eliseu 20.11.11, 16:33 ma ktos z was to? suchy, uporczywy kaszel, napady kaszlu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrrrrrrrr Re: kaszel na tle nerwowym 30.11.11, 17:45 Czy masz jeszcze jakieś objawy np. gorączka? Odpowiedz Link
eliseu Re: kaszel na tle nerwowym 30.11.11, 17:53 nie, tylko ten kaszel, uporczywy, suchy Odpowiedz Link
piotrrrrrrrr Re: kaszel na tle nerwowym 30.11.11, 18:00 Pytałem bo ostatnio cos przeszedłem ale do tego była gorączka i ucisk w klatce.A byłaś z tym u lekarza? Palisz? Odpowiedz Link
piotrrrrrrrr Re: kaszel na tle nerwowym 01.12.11, 12:50 Nie wiem dlaczego.Sprawdź ulotki leków które bierzesz (jeśli bierzesz) bo to może być przez leki.Ale najlepiej iść do lekarza bo to może być coś z płucami. Odpowiedz Link
niobe25 Re: kaszel na tle nerwowym 05.12.11, 09:44 Oj ludzie, ludzie. Kaszel na tle nerwowym... Ech... rozumiem, że jak ktoś ma ibs to ma się postrzegać ciągle przez pryzmat swojej wrażliwej na stres osobowości. Bez przesady ! Kaszel - może być alergia, gardło, oskrzela, refluks. Ja np we wrześniu byłam chora, kaszel nie minął. Pomógł mi syrop wykrztuśny:). Odpowiedz Link
iwona402 Re: kaszel na tle nerwowym 07.01.12, 15:22 Na pierwszej stronie tego forum widzę Twoje 3 wątki- gazy , kaszel i środek na zgagę.Dalej już nie zaglądam, gdyż te trzy objawy mogą mieć ze sobą ścisły związek. Prawdopodobnie cierpisz na nadkwaśność i bardzo prawdopodobnie masz refluks żołądkowy co często powoduje suchy kaszel. Stosujesz leki zmniejszające produkcję kwasu solnego w żołądku ( Bioprazol). Gdy w żołądku kwasowość spada poniżej pewnego poziomu wtedy bakterie znajdujące się w pożywieniu nie zostają zniszczone przez kwas solny tylko powodują nadmierny rozrost flory bakteryjnej w jelicie i powstają wzdęcia. Gdy zbyt długo stosuje się leki podobne do Bioprazolu ( inhibitory pompy protonowej) to może dojść do niedoborów vit.B12, co często objawia się wzdęciami i innymi objawami(np. drętwienie kończyn, problemy z koncentracją, depresja) Odpowiedz Link
eliseu Re: kaszel na tle nerwowym 07.01.12, 16:59 Mam refluks żołądkowy, w nocy wstaję dwa razy, aby opróżnić kwas zalegający w jamie ustnej. Bioprazol skutecznie przeciwdziała powstawaniu zgagi, gdy nie zażyje rano tego leku wieczorem już mam silne pieczenie. Zażywam więc ten lek stale. Kiedyś, np. 2 lata temu zgagę miałem od czasu do czasu, obecnie bez Bioprazolu mam codziennie. Gazy mam od 8 lat, zgagę od 3, więc nie sądzę, aby zażywanie leku na zgagę przyczyniło się do produkcji gazów. Kaszel nie wiem skąd się bierze, ale mam depresję i nerwicę lękową, więc myślę, że od tego. Odpowiedz Link
iwona402 Re: kaszel na tle nerwowym 07.01.12, 18:40 Uwierz mi, że Twoje objawy mają wspólny mianownik. Pisałeś w jakimś dawnym wątku o zaparciach i bobkowatym stolcu. Pewnie w tamtym czasie stosowałeś na zgagę głównie środki zobojętniające (np. Maalox, Rennie, Alugastrin, Gelatum alluminium), one bardzo często powodują zaparcia. Ośrodek kaszlu i wymiotów znajduje się w tym samym obszarze mózgu i dlatego przy refluksie na skutek cofania się treści pokarmowych następuje podrażnienie ośrodka kaszlu. Co do niedoboru vit.B12 to czasami widoczne jest to w zwykłej morfologii krwi, szczególnie u mężczyzn, gdyż znacznie rzadziej występuje u nich równoczesny niedobór żelaza. Przy niskim poziomie B12 objętość krwinki czerwonej MCV jest z reguły za duża, lub w górnej granicy . Radzę Ci wykonać oznaczenie poziomu tej witaminy, gdyż lekarze nie zwracają uwagi na MCV, u mnie już na 20lat przed jawnym niedoborem tej witaminy miałam podwyższone MCV i niepotrzebnie męczyłam się ze wzdęciami. Właśnie wszelkie problemy z żołądkiem powodują zaburzenia z przyswajaniem vit.B12. Stąd możliwa ta depresja, oraz kaszel i wzdęcia. Już za długo się z tym borykasz, nie zmarnuj tak jak ja 30 lat swego życia, przez niedouczonych konowałów, zacznij szukać na własną rękę przyczynę swoich dolegliwości. Odpowiedz Link
basileo Re: kaszel na tle nerwowym 04.04.13, 16:35 Iwona, to co piszesz ma sens. Dzisiaj miałem kolonoskopie, w jelicie czysto. Przeczytałem kilka postów na forach i trochę pogooglowałem. Mój przypadek: najpierw 5 refluksu (normalne objawy, zgaga nawet po herbacie z cukrem) na polprazolu, potem doszedł IBS. Niedawno przeszedłem fundoplikację wierząć w SIBO spowodowane refluksem (polprazolem) ale objawy nie ustąpiły po operacji mimo odstawienia polprazolu. Potem doczytałem że NIEDOBÓR B12 MOŻE BYĆ WYWYOŁANY DŁUGOTRWAŁYM PRZYJMOWANIEM INHIBITORÓW POMPY PROTONOWEJ, ten sam niedobór b12 może być odpowiedzialny za wzdęcia. Zaczynam przyjmować B12 w tabletkach, żeby zobaczyć czy to pomoże. Jeżeli nie, zacznę też kurację xifaxanem. Ludzie z refluksem, idźcie na fundoplikację. Normalnie zabieg w Eur. Zach jest płatny a u nas jest za darmo. Nie czekajcie aż powikłania związane z refluksem zatrują wam życie, bo potem może być za późno, zabieg naprawdę jest lajtowy. I przestańcie chrzanić o ziołowych herbatkach, zanim refluks być może od razu was nie zabije, ale na pewno ostatecznie nie pozwoli wam żyć. Pozdro dla wzdęciowców z IBS, jestem z wami. Odpowiedz Link
akikayo Re: kaszel na tle nerwowym 12.01.12, 22:59 na refluks polecam herbatę ziołową ale tylko i wyłącznie tą : firma Malwa herbata Ziołowa Fantazja na trawienie, uwierz mi, przeszły wszelkie dolegliwości tybu zgaga, wzdęcia, pieczenie w żołądku, kaszel może być wynikiem refluksu. Dzięki tej herbacie, bo inne nie działały, mogłam spędzic świeta jedząc a nie cierpiąc po jedzeniu, nie ma działania przeczyszczającego i jest nawet dobra w smaku herbata-porcelana.bazarek.pl/opis/2258874/malwa-natura-ziolowa-fantazja-aktywne-trawienie-25tb.html Odpowiedz Link
akikayo Re: kaszel na tle nerwowym 12.01.12, 22:54 na kaszel - polecam 2x dziennie łyżeczkę siemienia lnianego zalać gorącą wodą, poczekać aż napar zrobi się kisielowaty :) i pić. Odpowiedz Link