09.11.04, 17:04
Strzelę sobie numerek.

A CO !!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • inny.obserwator Re: 25252 09.11.04, 19:30
      25253 :)
      • inny.obserwator Re: 25252 09.11.04, 22:29
        www.rekiny.pl/?action=OddajGlos&PageID=2461
        Okowito, a tak przy okazji to mogłabyś do końca listopada codziennie głosować
        na moją stronę? :) Już jest na miejscu trzecim w listopadowym rankingu na 106
        startujących. Pomożesz? :)

P.S. Tylko pamiętaj, że oddany głos trzeba potwierdzić odbierając e-mail.
        • inny.obserwator Re: 25252 09.11.04, 23:30
          PODAŁEM ZŁY LINK, to prawidłowy:
          www.rekiny.pl/?action=SzczegolyStrony&PageID=2461
          (i tam z boku opcja "oddaj głos")
          • 0kowita Re: 25252 10.11.04, 06:50
            OKI..... zagłosowałam i będę głosować.
            Ale, ale... gdzie tam jest klasyfikacja bo jakoś się nie mogę doszukać ?
            Ile głosów brakuje Ci do poprzednika ?
            • inny.obserwator Re: 25252 10.11.04, 14:43
              Okowito, obecny ranking można znaleźć tutaj:
              www.rekiny.pl/?action=Glosowanie&step=2&kategoria=32&page=1&sort1=2&sort2=2&ns=100

W tej chwili moja strona jest na miejscu trzecim. Do drugiego brakuje około 150
              głosów. Na pierwsze nie mam szans. Po prostu trochę zabrakło szczęścia -
              listopadowa edycja jest bardzo trudna. W październikowej wystarczyło mieć około
              500 głosów żeby wygrać. Teraz jest więcej serwisów, są większe, bardziej znane
              no i ten pierwszy, który prowadzi to takie połączenie fotki.pl z forum i
              czatem. Dużo użytkowników mają i dlatego bardzo dużo głosów. Poza tym to strona
              komercyjna - im jest łatwiej.

Ale z miejsca drugiego też bym się cieszył :). Bo to natrudniejsza kategorii
              ("serwis informacyjny" - tam jest zawsze najwięcej zgłoszeń i te strony mają
              dużą liczbę odwiedzin) i prestiżowy konkurs. Okowito, a jak masz chwilkę to
              zapraszam do przeczytania ostatnich wywiadów których udzielili dla mojej strony:
              www.tvn.personal.pl/wywiady.html
              • 0kowita Re: do Obserwatorka 10.11.04, 18:50
                Poczytałam, obejrzałam i na serio..... mam wiele dla Ciebie podziwu (nie
                doszukuj się tu żadnych złośliwości)....... cieszę się, że w naszej mieścinie
                jest ktoś młody i tak zdolny jak Ty. Ktoś kto potrafi robić tak wspaniałe i
                profesjonalne sprawy..... mimo iż ma niewiele lat :-)
                Tyle, że tematyka Twojej strony niezbyt mnie interesuje. Mało oglądam
                telewizję........ jeśli już to :tv1, tv2, c+ (kolejność przypadkowa) nie lubię
                tvn....sorry..

Myślę, że .......życie przed nami, że jeszcze wiele razy spotkamy się w tej
                dziwnej wirtualnej przestrzeni....... a jeżeli się spotkamy to zawsze będę
                miała do Ciebie tylko sympatię.

Będę co dzień głosować a Ty pomyśl o reklamie......... może tutaj..
                (tam najwięcej jaślan):
                www.forum.rj.pl/
                PS.A kiedy będzie ta strona o Jaśle ??? Gdy będzie, gdy będziesz
                chciał .......to ja zgłaszam się jako pierwsza .......do pomocy, do wypisywania
                jakiś tam moich farmazonów.
                • inny.obserwator Re: do Obserwatorka 10.11.04, 19:53
                  Nie wiem co z tą stroną o Jaśle. Za rok matura a ciężko prowadzić i rozwijać
                  dwie strony jednocześnie. Więc w najbliższym czasie raczej nic z tego (chyba,
                  że na wakacjach, a potem jakoś to będzie). A ta nowa matura będzie bardzo
                  trudna. Z tego co patrzyłem na oke.krakow.pl wynika, że będę musiał zdawać ją z
                  czterech przedmiotów (i to wszystkie w zakresie rozszerzonym) :|. Dlatego nie
                  będzie czasu na drugą stronę :).
                  • 0kowita Re: do Obserwatorka 10.11.04, 20:09
                    No tak..... matura, potem studia. Dużo pracy przed Tobą. Współczuję bo ja mam
                    już to wszystko za sobą. Musisz walczyć w trudnych czasach. Mnie było ławiej.
                    Miałam warunki na naukę. O pracę nie było trudno, potem starałam się jak
                    umiałam to i w górę szłam (bez jakowyś pleców) a teraz tylko odcinam kupony od
                    tego co kiedyś udało mi się zdobyć.Teraz Wam, młodym jest o wiele gorzej ale Ty
                    dasz sobie radę.....TO PEWNE !!!!!!

PS. Aby mnie ktoś źle nie zrozumiał.......moja młodość to czasy komuny ale oby
                    nigdy te czasy nie wróciły.Lepiej walczyć o swoje niż żyć w absurdalnym ustroju.
          • georghe Re: 25252 10.11.04, 10:29
            Też kliknąłem....
            • aleks44 Re: 25252 13.11.04, 01:35
              ja sobie tez kliknalem
    • 0kowita Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!! 13.11.04, 08:59
      Już tylko 90 głosów do drugiego miejsca.
      Dziś w nowy dzień......głosujcie !!!!!
      Pooglądajcie stronę... naprawdę warto !!!!!

Obserwatorku, poprosiłam o pomoc na zaprzjaźnionych forach.
      Jeśli pomogą to wygramy to drugie miejsce.
      • inny.obserwator Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!! 13.11.04, 11:18
        Dziękuję :)
    • ziutek.s Re: 25252 14.11.04, 15:40

> Strzelę sobie numerek.

Jak to dobrze, że kobiety nie wstydzą sie teraz faktu masturbacji!
      • 0kowita Re: 25252 14.11.04, 18:55
        ziutek.s napisał:

>
        > > Strzelę sobie numerek.
        >
        > Jak to dobrze, że kobiety nie wstydzą sie teraz faktu masturbacji!

Mastrubacja......piękna sprawa ale biedny ten któremu "strzelenie numerku"
        kojarzy się wyłącznie z mastrubacją.

Ziutku, zagłosuj na stronę Obserwatorka i nie marudź.
        • zuzanna6 Re: 25252 14.11.04, 19:23
          he he he ;))))))
        • inny.obserwator Re: 25252 14.11.04, 19:25
          0kowita napisała:

> Ziutku, zagłosuj na stronę Obserwatorka i nie marudź.

Wiesz co, w styczniu mam osiemnastkę. Może wtedy zrezygnujesz wreszcie z tego
          zdrobnienia, okej? :)

• 0kowita Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 19:53
            Zrezygnuję chętnie. Ale jak mam się do Ciebie zwracać ?????
            Obserwatorze ? to sztywne i jakieś dziwne.... nie sądzisz ?
            Mam się do Ciebie zwracać używając Twego prawdziwego imienia?
            Jeżeli nie masz nic przeciw....... tak będzie.
            Masz bardzo ładne imię......Łukasz.

Jeżeli pozwolisz......... nie będę pisać "obserwtorku".... będę
            pisać ...Łukaszu.

Ja też mam ładne imię ale nie chcę by tu ktoś je znał....... sam widzisz ile tu
            złości......... harnasi, ziutek i różne inne klony.
            • aleks44 Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:06
              tez glosowalem na strone Ł. droga O. to juz drugi glos
              z tymi prawdziwymi imionami to prawda ????? przeciez juz kiedys ktos sie do
              Ciebie zwracał po imieniu,maslalem ze to prawdziwe,ale jak napisalas ,zeby
              niczemu na forum nie wierzyc ,wiec dalem sobie spokoj.
              • 0kowita Re: 25252 do Aleksa 14.11.04, 20:16
                Nie znikaj Aleks ...... nie odchodź !!!!!!
                Głosuj na Łukasza, tak bym chciała aby miał to drugie miejsce.

A co do prawdziwych imion ...... mój poprzedni nick był : m.a.r.y.s.i.a ale
                obrzydł mi okrutnie. Zresztą Marysia powinna być miła i uprzejma a ja (jak
                wiesz) taka nie jestem.... wolę być Okowitą
                • 0kowita Re: 25252 do Aleksa 14.11.04, 20:25
                  Wysyłam też sms..... tak bym chciała aby miał to drugie miejsce.
                  Lubię wszystkie ankiety, konkursy a teraz zaangażowałam się
                  emocjonanie......wrrrrr, głupia jestem.
              • zuzanna6 Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:25
                Zuzanna to piekne imię prawda? Uwielbiam je, ale tez wszystkie odmiany.

Hm.....Obsrewtor, Obserwatorek - jejciu, przecież to tak ciepło i miło.....ależ
                ci młodzi obrażliwi, zamiast sie cieszyc ze ktos ich tak ciepło
                traktuje.....nic juz Okowitko nie rozumiem
                • 0kowita Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:29
                  zuzanna6 napisała:

> Zuzanna to piekne imię prawda? Uwielbiam je, ale tez wszystkie odmiany.
                  >
                  > Hm.....Obsrewtor, Obserwatorek - jejciu, przecież to tak ciepło i
                  miło.....ależ
                  >
                  > ci młodzi obrażliwi, zamiast sie cieszyc ze ktos ich tak ciepło
                  > traktuje.....nic juz Okowitko nie rozumiem

Zuzanna ........ piękne imię. To Twoje prawdziwe ?
                  ZUZANNA - mam tylko dobre i miłe skojarzenia.
                  • zuzanna6 Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:35
                    Nie, Okowitko, Zuzanna to oczywiście nie moje imię - jakoś przy chrzcie nie
                    udało mi sie rodziców nakłonić...ale dzięki nikom spełniamy swoje marzenia -
                    mozna mieć psudo, mozna mieć pseudo z ulubionego imienia, nie?

Też wole nie podawać swojego imienia. Ale nie orażaja mniez drobnienia typu
                    Zuzka, Zuzanka - wręcz odwrotnie. :)
                    • 0kowita Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:41
                      Do mnie stali bywalcy tego forum..... (przed wymarciem - zanim wymarli) mówili
                      Marysiu. Nie wiem dlaczego tak mnie strzeliło w łeb by wtedy nazwać się
                      Marysią. Teraz jestem Okowitą....... złośliwą pijaczką i jest to zgodne z moją
                      prawdziwą naturą.....hej.
                  • aleks44 Re: 25252 do Obserwatorka 14.11.04, 20:38
                    he he he ne czytalem widocznie wszystkiego,dlatego pomyslalem ze Marysia to
                    Twoje imie,bardzo sympatyczne,choc czasami musze przyznac do Ciebie nie
                    pasujace.
                    Osobiscie uwazam ,ze na forum powinno sie uzywac nickow(tak to sie chyba pisze)
                    ja zreszta mam jeden i wszedzie dodaje tylko numerki(bez skojarzen)hi hi bo ja
                    tez stary, do mlodziezy sie juz nie zaliczam,wiec nie wypada.
                    • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 20:48
                      Ja młodzieżą już dawno nie jestem, nie wiem czy moje potomne jeszcze się
                      zaliczają do młodzieży dlatego śmieszą mnie takie mowy do młodzieży jakie tu na
                      tych forach czasem są....
                      Waleczny Ziutek.......łożesztymój!!!!!!
                      • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 20:59
                        >Ja młodzieżą już dawno nie jestem,

dlaczego jak sie mlodo czujesz ??????,zreszta na zdjeciu calkiem dobrze
                        wygladasz,ja w Twoim wieku wygladalem bardziej powaznie hi hi
                        • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 21:08
                          NA JAKIM ZDJĘCIU>>>>>> KURWA !!!!!!
                          nie ma żadnego mojego zdjęcia w necie

GDZIE WIDZIAŁEŚ ........GADAJ BO ZABIJĘ !!!!!!!!!
                          • inny.obserwator Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 22:21
                            A ja też chcę to zdjęcie zobaczyć :)
                            • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 22:25
                              hi hi hi mowilem ze znam proboszcza ,ale Tys nerwowa,ten watek o mnie to chyba
                              pisalas wczesniej ,zanim ten przeczytalas he he he
                              • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 22:37
                                przygladalem sie wiekszosci kto wysiadal z autobusu i droga dedukcji i i
                                odpowiednich analiz stwiedzilem ze to musisz byc Ty.
                                Jak siedzialem i patrzylem ,to droga szly jakiez zwierzeta,duuuuzo ich bylo hi
                                hi
                                • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 23:14
                                  sprobuje wyslac Ci zdjecie,ale nikt nie wie czy dojdzie,tak na probe
                                  oczywiscie to nie Twoje
                                  • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 23:28
                                    no tak siedzę i czekam.....żadnych zdłęć nie widzę...... hmm
                                    • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 23:31
                                      to do d.... nie wiem co sie dzieje ,moze adres pomylilem,choc co tu pomylic,sam
                                      nie wiem dlaczego ?????
                                      sprobuje jeszcze raz
                                    • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 23:32
                                      ...... a byki robię takie, że na forum Jarosław już by mnie dawno zabito.....
                                      w cierpieniach straszliwych...... dobrze, że tu na pisownię ludzie wyrozumiali
                                      • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 14.11.04, 23:38
                                        he he jak powiedziales byki to juz sie ucieszylem ,ze doszly,a tu kicha ?????
                                        nie wiem co jest ,do siebie na gazete wysylam i dochodza,ale dlaczego do Ciebie
                                        nie ,tego nie wiem ???
                                        u mnie z pisownia ,to roznie bywa,czasami az wstyd,nie przejmuj sie
                          • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 07:24
                            0kowita napisała:

> NA JAKIM ZDJĘCIU>>>>>> KURWA !!!!!!
                            > nie ma żadnego mojego zdjęcia w necie
                            >
                            > GDZIE WIDZIAŁEŚ ........GADAJ BO ZABIJĘ !!!!!!!!!
                            >

Ciekawy ten automat na forum...... kurwa - kropkuje, KURWA - nie kropkuje.
                            Sprawdzę sobie jeszcze
                            pierdolić
                            PIERDOLIĆ
                            skurwiel
                            SKURWIEL
                            • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 07:25
                              0kowita napisała:

> 0kowita napisała:
                              >
                              > > NA JAKIM ZDJĘCIU>>>>>> KURWA !!!!!!
                              > > nie ma żadnego mojego zdjęcia w necie
                              > >
                              > > GDZIE WIDZIAŁEŚ ........GADAJ BO ZABIJĘ !!!!!!!!!
                              > >
                              >
                              > Ciekawy ten automat na forum...... kurwa - kropkuje, KURWA - nie kropkuje.
                              > Sprawdzę sobie jeszcze
                              > pierdolić
                              > PIERDOLIĆ
                              > skurwiel
                              > SKURWIEL
                              >
                              >
                              Patrzajcie ludzie...... nic mi nie wykropkowało, wyłączyli czy co ?
                              • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 07:28
                                hmmmmm na słupskim kropkuje tu nie kropkuje, dlaczego?..... muszę to przemyśleć.
                                • inny.obserwator Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 15:00
                                  A może kropkuje tylko w tematach postów? Albo tylko niezarejestrowanym?
                                  • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 16:17
                                    jejku Okowitko tak rzucasz miesem,ze gdybym wczesniej przeczytal,to bym miesa
                                    na gulasz nie kupowal he he
                                    kupilem 0,8 kg,tylko marchewke zapomnialem dac do gotowania,ale zje sie.
                                    dlaczego Ty jestes taka wybuchowa ???,baba, przepraszam kobieta dynamit hi hi
                                    mam kolezanke w pracy tez taka wybuchowa,dzisiaj jak powiedzialem jej cos
                                    milego to walnela we mnie jakas linijka ,kiedys to dziurkacz polecial,ale
                                    zlapalem
                                    Okowitko usmiechnij sie ,do nocy daleko
                                    • ellenai Re: 25252 do Alesksa 15.11.04, 19:22
                                      hehe dobre z tym miesem i gulaszem! ehhehe biedny aleks! takie zycie! ja tez
                                      zla jestem bo nie moge na te strone obserwatorka (niestety tak bede do niego
                                      sie zwracac)glosowac!wrrrrrrrrr cmok
                                    • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 16.11.04, 07:22
                                      aleks44 napisał:

> jejku Okowitko tak rzucasz miesem,ze gdybym wczesniej przeczytal,to bym miesa
                                      > na gulasz nie kupowal he he

Czasem trzeba sobie mięsem rzucić, czasem trzeba chłopu
                                      przyłożyć.....pozdrowienia dla koleżanki, niech tak trzyma.
                                      • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 16.11.04, 16:24
                                        reke na chlopa podnosic ??????

historia mowi co sie z takimi stalo hi hi
                                        • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 17.11.04, 21:27
                                          przypomnialem sobie i oddalem glos
                                          • aleks44 Re: 25252 do Alesksa 18.11.04, 17:50
                                            tylko wyslalem
                                  • 0kowita Re: 25252 do Alesksa 16.11.04, 07:19
                                    inny.obserwator napisał:

> A może kropkuje tylko w tematach postów? Albo tylko niezarejestrowanym?

Kropkuje w tekście i wszystkim. Na forum Słupsk jak się wyraziłam to
                                    wykropkowało a tu nie.....hmmm czyżby w Jaśle wolno było przeklinać ??

Zobacz jak zabawiali się ludzie z tym automatem cenzurującym na forum humorum

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=17352545&v=2&s=0
                                    • inny.obserwator Re: 25252 do Alesksa 20.11.04, 18:26
                                      www.tvn.personal.pl/ - zobacz na dzisiejszego newsa... Zawsze gdy
                                      informowałem o chorobie Marcina Pawłowskiego było kilkanaście tysięcy osób na
                                      stronie. Dzisiaj także. Z pewnością bedzie dużo więcej.

www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=75576 - nawet RMF opierał się na
                                      informacjach z mojej strony i wykorzystał moje zdjęcia... a np. onet.pl nie
                                      poinformował o tym na stronie głównej... wstyd...

szkoda Marcina... :(
                                      • aleks44 Re: wiesz... 20.11.04, 19:00
                                        mysla pewnie ,ze to "konkurencja",ale czy w takim przypadku powinni????
                                        pozdrawiam
                                        • inny.obserwator Re: wiesz... 20.11.04, 20:49
                                          Nie, nie myśleli tak, bo Onet.pl jest własnością Grupy ITI. A do ITI należą
                                          także wszystkie kanały TVN.

P.S. Chwilowo zmieniłem barwy swojej strony na czarne... Tak wzorem tych
                                          oficjalnych (www.tvn.pl)
                                          • aleks44 Re: wiesz... 20.11.04, 22:33
                                            nie wiem kto jest kto i do kogo nalezy,oczywiscie nie mam prawa oceniac,ale
                                            uwazam,ze w takich chwilach nie powinno byc lepszych,czy gorszych tylko wszyscy
                                            powinni sie jednoczyc i zastanowic jakie kruche jest nasze zycie.Dzisiaj
                                            jestesmy jutro juz nas nie ma,pozostaje puste miejsce przy stole i smutek
                                            bliskich.
    • 0kowita Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 25.11.04, 16:55

Już tak niewiele brakuje do drugiego miejsca......głosować !!!!!!
      • aleks44 Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 25.11.04, 23:27
        przecie to robie mozesz sobie sprawdzic o
        • inny.obserwator Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 27.11.04, 13:38
          Okowito, teraz prowadzimy :). Mamy drugie miejsce, chociaż tylko z minimalną
          przewagą. Ta strona, której odebraliśmy drugą pozycję na pewno też będzie
          walczyć do końca i zmoblilizuje siły. Poza tym moja strona zmieniła serwer, a
          co za tym idzie także adres. Od teraz:
          - www.tvn.tivi.pl/
          - www.forum.tvn.tivi.pl/
          • aleks44 Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 27.11.04, 18:03
            nie moge oddac glosu,nie wiem dlaczego ?????,caly czas probuje
            • aleks44 Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 27.11.04, 18:34
              udalo sie
              • 0kowita Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 28.11.04, 03:47

Kurcze...... ale od wczoraj głosów przybyło !!!!!!!!
                • 0kowita Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 28.11.04, 03:49

Już nas nie dogonią.
                  • aleks44 Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 28.11.04, 09:10
                    dzisiaj poszlo bez problemu
                    Milego dzionka
                  • inny.obserwator Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 30.11.04, 10:53
                    Okowito, a masz może nowe "Wprost"? Jeśli tak to zobacz na str. 43 :).
                    • 0kowita Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 01.12.04, 11:03
                      inny.obserwator napisał:

> Okowito, a masz może nowe "Wprost"? Jeśli tak to zobacz na str. 43 :).

Zakupiłam Wprost i .......patrzę jak sroka w kość na stronę 43. Jest tam coś o
                      Tobie ??????Nic nie widzę.
                      • inny.obserwator Re: GŁOSUJCIE !!!!!!!!!!!!! 01.12.04, 11:28
                        O mnie nic. Jak dobrze pójdzie, to może za kilka dni w Nowinach będą fragmenty
                        mojego wywiadu. Ale wracając do Wprost to zobacz na "źródła" pod tą grafiką z
                        historią TVN. Pan redaktor sobie przerobił mój dział ze strony:
                        www.tvn.tivi.pl/historia.html . Ciekawe tylko skąd wziął te "własne", bo
                        ja ich tam nie widzę :).
    • 0kowita Re: MAMY DRUGIE MIEJSCE ! 01.12.04, 11:04
      I co dalej ?
      • inny.obserwator Re: MAMY DRUGIE MIEJSCE ! 01.12.04, 11:31
        I niestety nic. Wygrała strona, która nie jest "serwisem informacyjnym" i przez
        nieuwagę adminów znalazła się niesłusznie w tej kategorii. Gdyby było pierwsze
        miejsce to bylibyśmy w finale. Jest tylko szansa, że Ci, którzy głosowali
        otrzymają jakieś nagrody.

W styczniu (w nowej edycji) spróbujemy jeszcze raz, okej?
        • 0kowita Re: MAMY DRUGIE MIEJSCE ! 01.12.04, 11:41
          inny.obserwator napisał:
          .
          >
          > W styczniu (w nowej edycji) spróbujemy jeszcze raz, okej?

OKEJ !!!!!!
          Lubię wszystkie głosowania itp.......
          zawsze gdy spotkam w necie jakąś ankietę to odpowiadam.
          A tutaj .....to był jeszcze dreszczyk emocji.....uda się czy nie - no i się
          udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka