haszszachmat 13.01.09, 09:27 Tak tylko pytam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Re: ________Czytacie czasem Słowackiego? 13.01.09, 10:51 haszszachmat napisał: > Tak tylko pytam... ... w związku z 200 rocznicą urodzin, czy w jakimś innym związku? Ja czasem czytam, niedawno przeglądałam jego listy, ciekawe, pełne bystrych obserwacji, dowcipu też. a. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Palikot kulturotwórczy 13.01.09, 12:39 ada08 napisała: > haszszachmat napisał: > > > Tak tylko pytam... > > ... w związku z 200 rocznicą urodzin, czy w jakimś innym związku? Palkot natchnął Hasza swoim atakiem na Jarosława? A. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Palikot kulturotwórczy 13.01.09, 17:49 andrzejg napisał: > > Palkot natchnął Hasza swoim atakiem na Jarosława? I owszem. To jest: wręcz przeciwnie. Nie o Palikota Haszowi tu chodzi, moim zdaniem, a o wyznawców wiadomej religii i jej, znanych tutejszym bywalcom, popleczników, w tym ateistów, agnostyków oraz innych dandysów. Słowacki bowiem pisał proroczo: "Małą jest wadą strój modny nowy, Lecz gdyby ujrzał cud Mojżeszowy, Myślałby o tym modniś zalękły, Że gdyby ukląkł — portki by pękły." I o to, jak sądzę, Haszowi chodzi. Bo przecież chyba o coś mu chodzi?! a. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Palikot kulturotwórczy 13.01.09, 18:18 ada08 napisała: > Bo przecież chyba o coś mu chodzi?! Przepraszam, ale to raczej będzie TO: "Obudź się! obudź, rzymski w złotej zbroi, z ognistym pancerzem rycerzu! Nowe mary stoją przed tobą: oto jest wzgórze okryte zieloną murawą, na wzgórzu stoi dwanaście druidycznych kamieni i trzynasty tron z omszonego granitu; oto wzgórze, ukoronowane wieńcem dwunastu białowłosych harfiarzy, zewsząd jakby morzem czerwonego połysku oblane... te straszne wzgórza zwierciadło — to krew narodu... Śpiew dwunastu harf rozlega się nad ludem umarłych i wbiega w puste, szumiące lasy sosnowe, wołać nowych na zemstę rycerzy. — Czy ci nie smutno? Oto jest rycerz, z dwojgiem serc, z mieczem jedynym, z Tella, z Kastora i z Poluksa złożony; rycerz, którego jedna połowa jest tarczą, a druga śmierci żelazem — wódz mający dwie dusze i dwa ciała: nieszczęście narodu, przeznaczenie dowodzące potępionemu przez Boga ludowi... Wódz z dwojakim i nie śmiesznym już więcej nazwiskiem: oto stoi na stosie ostatecznym jako posąg przyszłości. — Czy go widzisz?" Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Palikot kulturotwórczy 13.01.09, 18:39 jaceq napisał: > "— Czy go widzisz?" Ja???? No co Ty, jaceq! Takie wizje?! W życiu! Po namyśle mam taki pomysł, że może Haszowi szło o ten utwór z literackiej listy przebojów: ....................................... Szli krzycząc: "Polska! Polska! - wtem jednego razu Chcąc krzyczeć zapomnieli na ustach wyrazu; Pewni jednak, że Pan Bóg do synów się przyzna, Szli dalej krzycząc: "Boże! ojczyzna! ojczyzna." Wtem Bóg z Mojżeszowego pokazał się krzaka, Spojrzał na te krzyczące i zapytał: "Jaka?" A drugi szedł i wołał w niebo wznosząc dłonie: "Panie, daj niech się czuję w ludzi milijonie Jedno z niemi ukochać, jedno uczuć zdolny, Sam choć mały, lecz z prawdy - zaprzeczyć im wolny." Wtem Bóg nad Mojżeszowym pokazał się krzakiem I rzekł: "Chcesz ty, jak widzę, być dawnym Polakiem". ................................................ Zwracam uwagę na ten "krzak Mojżeszowy", który bardzo jest tu au courant, a nawet en vogue... czy jakoś tak... a. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Palikot kulturotwórczy 13.01.09, 19:10 Motto: "SYGOŃ: Wódz ten dwie głowy ma na jednym ciele, Czasem się obie głowy razem schodzą I plączą rogi na hełmach ogromne; Czasem się jedna zaiskrzona ciska Z wściekłością węża na ludzi - a druga Patrzy spokojnie i szuka oczyma Serc w naszych piersiach." ada08 napisała: > Ja???? No co Ty, jaceq! Takie wizje?! W życiu! A przepraszam, czy ja posądziłem Ciebie o takie odloty? Po prostu wyżej przeczytałem, że "Ja czasem czytam, niedawno przeglądałam jego listy, ciekawe, pełne bystrych obserwacji, dowcipu też." no i tak bezwiednie przyszło mi do głowy, że gdzieś na wierzchu, nie przysypany całkiem, leży list do Spiridiona Prawdzickiego, masona bardziej znanego pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem, (a sam list bardziej znany jako wstęp do pewnej tragedii wzmiankowanego Juliusza). Jako, że Haszu przywołał wieszcza Numer Dwa (z którym wieszcz Numer Jeden niekoniecznie się zgadzał, to takie polskie) nie bez kozery, posądziłem Go (znaczy Hasza, a nie któregoś z Wieszczów), że może chodzi mu o symbol tego podwójnego (a przecież jakby jeden) stwora, co to w jednej z lewic trzyma tarczę, w jednej z prawic - miecz (pozostałe kończyny górne skute są łańcuchem), tego w którym Wieszcz widzi wybawiciela Narodu Polskiego (spocznij!), który brata wystawiając na ciosy wrogów, liczy że: ...O! gdyby ojca harfy jęk - o! gdyby Jeden jęk tylko harfy Derwidowej, A z wszystkich byłyby - o, takie trupy... Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 za malo wazeliny 13.01.09, 19:18 ada08 napisała: > I o to, jak sądzę, Haszowi chodzi. > Bo przecież chyba o coś mu chodzi?! Po latach doswiadczen z Haszem mam zasade aby nie domyslac sie o co mu chodzi. Jak zyjacy autor moze sam wyjasnic. Ja domysle sie ZAWSZE tak, ze Hasz stwierdzi, ze nieslusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Palikot kulturotwórczy 14.01.09, 07:48 Mi tam o bardziej przyziemne sprawy szło.... chodziły słuchy, że wieszcz nie prowadził sie zbyt poprawnie, jak to na wieszcza przystało. W związku z wytknięciem idolowi Hasza pewnej niepoprawnosci obyczajowej pomyslałem sobie,że Hasz na zasadzie skojarzenia przypomniał sobie wieszcza.Stąd mój wtręt o Palikocie A. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborg.jr Re: Palikot kulturotwórczy 14.01.09, 08:00 idzie o mickiewicziusa? pewne , że o nim głupoty gadają...jaki on wielikij patriot , a jak jechał do polski na powstanie , to na granicy poznał helgę i z nią przeurocze noce spędzał , mając w dupie patriotyzm i powstanie ... a arbiturientom (maturzystom) nauczyciele pier'doły w brain wkładają... bo taki rozkaz.... artylerzyści Stalin rozkaz dał, artylerzyści szykujcie się do dział !!! Smirna !!! o qrwa która to godzina , jak filuje przez peryskop to jeszcze ciemno na horyzoncie... oo , mom , generał nadal gg...tez czuwa ... hej Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: ________Czytacie czasem Słowackiego? 13.01.09, 12:29 A napisał ostatnio coś nowego?_______________________ Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 siny przestwor oceanu 13.01.09, 17:07 jaceq napisał: > A napisał ostatnio coś nowego?_______________________ Opisal skutki kradziezy gazu na stepie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 czasem 13.01.09, 16:45 haszszachmat napisał: > Tak tylko pytam... Tak tylko odpowiadam... Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 _________________Chateaubriant et Lafon 13.01.09, 23:43 Cóż nie mamy swego Chateaubriant'a, który był napisał pean na temat duszy germańskiej, odzwierciedlającej jakoby wieczną niepokalaność czym zapewnie zainspirował samego Lafon'a do czynu. W mediach parapolskich poetów a już romantyków to całą pewnością nie zatrudniają. Sam Eleazar Machabejski by się ich nie powstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat ___________np Lisy w "reżimowej" TVP 14.01.09, 09:09 czyli TVP bliźniaków, w której to nieobiektywne lisy i lisice napadają bezspodstawnie na żądnego narciarza mże powinno się pisać rządzącego ale chyba jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat Nie padocie ani słówka cymus to tak? 14.01.09, 09:37 Podobno ta Gargas bardzo szpetno bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick Re: ________Czytacie czasem Słowackiego? 14.01.09, 09:52 czytamy Wieszcza. Zwlaszcza ten wiersz o Wojtyle albo ten Krol Duch o Praslowianach. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 __________materialne w puch by nowy duch? 14.01.09, 13:19 na naszych oczach Polska przechodzi na wyższy poziom gnozy dzięki rycerzom reform Okrągłego Stołu? Odpowiedz Link Zgłoś