Dodaj do ulubionych

ŚRODKI NA BIEGUNKI

11.05.05, 19:12
jakie są Waszym zdaniem najlepsze środki na biegunki? czego używacie? ja
używam loperamidu ale jakoś źle go toleruję- strasznie "zatyka". a ja szukam
czegoś co można by było stosować nawet codziennie- mam już taką straszną
obsesję że gdziekolwiek muszę się ruszyć z domu zaraz boję się że dostanę
biegunki.. moje myślenie tylko na tym się skupia... to straszne:(
Obserwuj wątek
    • marlenka55 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 11.05.05, 19:26
      spróbuj węgiel leczniczy,ale za częste branie doprowadza do zaparć wiec w sumie
      nie bardzo...
      • ptysia_13 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 11.05.05, 19:37
        nic nie używam!! samo przyszło samo przejdzie:D
        Osobiście wole to niż zatwardzenia!!:)
    • paszczak44 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 11.05.05, 22:16
      Ponieważ w poniedziałek byłem u lekarza w związku z grzybicą, jako jeden z leków
      przepisano mi <Proszek zasadowy doktora Auera>. Ma on na celu alkalizację jelit,
      ale jest też źródłem soli mineralnych, które są wypłukują się przy biegunce.
      W aptekach są dostępne elektrolity w proszku, ale zawierają sód, co obciąża
      nasze nerki. Proszek Auera nie zawiera sodu. Kosztuje 25-30 zł.
    • meow_meow1 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 05.07.05, 19:24
      witam,

ja również biorę loperamid, w sumie nieźle go znoszę (pamiętam, jak się pojawił
      jeszcze jako imodium, był dla mnie zbawieniem). jeśli jest ze mną źle biorę
      dwie no-spy a potem jeden loperamid.

jednak wyczytałem niedawno że niektórzy biorą wapno (calcium), które rzekomo
      zwalnia motorykę jelit. możesz spróbować, ja zamierzam.

pozdrawiam i życzę zdrowia,
      M
    • kimono24 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 06.07.05, 15:04
      ibs19 napisała:

> jakie są Waszym zdaniem najlepsze środki na biegunki? czego używacie? ja
      > używam loperamidu ale jakoś źle go toleruję- strasznie "zatyka". a ja szukam
      > czegoś co można by było stosować nawet codziennie- mam już taką straszną
      > obsesję że gdziekolwiek muszę się ruszyć z domu zaraz boję się że dostanę
      > biegunki.. moje myślenie tylko na tym się skupia... to straszne:(

a moze to tak ze jak myslisz to tak sie dzieje
      ja tez tak mam
      jak zjem cos "niebezpiecznego" i pozniej sie zastanawiam, ej dlaczego nic mi
      nie jest, powinno mnie chyba po tym popedzic i tak sie nakrecam ze wreszcie
      biegne do ubikacji

wydaje mi sie im dluzej sie zastanawiam nad tym calym IBS ze u nas to trzeba
      wyleczyc glowe - moze sanatoria
      w ogole wiecie cos o sanatoriach dla IBS???
      • gocha59 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 07.07.05, 02:32
        A ja stosuję akupresurę na punkt akupunturowy - dwa palce poniżej zgięcia
        łokcia. Najpierw lewa, a potem prawa ręka.

U mnie IBS jest jakby dodatkiem do mojego głównego problemu, przez ponad dwa
        lata nie byłam w stanie wyjść z domu, odejść od WC dalej niż na 5m(patrz - stare
        wątki). Poprawa mojego samopoczucia to efekt akupunktury, a nie jakichkolwiek
        leków "blokujących", odrzuciłam je całkowicie, tak jak leki przeciwbólowe,
        pomimo strasznych bólów jelit. Faktem jest że zabiegów było multum, nie umiem
        nawet ich policzyć. Ale teraz umiem wyjść z domu, wyjechać na weekend, czy
        choćby tylko na zakupy do hipermarketu. Po moich walkach myślę, że tylko
        medycyna chińska jest w stanie uregulować nasze jelitka. Trzeba dużo
        cierpliwości i wiedzy z Tradycyjnej Chińskiej Medycyny(TCM). Problem leży nie
        tylko w tym co i jak jemy (żywienie wg pięciu elementów), ale w ogólnej
        energetyce naszego organizmu. Niestety lekarze "naszej" medycyny tego nie umieją
        ani rozpoznać, ani leczyć. IBS jest chorobą pochodzącą z braku odpowiedniej
        energii, z zaburzeń yang i yng, dlatego ma tak różne "oblicza".
        • kiinga Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 07.07.05, 08:21
          Gocha zgadzam sie z Toba calkowicie,jestem po kilku zabiegach akupunktury i juz
          widze poprawe w calym organizmie.Cierpie na grzybice jelit i naprawde jest to
          dobra kuracja wspomagajaca leczenie.Pozdrawiam.
    • jagoda85 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 07.07.05, 19:58
      Słuchajcie a dlaczego nie leczycie tej choroby u gastrologa. Ja jestem po
      półrocznej kuracji i jest nieźle. Muszę uważać na niektóre pokarmy, generalnie
      nie trawię mleka w różnych postaciach, ale właściwie wszystko jem. Też miałam
      takie miesiące, że nie mogłam wychodzić z domu, przed leczeniem oczywiście.
      Środki przeciwbiegunkowe nie rozwiązują sprawy.
    • pogudka Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 06.08.05, 12:34
      zanim poszłam do lekarza poraz 1 (czyli jakies 3 tyg temu) brałam stoperan,
      laremid i moim zdaniem objawowo pomagały, znaczy hamowały biegunkę, ale niestety
      inne dolegliwości zostają :(
      teraz lekarz kazał mi brać 3 razy dziennie węgiel leczniczy i nifuroksazyd, co
      one niby miały mi pomóc na luźny stolec itd. przez jakies 2 tyg prawie nie
      wychodze z domu, myslalam, ze na efekty trzeba poczekac, ale ogolnie wydaje mi
      sie, ze jest chyba jeszcze gorzej ;) teraz tablety się skończyły, muszę
      podreptać do tego lekarza i wydusić od niego coś więcej.

leki - bleeeeeee :(

Ale wierzę, że coś się stanie nagle i wszystko minie :)
      Pozdrawiam!!!
    • iza7777 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 25.03.06, 19:40
      NA WYPRÓŻNIENIE POMAGA MI ALE TROCHE lACTULOSA - NIE POMAGA ŻADEN cOLON c a po
      Fructolax - powinna nastąpić to są takie ziołowe tabletki
    • 13_weronika Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 29.03.06, 10:12
      Hej! Może spróbuj 1/2 lub 1/4 tabletki.. Ja też stosowałam ten lek i brałam go
      własnie w takich dawkach.. Bo ja właściwie raczej na zaprcia cierpię, a
      biegunki to była rzadkość.. Taka dawka uspokajała rewolucję w moich jelitach i
      nie czułam wiekszego zatkania niz zwykle (bo wypróżnianie nigdy nie było dla
      mnie szybkie)..
    • komar77 Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 31.03.06, 08:04
      ja stosuje loperamid I nie mam problemu zeby na 2 dzien sie wyproznic
    • tomiis Re: ŚRODKI NA BIEGUNKI 31.03.06, 09:45
      Biore loperamid 2 x dziennie, jest ciut lepiej niż w okresie kiedy nie brałem
      tego leku ale i tak zdarzają mi się biegunki i bieganie do wc chociaż już w
      mniejszym stopniu. Problemy z wypróżnianiem mam jednak nadal i te uczucie parcia
      też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka