywilej. A straszenie pieklem, jest gorsze od
              > terroryzowania rewolwerem. KK wysyla mase "Jankowskich" za granice, stad wiem.
              > Przyslali do naszej skromnej parafi w Anglii az dwoch, darmozjadow, ktorym wiec
              > ej
              > chodzilo o komasowanie mamony niz niesienie pomocy duchowej ludziom
              > potrzebojacym, nawet liczyli sobie za przyjscie z sakramentem do obloznie
              > chorych, pomimo ze parafia placila na utrzymanie samochodu.
              > ad.2, ???????????????//
              > ad.3, Aby wiedziec w co wierzy Jankowski, nie trzeba miec nadzwyczajnych
              > zdolnosci, wystarczy spojzec na Jego wykwintny styl zycia.
              > ad.4. Ublizanie i ponizanie innych, widze nalezy do nadzwyczajnych zdolnosci
              > P. Galby. Pozdrawiam (Wesolych Swiat)
              >
              > PS. Wlasnie dzieki "Jankowskim" odstapilem od KK i stracilem wiare w Boga.

• galba Do P. Galby (Bigota) - ale co ? 21.12.01, 13:25

---

Rad bym coś więcej z mglistego Albionu usłyszeć.

Galba – bigot i podnóżek Watykanu

• Gość: siedem Re: Do P. Galby (Bigota) - ale co ? IP: *.tgory.pik-net.pl 21.12.01, 13:34
                  galba napisał(a):

> Gość portalu: Julek napisał(a):
                  >
                  >
                  >
                  > ---
                  >
                  > Rad bym coś więcej z mglistego Albionu usłyszeć.
                  >
                  > Galba – bigot i podnóżek Watykanu
                  >
                  >
                  >
                  >

nie przejmuj sie ja jestem klecha, katol i sierściuch
                  a julek jest GUPI jak sto kulek!
                  hawk
                  7,90
                  • galba W kwestii kulek 21.12.01, 13:39
                    Gość portalu: siedem napisał(a):

> a julek jest GUPI jak sto kulek!

---

Kulki kulkami – ale jaki kaliber ???

Galba
                    • Gość: siedem Re: W kwestii kulek IP: *.tgory.pik-net.pl 21.12.01, 13:54

> Kulki kulkami – ale jaki kaliber ???
                      >
                      > Galba

jak tak sobie czytam różnych krakenów, limaków i julków to Komplementarna Teoria
                      Zachowania Lewactwa coraz wyraźniejszych rysów nabiera.
                      jak nabierze to opublikuje

a teraz pozwoliłem sobie na maleńka kpinę z ucieczki julka. pewnie boroczek
                      siedział na plebani u proboszcza w salce internetowej i nie mógł zdzierżyć, że
                      czas się kończy.........
                      ... i stracił wiarę w Boga!!!
                      buchahahahahahah
                      7,18

• Gość: vgkbhnnm TAK kiedyś idiota siedem pisał o idolu galbie IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 25.04.02, 10:24
                    -----------------
    • jane-007 Re: Oltarz z bursztynu !!! 21.12.01, 09:35
      pan jakowski ,zawsze gostowł w przepchu,przecieżto nic nowego-zadjmy sobie
      pytanie czy k.k jest bogaty,czy biedny,a niestety bieda w naszym kraju
      niepszadza ksiedu jakowskiemu budować ołtarzy z busztynu!!
      • Gość: wild wiec... skąd ta BIEDA?:] IP: *.net.bialystok.pl 22.12.01, 12:32
        jane-007 napisał(a):

> pan jakowski ,zawsze gostowł w przepchu,przecieżto nic nowego-zadjmy sobie
        > pytanie czy k.k jest bogaty,czy biedny,a niestety bieda w naszym kraju
        > niepszadza ksiedu jakowskiemu budować ołtarzy z busztynu!!

1. podaj przyczyny biedy w Polsce...
        2. czy czujesz sie bogaty czy biedny?
        3. posiadasz np. rower? ( w Afryce to bogacz )
        4. co zrobiłes by dopierdolic biednemu w Polsce jeszcze bardziej? zagłosowałes
        (SLD?) na podwyzki Vatu na chleb i zywnosc i energie ( płaci najbiedniejszy )??
        5. ...
      • Gość: center zanim dasz na tace to sie puknij w glace IP: *.phnx.uswest.net 23.12.01, 17:27

• krzys52 Oltarz z bursztynu - c.d. złodziejstwa kk 22.12.01, 18:49
      .......Witam
      ....Pojawiły się tu opinie, że ks. J. może sobie stawiać takie ołtarze jakie
      tylko zechce - tak długo jak pieniądze pochodzą z dobrowolnych datków na ten cel,
      a nie z podatków. Czyli aktualnie wszystko jest w porządku, i można ewentualnie
      zastanawiać się tylko nad moralna oceną wystawności w obliczu powszechnej biedy.
      ....Obawiam się, otóż, że jest to błędna opinia. I to mocno błędna, jako że: 1)
      ks. J. nie jest prywatną firmą ale częścia instytucji znanej jako kk; a 2)Kościół
      katolicki jest niemal całkowicie finansowany przez podatnika (nie mylić z
      parafianinem); czyli 3)także ks.J. doświadcza błogosławieństwa finansowania przez
      państwo.
      ....Budownictwo sakralne (śmiem domyślacć się, że bursztynowy ołtarz zostanie
      jednak zbudowany, a nie - cudownie stworzony) może znajdować się w stanie
      rozkwitu (jest aktualnie budownictwem nr.1) ponieważ podatnik zaspokaja te
      wszystkie kościelne potrzeby które w przeciwnym wypadku usatysfakcjonować
      musiałby parafianin. Innymi słowy, gdyby państwo nie wypłacało kk np. pensji i
      świadczeń katechetow, nie utrzymywało szeregu uczelni katolickich, nie miało
      udziału w finansowaniu pobierających tam nauki studentów, gdyby nie finansowało
      ochrony zabytków sakralnych, gdyby... to te wszystkie cele, tradycyjnie,
      finansować musiałby parafianin. Czyli sny o Licheniach snami pozostałyby. Tylko
      dzięki budżetowej nadwyżce powstałej w wyniku podłączenia się kk pod cycek
      budżetu stać jest kk na te wszystkie fajerwerki budownictwa sakralnego, które
      społeczeństwo polskie może aktualnie podziwiać.
      ....Także w bursztynowym ołtarzu ma podatnik swój udział. Dołożył się do niego na
      długo przed rozpoczęciem budowy.
      ....Okazało się więc, że i bursztynowy ołtarz Jankowskiego nie jest bynajmniej
      prywatnym biznesem prałata oraz, jego katolickiej wspólnoty. Jak się wyszło na
      jaw - złodziejskiej. A więc zwolnionej z trudu podejmowania się ocen moralnych
      wystawności na tle powszechnej biedy.
      ....Z poważaniem
      .....Krzysztof Patora

Czyli, oprocz zycia ponad stan, w obliczu powszechnej biedy - wszstko w porzadku

> Jankowskiego oltarz z bursztynu, ma przycmic komnate bursztynowa.
      > Kto mowi ze On sie boi Boga, watpie czy On wogule wierzy w Boga.
      > Ach, jaka szkoda biednej Polski i setki tysiecy biednych Polakow.
      > Gdyby Bog byl, to napewno nie patrzylby sie na to przez palce.

• Gość: wild powiedzieć Ci jak zniszczyc w szybki sposób KK?:) IP: *.net.bialystok.pl 22.12.01, 19:19
        krzys52 napisał(a):

> Czyli, oprocz zycia ponad stan, w obliczu powszechnej biedy - wszstko w porzadk
        > u

zostan SOCJALISTYCZNYM KATABASEM zapisz sie do SLD lub UW i krzew ETOS michnika
        (agent antykapitalistyczny w Radiu Rydzyka Dalajlamy lub Turowicz lub Życinski )
        walcz z kapitalizmem ( wciskaj kit o trzeciej drodze etosu nie kapitalizm nie
        socjalizm tylko socjalizm )
        walcz z prywatyzacja szkolnictwa
        walcz z niskimi podatkami
        żadaj wiekszych zasiłków na nierobów
        popieraj panstwową kontrole dochodów KK przez wprowadzenie podatku "koscielnego"
        takiego jak w Holandii lub Niemczech by były koscioły puste tak jak tam
        wciskaj kit ze socjalizm to ewangelia! przeciez jezus jak Janosik nakazywał by
        kraść ludziom na "dobre" uczynki dla siebie no nie?
        smile

APAGE SATANAS! ]big_grin
        • Gość: Julek Re: Siedem (grzechow glownych) cd. IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 22.12.01, 21:13
          W koncu zabrano nam pijaka i umieszczono Go w zakladzie strzezonym.
          Nastepnym pasterzem byl ks. z trzema fakultetami. No ale co z tego, byl to
          najgorszy len i niechluja pod sloncem. Potrafil zalatwiac swoje potrzeby
          fizjologiczne pod kosciolem, mimo ze do ubikacji na plebanii mial doslownie 25
          metrow. podczas mszy az wstyd bylo patrzec na Jego brudne, nie myte od
          kilkunastu dni rece, ktorymi rozdawal komunie. Kilka lat temu, Misja katolicka
          w Londynie, przyslala nam dwuch ksiezy zakonnikow. Tych nigdy na plebanii nie
          ma, co dziennie po mszy gdzies wyjezdzaja i jak do tej pory nikt nie ustalil
          gdzie sa i co porabiaja. Na jednym z walnych zebran, uchwalono ze cala taca
          musi isc na parafie, poniewaz kasa parafialna stawala sie co raz bardziej
          pusta, a dochody co raz mniejsze, poprostu parafianie wymieraja. Ksiadz majac
          wladze, wedlug statutu Misji katolickiej, nadrzedna, nie przyjal decyzji
          walnego zebrania i w dalszym ciagu pieniadze z tac sam inkasowal, rozliczajac
          sie sam ze soba wedlug wlasnego sumienia. Skad ja to wszystko wiem ?? cdn.
          • Gość: wild byłeś w USA?:) IP: *.net.bialystok.pl 22.12.01, 21:20

> w Londynie,

czy wiesz jaki jest imigracyjny terror w U.K.?smile popatrz na USA tam nie ma TYLKO
            STARYCH PIERDZIELI z PRL i SANACJI ( wink ) jak w U.K. ...

dlaczego?
            • Gość: Julek Re: Siedem (grzechow glownych) ccd. IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 23.12.01, 16:14
              Znam te rzeczy, bylem w zarzadzie parafialnym, w komisji rewizyjnej, przez
              wiele lat. Wszystkie wyczyny naszych proboszczow, sa niczym w porownaniu z
              postepowaniem Polskiej Misji Katolickiej w Londynie.

Polska Misja Katolicka w Londynie, ktora kontroluje wszystkie parafie polskie w
              Anglii i Walii, dopuscila sie wrecz haniebnego wyczynu probujac oszukac skarb
              Jej Krolewskiej Mosci. Kazano nam (parafianom) podpisywac tzw. Kowenanty, na
              podstawie, ktorych urzad podatkowy zwracal poszczegolnym parafiom odpowiednie
              sumy pieniedzy w zaleznosci od podpisanych kowenantow. Parafie natomiast
              musialy prowadzic scisly rejester, wszystkich, podpisujacych kowenanty,
              parafian z wyszczegulnieniem sumy jaka, praktycznie, placa na utrzymanie
              parafi. Po kilkunastu latach, Angielski urzad podatkowy wyslal komisje do kilku
              polskich parafii, dla sprawdzenia list kowenantow. Okazalo sie ze zadna parafia
              takich list nie prowadzi, Anglski urzad podatkowy uznal ze to jest perfidne
              oszustwo, wyzyskujace skarb angielski i ukaral Polska Misje Katolicka kwota
              £100 000 (sto tysiecy funtow szterlingow)
              No to co z tego, PMK w Londyne natychmiast nakazala robic zbiorki pieniezne w
              parafiach na pokrycie kosztow i sprawa zostala zalatwiona.
              Jakie dochody ma nasz proboszcz?? cdn.
              • Gość: center zanim dasz na tace to sie puknij w glace IP: *.phnx.uswest.net 23.12.01, 17:48

• krzys52 Ja Chce Jedynie Dobra kk, Maxiu 27.12.01, 05:21
          ja chce jedynie by kk przestal okradac podatnika. To wszystko. Bycie
          zlodziejemjest przeciez bardzo grzeszne - nieprawdaz, Maxiu. Przy czym, wierz
          mi, to "nie kradnij" - nie ja wymyslilem. surprised)
          Pzdr.
          K.P.
          • wild A Ja Chce Jedynie Dobra dla siebie Krzysiu :) 27.12.01, 14:17
            krzys52 napisał(a):

> ja chce jedynie by kk przestal okradac podatnika. To wszystko. Bycie
            > zlodziejemjest przeciez bardzo grzeszne - nieprawdaz, Maxiu. Przy czym, wierz
            > mi, to "nie kradnij" - nie ja wymyslilem. surprised)
            > Pzdr.
            > K.P.

rozumiem! a ja chce by mnie "panstwo" przestało okradac! smile
            słowo "podatnik" trakuje zamiennie jak "okradziony" ...
            • krzys52 Bo Jesteś Spryciula, Maxiu... :O) 28.12.01, 08:22
              ...i bardzo Ci z tym do twarzy. :oP
              Pzdr.
              K.P.
    • krzys52 Glemp ma Was za Idiotów - mili Parafianie 26.12.01, 00:32
      ....Bóg najchętniej spotyka się z człowiekiem na ołtarzach okazałych świątyń.
      Przy czym wprawdzie istotne jest by ołtarze te były ze złota, diamentów,
      rubinów i szmaragdów, oraz platyny... ale bursztyn w srebrze także wychodzi
      naprzeciw wymogowi stworzenia godnych warunków dla spotkań Boga z człowiekiem.
      To dlatego budowa okazałych świątyń oraz przepych ich drogocennych wnętrz, są
      uzasadnione.
      Tak uważa Glemp – polski złodziej nr. 2.
      ..
      By móc otwarcie uważać parafian za takich aż idiotów - nawet Glemp musi być
      pewien, że może sobie na to pozwolić.
      ..
      K.P.
      • Gość: U Re: Glemp ma Was za Idiotów - mili Parafianie IP: 216.41.47.* 27.12.01, 05:29
        krzys52 napisał(a):

> ....Bóg najchętniej spotyka się z człowiekiem na
        ołtarzach okazałych świątyń.
        > Przy czym wprawdzie istotne jest by ołtarze te były ze
        złota, diamentów,
        > rubinów i szmaragdów, oraz platyny... ale bursztyn w
        srebrze także wychodzi
        > naprzeciw wymogowi stworzenia godnych warunków dla
        spotkań Boga z człowiekiem.
        > To dlatego budowa okazałych świątyń oraz przepych ich
        drogocennych wnętrz, są
        > uzasadnione.
        > Tak uważa Glemp � polski złodziej nr. 2.
        > ..
        > By móc otwarcie uważać parafian za takich aż idiotów -
        nawet Glemp musi być
        > pewien, że może sobie na to pozwolić.
        > ..
        > K.P.

zAJMIJ SIE RABINAMI,KRZYSIU.JESTES NA OBCYM TERENIE.CO
        CIE TO GOWNO OBCHODZI,CO ROBIA W KAT.KOSCIELE????????
        • krzys52 Re: Glemp ma Was za Idiotów - mili Parafianie 27.12.01, 08:09
          ...jeeeej aleś Ty bezpretensjonalny. Tylko dlaczego mam się zajmować akurat Tobą?
          ..
          K.P.
          ..........................

> krzys52 napisał(a):
          >
          > > ....Bóg najchętniej spotyka się z człowiekiem na
          > ołtarzach okazałych świątyń.
          > > Przy czym wprawdzie istotne jest by ołtarze te były ze
          > złota, diamentów,
          > > rubinów i szmaragdów, oraz platyny... ale bursztyn w
          > srebrze także wychodzi
          > > naprzeciw wymogowi stworzenia godnych warunków dla
          > spotkań Boga z człowiekiem.
          > > To dlatego budowa okazałych świątyń oraz przepych ich
          > drogocennych wnętrz, są
          > > uzasadnione.
          > > Tak uważa Glemp � polski złodziej nr. 2.
          > > ..
          > > By móc otwarcie uważać parafian za takich aż idiotów -
          > nawet Glemp musi być
          > > pewien, że może sobie na to pozwolić.
          > > ..
          > > K.P.
          >
          > zAJMIJ SIE RABINAMI,KRZYSIU.JESTES NA OBCYM TERENIE.CO
          > CIE TO GOWNO OBCHODZI,CO ROBIA W KAT.KOSCIELE????????

• palesz Re: Glemp ma Was za Idiotów - mili Parafianie 27.12.01, 11:31
            krzys52 napisał(a):

> ...jeeeej aleś Ty bezpretensjonalny. Tylko dlaczego mam się zajmować akurat Tob
            > ą?
            > ..
            > K.P.
            > ..........................
            > Ten palant buduje ołtarz przy użyciu KRADZIONEGO BURSZTYNU! w około 80%!
            CZY TO PODOBA SIĘ BOGU?

> > krzys52 napisał(a):
            > >
            > > > ....Bóg najchętniej spotyka się z człowiekiem na
            > > ołtarzach okazałych świątyń.
            > > > Przy czym wprawdzie istotne jest by ołtarze te były ze
            > > złota, diamentów,
            > > > rubinów i szmaragdów, oraz platyny... ale bursztyn w
            > > srebrze także wychodzi
            > > > naprzeciw wymogowi stworzenia godnych warunków dla
            > > spotkań Boga z człowiekiem.
            > > > To dlatego budowa okazałych świątyń oraz przepych ich
            > > drogocennych wnętrz, są
            > > > uzasadnione.
            > > > Tak uważa Glemp � polski złodziej nr. 2.
            > > > ..
            > > > By móc otwarcie uważać parafian za takich aż idiotów -
            > > nawet Glemp musi być
            > > > pewien, że może sobie na to pozwolić.
            > > > ..
            > > > K.P.
            > >
            > > zAJMIJ SIE RABINAMI,KRZYSIU.JESTES NA OBCYM TERENIE.CO
            > > CIE TO GOWNO OBCHODZI,CO ROBIA W KAT.KOSCIELE????????
            >

• krzys52 w Polsce, Bóg jest Bogiem Złodziei... 28.12.01, 18:53
              ...zaraz po wprowadzeniu Boga do konstytucji i prawa okazało się że z Bogiem
              kradnie się znacznie lepiej niż przedtem - bez Boga (to 46 miejsce w korupcji
              nie jest dziełem przypadku). Nawet w składanych przysięgach odwołują się
              złodzieje do Boga, nie bez podstaw, licząc, że im pomagał będzie. Czyli czyim
              niby Bogiem jest w Polsce Bóg?
              Pzdr.
              K.P.
    • Gość: katolik Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.12.01, 23:24
      Stare przysłowie mówi, że piekło jest księżmi wybrókowane.Tyle pychy ,i
      pazerności,co u tego klechy jest ,to tylko sam jego patron Lucyfer wie.A ten
      klecha od radia co ma ryja ,jest nie lepszy.JEST i taki co mu za życia stawiają
      pomniki,
      • Gość: ? Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.15.tuwien.teleweb.at 25.04.02, 17:26
        Gość portalu: katolik napisał(a):

> Stare przysłowie mówi, że piekło jest księżmi wybrókowane.Tyle pychy ,i
        > pazerności,co u tego klechy jest ,to tylko sam jego patron Lucyfer wie.A ten
        > klecha od radia co ma ryja ,jest nie lepszy.JEST i taki co mu za życia stawiają
        >
        > pomniki,

Tez niezly zlodziej.Wycieczki urzadza sobie za pieniadze podatnika.
    • tatam Re: Oltarz z ale z jakiego bursztynu !!! 25.04.02, 15:53
      Ponadto ,że KK ciągnie z budżetu to mam pewne wątpliwości
      co do źródła pochodzenia bursztynu.Ileż mamy firm pozyskujących bursztyn.
      Mówię o legalnych.Chyba jedną.Nie dziwię się inicjatywie ks.Jankowskiego
      o pozwolenie na wydobywanie bursztynu.
      Kapnął się ,że może byc posądzony o korzystanie z kradzionych surowców.
      Zawsze to jakaś przykrywka.Ot , takie mafijne metody.

TaTam

P.S.
      A galba taki inteligent ciągle wierzy ,że sam utrzymuje kościół,
      z tej złotówki co rzuci na tacę
    • Gość: Jondrus Re: Oltarz z bursztynu !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.02, 16:36

Bywając na forum , zauważyłem ,że najprościej jest bronić praw oczywistych.
      Mówisz NIE i niech ci udowodnią. Usłyszałem tu ciekawe argumenty na obronę
      ‘bursztynowego ołtarza’cryingale te musiały być na TAK):

-należy budować bogate , bo budowa skromnych to marnotrawstwo [wild]
      -jednak przyznaje się , że gdyby widział projekt to nie dałby grosza [wild]
      -gdyby w przeszłości nie było takich Jankowskich to mielibysmy kurne chaty
      i dla objaśnienia , dodatek o złodziejach co wybudowali np.Wawel.[XXL]
      -albo tych burżuazyjnych krwiopijców faraonów co ciemiężyli lud pracujący miast
      [a były takie?] i wsi egipskich?[siedem]
      -frustracje: i zawsze tak było... odsyłam do biblijnego cytatu MAX'a
      maluczcy mają to do siebie, że zawsze są sfrustrowani ot taka cecha
      maluczkich[siedem]
      -a komu przeszkadzają kapiące złotem prawosławne cerkwie?[luka]
      -prawidłowo sformułowany problem powinien brzmieć:
      „Czy ks. Jankowski ma prawo do takiej rozrzutności” a odpowiedź: „Tak,
      dopóki nie czerpie pieniędzy z kasy państwowej – z prywatnym (darowanym)
      groszem może robić co mu się podoba – nawet przypalać cygaro”. [Galba]

Czyli obrona budowy ołtarza opiera się na stwierdzeniu ,że nie opłaca się
      budować tanio i byle jak ,że inni też kradli i to już kiedy, że to tylko za
      nasze (gdy Krzys52 twierdzi ,że niekoniecznie),że inni też mają takie bogactwo
      i że maluczcy zawsze narzekają.W sumie jest mi wszystko jedno czy ten ołtarz
      będzie ,czy nie. Jednak przychylę się do stwierdzenia Krzys52 , że
      dofinansowywanie KK na mocy konkordatu nie uprawnia do stwierdzenia
      o wyłączności finansowania budowy ołtarza. Jeżeli to prawda o pozyskiwaniu
      kruszywa [tatam],to robi się ciekawie.

Andrzej

• bogumilka Przypuszczam, że połowę bursztynu upcha na 26.04.02, 17:47
      boku i stąd jego zaangażowanie w tę sprawę. Modlić się można przed drewnianym
      ołtarzem tak samo jak przez bursztynowym.

Zdrówko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka