Dodaj do ulubionych

Wynik kolonografii - Dolichocolon

11.03.08, 08:08
Witam.Jestem tu nowa ale czytam Was od jakiegoś czasu.Mam problemy z jelitami od paru lat. Zdecydowałam się na kolonoskopie wirtualną. Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście mi pomogli zrozumieć wynik :)

" Jelito o prawidłowej ścianie, zachowanej haustracji z nielicznymi szeroko szyjkowymi śr.do 11 mm uchyłkami, głównie w obrębie esicy. Esica tworzy dodatkową pętlę, wydłużona, zgięcie śledzionowe wysoko podchodzi, po czym poprzecznica obniża się i schodzi nisko zakręcając w dół i ponownie do góry tworząc pętlę wokół zgięcia śledzionowego. Obraz kątnicy prawidłowy. W opcji nawigator obejrzano światło jelita nie stwierdzając zmian o charakterze guza czy klinicznie istotnych polipów. " Jeśli chodzi o narządy jamy brzusznej i rodne to wszystko okej. Wniosek kolonoskopii brzmi: Dolichocolon.

To co udało mi się ustalić, to jest to zdwojenie jelita, wada wrodzona. Może ktoś się z tym spotkał, wie co to jest, czym to grozi itd. I w ogóle o czym świadczy taki wynik kolonoskopii - byłabym bardzo wdzięczna, bo wizyta u lekarza dopiero za parę dni, a człowiek myśli i się martwi :/
Obserwuj wątek
    • meow_meow1 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 14.03.08, 08:39
      NIe wiem czy już byłaś u lekarza i co powiedział, ale z tego co zdołałem
      wyczytać to dolichocolon to nienormalnie długie jelito. O komplikacjach nic nie
      piszą. Lekarz na pewno będzie wiedział. Pozdrawiam i życzę zdrówka
      • rzepcia3 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 14.03.08, 08:49
        Byłam, tak, to jest zdwojone jelito, ogólnie chyba nic z tym się dziać nie
        będzie, do tego mam jelito drażliwe i uchyłki, najważniejsze że brak polipów i
        guzów, także z tym wszystkim innym będę żyć :)
    • doska40 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 20.03.08, 09:31
      rzepcia,a mozesz mi napisac,jak wygladalo to badanie.Polknelas
      kapsulke,i co dalej?Jak dlugo wedrowala przez twoje jelitka?
      Wydalilas ja?Ja chce zrobic to badanie.Ile placilas?Pozdrawiam i
      ciesze sie,ze wynik tego badania nie wykazal nic zlego.
      • rzepcia3 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 25.03.08, 14:21
        Hej. Kolonoskopia wirtualna polega na tym, że pompują ci do jelit powietrze
        (przez tyłeczek:)) i ty je trzymasz, w między czasie wjeżdżasz w komputer i on
        cię skanuje, robi fotki, potem te fotki opisują. Nic nie połykałam ani tez nie
        brałam kontrastu.
        • tigra110 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 26.03.08, 19:39
          A czy troszkę więcej na temat badania tzn. jak się przygotowałaś do
          badania, czy musiałaś wyczyścić jelita pijąc fortrans??
          W jaki sposób można załatwić sobie takie badanie, gdzie i ile
          kosztuje.
          Jeśli możesz napisać to będę wdzięczna
          • rzepcia3 Re: Wynik kolonografii - Dolichocolon 27.03.08, 11:41
            Przygotować oczywiście sie trzeba, od dnia poprzedzającego badanie nie jadłam,
            piłam tylko wodę po wypiciu środka przeczyszczającego. Przygotowanie jest takie
            jak przed zwykłą kolonoskopią. Skierowanie otrzymałam od lekarza gastrologa -
            mimo że to badanie prywatne, wykonują w szpitalu marynarki wojennej na Polankach
            w Gdańsku-trwa 15 min. Nie wiem czy skierowanie jest w takim razie konieczne
            skoro i tak płaciłam 350 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka