Dodaj do ulubionych

Pytanie....

17.10.04, 22:00
Czy orietujecie sie ,czy nadal obowiazuje zachowanie postu w piatek,ja sam
nie jadam miesa w piatek,ale kiedys w rozmowie z kolezanka dowiedzialem
sie ,ze zostalo to zniesione.Sam chodze do kosciola,ale moze mi sie drzemlo i
nie doslyszalem,czasami tak mam.
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: Pytanie.... 18.10.04, 17:38
      dobre pytanie,ja zupelnie nie znam na niego odpowiedzi,moze inni wiedza jak
      jest:)
      • aleks44 Re: Pytanie.... 18.10.04, 17:50
        mialem nadzieje ,ze sie Elpik wypowie,mieszka nie daleko kosciola,to chcac nie
        chcac ,w niedziele slyszy kilka razy ogloszenia parafialne
        • ellenai Re: Pytanie.... 18.10.04, 17:53
          wiem ze mial byc zniesiony post w wigilie,a o piatkach nie wiem,tutaj katolicy
          tylko w wielki piatek nie jedza miesa,tylko ten jeden dzien:)
          • aleks44 Re: Pytanie.... 18.10.04, 18:01
            oczywiscie ,ze to jest indywidualna sprawa ,kazdego czy w piatek spozywa mieso
            czy nie ,ale chcialbym sie dowiedziec czy ktos oficjalnie sie na ten temat
            wypowiadal,osobiscie nie slyszalem
            • elp1 ja też nie słyszałam 18.10.04, 21:59
              choć to wcale nie musi znaczyć, że nie dyskutowano oficjalnie także i o tym.

To czy sprawa piątkowego postu jest czy będzie reformowana, to jest jakby poza
              sferą moich indywidualnych zainteresowań, ponieważ bez względu na ewentualne
              zmiany w tej kwestii, dla mnie piątek był, jest i będzie postny.
              Wychowanie w poszanowaniu dla zasady postnych piątków, wlazło w moją naturę
              i obecnie - jeśli mam jakieś wewnętrzne wątpliwości w tej sprawie, to dotycza
              one wartości mojego postowania, które wcale mi nie ciąży jakimś szczególnym
              wyrzeczeniem czy czymś w tym rodzaju.

Czytałam kiedyś, że także ze względów zdrowotnych wskazane jest przynajmniej
              raz w tygodniu zrezygnowanie z mięsnych potraw, a nawet więcej, bo są i takie
              teorie których zwolennicy jeden raz w tygodniu zupełnie rezygnują z jedzenia.

Z różnych jak widać powodów różni ludzie rezygnują ze spożywania mięsa i to
              w różne dni tygodnia. Inni twierdzą, że nie mogą bez mięsa przeżyć dnia,
              a jeszcze inni potrafią z jedzenia całkowicie zrezygnować (sama znam takich,
              którzy nie jedzą absolutnie nic w piątki, tylko piją wodę).

Teologiczny punkt widzenia sprawy postów można poznać klikając w poniższy link
              i wyszukując interesujące Cię zagadnienienie
              www.teologia.pl
              • aleks44 Re: kiedy ja to przeczytam..... 18.10.04, 22:22
                Dziekuje bardzo !!!!!
                ale czytania,nie mam dzisiaj sily do takiej powaznej lektury.
                • ellenai Re: kiedy ja to przeczytam..... 19.10.04, 18:32
                  elpik jak zawsze konkretnie sie wypowiedziala w konkretnym temacie,chetnie
                  przeczytam tekst!
                • elp1 Aleks chyba nie zamierzasz wszystko hurtem 20.10.04, 20:28
                  za jednym przysiadem przeczytać?
                  Ale by się narobiło!
                  Na samo Twoje pytanie, odpowiedź to zaledwie kilka zadań, więc chyba te zdania
                  to już przeczytałeś?
                  Gdzie teraz jesteś?
                  Pokutę w piwnycy odprawiasz?
                  • aleks44 Re:jestem uczciwy..... 20.10.04, 21:03
                    tak mi sie zdaje ,dlatego przyznam sie ,ze zagladnalem,na te stronke,ale jak
                    zobaczylem ile do czytania to zrezygnowalem,postanowilem poczekac i udalo sie
                    spotkalem ksiedza i zapytalem.No i okazalo sie, ze zarlem w piatek mieso ze
                    synem,dyspenzy nie bylo i nie mnie sie drzemlo na ogloszeniach,ale
                    kolezance,ktora za wszechwiedzaca sie uwaza he he.
                    > pozdr aleks44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka