rzepcia3
11.03.08, 08:08
Witam.Jestem tu nowa ale czytam Was od jakiegoś czasu.Mam problemy z jelitami od paru lat. Zdecydowałam się na kolonoskopie wirtualną. Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście mi pomogli zrozumieć wynik :)
" Jelito o prawidłowej ścianie, zachowanej haustracji z nielicznymi szeroko szyjkowymi śr.do 11 mm uchyłkami, głównie w obrębie esicy. Esica tworzy dodatkową pętlę, wydłużona, zgięcie śledzionowe wysoko podchodzi, po czym poprzecznica obniża się i schodzi nisko zakręcając w dół i ponownie do góry tworząc pętlę wokół zgięcia śledzionowego. Obraz kątnicy prawidłowy. W opcji nawigator obejrzano światło jelita nie stwierdzając zmian o charakterze guza czy klinicznie istotnych polipów. " Jeśli chodzi o narządy jamy brzusznej i rodne to wszystko okej. Wniosek kolonoskopii brzmi: Dolichocolon.
To co udało mi się ustalić, to jest to zdwojenie jelita, wada wrodzona. Może ktoś się z tym spotkał, wie co to jest, czym to grozi itd. I w ogóle o czym świadczy taki wynik kolonoskopii - byłabym bardzo wdzięczna, bo wizyta u lekarza dopiero za parę dni, a człowiek myśli i się martwi :/