Dodaj do ulubionych

jedno pytanie

30.05.07, 04:02
dziewczyny
wy mi napiszcie czy ktorejs robili wycinek z miesnia na stwierdzenie ze macie
fibromialgie?
Moja fibromialgia stwierdzona jest na bazie opisow dolegliwosci a wiem ze
100% to bolesnosc punktow uciskowych i wlasnie wycinek

dzieki

pozdrawiam

mamy wiosne...
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: jedno pytanie 30.05.07, 08:42
      Mi diagnozowano fibromialgię w szptalu na Reumatologii-zrobił to Krajowy
      Konsultant w dziedzinie Reumatologii. Tak jak piszesz niby po objawach i tych
      punktach uciskowch-cały czas więc tez tak myslałam.Szkoda że stawiając ta
      diagnozę już wtedy nie wykluczył boreliozy tylko pozostawił mnie bez niczego-na
      Tramalu i to wielki profesor.Jednak spotkałam się z wypowiedzią kilku osób
      m.in.Artura z forum ze to nieprawda z tymi punktami że moga one byc tez u
      innych nie majacych fibromialgii.Jak widzisz ja je mam a mam boreliozę więc
      sama juz nie wiem jak to jest do końca.Wycinka z mięsnia nie miałam.
      Myalgan ale o ile pamietam to mówiłas że miałaś kiedys kleszcza-czy tak?
      Podobno wielu osobom wynik z przewlekła boreliozą wychodzi u jemny ajednak ją
      mają.Ciekawe czy WB które ja robiłam wyszłoby Ci tez ujemne.A tak swoja drogą
      to sie dziwię jak u mnie wyszedł wynik dodatni przy przewlekłej
      boreliozie.Myslę że gdybys się udała do Beaty to pomimo wyniku ona by Cię
      leczyła bo wiem że ma takie przypadki.Poza tym tu na forum chyba Zaz pisała o
      tym że nawet fibro czy SM i inne leczą antybiotykami.Pozdrawiam
      • ewax100 Re: jedno pytanie 30.05.07, 09:19
        Myalgan pewnie to czytałas ale gdyby nie to poczytaj dokładnie-pisza tam tez
        m.in. jak wiele osob ma boreliozę a wynik jest ujemny.
        pl.wikipedia.org/wiki/Borelioza
      • myalgan Re: jedno pytanie 31.05.07, 03:53
        ewax100 napisała:

> Myalgan ale o ile pamietam to mówiłas że miałaś kiedys kleszcza-czy tak?

>>>no mialam kleszcza<<<<<<<<<
        robilam pcr w poznaniu ujemny
        rozmawialam z zakaznikiem tez postara sie mi pomoc
        juz mialam umowiona wizyte ale przelozyli bo strajk
        nastepna pod koniec sierpnia
        nie zostawili mnie na lodzie
        a ze dopiero za 3 miesiace
        nic nie szkodzi
        wytrzymalam 7 lat to 3 miechy to pikus
        czekam cierpliwie
        pozdrawiam mamy wiosne...
    • jagoda85 Re: jedno pytanie 30.05.07, 10:38
      Ja nie miałam robionego żadnego wycinka. Ale ja mam zaatakowany cały organizm,
      to znaczy wszystkie zaczepy wszystkich mięśni, dosłownie od czubka palców, po
      czubek głowy, łącznie z twarzą, gdzie nia nacisnę tam ból. Koszmar.
      • mayka00 Re: jedno pytanie 30.05.07, 11:35
        Cześc...ja nie mam zdiagnozowanej fibriomialgii..podobnie jak Ty mam bole
        calego ciala ...nawet w lepsze dni czuje cos w rodzaju silnych zakwasów..bola
        mnie stawy szczegolnie kolan ,przegubów i palców rąk...mam drazliwa skóre nawet
        na głowie...WB w klasie Igm wyszło mi wątpliwe...teraz robie badanie na
        candide..bo oprócz boli mam czesto ranne mdłosci,obłozony język,wstrety smak
        szczegolnie rano,zmiany łuszczycowe na stopach i troszke na dloniach poza tym
        robilam probe sliny ze szklanka wody i wyszły mi takie wisiorki jakie widziałam
        na obrazku. Jesli potwierdzi sie candida bede ja leczyc...a jesli nie, bede
        leczyc borelioze bez wzgledu na wyniki...moze Ty tez powinnas to zrobic.Trzy
        lata nic nie robilam bo miałam dosc bezradnosci lekarzy i nie wiedziałam nic o
        boreliozie i candidzie.Poniewaz moje dolegliwosci sie pogłębiają czas sie wziąc
        do roboty...pozdrawiam:)))
        • ewax100 Re: jedno pytanie 30.05.07, 13:15
          do mayki:co to znaczy że WB w klasie IGM wyszło Ci watpliwe?Jaki był wynik?czy
          nie robiłas drugiej klasy IGG? W badaniu WB albo są dodatnie prązki albo ich
          nie ma więc dlaczego watpliwie?moze robiłaś Elisę a nie WB?
          U mnie np. w klasie IGG wyszedł dodatni prązek 31 i 83 a IGM ujemne.Jęsli jest
          choc jeden prązek dodatni to wynik jest ogólnie dodatni.
          Ja też jak miałam bóle to jakby całego ciała ale czułam ze promieniował on od
          kolan,stóp,rąk.Jednak nie czułam że bardziej boli przy dotyku -mnie bolało
          wewnatrz nie na skórze i obojetnie czy chodziłam czy leżałam.Bolało w kazdej
          pozycji-tyle że wtedy mogłam tylko leżeć bo ból nie pozwalal na nic
          więcej.Pozdrawiam
          • mayka00 Re: jedno pytanie 30.05.07, 14:13
            Ewa...wlasnie otrzymałam wyniki WB..robiony w Katowicach za 220
            wyniki:IgM-stwierdzono:41kD..wynik wątpliwy
            IgG :41kD ,75kD...wynik ujemny

myśle ,ze nie wskazuje na borelioze...ponoć 41kD moze wystepowac przy innch
            krętkach...nie wiem...jesli candyda mi nie wyjdzie to będe w punkcie
            wyjścia..pozdrawiam:)))
    • boncia1 Re: jedno pytanie 30.05.07, 14:10
      tak " malutka "
      miałam ale pare lat temu , pobierane wycinki z : mieśnia barku prawego i
      wycinek głęboki tkankowy z mięsnia lewego barku, Po tej biopsji zostały mi na
      pamiątkę blizny po ok. 1.5 cm i wygladaja jak "paragony". Jeżeli potrzeba ci
      informacji bardziej szczegółowych to zaglądnę do mojej "literatury" choroby i
      ci wszystko co chcesz na ten temat przepisze bo ja tak MEDYCZNIE to nie umiem
      mówić. Ale stwierdzono juz na początku małą siłę mięśniową zwłaczsza w nogach,
      stan zapalny koletek w biodrach o stan zapalny w mięśniu udowym, A po biopsji "
      ogólne niewielkie ogniska zapalne mięśni ,"Zwłaszcza w 2001 - eozynofilowego
      zapalenia powięzi/ ZESPÓŁ SHULMANA /eozynofilia bezwzgl.961:/
      miano PP[1/X] 1280:i zwiększone stężenie IgE całkowitego około 1000 U/l.

W 2002 r w kierunku Toksoplasmy :
      Odczyn Sabina- feldmana: dodatni w mianie 1 : 2000
      odczyn Elisa IgG dodatni w mianie 1 :>= 3200
      odczyn Elisa IgM ujemny

Jeżeli komuś sie to przyda to mogę przepisać część moich wyników z Kliniki
      Immunologii od 2000,2001,2002,2004 są b. charakterystyczne i jest dużo
      przeprowadzonych badań genetycznych różnych ,by doprowadzić do zdiagnozowania
      mnie w 2005r że to Fibro. a nie Toczeń lub inne choroby układowe.A przy okazji
      wykryto trochę zakażeń bakteryjnych.
      pozdr
    • mek40 Re: jedno pytanie 09.07.07, 09:56
      cześć ja słyszałam że wycinek z mieśnia pobiera sie by zdiagnozować chorobe
      tkanki łącznej pozdrawiam

Witam ja słyszałam że wycinek z mięsnia pobiera się by zdiagnozować chorobe
      tkanki łącznej pozdrawiam:)

;
      • boncia1 Re: jedno pytanie 09.07.07, 18:22
        Tak . ale najpierw musisz miec zrobione przeciwciała przsciwjadrowe by zobaczyc
        czy organizm z czymś walczy i na jakim poziomie.
        Gdy immunolodzy i zakażnicy wykluczajac po kolei zakażenia organizmu z róznych
        toksyn i bezkomórkowców a mięśnie bola gorzej i słabna , jest tez stan
        podgorączkowy przez cały czas 37.5-8, to wtedy kierują na biobsje
        tkankowo-mięśniwa by sprawdzić czy te świństwa żyja w mięśniach i czy uszkadzają
        komórkę mięśniową i tkanki itd.
        Może występować zapalenie mięśniowe / komórkowe/ a nie musi wystąpić choroba
        Układowa i Tkanki łącznej.
        pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka