Dodaj do ulubionych

13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojennego

13.12.05, 12:22
Już 24...:www.ilw.org.pl/galeria-spis.html

www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/Jaruzelski_stan_wojenny.mp3
www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/Jaruzelski_jeszcze_Polska.mp3
www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/Jaruzelski_wron.mp3
www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/Cytaty.html
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 12:28
      "Bohater" naszych czasów(głośniki):

www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/index.html
      • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 13:43
        www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/wav.html
        www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/demokratyzacja.html
        (głośniki)
        • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 16:04
          ciesze sie ciupazko ze przypomnialas!!!!!!!!!!!!!!!!!o tej rocznicy nie wolno
          zapominac
          • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 16:34
            jak ten czas mija!
            • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 17:24
              oj tak,choc samego poczatku troche nie pamietam bo odsypialem ,12 dalismy
              troche ognia w pracy i potem jak sie obudzilem okazalo sie ze mamy stan
              wojenny,przykre to bylo.Ale przyznam ze nikt soebie nie zdawal z tego sprawy
              tak do konca co sie stalo.
              Ale dla mnie najgorsze jest to ze jak patrzezc na badanie opini publicznej i
              okazalo sie ,ze ludzie nie wiedza kiedy stan ogloszona a sa i tacy ktorzy nie
              wiedzieli ze byl ogloszony,to zastanawiam sie co jest grane.Czy w naszych
              szkolach na lakcjach historii nie mowi sie o takich waznych wydarzeniach ???
              > aleks 44
              • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 17:29
                Zwycięsca zawsze tworzy swoją historię.
                • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 19:22
                  a co ma powiedziec zwyciezony ????
                  • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 19:31
                    ja dokladnie pamietam ten dzien,ale wlasnie mlodsze pokolenia tego nie
                    pamietaja i nie chca nawet o tym myslec:(
                    • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 19:46
                      dlatego czesto slychac,ze na swiecie juz nie pamiataja czym byl faszyzm,I i II
                      wojna Swiatowa,czy obozy koncentarcyjne.Czy byly przez nas zakladane,czy u nas
                      bo wielu nie widzi roznicy,to wlasnie jest to ,ze wiekszosc ma wszystko w d....
                      i niczym sie nie przejmuje.
                      • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 19:54
                        o tak ludzie lubia niepamietac,tak jest wygodniej:(
                        • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:00
                          ale czy to nie jest dziwne
                          • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:12
                            to jest zdumiewajace!!!
                            • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:19
                              to nie skleroza.liczy się przyszłośc.Dlatego tak często jest tyle "powtórek"
                              z histori.
                              • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:28
                                powinne one uczyc i zarazem byz przestroga,zeby nie popelniac takich samych
                                bledow za jakis czas,ale jak sie nie chce pamietac to......wszystko przed
                                nami,wiec jaki moral ????
                                • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:31
                                  smutne i prawdziwe!
                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:50
                                    dokladnie
                                  • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 20:53
                                    Poczytałam posty w tym temacie na F Kraj i jakos mi sie smutno zrobiło
                                    także. Cóż moja cała rodzina była mocno zangażowana , dziwczynki jako
                                    harcerki w Szarych Szeregach roznosiły ulotki, ba w noc stanu wojennego
                                    uczestniczyły w likwidacji maszynerii "Solidarnosci" Regionu Środkowo-
                                    Wschodniego, potem w domu rewizje, a jakże piwnice dwa razy nam
                                    kontrolowano. Wszyscy byliśmy podpadnięci. Ja za strajkowanie ze studentami( 3
                                    tygodnie), pozbawiana byłam nagrody, złotego medalu, po czterokrotnym
                                    występowaniu Kierownika Zakładu wreszcie otrzymałam złoty medal, zmuszono
                                    mnie też do podpisania lojalności, a jakże, podpadłam politycznie, hehe...
                                    To były czasy. Jak upodlić człowieka, zakaz awansu, i ta blokada towarów,
                                    magazyny wojskowe pękały w szwach a sklepy były puste. Córka wychodziła
                                    zamąż, na skromne przyjęcie wlokłam śledzie z Kielc( po znajomości_, herbatę i
                                    cukier także, na rogatkach kontrolowano gospodarzy wwożących rąbanke do
                                    miasta. Ja właśnie także zamówiłam i do końca nie miałam pewności, czy ją
                                    orzymam. Kupiłam serażółtego 5kg na wszelki wypadek, żeby było czym
                                    poczęstować gości, hehe. W końcu dzień przed Wigilią otrzymałam i w drugi
                                    dzień Świąt wesele się odbyło. To były czasy. Jak tak można było nas
                                    upodlić woją Jaruzellsko-polską do dzisiaj tego nie rozumiem i za co i
                                    dlaczego???
                                    Telo.Pozdr
                                    • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:02
                                      Smutne to!I wku.....e że ludziska nie chcą pamiętać.Jest taka piosenka "Mury runą"Posłuchajcie końcówkę tej piosenki.że znowu trzeba będzie burzyć mury.
                                      • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:09
                                        wlasnie ! wpieprza to strasznie! ciupazko dobrze ze o tym piszesz!!! niech
                                        wiedza wszyscy jak naprawde wtedy bylo,zeby nie zapomnieli!to
                                        upodlenie,upokorzenie nas bylo okropne! ja pamietam jak moja mama dostawla
                                        ocenzurowane listy!jak bardzo sie bala napisac w swoich listach zeby nie
                                        podpasc!bylam malym dzieckiem ale te paskudna atmosfere pamietam,chociaz wiem
                                        ze w wiekszych skupiskach ludzi,miastach bylo o wiele gorzej niz na wsi!
                                    • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:16
                                      nie wiem czy mam racje ,ale uwazam ze gdyby nie bylo kiedys grubej
                                      kreski,dzisiaj nie bylo by problemow takich jakie nas dzisiaj nekaja.
                                      w dalszym ciagu uwazam ze powinni odpowiedziec przed narodem ci ktorzy
                                      odpowidaja za to.Ja pamietam tamte czasy i dziwi mnie zdanie niektorych.dojdzie
                                      do tego ze za jakis nikt nie bedzie pamietal ,kto i dlaczego staral sie zgnoic
                                      narod i to w imie czego ,kilku medali na klapie generalskiego munduru ???
                                      Pamietam kolejki za kawa,cukrem,kartki na papierosy wodke i sklepy na
                                      samochodach ktore jezdzily do domow kacykow,gdzie panie sekretarzowe mialy
                                      wszystko,miesko,kawke .samochod sluzbowy przywozil do domu codziennie rano
                                      trybune ludu,a potem naczelnik gminy szedl do samochodu ,a kierowca niosl za
                                      nim jego teczke.to dzialo sie na oczach ludzi bo mieszkal obok w bloku ,takie
                                      paradoksy byly nie tylko w takich malych pipidowkach ,ale w wiekszosci miast
                                      czas najwyzszy zeby wyrownac krzywdy,nie chodzi mi o nagonke,ale o uznanie i
                                      wskazanie winnych,niech ludzie wreszcie zobacza i osadza sami
                                      > aleks 44
                                      • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:20
                                        Ludzie ludziom zgotowali ten los.A niech to psia ich mać.
                                      • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:21
                                        z ta gruba kreska aleksie drogi to sie z toba zgadzam!
                                        • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:41
                                          też się zgadzam i boję się żeby to si enie powtorzyło
                                          • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:45
                                            na 100 % sie powtorzy, byle nie za naszego zycia i naszych dzieci!
                                            • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:53
                                              pocieszyłaś mnie leciutko.A co z wnukami i wnuczkami?
                                          • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 21:52
                                            moze sie nie powtorzy,moze juz wyciagnieto sluszne wnioski.ale uwazam ze
                                            powinnismy wiedziec kto jest winny wprowadzenia stanu wojennego,czas powiedziec
                                            ilu ludzi niewinnych zginelo,bo teraz dopiero mowi sie o tym prawde,sa zdanie
                                            podzielone,czy slusznie wprowadzil stan wojenny,czy byla relna mozliwosc
                                            interwencji ze wschodu,czas wreszcie to wyjasnic,a nie owijac w bawelne.
                                            • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:05
                                              to sie ciagle powtarza!!!!!!! ciagle od zarania ludzkosci,przepraszam ze jestem
                                              taka pestymistka w tym temacie!:(
                                              • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:27
                                                co z nimi ??? nie wiem,to bedzie zalezalo,kto bedzie uczyl histori w szkolach i
                                                czy beda chcieli ja poznawac,bo do tego czasu,to chyba nie
                                                • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:29
                                                  dokladnie,najwazniejsze to o tym mowic,zeby nie zapomniec jak to bylo!!!
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:33
                                                    tak wlasnie powinno byc,kazdy kraj ma swoja historie,czy u nas musi byc
                                                    inaczej ???
                                                  • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:38
                                                    historia bywa z grubsza podobna wszedzie! nie uwazam ze jestesmy gorsi albo
                                                    lepsi od innych!jestesmy calkiem ok:)
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:41
                                                    tylko musimy myslec wszyscy tak samo ,a z tym roznie bywa
                                                  • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.05, 22:43
                                                    no dokladnie z jednoscia bywa czasem nieciekawie
                                                  • dunajec1 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 02:07
                                                    Ja bym nie chcial sie wypowiadac czy stan woj.byl sluszny czy nie,wiem tylko
                                                    tyle ze gdyby ruskie weszli to z nimi weszli by i czesi,a ci to by sobie
                                                    ulzyli za 68-y rok,w nich to zlosc az kipiala na polakow,ile razy bylem na
                                                    slowacji,to trzeba bylo nie przyznawac sie do polakow,bo to i towaru nagle w
                                                    sklepach brakowalo,a i uslyszec mozna bylo"skorwiene poliaki"przepraszam ze
                                                    pisze calosc,ale tak bylo,co by to wyszlo ,oto jest pytanie.
                                                  • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 03:47
                                                    mozna sie zastanawiac jakby bylo ,nigdy odpowiedzi wlasciwej sie nie znajdzie
                                                    oprocz stwierdzenia oczywistego ze bylo zle!
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 07:59
                                                    Historia jest wredna.Np. Katyń -nie można było o tym mówić.
                                                  • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 12:11
                                                    Prezydent elekt Lech Kaczyński złożył w Katowicach kwiaty pod krzyżem pomnikiem
                                                    upamiętniającym śmierć 9 górników z kopalni "Wujek", którzy zginęli od
                                                    milicyjnych kul 16 grudnia 1981 roku. - Myślę, że nadchodzą lata, w których
                                                    wszystkie okoliczności tej decyzji sprzed 24 lat zostaną wyjaśnione -
                                                    powiedział dziennikarzom Kaczyński. W jego opinii stan wojenny był zamachem
                                                    stanu przeciwko społeczeństwu.

W centrum Wrocławia na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Świdnickiej odsłonięto
                                                    kompozycję rzeźb Jerzego Kaliny "Przejście 1977-2005". Tworzące ją postacie
                                                    ludzi zatapiają się w chodniku z jednej strony ulicy, by wyjść po drugiej
                                                    stronie. Kalina po raz pierwszy zaprezentował tę instalację w nocy z 12 na 13
                                                    grudnia 1977 roku na skrzyżowaniu ulic Świętokrzyskiej i Mazowieckiej w
                                                    Warszawie. Jego "Przejście" jest interpretowane jako symbol okupacji,
                                                    przemijania, życia i śmierci, a nawet proroczą wizję wprowadzenia stanu
                                                    wojennego.

Według historyków z Instytutu Pamięci Narodowej, bezpodstawna jest opinia, że
                                                    wprowadzenie stanu wojennego w grudniu 1981 r. było uzasadnione groźbą
                                                    interwencji sowieckiej. Ich zdaniem wielu Polaków, przekonanych o słuszności
                                                    stanu wojennego, ulega nadal propagandzie czasów PRL.

Porozumienie Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie uważa,
                                                    że pełną odpowiedzialność moralną, historyczną, polityczną i karną za stan
                                                    wojenny i jego tragiczne konsekwencje ponosi Jaruzelski.

W Kaplicy Cudownego Obrazu Matki Bożej na Jasnej Górze odprawiona została
                                                    wczoraj msza w intencji ojczyzny i ofiar stanu wojennego. Przewodniczący
                                                    eucharystii kapelan częstochowskiej "Solidarności", ks. Ryszard Umański,
                                                    przypomniał, że po raz pierwszy tę rocznicę obchodzimy bez "naszego umiłowanego
                                                    Ojca Świętego Jana Pawła II".

Władze Poznania i województwa wielkopolskiego złożyły kwiaty m.in. przed
                                                    kamieniami upamiętniającymi śmierć - po wprowadzeniu stanu wojennego - legendy
                                                    poznańskiej opozycji dominikanina o. Honoriusza i opozycjonisty Piotra
                                                    Majchrzaka, a także przed pomnikiem ks. Popiełuszki przy kościele Matki Boskiej
                                                    Bolesnej. (PAP)
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:08
                                                    Myślę,że wszystkie źle podjęte decyzje powinny być poddanne pod sąd równiesz te aktualne.I szlak mnie trafia jak jeden gnojek z drugim gnojkiem, mówi że odpowiada przed Bogiem i historią.
                                                  • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:25
                                                    Przemyk i Popiełuszko tez byli ofiarami minionego systemu:

www.popieluszko.net.pl/xJerzy/meczenstwo.htm
                                                  • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:27
                                                    ciupazka napisała:

> Przemyk i Popiełuszko tez byli ofiarami minionego systemu:
                                                    >
                                                    >
                                                    > www.popieluszko.net.pl/xJerzy/meczenstwo.htm

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34318,140201.html
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:43
                                                    Każdy mord powinien być wyjaśniony i ukarany.
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:43
                                                    Każdy mord powinien być wyjaśniony i ukarany.
                                                  • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:54
                                                    oczywiscie ze powinien a tu tyle morderstw zatuszowali:(i nigdy sie nie dowiemy
                                                    jak bylo!
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 15:55
                                                    Rozliczając historię nie powinni zapominac o terazniejszości.
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:12
                                                    terazniejszosc to tak,ale przeszlosc nie tak odlegla,tez jest ciekawa
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:19
                                                    zgadza się że ciekawa.Ale rozliczyć trzeba by nie uszli przed sądem ludzkim zanim staną przed boskim.
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:23
                                                    patrzac co ostatnio u nas sie dzieje ,to zaczynam miec juz do wszystkiego
                                                    watpliwosci,czy oni i tam swoich wtykow nie maja ????
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:25
                                                    Myślę że cud to już to że został zaproszony do papamobile :)
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:31
                                                    trzeba przyznac ,ze moze o to im chodzilo,dlatego zostal zaproszony na swiadka
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:32
                                                    Innych nie było :)
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:36
                                                    moze zlapanki go wzieto ??
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:40
                                                    To musiało być ukartowane.
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:45
                                                    pewnie tak,tylko jak to ludzia wytlumaczyc ???
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:51
                                                    Jak to powiedział Forest Gamp:"Bywają chwile,kiedy nie można słuchac głosu rozsadku
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 16:54
                                                    to czego sluchac ????
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:00
                                                    Ach gdybym to ja wiedziała?
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:04
                                                    myslalem ze kobiety wiedza co chca i czego maja sluchac,bo i tak zawsze robia
                                                    to co zechca hehe
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:08
                                                    Ja jednak przyjadę na korepetycje do Twojej żony :)
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:12
                                                    nie ma sprawy ,umowie Was obie,powiedz kiedy
                                                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:16
                                                    po Nowym Roku Ok.
                                                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 17:26
                                                    po Nowym ?? dobrze sprobuje cos zrobic
    • zuzanna6 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 19:43
      bardzo ciekawy ten wątek

i za to polubiałam PIS - niech kto winien za wszystko odpowie

i szkoda, ze Polacy w tym temacie jeszcze sa podzieleni, ale to tylko dowód na
      to jak silna była fałszywa propganda i jak jeszcze komunisci maja na wszystko
      wpływ, jak wszystko wyciszał Miller i Kwasniewski

szkoda, ze nie możemy doczekac się jednego słowa od Jaruzelskiego - przepraszam

szkoda, ze tak mało wiemy o tych wszystkich bitych i zamordowanych
      • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 20:07
        Wiesz nie jestem pewien czy takie wlasnie slowo z jego ust nie padlo,jakis czas
        temu,nie pamiatam z jakiej okazji.Ale Masz racje u nas propaganda zrobila
        swoje,przykre to i przez to za malo pamietamy
        • zuzanna6 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 20:19
          to znaczy ja dbam o swoją wiedze, nie mogę za duzo pamietac, ale widzia na ten
          temat jest wszedzie

martwia mnie ci, co nie dość ze nie chcą wiedziec, to jeszcze popieraja decyzje
          Jaruzelskiego, nie rozumieją ze to Polacy mordowali Polaków, a są zbrodnie
          ktore przedawnieniu nie ulegają, system systemem, siła ZSSR siłą, ale mordowac?
          Nie ma na to usprawiedliwienia.

Chłopak pomazał farbą pomnik dzierzynskiego to go skatowali. Brezniew im kazał,
          czy niezyjący Stalin???? Chłopaka utopili w Wiśle, 17 latka...i nie ma winnych
          i nie ma słowa przepraszam i nie pamietam nawiska chłopaka...

Wałęsę znamy wszyscy

i dlaczego sa Polacy, którzy bronią jaruzelskiego, tego nigdy nie zrozumiem

• ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 20:31
            jaruzelski gdzies tam przepraszal za ten stan wojenny,co nie znaczy ze to
            umniejsza jego "zaslugi"w niszczeniu kraju !dla mnie jest straszne,ze ci ktorzy
            zabijali za to nie odpowiedzieli!ci wszyscy ubecy ,kreatury nedzne! i niech mi
            nikt nie pieprzy ze innaczej nie mozna bylo,bo kuzwa mozna bylo! moja rodzina
            nigdy do zadnej zasranej partii sie nie zapisala i dalo sie przezyc 40 lat
            komunistycznej okupacji!ciezko bylo jak cholera ,szczegolnie mojej babci,ale
            nigdy sie nie dala,a tak ja strasznie gnebili!ja jestem z niej dumna,za to ze
            potrafila w takich ciezkich czasach zachowac godnosc!wrrrrrrrrr,zawsze ten
            temat bedzie mnie podkrecal!i naprawde nie moge patrzyc na takiego
            kwasniewskiego z jego powabna jolka i innych typow z tej epoki.......eh.......
            • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 22:43
              Patrząc na nasza rzeczywistość krew mnie jasna zalewa i dostaję rozwolnienia jak ojciec ryzyk fizyk rozdaje karty,poucza,sieje nienawiść i poucza rząd co to jest?Jeszcze troszeczkę i płonąć będą stosy?A przynależność do jedynie słusznej religi będzie obowiązkowa jak do partii za czsów PRL-u?
              • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 23:03
                oj masz racje,tchnie to strasznym fanatyzmem!
      • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 22:37
        zuzanna6 napisała:

>
        > i za to polubiałam PIS - niech kto winien za wszystko odpowie

> to jak silna była fałszywa propganda

Nie lubię Pisu.Nie mam nic przeciwko inwalidom ale pokurczów nie lubię od strony anatomi.Mentalnie mi nie pasuja
        A brud za pazurami to chyba wszyscy mają drapiąc sie do władzy.A te doły
        sprzeczają sie uważając że to coś zmieni.
        • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 23:04
          brud to faktycznie maja wszyscy! a pis,nie wiem,nie mam tak naprawde zdania,ale
          chyba lepsi sa niz taka samoobrona z renatka!albo lpr z romciem!
          • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 14.12.05, 23:15
            przynajmniej są z humorem a Pis smutasy okrutne i z gęby widać że złośliwce
            • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 00:51
              e wiesz co ja sie boje tych z humorem jak renatka! To ja juz wole wiedziec
              jasno jakie maja zamiary heheh
              • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 08:10
                najgorsze połączenie złosliwości z humorem i głupotą :)
                • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 13:10
                  A może tak w temacie??? Nie znaczajcie z tematu, można założyć nowy!
                  Telo.Pozdr.
                  • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 13:34
                    OK.Zaczynamy poważnie a kończymy na .......Poprawimy się,przynajmniej będziemy sie starac.
                    • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 16:20
                      ja tez obiecuje ze sie poprawie ale cos mi sie wydaje ze to sie nie uda! heheh
                      sorry ciupazko kochana!
                      • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 16:29
                        Nie piyrsy i nie ostatni roz... a jo godom, coby mi to było ostatni roz!
                        Jo nie mące, zgodnie z zalycyniami. Temat jasny, prosty, a kie ni momy juz
                        nic do dodanio w nim, to spoko. A gościa to mocie kansi...
                        Telo.Pozdr.
                        • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 16:58
                          Prowokacja, czy ...A jak Wy to oceniacie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=698175&a=703800
                          • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 15.12.05, 18:44
                            A dziad wiedział nie powiedział a to było tak:.....
                            Każdy mówi to co mu aktualnie odpowiada a jak było naprawdę trudno dociec
                            • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 12:20
                              A tak widzi stan wojenny Michnik:

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3071712.html
                              • ellenai Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 18.12.05, 07:11
                                ja to tak nie widze w kategoriach konieczny ten stan wojenny czy nie,ja po
                                prostu nie zamierzam tego usprawiedliwiac!!!!! to byl gwalt na na narodzie i
                                juz!
    • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 20:38
      Nie wiem dlaczego ale go nie lubię. Kobieca intuicja?
      • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:03
        punkt widzenia,zalezy od punktu siedzenia.
        dawniej czytalem czesto Wyborcza,ale z czasem troche sie zrazilem
        • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:10
          czytam dalej co nie znaczy że mam go lubieć.dla mnie to szara eminencja
          • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:14
            dokladnie tak !
            • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:18
              Poważnie zgadzasz się ze mną?
              • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:26
                powaznie.Ustawial sie jakis czas temu,jeszcze za czasow Solidarnosci,potem
                awantura o naglowek,ze znaczkiem Solidarnosci.Potem nisnaski wewnatrz obozu
                Solidarnosciowego.Zawsze z boku ale ma duze wplywy i duzo kolegow ,nawet
                starych komuchow.
                • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:28
                  i kumpel cynika Urbana.
                  • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:36
                    tak jest wszedzie,zra sie przy wszystkich,ale w zaciszach swoich posiadlosci
                    zamkniete imprezy dla elit
                    • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:50
                      bo jedno dla plepsu na pokaz, a drugie wiadomo dla 30 srebrników
                      • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 21:55
                        niestety ale to prawda,elity trzymaja sie razem i krzywdy nie dadza sobie
                        nawzajem zrobic,a reszta niech tyra i nie marudzi
                        • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 17.12.05, 22:00
                          i w skrytości nabijają się z takich jak my
                          • zuzanna6 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 18.12.05, 11:39
                            pany sobie, a my sobie, kazden sobie rzepke skrobie

skąd znacie? i taka tradycja narodowa

ale ogólnie jakby nie patrzył z roku na rok jest lepiej, mysle optymistycznie,
                            wychodzimy powoli z tej dżumy jaką byl komunizm

kochani, leczenie trwa długo, jeszcze wielu jest w krostach, a blizny to
                            zostana na zawsze

ja nie wierzę Jaruzelskiemu
                            nie potrafie mu uwierzyc skoro strzelano do ludzi
                            czas na prawde, pojednanie i przeproszenie

a PiSowi na razie ufam, mam nadzieje w ich dobre intencje
                            • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 18.12.05, 14:13
                              Brawo zuzanna! Optymizm potrzebny zawsze!
                              Telo.Pozdr.
                              • aktsieta Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 18.12.05, 14:21
                                Zuzanna jest superoptymistką.A superoptymista to jest ktoś,kto na cmentarzu zamiast krzyży widzi plusy :))))))
                                • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 11.12.06, 23:01
                                  I znow rocznica...Trudno zapomnieć tę datę... Znalazłam w "bibule" z tego
                                  czasu, którą
                                  skrzętnie przechowuję, kserokopię wiersza napisanego 31 grudnia 1981 roku w
                                  Białołęce Dworskiej(niestety, nie wiem kto jest jego autorem) pt.:

" Dziękujemy"

Za słowa kłamstwem splugawione,
                                  Za mundur bratnią krwią splamiony,
                                  Za ręce siłą rozłączone,
                                  Za oczy dziecka przerażone -
                                  Obnoś swój triumf w partyjnej chwale
                                  Naród dziękuje Ci - generale.

Za pogrom braci, bez litosci,
                                  Za honor wojska zbeszczeczony,
                                  Za męke strasznej bezsilności,
                                  Za ból rozłąki z mężem żony,
                                  Za łzy i rozpacz samotności -
                                  Ciesz się, żeś działał tak wspaniale

Za połamane pałką kości,
                                  Za koszmar walki brata z bratem,
                                  Za nienawiści siew i złości,
                                  Za to, że żołnierz stał się katem,
                                  Za znow zdławeiony świt wolności,
                                  Pomnik twych zasług wzniosłeś trwale,

Za założone znów kajdany,
                                  Za zbrodnię łagrów w polskiej ziemi,
                                  Za fałsz przemówień wyświechtany,
                                  Za podłość zdrajców między swymi,
                                  Za język prawdy zakazany -
                                  Wypnij na Kremlu pierś po medale,

Naród śle swe podziękowania,
                                  Żeby Ci legły jak kamienie,
                                  Przyjmij je śpiesznie, bez wzdrygania,
                                  Może obudzą Twe sumienie?

Bo generale nie znasz godziny,
                                  Gdy przed Najwyższym Dowódcą staniesz,
                                  Złożysz ostatni raport za swe czyny,
                                  Z piętnem Kaina - krwią swego brata.

Ten wiersz oddaje to, co czuliśmy wszyscy uczestniczący w tym zrywie
                                  wolności, po wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. przez
                                  generała Wojska Polskiego i zdławieniu naszego polskiego zrywu "Solidarności"
                                  Liczyliśmy na to, że żołnierze odmówią wykonania rozkazu. O naiwni...I tak
                                  zwycięzyliśmy! Chwała tym którzy zginęli.

Uwaga!

13 grudnia o godz. 21, w 25. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, widzowie
                                  Discovery Channel będą mogli obejrzeć program o ‘Solidarności’ – ‘Solidarność,
                                  początek rewolucji’. Produkcja została zrealizowana przez Wrocławską Wytwórnię
                                  Filmów Fabularnych oraz Sematę na zlecenie Discovery Channel.

www.medialink.pl/media/?telewizja/&kat=5&id=35184

Zapraszamy do obejrzenia.
                                  • ouimet Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 05:46
                                    Wojciech,Czesio i Adas zapewne jutro zdrowo popija na...okolicznosc zwyciestwa
                                    mordercow Narodu i lojalki wobec sowietow.
                                    • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 10:50
                                      a za kilka lat,nikt nie bedzie pamietal wprowadzenia stanu wojennego
                                      juz teraz wielu nie wie ze byl wprowadzony
                                      przykre
                                      • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 11:46
                                        Trzeba obejrzeć ten film, narratorem programu jest znana aktorka Krystyna
                                        Janda.

‘Solidarność, początek rewolucji’ jest historią kilkunastu postaci, które
                                        wzięły udział w wydarzeniach lat 1980 – 1981. Film opowiada o ludzkich emocjach
                                        i przeżyciach, trudnych wyborach i dramatach z nimi związanych, o jednym z
                                        najważniejszych okresów w najnowszych dziejach Polski, o ‘Solidarności’ –
                                        dziesięciomilionowym ruchu społecznym, który przyczynił się do obalenia
                                        komunizmu. Głównymi bohaterami filmu są: Anna Walentynowicz, której zwolnienie
                                        ze Stoczni było punktem zapalnym strajku, oraz Bogdan Felski, Jerzy Borowczak i
                                        Ludwik Prądzyński.

Może Aleks tak źle nie będzie. Mnie tylko martwi to, że niektórzy z tej
                                        lekcji historii nic nie zrozumieli, dalej twierdza ,ze tak nalezało uczynić.
                                        Stłamsić społeczeństwo, zabić inicjatywę, upodlić w więzieniu. O zgrozo.

• aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 17:19
                                          bardzo bym chcial zeby sie o tym pamietalo,ale u nas w imie demokracji zaczyna
                                          sie zapominac o tym,co nas Polakow w przeszlosci spotkalo.
                                          Wszyscy maja swoja historie,a nam ciagle miesza sie w glowach,czy slusznie byl
                                          wprowadzony stan wojenny czy nie.Czy okragly stol byl tylko po to,zeby
                                          poustawiac kacykow przy korytach itd.W lecie jezdzilem po Beskidzie i spotkalem
                                          goscia bylego trepa,ktory pacyfikowal Stocznie Gdanska.Przyznam,ze to co mi
                                          opowiedzial to zgroza !!!!.Jeszcze mi powiedzial ,ze po co ma klamac,on jest na
                                          emeryturze i juz niewiele mu lat pozostalo do zycia.Sam juz nie wiem.
                                          pozdr.
                                    • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 12:04
                                      ouimet napisał:

> Wojciech,Czesio i Adas zapewne jutro zdrowo popija na...okolicznosc zwyciestwa
                                      > mordercow Narodu i lojalki wobec sowietow.

Tyle,ze w pamieci mamy co innego i tego nie ukrywamy.
                                      "Wojna polsko-polska"przeszła do historii na zawsze. W literaturze takze!

"Stefan Maciejewski, krakowski dziennikarz, po stanie wojennym opuścił Kraków,
                                      zaszywając się a to w Łopusznej, a to w Suwałkach, postanowił po latach
                                      opublikować swój dziennik prowadzony od 1980 roku do 1983. Nazwał go "Wojna
                                      polsko-polska". Opisuje w nim tamten czas przez pryzmat środowiska
                                      dziennikarskiego.
                                      Prowadzone w formie dziennika zapiski Maciejewskiego, wzbogacone następnie
                                      materiałami Instytutu Pamięci Narodowej, są interesującym i ważnym źródłem.
                                      Znajdujemy w książce pisane na bieżąco uwagi i oceny dotyczące sytuacji w
                                      kraju, a już zwłaszcza w Krakowie, a nadto barwny obraz ludzi i spraw
                                      rozgrywających się w najbliższym autorowi środowisku dziennikarskim, złożonym
                                      zresztą w znacznej liczbie z członków partii, z którą później, w różnych
                                      zresztą okolicznościach, rozstawali się (sam autor we wrześniu 1981 r.). -
                                      pisze we wstępie prof. Tomasz Gąsowski.

Z kolei sam Maciejewski tak rekomenduje swą książkę: "Dziennik" - który z
                                      zapamiętałą konsekwencją prowadziłem w Krakowie w latach 1980-1983, zatem od
                                      narastania kryzysu gospodarczego, strajków robotniczych, zrywu "Solidarności",
                                      przez stan wojenny, aż po jego odwołanie - daje poprzez autorski zapis
                                      świadectwo tamtych dni i miesięcy w kraju, a w szczególności w Krakowie.
                                      Przypomina starszemu Czytelnikowi polityczne wydarzenia, społeczne nastroje,
                                      mniejszej i większej wagi fakty, wreszcie kreśli obraz polskiej codzienność
                                      sprzed ćwierć wieku. Młodszemu Czytelnikowi lektura ta pozwala zrozumieć
                                      najnowszą historię Polski (...). I w tym wymiarze, jak sądzę, mój trud
                                      kronikarza nie poszedł na marne.

12 bm. o godz. 18 w Klubie Dziennikarzy "Pod Gruszką" odbędzie się promocja
                                      książki Stefana Maciejewskiego i pewnie gorąca wokół niej dyskusja." (kr)Dz.P.

• magosiaa Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 22:40

A ja jakoś nie widzę tej naszej historii wyłącznie w kategorii białe-czarne.
      Przed stanem wojennym siedziałam na strajkach studenckich jak wtedy większość
      studentów. Strajki studenckie zawiesili tuż przed ogłoszeniem stanu wojennego i
      do dziś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jednak były jakieś przecieki i że nas
      specjalnie odwołali z tych strajków, żeby nie było ofiar. Wystarczy pomyśleć co
      by się działo gdyby na uczelnie weszli milicjanci z wojskiem. Dziś byłoby
      pewnie dużo więcej pomników pamięci zabitych studentów. Tak mi się wydaje.
      Potem o mały figile nie wyrzucili mnie z pracy za zakładanie Solidarności, ale
      im się nie udało bo system już nie był taki silny.
      W stanie wojennym brałam slub i potrzebne było zezwolenie na zgromadzenie
      (wesele) a do USC na sam slub wydawali wszystkim przepustki.
      Było, minęło. Obecnie jednak jakoś nie porywa mnie ta cała lustracja,
      dekomunizacja itp. A przynajmniej nie w takim wydaniu jak to się dzieje. Myślę,
      że jednak bardziej jako społeczeństwo powinniśmy patrzeć do przodu. Oczywiście
      wszystkie przestępstwa powinny być ujawnione i osądzone, ale podział Polaków
      tylko według niejasnych kryteriów na komuchów i jedynych sprawiedliwych nie
      podoba mi się wcale. I tu i tu są ludzie uczciwi i pożądni. Zupełnie mnie nie
      interesuje kto wtedy na mnie donosił, natomiast chętnie bym się dowiedziała kto
      donosi teraz. No nic na to nie poradzę, że tak mam.
      A na zakończenie przypomnę tyko, że jednak A. Michnik przesiedział sporo lat w
      więzieniu między innymi po to żebysmy sobie tu pisali co chcemy. Wielu z tych
      co teraz głosno krzyczą o swoich zasługach nie było nawet internowanych.
      • ouimet Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 23:02
        magosiaa napisała:
        > A na zakończenie przypomnę tyko, że jednak A. Michnik przesiedział sporo lat w
        > więzieniu

ile to jest sporo?

między innymi po to żebysmy sobie tu pisali co chcemy.

przyszedl Michnik do Rywina,czy odwrotnie-to nie jest istotne.Istnieje Michnik
        jako mozliwy posrednik na przekrety powazne-wiec nie podawaj tegoz jako wzor do
        nasladowania,badz postac doswiadczonego Hioba.Kto raz sie sprzedal,zawsze bedzie
        do kupienia.Moje.
        • magosiaa Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 12.12.06, 23:30
          Sporo to jest kilka lat, nie chce mi się w tej chwili szukać ile dokładnie.
          Nigdzie też nie napisałam, że jest to wzór do naśladowania, to dwa. A trzy to
          żeby ocenić kogoś, jego życie to trzeba brać pod uwagę i to co zrobił dobrego i
          to co zrobił złego. Nie powiem, że zazdroszczę bo tak nie jest, ale dziwi mnie
          łatwość z jaką niektórzy wydają opinię o innych. Rzadko w życiu zdarza się, że
          ktoś jest samo dobro, a ktoś inny samo zło, to nie jest takie proste. Nie jest
          powiedziane, że ten, który był przestępcą nie zrobi w zyciu nic dobrego, ale
          bywa i odwrotnie, wcześniejsi bohaterowie nie zawsze pozostają bez skazy.
          Proponuję chwilę refleksji, jeżeli jesteś katolikiem to na potwierdzenie moich
          słów znajdziesz wiele przykładów.
          • ouimet Magosiaa 13.12.06, 01:27
            rozmawiamy o konkretnych postaciach,/sprzedajnych zdrajcach Narodu/wiec nie
            generalizuj w strone Cnoty i Dobra u ogolu.
            Coz,postacie sa takie jakie sa-oprawcy Narodu.13/12/1981 dali tego
            potwierdzenie.Czy obecnie sa lepsi?Watpie.To ze w 2006roku sa starsi i
            schorowani bynajmniej nie usprawiedliwia ich bestialstwa w latach kiedy
            dowodzili i kierowali bojowkami esbecji i zomo.Pan Adam to troszke inna
            formacja,ale jakze mocno zwiazana z generalami/ jeszcze/
            Moje prywatne dywagacje...:)
          • ciupazka Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.06, 17:34
            To była zbrodnia dokonana na narodzie polskim. Polskie wojsko przeciw
            Polakom! Juz bardziej nie można sobie wyobrazić gorszego upodlenia, nie
            mówiąc o więzieniach dla czołowych działaczy Solidarnośći, zrzuceniu ich z
            kierowniczych stanowisk( z dziekaństwa, kierownictwa katedr wręćz wymuszono
            na nich emigrację. Represje, represje wieloletnie... brak awansu, za co??? Za
            prawdę i sprzeciw. Wstyd generała w historii Polski nikt nie wymaże. Ci co
            obecnie mają 25 lat, inaczej to widzą, bo byli w brzuszkach u mamy, to
            nawet nie jest dziwne, że tylko 50% społeczeństwa pamięta ten czas i pochyla
            głowę nad tymi, których już nie ma. Z roku na rok ten procent będzie
            spadał, ludzie pomrą a młodzież należy uczyć historii prawdziwej? Mają o tym
            nie wiedzieć??? Tak jak nas okłamywano o Katyniu? My mamy takze ich
            okłamywać. Protestuję wypowiedziom przedmówcy.
            • aleks44 Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.06, 18:29
              >Z roku na rok ten procent będzie spadał, ludzie pomrą a młodzież należy uczyć
              historii prawdziwej?.......

uwazam ,ze jednak musimy o tym pamietac,bo to jest nasza historia.
              a co jest wart narod bez histori ???
    • magosiaa Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.06, 18:58
      W zadnym miejscu nie napisałam, że nie należy pamietać i uczyć historii Polski.
      Nie tylko młodzi ludzie kategorycznie nie potepiają wprowadzenia stanu
      wojennego, bo przesłanki wprowadzenia go nadal nie są jasne, tzn czy była ralna
      groxba wejścia wojsk sowiecki czy nie. Słyszałam dziś w radiu wywiad z
      ówczesnym doradcą prezydenta USA, który sam siebie określa jako konserwatystę,
      ale jego stwierdził, że nie będzie potępiał Jaruzelskiego.
      Czytałam dziś w prasie życiorysy ludzi, którzy zgineli w latach 80-tych,
      przeważnie młodzi ludzie i to jest straszne i nie powinno się to nigdy stać.
      Zresztą mój dziadek cudem uniknął śmierci, co prawda nie z rąk ZOMO, ale 16.12
      w nocy dostał zawału, telefony nie działały, była godzina milicyjna, moja
      babcia bała się wyjść z mieszkania żeby prosić o pomoc i tak doczekali do rana,
      szczęśliwie dziadek przeżył.
      Co do milicji i wojska biorących udział w tym wszystkim to też nie jest proste
      dobrzy-źli. Mój osobisty mąż otrzymał kartę powołania do ROMO (rezerwowe
      oddziały milicji obywatelskiej), na szczęście udało mi się załatwić
      zaświadczenie lekarskie o jego ciężkiej chorobie no i to go uratowało. Notabene
      zaświadczenie to wystawił lek. płk ze szpitala MSW zupełnie za darmo. A gdyby
      męża wzięli i wysłali do tłumienia strajków. Stałby wtedy naprzeciw
      zdesperowanego tłumu. Zaraz usłyszę, że mógł zdezerterować. Fakt mógł, tylko,
      że on nie był i nie jest bohaterem, jest zwykłym uczciwym człowiekiem.
      Wrócę jeszcze do Michnika. Naprawdę warto może poczytać jego zyciorys zanim
      zacznie się go osądzać. To co robił przed upadkiem komuny nie podlega dyskusji,
      to jaki stał się potem nie może przekreślić lat więzienia. Może nie jest
      bohaterem, ale nie jest tez podłym człowiekiem.
      Na koniec podkreślam jeszcze raz, w tamtych czasch nie miałam wątpliwości co
      jest słuszne i co mam robić, teraz z prespektywy czasu nie potrafię ferrować
      jednoznacznych opinii o naszej najnowszej historii. Nie jestem pewna czy nie
      stałaby się tragedia podobna do Powstania Warszawskiego. Tego na razie nie wie
      nikt.
      • ouimet Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.06, 21:33
        magosiaa napisała:

Nie jestem pewna czy nie stałaby się tragedia podobna do Powstania Warszawskiego.

opor zbrojny Powstancow przeciwko agresorowi nazywasz tragedia?

Bunt Narodu przeciwko sprzedawczykom sluzacych sowietom,w dodatku wystawiajacym
        armie ,milicje ,zomo,ubecje do poskromienia domagajacymch sie Wolnosci Polakow-
        ujmujesz jako kaprys?
        general W.twierdzi,ze wybral"mniejsze zlo".Dlaczego nie wybral Dobra?Sowieci
        mieli swoje problemy i wcale nie kwapili sie na wycieczke do nas.Zreszta arnia
        tychze przebywajaca na wakacjach u nas ,w wielu miejscach zostala
        "zneutralizowana".W Brzegu np.nie wystartowal ani jeden samolot bojowy
        ruski,poniewaz naprzeciw startu ustawiono czolgi-nasze.Generala politrukowie
        doniesli i zostal zdegradowany,ale zaistniala sytuacja.

Tego na razie nie wie nikt.
    • magosiaa Re: 13 grudnia rocznica wprowadznia stanu wojenn 13.12.06, 22:15
      Uważasz, że śmierć tysięcy młodych ludzi, którzy zostali wysłani do walki na
      podstawie fałszywych informacji to nie jest tragedia? Wiadomo było czym to
      Powstanie się skończy, że nie będzie żadnej pomocy tylko te informacje zostały
      zatajone. Nie mam zamiaru oczywiście dyskutować o ich bohaterstwie bo jest ono
      bezsporne i byli to wyjątkowi młodzi ludzie, natomiast ci co świadomie wysłali
      ich na śmierć to już zupełnie inna sprawa.
      Wiesz jak na mnie styl twoich wypowiedzi jest za bardzo patetyczny i wzniosły,
      nie umiem dyskutowac z rozmówcą, który tak się wypowiada. Ja prosta dziewczyna
      jestem i nie ma we mnie nienawiści a jedynie ciekawość. I żeby nie było
      wątpliwości, podoba mi (może niezupełnie) to co jest, a nie podobało mi się to
      co było i starałam się to w miarę moich możliwości zmienić i dziękuję Bogu, że
      mojej rodziny nie dotknął wtedy żaden dramat bo niewykluczone, że nie byłabym
      taka wyrozumiała.
      Pozdrawiam, M
      • ouimet Magossia 14.12.06, 06:14
        poprzedni tekst urwalem w trakcie przekazywania swojego spojrzenia,poniewaz
        uznalem ze i tak patrzysz "po swojemu"np.cyt."smierc tysiecy mlodych
        ludzi,ktorzy ZOSTALI WYSLANI do walki..."
        Nie Oni nie zostali wyslani.Oni przygotowali sie i POSZLI majac swiadomosc
        zagrozenia,przewagi Niemcow.
        Wracajac do proby zniewolenia Narodu przez "WRON".Uwazasz ze malo
        zamordowano?Malo zadano cierpien?Malo zlamano sumien?
        Towarzysze robili wszystko,aby utrzymac chory prymat PZPR.
        I jeszcze jedno:opieram sie na zaistnialych faktach,a nie gdybam co by bylo
        gdyby.I dlatego dla mnie Wojciech z klika sa bandytami odpowiedzialnymi za
        dokonywanie rzezi na Narodzie.
        Skoro widzisz inaczej,to sie roznimy w istocie widzenia.:)
        • aleks44 Re: Magossia 14.12.06, 17:13
          Ouimet,pod tym co powiedziales podpisuje sie i ja
          • ciupazka Re: 13 grudnia 1981 15.12.06, 01:31
            Będą zarzuty wobec Generała W.Jaruzelskiego

"Wszystko wskazuje na to, że w ciągu kilku miesięcy doczekamy się postawienia
            zarzutów gen. Wojciechowi Jaruzelskiemu i kilku innym osobom odpowiedzialnym za
            wprowadzenie stanu wojennego."

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/w-ciagu-kilku-miesiecy-zarzuty-wobec-jaruzelskiego,847589,2943

www.ipn.gov.pl/portal/pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka