Dodaj do ulubionych

Rybka zwana pangą

05.01.09, 17:47
www.dieta.pl/nowosci/ciekawostki/rybka_zwana_panga-712.html
Kilka lat wystarczyło, by panga została trzecią rybą w Polsce pod względem częstotliwości spożywania. Wypiera już nawet karpia z wigilijnych stołów.
Obserwuj wątek
    • ap13579 popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 17:49
      ze względu na interesujący aromat
      • lososie_w_wisle Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 17:50
        ?????
        • cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 17:55
          Nie dziwie siesmile

Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one
          prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią
          ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Gorzej, że nie
          tylko. Mekong zbiera ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające
          się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie wód rzeki.
          Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na
          poprawę kondycji.

Hiszpanie odmówili przyjęcia kilku partii ryby z powodu zbyt wysokiej zawartości
          tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób
          grzybowych). Niektórzy wietnamscy producenci, nie wahają się przed
          potraktowaniem filetów chemicznymi dodatkami (m.in. polifosforanami), które
          absorbują wodę i zwiększają wagę gotowego wyrobu.
          • absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:15
            Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale
            pange z checiasmile
            • cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:23
              absztyfikant napisał:

> Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale
              > pange z checiasmile
              dziekuje za taka zatruta pangesmile Karpia lub lina musisz na noc namoczyc ww
              wodzie z lyzka octu i ten zapach mulu wowczas znika. To tajemnica mojej matkismile
              • absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:43
                Powaznie piszesz? Nie o sposob na karpia mi chodzi, bo mnie mdli na sama nazwe.
                O pange mi idzie.
                • pan.scan Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:47
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=87895458&a=87907836
                  • absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 20:54
                    DZIEKI!
                  • perla Scan, a gdzie teraz Wietnamczycy 05.01.09, 21:09
                    w Warszawie przenieśli się jak nowy stadion na Euro budować zaczęto?
                    Czytałem kiedyś, ze w budkach na starym stadionie podawali potrawy z
                    piesków właśnie.
                    • absztyfikant Re: Scan, a gdzie teraz Wietnamczycy 05.01.09, 21:15
                      Od... sie od Wietnamczykow i przestac paplac co ci slina na jezyk przyniesie.
                      • perla ty nie jesteś normalny jednak 05.01.09, 21:21
                        pisała o tym prasa i chyba było postępowanie prokuratorskie.
                        Nie nadymaj się tak więc właśnie.
                        • absztyfikant Re: ty nie jesteś normalny jednak 05.01.09, 21:36
                          Mam znajoma w Sanepidzie. Zadzwonilem do niej przed chwila i nie przypomina
                          sobie, by w ostatnich latach byly przypadki serwowania psiny i kociny w ich
                          restauracjach. Nie wykluczyla jednak, ze byc moze sami sobie przyrzadzaja.
                          • perla ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:43
                            "odpie...się od Czechów, Wietnamczyków..."
                            To ty sie odpie...i przestań pouczać. Jak ty na muslim bluzgi
                            wylewasz to ja nie mówię co byś przestał.
                            Adwokat się znalazł. Forumowy do tego właśnie.
                            • absztyfikant Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:49
                              Bo te 2 narody akurat bardzo powazam. Wietnamczykow szanuje i wielu znam prywatnie.

A islam to tylko religia, a nie narod. Zreszta jesli chodzi o plucie na tych
                              ostatnich, to nie jestes duzo gorszy ode mniewink
                              • perla Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:52
                                absztyfikant napisał:

> Bo te 2 narody akurat bardzo powazam.

co nie wyklucza, że jest tam paru łobuzów.
                                Ochłoń więc właśnie.
                                • absztyfikant Re: ale czemu ty się tak rzucasz? 05.01.09, 21:56
                                  Gdybys napisal, ze slyszales o Wietnamczyku, ktory zrobil gulasz z kota, to OK,
                                  ale rozciagnales to na cala diaspore wietnamska w Polsce, o ktorej za
                                  przeproszeniem g... wiesz. To sie nazywa hate speech. Ten sam poziom co ta piczka:
                                  www.youtube.com/watch?v=9ObinLQmeNY
                • cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 23:49
                  absztyfikant napisał:

> Powaznie piszesz? Nie o sposob na karpia mi chodzi, bo mnie mdli na sama nazwe.
                  > O pange mi idzie.
                  Prawda. Jeszcze kiedys o maslanej rybie czytalem, ze tez swinstwo zatrute jest.
                  >
            • perla karp po żydowsku 05.01.09, 20:51
              karp to nie tylko znakomita ryba jest, ale symbol, że w kuchni
              zanikają wszelkie uprzedzenia właśnie.

absztyfikant napisał:

> Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie
              wzial.
              • absztyfikant Re: karp po żydowsku 05.01.09, 20:56
                Karpiofoba na szczescie nie jest karalna...
            • obserwator-z-boku Powtorze...........! 05.01.09, 21:30
              Bo, juz kiedys pisalem na tym forum,ze ryba zyje w srodowisku ,gdzie
              sra, pieprzy sie i zre...........!

• sz0k chyba po raz pierwszy przychodzi mi 05.01.09, 22:01
              absztyfikant napisał:

> Karpie sa obrzydliwe, osciste i cuchna mulem. Do ust bym tego nie wzial. Ale
              > pange z checiasmile

Zgodzić się z absztyfem...
            • dana33 Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 22:06
              israelskozydowskie karpie nie cuchna mulem, nie sa osciste i sa po
              prostu pycha w sosie smietanowym... smile
              • absztyfikant Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 22:13
                Polacy i Zydzi - nieszczesne nacje, ktore karpiowy smrodek wynosza do rangi
                sacrum... Not my cup of tea... smile)))
              • cyniol Re: popularniejsza jest piardwa 05.01.09, 23:48
                dana33 napisała:

> israelskozydowskie karpie nie cuchna mulem, nie sa osciste i sa po
                > prostu pycha w sosie smietanowym... smile
                to prawda, albo w majonezie wlasnej roboty, taki caly karp, stojacy na polmisku
                i polany majonezem, tez pycha.
    • cyniol Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc ryb 05.01.09, 20:33
      w ogole.

Zanieczyszczenia w rybach grożą płodności

Te groźne trucizny w wypadku mężczyzn mogą prowadzić do poważnego osłabienia
      płodności. Jak wynika z badań, którymi objęto 680 mężczyzn z Polski, Szwecji,
      Ukrainy i Grenlandii, pod wpływem tych związków zawartych w tłuszczu rybim u co
      piątego mężczyzny może dojść do zmniejszenia produkcji plemników nawet o 40 procent.
      fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/news/zanieczyszczenia-w-rybach-groza-plodnosci,1160450
      • absztyfikant Re: Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc 05.01.09, 20:47
        Zeby bylo zabawniej - hodowlane swinie sa karmione obrobionymi rybami z
        Baltyku. Na przyklad Dunczycy karmia je przetworzonymi dorszami. Widzialem
        kiedys reportaz zrobiony przez niemiecka telewizje i zapamietalem bawarskiego
        Bauera, ktory sie smial, ze Wurst zalatuje mu rybamiwink
        • ap13579 Rybka zwana piardwą jest siostrą..... 05.01.09, 21:44
          .... rybki zwanej Wanda
        • cyniol Re: Mezczyzni w wieku rozrodczym nie powinni jesc 05.01.09, 23:52
          absztyfikant napisał:

> Zeby bylo zabawniej - hodowlane swinie sa karmione obrobionymi rybami z
          > Baltyku. Na przyklad Dunczycy karmia je przetworzonymi dorszami. Widzialem
          > kiedys reportaz zrobiony przez niemiecka telewizje i zapamietalem bawarskiego
          > Bauera, ktory sie smial, ze Wurst zalatuje mu rybamiwink
          Karmia pasza robiona z maczki rybnej, to prawda. Ja kiedys kurczaka takiego
          kupilem, ktory byl niejadalny, tak ryba jechal.
          • hasz0 __________Nie masz gorszego zwierza od człowieka/n 06.01.09, 00:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka