la.paloma 13.09.08, 23:12 Czy ktos z piszacych tu wie, dlaczego czasem, jak sie nacisnie myslnik na klawiaturze w Wordzie wychodzi dluga kreska, a czasem krotka. czy sa tu jakies zasady? z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stormy_weather Re: Myslnik w Wordzie ? 13.09.08, 23:18 myślnik ? mam... pl.youtube.com/watch?v=sfxf1df24nQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myslnik w Wordzie ? 13.09.08, 23:21 pl.youtube.com/watch?v=_Y5ikAyE64Y&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma sztormy, a co myslisz o tym myslniku na serio:)) 13.09.08, 23:22 mam z tym problem Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: sztormy, a co myslisz o tym myslniku na serio 13.09.08, 23:24 dzisiaj ci nie odpowiem , bom zmęczon , ... ale kocham ciebie ....la paloma ... Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: sztormy, a co myslisz o tym myslniku na serio 13.09.08, 23:35 dziekuje, jestem wzruszona, bo nie wiem z jakiego powodu, spij spokojnie w swojej koi na klifie, sweet dreams. Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: Myslnik w Wordzie ? 13.09.08, 23:36 dzisiaj tak wyglądam , a ty piękna..ale muzyka jest wiecznie piękna... pl.youtube.com/watch?v=xp6l59mZojM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Myslnik w Wordzie ? 13.09.08, 23:39 Sztormy, Sare na smietnik,te nazistke(co prawda piekna,kiedy mloda byla, potem juz zaschla Szwedowine z glosem jak volvo traktor). Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: Myslnik w Wordzie ? 13.09.08, 23:43 z tym , że na scenie byłem bardziej szpontan i expresyjny ... ręce latały mi jak skrzydła... no ale... kazdy utwór ma swoją kadencję , da capo al fine ..to napis na partyturze... Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myslnik w Wordzie w ksiezycowej wodzie:) 13.09.08, 23:50 pl.youtube.com/watch?v=BuoP67paOgk Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: Myslnik w Wordzie w ksiezycowej wodzie:) 13.09.08, 23:55 skąd tyle wiesz o mnie..ty czarodziejka ? Odpowiedz Link Zgłoś
stormy_weather Re: Myslnik w Wordzie w ksiezycowej wodzie:) 14.09.08, 00:08 gdy jeżdziłem do Bonn, byłem w jego muzeum ... ozcywiście Ludwiga .. dzisiaj dla ciebie ...sonata ...księżycowa ... jutro też ci prześlę coś z kosmosu ... grippi się wybiera z swoją rakietą i mam zapewnione miejsce w kokpicie... ale jutro nadam coś bardzo intersującego , szept gwiazd ... a może rozmowa... pl.youtube.com/watch?v=vQVeaIHWWck Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Myslnik w Wordzie ? 14.09.08, 00:08 la.paloma napisała: > Czy ktos z piszacych tu wie, dlaczego czasem, jak sie nacisnie > myslnik na klawiaturze w Wordzie wychodzi dluga kreska, a czasem > krotka. czy sa tu jakies zasady? Word zawsze usiłuje być mądrzejszy od piszącego. Dlatego trudno tu mówić o jakichś zasadach i dlatego też ja np. nie używam Worda. Zasadniczo "myślników" są rodzaje trzy: najkrótszy czyli dywiz, średni (półpauza) i najdłuższy (pauza). Może przyda Ci się artykuł: "Dywiz czyli łącznik to znak pisarski – czcionka lub font, o oczku w kształcie poziomej kreski biegnącej mniej więcej na wysokości środkowej linii pisma (górnej krawędzi liter minuskułowych bez wydłużeń górnych) lub trochę poniżej tej linii. Dywiz ma długość ok. 1/4 do 1/3 firetu i jest najkrótszym spośród wszystkich znaków pisarskich w postaci poziomej kreski. Dywiz przypomina znaki minusa i myślnika, ale w tekście pełni odmienną od nich rolę i oznaczany jest odrębnym znakiem typograficznym. Myślnik oznaczany jest dłuższą kreską – półpauzą ( – ) lub pauzą ( — ), dywiz oznaczany jest krótką kreską ( - ) i położony jest albo na tej samej wysokości co myślnik, albo minimalnie poniżej. Z racji niewielkich rozmiarów znaku dywiz często kreślony jest nieco grubszą kreską niż znaki myślnika i minusa. Z kolei podobny do dywizu znak minusa ( − ) nie jest ściśle rzecz biorąc znakiem interpunkcyjnym, lecz matematycznym, i ma odmienne od dywizu szerokość i położenie, zgodne z innymi znakami matematycznymi – plusem, znakiem równości, kreską ułamkową. Znak minusa bliższy jest typograficznie półpauzie niż dywizowi. Dywiz stosowany jest przy dzieleniu wyrazu między wierszami oraz przy łączeniu wyrazów wieloczłonowych (złożonych). Znak dywizu styka się z sąsiadującymi znakami drukowalnymi (tj. nie jest od nich oddzielony spacjami) i tylko w wyjątkowych sytuacjach z jednej strony sąsiaduje ze spacją, np. w konstrukcjach w postaci: "jedno- lub dwuczłonowy". Inaczej mówiąc, dywiz jest znakiem wewnątrzwyrazowym lub międzywyrazowym, ale nigdy międzywyrażeniowym i dlatego nie zalicza się go do znaków interpunkcyjnych. (...) Standard ASCII przewidywał wspólny znak dla minusa i łącznika (i nie przewidywał osobnego znaku dla myślnika). Wspólny znak kreski poziomej w zestawie znaków ASCII znajduje się na pozycji 45 i określany jest jako łącznik-minus (ang. hyphen-minus). Z punktu widzenia typografii jest to rozwiązanie daleko niewystarczające, ale podyktowane było względami technicznymi ówczesnej techniki telekomunikacyjnej. Kolejne wprowadzane w komputerach osobistych zestawy znaków były zgodne ze standardem ASCII, jednak zwiększały liczbę dostępnych znaków. Stosowany w polskiej wersji systemu Windows zestaw Windows-1250 zawiera obok znaku łącznika-minusa również znaki pauzy i półpauzy. Wprowadzony później standard Unicode (pol. Unikod), również zgodny z standardem ASCII, także zawiera znak łącznika-minusa (U+002D), ale obok niego również znaki pauzy i półpauzy i pozostałe znaki pisarskie. Typograficznie właściwym dla dywizu jest w Unikodzie znak U+2010. Podobnie jak większość zaawansowanych edytorów tekstów, standard Unicode przewiduje specjalne znaki dla specyficznych sytuacji, związanych z automatyzacją przetwarzania tekstu: * miękki (opcjonalny) łącznik (U+00AD), który pozostaje ukryty, gdy znajduje się w środku wiersza, jest natomiast widoczny, gdy przypada na koniec wiersza; * łącznik, po którym wyraz nie może być dzielony (U+2011), którego należy użyć na przykład w słowie K‑219." pl.wikipedia.org/wiki/Dywiz i pl.wikipedia.org/wiki/Pauza_(znak_typograficzny) pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%C4%85d_zagadnie%C5%84_z_zakresu_DTP Jeśli mogłem być Ci pomocny, to się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myslnik w Wordzie ? 14.09.08, 00:19 Dzieki Jacku, to pomoglo, zakoduje sobie. Word naprawde robi co chce, a nie to, co ja chce Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Myslnik w Wordzie ? 14.09.08, 00:38 Wiesz jak czytać te (U+00AD)? Prawy alt trzymany i na klawiaturze numerycznej: 0173. Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myslnik w Wordzie ? 14.09.08, 20:45 zakodowac mozna dowolnie, idziesz na "insert symbol", wybierasz myslnik i potem dowolny kod. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Myslnik w Wordzie ? 15.09.08, 00:34 la.paloma napisała: > zakodowac mozna dowolnie, idziesz na "insert symbol", wybierasz > myslnik i potem dowolny kod. Można, tylko po co? Z altem jest dużo szybciej, niż insert symbol, potem szukanie znaku itd., a jak dużo piszesz, to nauczenie się kodów kilku(nastu) najczęściej używanych znaków przychodzi samo. Zresztą, każdy ma swoją "metodę" Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Myslnik w Wordzie ? 15.09.08, 20:00 u mnie alt &(-) byl juz zajety, wiec uzylam ctr & (-) i dziala. Reszte znaczkow mam na alcie. Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myslnik w Wordzie ? 14.09.08, 20:43 nie mam z tym problemu, zakodowalam i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Myślnik i inne kreski 14.09.08, 01:59 la.paloma napisała: > Czy ktos z piszacych tu wie, dlaczego czasem, jak sie nacisnie > myslnik na klawiaturze w Wordzie wychodzi dluga kreska, a czasem > krotka. czy sa tu jakies zasady? Służę Ci, Gołąbeczko (dobrze, że mam polskie ogonki przy literkach, bo mógłbym dostać w wirtualny dziób, hihi). Jacek był co prawda szybszy, bo mnie wykrzaczyło z sieci w trakcie pisania, ale może przeczytasz i moje zwięzłe ujęcie. Wszystko z głowy, słowo harcerza! Pozioma kreska pełni w typografii kilka funkcji i dlatego miewa różną długość: - myślnik właśnie: w skrócie - oddziela fragmenty zdania lub wprowadza kwestie w dialogu. Najdłuższy, choć w dobrze zaprojektowanym kroju pisma dla jęz. polskiego nie tak długi, jak bywa w angielskim, gdzie często występuje bez obustronnych spacji; - łącznik (zwany czasem błędnie dywizem) - łączy człony wyrazów złożonych: "herod-baba z Bielska-Białej"; - dywiz wreszcie, najkrótszy - stosowany przy dzieleniu wyrazów, przenoszonych do nowego wiersza: "komu- nistka". To się, rzecz jasna, nie stosuje do krojów pisma o jednakowej szerokości (monospaced - Courier etc.), wywodzących się z tradycyjnej maszyny do pisania. Porządne programy do edycji tekstów etc. w parze z profesjonalnymi fontami respektują te zasady automatycznie w zależności od kontekstu. Jęknę sobie przy okazji nieco ogólniej: W bogatej i złożonej sztuce typografii dopuszczalne są, rzecz jasna, odstępstwa od tradycyjnych reguł. Dobrze, gdy są świadome i przemyślane. Gorzej, gdy wynikają z niewiedzy i/lub niechlujstwa, jak to niestety zbyt często dziś bywa - stosując zaawansowane programy każdy może opublikować, co chce, nadając temu dowolną formę graficzną. W sieci lub na papierze. A mnie bolą oczy od masowej produkcji ludzi, nie mających elementarnego poczucia estetyki. > z gory dzieki. My pleasure PS Cieszę się, że przeżyłaś tę straszną kolizję hadronów. No to jak będzie z nami? Odpowiedz Link Zgłoś
la.paloma Re: Myślnik i inne kreski 14.09.08, 21:02 Jeni, dzieku very much za wytlumaczenie i porady. Wiem, ze istnieja rozne formy kreseczek horyzontalnych, mnie chodzilo o myslnik, ktory czasem wychodzi mi w wordzie jako dluga kreska, a czasem jako krotka i nie mam na to wplywu, ale porada Jacka byla bardzo skuteczna. Skoro juz mowa o edytorach, jaki uwazasz za dobry? Ogonki ja tez mogę stawiać, ale uważam, że polski powinien ewoluowac w kierunku wyzbycia sie ich, bo jest doskonale zrozumialy bez nich. Co do hadronow, poczekamy do nastepnej kolizji, wszystko najgorsze jeszcze przed nami, nie wspominajac nawet o globalnym ociepleniu i zblizajacej sie magnetycznej schizofrenii slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Myślnik i inne kreski 14.09.08, 22:23 la.paloma napisała: > Skoro juz mowa o edytorach, jaki uwazasz za dobry? Spróbuj Open Office. Ja go używam stale. Ma większość funkcji Worda i tę zaletę, że przy dłuższych tekstach odtwiera Ci się tam, gdzie przestałas pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Myślnik i inne kreski 15.09.08, 00:31 dachs napisał: > Spróbuj Open Office. To jest bardzo dobry pomysł. pl.openoffice.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Re: Myślnik i inne kreski 15.09.08, 19:55 ale pytanie czy jest on kompatybilny z wordem, wiekszosc tekstow pisze po angielsku, wiec przywyklam do worda, bo jest to program uniwersalny i odczytywany na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Myślnik i inne kreski 15.09.08, 20:25 w obecnej wersji zapiszesz plik w formacie 97/2000, który każdy word odczyta. Pliki utworzone wordem wszystkimi wersjami czyta bez problemów, zmieniając trochę drobiazgi formatowania (np. wymiar pól tabeli, rodzaje kresek), nie lubi też wordowskich obrazków umieszczonych jako "floating" z ramką, czasem lubi je porozrzucać nie tam, gdzie by się chciało. No, ale to potrafi też sam word, wystarczy plik zapisać na jednym kompie i odczytać w drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
piq word ma włączony słownik... 14.09.08, 22:05 ...poprawnościowy językowy i dlatego między spacjami lub na początku akapitu wstawia półpauzę, a dywiz tylko w środku, na początku i na końcu wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś