lososie_w_wisle 05.01.09, 17:47 www.dieta.pl/nowosci/ciekawostki/rybka_zwana_panga-712.html Kilka lat wystarczyło, by panga została trzecią rybą w Polsce pod względem częstotliwości spożywania. Wypiera już nawet karpia z wigilijnych stołów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ap13579 popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 17:49 ze względu na interesujący aromat Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 17:55 Nie dziwie sie Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Gorzej, że nie tylko. Mekong zbiera ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie wód rzeki. Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na poprawę kondycji. Hiszpanie odmówili przyjęcia kilku partii ryby z powodu zbyt wysokiej zawartości tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób grzybowych). Niektórzy wietnamscy producenci, nie wahają się przed potraktowaniem filetów chemicznymi dodatkami (m.in. polifosforanami), które absorbują wodę i zwiększają wagę gotowego wyrobu. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:15 Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale pange z checia Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:23 absztyfikant napisał: > Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale > pange z checia dziekuje za taka zatruta pange Karpia lub lina musisz na noc namoczyc ww wodzie z lyzka octu i ten zapach mulu wowczas znika. To tajemnica mojej matki Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:43 Powaznie piszesz? Nie o sposob na karpia mi chodzi, bo mnie mdli na sama nazwe. O pange mi idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=87895458&a=87907836 Odpowiedz Link Zgłoś
perla Scan, a gdzie teraz Wietnamczycy 05.01.09, 21:09 w Warszawie przenieśli się jak nowy stadion na Euro budować zaczęto? Czytałem kiedyś, ze w budkach na starym stadionie podawali potrawy z piesków właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Scan, a gdzie teraz Wietnamczycy 05.01.09, 21:15 Od... sie od Wietnamczykow i przestac paplac co ci slina na jezyk przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
perla ty nie jesteś normalny jednak 05.01.09, 21:21 pisała o tym prasa i chyba było postępowanie prokuratorskie. Nie nadymaj się tak więc właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: ty nie jesteś normalny jednak 05.01.09, 21:36 Mam znajoma w Sanepidzie. Zadzwonilem do niej przed chwila i nie przypomina sobie, by w ostatnich latach byly przypadki serwowania psiny i kociny w ich restauracjach. Nie wykluczyla jednak, ze byc moze sami sobie przyrzadzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
perla ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:43 "odpie...się od Czechów, Wietnamczyków..." To ty sie odpie...i przestań pouczać. Jak ty na muslim bluzgi wylewasz to ja nie mówię co byś przestał. Adwokat się znalazł. Forumowy do tego właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:49 Bo te 2 narody akurat bardzo powazam. Wietnamczykow szanuje i wielu znam prywatnie. A islam to tylko religia, a nie narod. Zreszta jesli chodzi o plucie na tych ostatnich, to nie jestes duzo gorszy ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:52 absztyfikant napisał: > Bo te 2 narody akurat bardzo powazam. co nie wyklucza, że jest tam paru łobuzów. Ochłoń więc właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:56 Gdybys napisal, ze slyszales o Wietnamczyku, ktory zrobil gulasz z kota, to OK, ale rozciagnales to na cala diaspore wietnamska w Polsce, o ktorej za przeproszeniem g... wiesz. To sie nazywa hate speech. Ten sam poziom co ta piczka: www.youtube.com/watch?v=9ObinLQmeNY Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 23:49 absztyfikant napisał: > Powaznie piszesz? Nie o sposob na karpia mi chodzi, bo mnie mdli na sama nazwe. > O pange mi idzie. Prawda. Jeszcze kiedys o maslanej rybie czytalem, ze tez swinstwo zatrute jest. > Odpowiedz Link Zgłoś
perla karp po żydowsku 05.01.09, 20:51 karp to nie tylko znakomita ryba jest, ale symbol, że w kuchni zanikają wszelkie uprzedzenia właśnie. absztyfikant napisał: > Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: karp po żydowsku 05.01.09, 20:56 Karpiofoba na szczescie nie jest karalna... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator-z-boku Powtorze...........! 05.01.09, 21:30 Bo, juz kiedys pisalem na tym forum,ze ryba zyje w srodowisku ,gdzie sra, pieprzy sie i zre...........! Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k chyba po raz pierwszy przychodzi mi 05.01.09, 22:01 absztyfikant napisał: > Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale > pange z checia Zgodzić się z absztyfem... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 22:06 israelskozydowskie karpie nie cuchna mulem, nie sa osciste i sa po prostu pycha w sosie smietanowym... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 22:13 Polacy i Zydzi - nieszczesne nacje, ktore karpiowy smrodek wynosza do rangi sacrum... Not my cup of tea... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 23:48 dana33 napisała: > israelskozydowskie karpie nie cuchna mulem, nie sa osciste i sa po > prostu pycha w sosie smietanowym... to prawda, albo w majonezie wlasnej roboty, taki caly karp, stojacy na polmisku i polany majonezem, tez pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc ryb 05.01.09, 20:33 w ogole. Zanieczyszczenia w rybach grożą płodności Te groźne trucizny w wypadku mężczyzn mogą prowadzić do poważnego osłabienia płodności. Jak wynika z badań, którymi objęto 680 mężczyzn z Polski, Szwecji, Ukrainy i Grenlandii, pod wpływem tych związków zawartych w tłuszczu rybim u co piątego mężczyzny może dojść do zmniejszenia produkcji plemników nawet o 40 procent. fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/news/zanieczyszczenia-w-rybach-groza-plodnosci,1160450 Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc 05.01.09, 20:47 Zeby bylo zabawniej - hodowlane swinie sa karmione obrobionymi rybami z Baltyku. Na przyklad Dunczycy karmia je przetworzonymi dorszami. Widzialem kiedys reportaz zrobiony przez niemiecka telewizje i zapamietalem bawarskiego Bauera, ktory sie smial, ze Wurst zalatuje mu rybami Odpowiedz Link Zgłoś
ap13579 Rybka zwana piardwą jest siostrą..... 05.01.09, 21:44 .... rybki zwanej Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc 05.01.09, 23:52 absztyfikant napisał: > Zeby bylo zabawniej - hodowlane swinie sa karmione obrobionymi rybami z > Baltyku. Na przyklad Dunczycy karmia je przetworzonymi dorszami. Widzialem > kiedys reportaz zrobiony przez niemiecka telewizje i zapamietalem bawarskiego > Bauera, ktory sie smial, ze Wurst zalatuje mu rybami Karmia pasza robiona z maczki rybnej, to prawda. Ja kiedys kurczaka takiego kupilem, ktory byl niejadalny, tak ryba jechal. Odpowiedz Link Zgłoś