Dodaj do ulubionych

ul. Floriańska

12.08.02, 08:44
Po ostatnich rewolucjach w ruchu drogowym w Jaśle, dawna ulica Floriańska
została podzielona na dwie części. Wygląda to teraz tak, jakby w mieście były
dwie ulice o tej samej nazwie. Chyba jeden z tych dwóch niezależnych od
siebie odcinków należałoby jakoś "przechrzcić", tylko nie wiem czy nie lepiej
poczekać z tym aż zmienią się nasi włodzarze bo znowu wyjdzie im
jakaś "święta" ulica, czcząca nie wiadomo kogo.....
Obserwuj wątek
    • gadacz Re: ul. Floriańska 12.08.02, 09:04
      Proponuję zrobić ulicę Steinhausa. Jaślak o światowej sławie - niestety nie
      kanonizowany i tu pewnie problem..
      • georghe Re: ul. Floriańska 12.08.02, 14:28
        gadacz napisał:

> Proponuję zrobić ulicę Steinhausa. Jaślak o światowej sławie - niestety nie
        > kanonizowany i tu pewnie problem..

Światowej sławy ? Oświeć mnie - bardzo proszę - kimże on był.....
        Poza tym nie za bardzo podoba mi się pisownia tego nazwiska, która może
        wprowadzać sporo zamieszania.
        He, he, ulicy jeszcze nie ma (i pewnie nie będzie) a my tu już takie konkrety
        walimy.
    • m.a.r.y.s.i.a Re: ul. Floriańska 12.08.02, 22:12
      Hmm, o ile się nie mylę odcinek Floriańskiej od rynku nosił kiedyś imię Feliksa
      Dzierżyńskiego.Może nowe władze przywrócą tę nazwę.
      • gadacz Steinhaus 14.08.02, 09:35
        Zobaczcie to polityka.onet.pl/162,1083205,1,0,2347-2002-18,artykul.html

Za Świstakiem:
        "Steinhaus Hugo, prof. dr matematyki. Gimnazjum ukończył w Jaśle w r. 1905.
        Studiował filozofię i matematykę we Lwowie. Doktoryzował się w Getyndze w 1911
        r. i tam rozpoczął badania nad teorią szeregów trygonometrycznych, które
        później rozszerzył na teorię funkcji rzeczywistych, analizę funkcjonalną i
        szeregi ortogonalne. W 1920 r. został profesorem uniwersytetu lwowskiego, gdzie
        pracował do wybuchu wojny. W latach międzywojennych opublikował około 70 prac.
        Był współzałożycielem "Studia Mathematica". Wykazywał zainteresowanie dla
        zastosowań matematyki i jej popularyzacji. Po wojnie był współorganizatorem
        Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego. Stał na czele grupy matematyków, których
        prace dotyczyły zastosowań matematyki do techniki, fizyki, geografii, biologii,
        medycyny, sportu. Jest autorem kilku publikacji popularnonaukowych, z których
        największe powodzenie zdobył "Kalejdoskop matematyczny", tłumaczony na 10
        języków. Pracował w Instytucie Matematycznym PAN, w Komisji Pomiarów
        Antropologicznych, redagował "Zastosowania Matematyki". Był laureatem wielu
        nagród i odznaczeń państwowych oraz doktorem honoris causa kilku uniwersytetów.
        W roku 1965 w czasie obchodów 600-lecia miasta otrzymał honorowe obywatelstwo
        Jasła."
        • georghe Re: Steinhaus 14.08.02, 12:08
          No tak, chłopisko może i dobre było, ale nie podoba mi sie ten pomysł....
          sorry - pewnie wiesz dlaczego. Nie chcę tego mówić głośno żebyśmy nie
          wylądowali w oślej ławie i nie chcę wywoływać tutaj burzy. Pewnie już bardziej
          wolałbym kolejnego "świętego"........
      • gadacz Re: ul. Floriańska 14.08.02, 12:07
        m.a.r.y.s.i.a napisała:

> Hmm, o ile się nie mylę odcinek Floriańskiej od rynku nosił kiedyś imię
        Feliksa
        >
        > Dzierżyńskiego.Może nowe władze przywrócą tę nazwę.

A Kadyego (boczna Dzierżyńskiego ) nazywała się Marchlewskiego - ech kurcze
        czasy - czerwone pająki miały cool bohaterów...
        Ciekawe czy za parę lat będzie w Jaśle ulica Zająca, Raka, Czerneckiego,
        Kachlika ??? ... bo jak narazie z włodarzy naszego miasta to chyba tylko
        Koralewski doczekał się tego zaszczytu.
        • georghe Re: ul. Floriańska 14.08.02, 12:11
          gadacz napisał:

jak narazie z włodarzy naszego miasta to chyba tylko
          > Koralewski doczekał się tego zaszczytu.

Metzger też zdaje się miał coś wspólnego z Jasłem, ale "włodarzem" chyba nie
          był (nie chce mi się sprawdzać)
          • kwestia A kiedy będzie ulica pod wezwaniem posła Zająca? 14.08.02, 12:13
            Jak myślicie?, za trzy lata? czy później......
            • georghe Re: A kiedy będzie ulica pod wezwaniem posła Zają 14.08.02, 12:20
              Ja do Zająca nie mam nic. Co chapnął to chapnął, ale coś dla miasta zrobił.
              Gdyby nie Zając Czerneckiego dawno by myszy zjadły.
              • kwestia Re: A kiedy będzie ulica pod wezwaniem posła Zają 14.08.02, 12:23
                georghe napisał:

> Ja do Zająca nie mam nic. Co chapnął to chapnął, ale coś dla miasta zrobił.
                A co zrobił???

> Gdyby nie Zając Czerneckiego dawno by myszy zjadły.
                Pierwszy raz słyszę o Czerneckim. Któż to?
                • georghe Re: A kiedy .... 14.08.02, 14:40
                  Najogólniej rzecz ujmując załatwił dla Jasła trochę pieniedzy, że wspomnę tylko
                  budowę drogi południowej, czy renowację kościoła Farnego (możesz się śmiać, ale
                  to jest jeden z najstarszych jasielskich zabytków). Ustawił również we władzach
                  wojewódzkich ludzi z Jasła, którzy na pewno również dorzucili parę groszy do
                  jasielskiej skarbonki.

Czernecki to burmistrz Jasła.
            • m.a.r.y.s.i.a Re: A kiedy będzie ulica pod ---Do Piotrka 14.08.02, 19:03
              Zrobił "coś" dla Jasła czy nie zrobił ale jest to Jaślanin (popraw mnie Piotrek
              jeżeli się mylę),który w całej historii jeśli chodzi o politykę zaszedł
              najwyżej.Dlatego uważam, że należy mu się ulica , szkoły i.t.p(no może nie za
              żywota bo to przesada).
              PS Partię którą on reprezentuje może i nie musimy lubić ze względu na przesadną
              dewocję, ale nie jest to partia którą zwykły człowiek potępia (faszystowska ,
              komunistyczna).Zwykli szarzy jaślanie jak i ja cieszą się,że mają swojego
              Zająca.
              • georghe Re: A kiedy będzie ulica pod ---Do Piotrka 14.08.02, 20:01
                Nie wszyscy Marysiu, nie wszyscy..... ale to są potencjalni wyborcy Lepperów i
                innych oszołomów.
                • m.a.r.y.s.i.a Re: A kiedy będzie ulica pod ---Do Piotrka 14.08.02, 20:06
                  Miejmy nadzieję !!!!!!!!!!!!!
                  Miwjmy nadzieję !!!!!!!!!!!!!!
                • m.a.r.y.s.i.a Re: A kiedy będzie ulica pod 16.08.02, 08:09
                  Z Leperem to jest tak jak z burdelami.Nie znajdziesz faceta, który chodzi do
                  burdelu a one świetnie prosperują. Nie spotkasz zwolennika Lepera a notowania
                  rosną.
                  • georghe Re: A kiedy będzie ulica pod 18.08.02, 04:01
                    m.a.r.y.s.i.a napisała:

> Z Leperem to jest tak jak z burdelami.Nie znajdziesz faceta, który chodzi do
                    > burdelu a one świetnie prosperują. Nie spotkasz zwolennika Lepera a notowania
                    > rosną.

Marysiu, ślicznieś to wykombinowała.............. 100% poparcia :)))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka