Dodaj do ulubionych

ZJN od 9 lat

30.01.07, 15:07
Mam bóle brzucha od około 9 lat. Staralem się zdiagnozować te bóle, chodziłem
do różnych lekarzy, leżałem w szpitalu w celu rozpoznania. 3 lata temu byłem
na oddziale gastroenterologii i rozpoznano u mnie ZJN, ale wogóle nie
pokierowano mnie dalej. Częstotliwość moich bóli to raz na tydzień, raz na
dwa tygodnie. Trzymają mnie różnie od 3 godzin a czasem do 10. Kilka razy
musiałem jechać do szpitala gdyż ból bym strasznie mocny, tam podawano mi
leki rozkurczowe w postaci kroplówek. Ból jest różnie umiejscowiony, głównie
w podbrzuszu, promieniujący na boki. Brałem juz duspatalin przez około 1
miesiąc, ale żadnych zmian nie zaobserwowałem, przez pewien czas neurol w
malej dawce, a teraz zażywam ziół, rozpocząłem od Colon C, Gastroprotect,
natomiast teraz biore mieszanke w postaci tabletek. Podczas bóli stosowałem
Nospę, czasem Ketonal. Nie stosuje jednak żadnej diety. Ból niestety nie
ustępuje i wciąż się powtarza. Czy macie jakieś rady, co najlepiej stosować,
aby wyhamować natężenie bóli??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stanislawski7 Re: ZJN od 9 lat 30.01.07, 15:21
      Odpowiadam/: Duspatalin ,aby przyniósł oczekiwany skutek trzeba zażywać pare
      miesięcy; miesiąc to stanowczo za krótko!!!{ Ja zażywam już ok.6 miesięcy}
      Picie ziół i owszem pod warunkiem,że są właściwie dobrane w zestawie do parzenia
      { ja piję zestaw złożony z 10 różnych ziół i dobrany pod kątem IBS-u i nerwicy}
      Zioła, aby przyniosły oczekiwany rezultat trzeba też pić kilka miesięcy i to
      regularnie 2-3xdziennie po szklance naparu { ja piję ziołą też już ok 5-6
      miesięcy}Obecnie nie odczuwam żadnych bóli jelita natomiast nie mogę pozbyć się
      wzdęć i gazów.Narazie nia mam na to żadnego sposobu!!! Pozdrawiam.
      • qba888 Re: ZJN od 9 lat 30.01.07, 15:50
        Dzieki za odpowiedź. Ja miałem dobrane zioła pod kątem nerwicy wegetatywnej i
        jelit przez irydologa, czy to jest dobry specjalista od dobierania ziół. Nie
        było to dobierane konkretnie pod ZJN. Czy scisłe przestrzeganie diety odgrywa
        tu ważną rolę, bo takowej wogole nie stosuje??
        • marecki1975 Re: ZJN od 9 lat 30.01.07, 20:40
          Bardzo ważną, jeśli nie najważniejszą, obok braku nerwów.
    • kamilkrosno Re: ZJN od 9 lat 09.02.07, 13:06
      Ja choruję od 12 lat, a mam 21 lat. Leczyłem się w Centrum Zrowia Dziecka, w
      Krakowie Prokocimiu i u wielu różnych lekarzy.
      To co napisałeś to jest "wypisz wymaluj" to co ja przechodziłem i czasami nadal
      przechodzę. Oprócz jednego. DIETA! Jak możesz chorować 9 lat, mieć takie ostre
      bóle - ja wiem co to znaczy - i nie mieć żadnej diety???? To jest pierwsza
      rzecz, podstawa!!! Ja od tych 12 lat nie jem ŻADNYCH owoców, warzyw (wyjątek-
      ziemniaki), nabiału czyli serów, jaj, melka itp, żadnych zup, sosów, smarzonych
      mięs i wielu innych rzeczy które mi teraz nie przychodzą do głowy. Krócej by
      było napisać co jadam. Otóż: 3 lub 4 razy dziennie jem 3,4 cieniutkie odkrojone
      skórki ze spodu CZERSTWEJ bułki, na to troszkę masła i chuda wędlina. Do
      popicia herbata, czarna lub owocówka z torebki. Nie piję żadnych soków, napojów
      itp. A raz dziennie coś ciepłego, to jest trzy łyżki ziemniaków i kawałek
      ugotowanego mięsa (indyk, królik, kurczak). I to tyle jedzenia!!!!! Od 4 lat
      raz w tygodniu w ramach tego "obiadu" zjem kotlet z stłuczonej pierś indyka,
      obtoczony tylko w bułce tartej (BEZ JAJA!), usmarzony na patelni. Ilość i
      różnorodność moich posiłków jest poprostu śmieszna, ale nie mam innego wyjścia.
      Bez diety poprostu by mnie tu dzisiaj nie było, bo to co przeszedłem w
      dzieciństwie to był koszmar.
      Ale to co Ty mógłbyś a czego nie możesz jeść musisz zbadać sam, próbami i
      błędami.
      Dzisiaj, pomimo diety wciąż mam raz na rok, raz na pół roku takie ostre bóle.
      Ale nie jest to co tydzień. Ból lżejsze miewam nadal często, np. przez 3, 4
      tygodnie boli mnie brzuch lekko co drugi dzień. Przez następne 3, 4 tygodnie
      jest względny spokój.
      Napisz skąd jesteś i ile masz lat.
      Ja jak pisałem mam 21 i mieszkam w Krakowie.
      • klementynka83 Re: ZJN od 9 lat 14.02.07, 22:43
        do kamilkrosno: ja męczę się od 11 lat... teraz mam 23,5 (lat)
        • qba888 Re: ZJN od 9 lat 15.02.07, 18:32
          Witam. Ciezko bylo mi spotkac osoby ktore maja takie same objawy co ja. Chyba w
          moim pierwszym poscie nie napisalem ze nie wystepuja u mnie zadne biegunki i
          zaparcia, wiec pod tym wzgledem jest ok, ale rekompensata sa te nieszczesne
          bole. Nigdy nie stosowalem diety, a to dlatego ze nigdy nikt mnie tak naprawde
          nie pokierowal co mam robic, co jesc, a czego nie i jak wogole z tym zyc. ZJN
          stwierdzono mi stosunkowo niedawno bo okolo 2-3 lata temu, ale ja nie wierzylem
          ze to jest to i dalej szukalem przyczyny, ale sie w koncu pogodzilem ze to
          jednak to. Widze ze jesz na prawde malo. Ja waze 65 kg wiec nie moge pozwolic
          sobie na zbyt drastyczna diete bo zaplace to utrata masy ciala, poza tym mam
          taki charakter pracy ze ciezko bedzie mi stosowac sie scisle do diety. Narazie
          zaczalem ograniczac niektore produkty typu slodycze, tluste mieso, kawa, napoje
          gazowane, groch, fasola itp. Mam 23 lata i jestem z Trójmiasta
          • meow_meow1 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 07:37
            qba, nie chcę Cię martwić, ale obawiam się, że lekarze zdiagnozowali u Ciebie
            IBS zbyt pochopnie. Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie było żadnych badań
            endoskopowych, żeby wykluczyć inne choroby. Moim zdaniem powinieneś nakłonić
            lekarza, żeby skierował Cię na kolonoskopię (pod znieczuleniem ogólnym nic nie
            boli), jest to podstawowe badanie przeoprowadzane w celu eliminacji innych
            potencjalnych schorzeń.
            Są wyraźne wskazania do diagnozowania IBS (tzw. kryteria rzymskie II--możesz o
            nich poczytać na wikipedii na przykład). Pomimo tego, że różni ludzie mają różne
            objawy "idea" choroby jest taka sama--problemy z wypróżnieniami (więcej niż 3
            dziennie lub mniej niż 3 tygodniowo, i jeszcze dodatkowe objawy). Jeżeli
            wypróżniasz się regularnie, bezboleśnie, i tylko raz na miesiąc masz silne bóle
            brzucha, to nie wpisuje się to za bardzo w obraz IBS, moim zdaniem. Muszę Cię
            uprzedzić, że niektórzy lekarze to lenie i po prostu dla wygody mówią "IBS", bo
            nie chce im się myśleć, co to może być.
            Podsumowując- kolonoskopia, jeśli nic nie wykaże, to szukać dalej. Acha,
            postaraj się zauważyć co jadłeś np. 24 godz. przed wystąpieniem bólu. Być może
            masz na coś alergię pokarmową. Pozdrawiam i życzę zdrówka
            • qba888 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 10:12
              czesc. Ja lezalem trzy lata temu w Akademii Medycznej na Gastroenterologii, w
              celu zdiagnozowania bóli i miałem robioną kolonoskopię (bez znieczulenia
              ogólnego), pobrano mi wtedy dwa wycinki. Badanie nie wykazało żadnych zmian w
              jelicie. W wypisie ze szpitala przeczytałem że zdiagnozowano IBS, ale lekarze
              nie raczyli mi powiedzieć nawet co to jest, jak sie z tym obchodzic itp.
              dlatego tez szukalem dalej, bo wyszedlem z zalozenia ze jesli oni nie wykrywaja
              zmian stalych to dla swietego spokoju mowia pacjentowi ze to IBS. Po wyjsciu ze
              szpitala dalej szukalem jakiegos rozwiazania i jakis czas temu poraz kolejny
              trafilem do gastroenterologa. On jednoznacznie okreslil ze jest to zespol
              jelita nadwrazliwego i musze sie do tego przyzwyczaic i nauczyc sie z tym zyc.
              Powiedzialem lekarzowi ze nie mam biegunek ani zaparc, na co on odpowiedzial ze
              sa rozne objawy tej choroby, ja akurat mam bole brzucha, a inny moze miec
              biegunki, ale nie miec boli. Po wizycie u tego lekarza uswiadomilem sobie ze
              teraz to juz na pewno to jest IBS, choc objawow nie mam identycznych jak
              wiekszosc osob z ZJN. Mam rowniez takie cos ze czesto brzuch zaczyna mnie bolec
              podczas oddawania moczu. Jaki to ma zwiazek... nie wiem. Lekarz mi tlumaczyl,
              ale jego teoria nie bardzo mnie przekonala. Boli nie mam raz na miesiac, sa
              raczej raz na tydzien. A wiesz moze czy sa jakiej badania na alergie pokarmowa
              czy do tego trzeba dojsc samemu na zasadzie prob i bledow? Dzieki wielkie za
              rady, postaram sie cos pokombinowac z jedzieniem. Pozdrawiam
              • meow_meow1 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 11:32
                Nie wiem, przychodzi mi do głowy kolka jelitowa albo jakieś problemy z
                moczowodem (chyba tak to się nazywa). Ale nie jestem lekarzem, więc raczej
                zgaduję. Jest jeszcze jedna możliwość--być może raz w tygodniu masz jakąś
                stresującą wyjątkowo sytuację (jakieś wykłady, zajęcia, spotkania).
                Alergie pokarmowe ponoć wykrywa się w drodze diety eliminacyjnej--tj najpierw
                jesz chleb i pijesz wodę, a potem stopniowo dodajesz inne rodzaje pokarmów i jak
                Cię coś boli to najprawdopodobniej jest to właśnie Twoj alergen. Ale nie wiem,
                może to przestarzałe, może coś się zmieniło.
                A może ty masz początki IBS i dojdą Ci biegunki albo zaparcia. Wtedy będziesz
                mógł ze spokojem stwierdzić "aaa, to tylko IBS" :)))
                Radziłbym Ci próbować dalej, uzyskać kolejne opinie od lekarzy, oni niestety nie
                są nieomylni. Ja miałem pół roku temu okropne zaostrzenie objawów, ale mój
                lekarz, najlepszy gastroenterolog w województwie rzekomo, nawet nie zasugerował,
                że to może być coś innego niż IBS. Okazało się, że do moich tradycyjnych
                IBSowych objawów doszła jeszcze nietolerancja glutenu. Jestem na diecie
                bezglutenowej pół roku prawie i co prawda mam IBS, ale nie mam tych okropnych
                dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu. Bo wtedy to już myślałem, że
                umrę. Nic nie mogłem jeść. A lekarz na to: Aaa, może coś pana zestresowało.
                Popytaj ludzików tu na forum o dobrych gastroentero w Twoum mieście, może coś
                polecą. Z tego co wiem na jakimś forum o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
                (nie pamiętam adresu, wpisz sobie w wyszukiwarkę) jest czarna i biała lista
                gastroenterologów z różnych miast.
                No nic, życzę wytrwałości i sukcesów :)))))
                Acha, jeśli posługujesz się j. angielskim to jest taka strona
                www.wrongdiagnosis.com może tam coś wyszukasz.
                • qba888 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 12:28
                  Pod względem urologicznym jestem również przebadany i jest wszystko wporządku:)
                  Stresujące sytuacje mam dość często, taka moja natura że przejmuje się wieloma
                  sprawami, czasem aż za bardzo, dlatego też powiązałem to z IBS. Jeśli miałbym
                  początki IBS to chyba nie miałbym tych nieszczęsnych bóli od 9 lat, choć
                  wszystko możliwe, może wcześniej było to na tle nerwowym. Niemniej jednak
                  bardzo dziękuje za kilka rad, postaram się spróbować tą diete na alergie
                  zastosować.
                  Pozdrawiam
                  • sis72 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 12:42
                    hej!
                    Ja też mam bólową postać ibs, tzn. bez biegunek i zaparć. Kiedy spytałam o te
                    rzymskie kryteria mojego gastro- skądinąd bardzo cenionego specjalistę - i on
                    stwierdził, że ibs lubi się wyłamywać z kryteriów i u każdego pacjenta jest
                    trochę inny. Oprócz leków typowych tzn Duspatalinu , Meteospasmoliny i ziół
                    bonifratrów (brrr, jakie niedobre!) gastro przepisał mi też uspokajający
                    Bellergot z zaleceniem łykania przy bólu i stresie,który - przynajmniej u mnie
                    ma duży wpływ na dolegliwości. Po prawie półrocznej remisji choroby mam teraz
                    mega nawrót - i to tylko ból mnie męczy ogromny. Ale nic to! trzeba mieć
                    nadzieję, że minie. Trzymajcie się jelitowcy!
                    • qba888 Re: ZJN od 9 lat 16.02.07, 13:29
                      Czesc.
                      Od jak długiego czasu bierzesz Duspatalin i jakie ma działanie ma
                      Meteospasmalin bo nigdy o tym leku nie słyszałem? Ja niestety nie doświadczyłem
                      jeszcze przerwy w bólach, może za słabo się o to staram.
    • gosia832 Re: ZJN od 9 lat 17.02.07, 20:53
      Witaj. Mój znajomy ma takie silne bóle brzucha i u niego wykryto Helicobacter
      czy jakoś tak. Badali Cie już może na bakterie lub pasożyty? Co do badań na
      alergie pokarmowe to najpierw się poobserwuj po czym czujesz sie najgorzej bo
      inaczej zbankrutujesz.
      • qba888 Re: ZJN od 9 lat 17.02.07, 22:42
        Dzieki za opisanie przypadku Twojego znajomego. Zaraz jak przeczytałem Twoj
        post, zacząlem czytac na temat tej bakterii. Wynika z tego ze jest to bakteria,
        najczesciej rozwijająca się we wczesnym dzieciństwie w dolnej czesci przewodu
        pokarmowego, skutkami są m.in. wrzody żołądka i dwunastnicy. Jak już wczesniej
        pisałem zostałem przebadany gastrologicznie, w tym przypadku gastrologia i
        niestety nic nie wykazało żadnych defektow zołądka ani dwunastnicy, rowniez
        pobrano wycinki. Okolo 6 lat temu (gdy bóle juz wystepowaly) zrobilem sobie
        prosty test aptekarski na wrzody i mialem negatywny, wiec w moim przypadku to
        chyba nie to ale wielkie dzieki za zainteresowanie.
        Pozdrawiam
        • qba888 Re: ZJN od 9 lat 17.02.07, 22:44
          qba888 napisał:

> Dzieki za opisanie przypadku Twojego znajomego. Zaraz jak przeczytałem Twoj
          > post, zacząlem czytac na temat tej bakterii. Wynika z tego ze jest to
          bakteria,
          >
          > najczesciej rozwijająca się we wczesnym dzieciństwie w dolnej czesci przewodu
          > pokarmowego, skutkami są m.in. wrzody żołądka i dwunastnicy. Jak już
          wczesniej
          > pisałem zostałem przebadany gastrologicznie, w tym przypadku gastroskopia i
          > niestety nic nie wykazało żadnych defektow zołądka ani dwunastnicy, rowniez
          > pobrano wycinki. Okolo 6 lat temu (gdy bóle juz wystepowaly) zrobilem sobie
          > prosty test aptekarski na wrzody i mialem negatywny, wiec w moim przypadku to
          > chyba nie to ale wielkie dzieki za zainteresowanie.
          > Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka