Dodaj do ulubionych

umowa notarialna

22.10.05, 11:04
Witam mam nadzieję przyszłych sąsiadów!
Będę finalizował zakup mieszkanka na rogu Armii Krajowej i Hubala. Mam zamiar
podpisać umowę notarialną. Deweloper proponuje jakiegoś znajomego natariusza,
który przy podpisaniu umowy bierze 30% wartości, a potem 70% przy
przeniesieniu własności. Sęk w tym, że te procenty odnoszą się nie do taksy
notarialnej, ale do wszelkich opłat łącznie. Szczerze mówiąc wydaje mi się to
dziwne...
Pytanie zadaję na tym forum, bo na forum o deweloperach ktoś z Was polecał
jakiegoś notariusza z Pruszkowa. Na jakich zasadach podpisywał on umowy?
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • grinti Re: umowa notarialna 23.10.05, 13:12
      p. Henryk Żuczek jak możliwości notariuszy jest tani, bo w w sumie bierze raz
      całą taksę ale są tacy co biorą dwa razy więcej(po razie przy każdym akcie). A
      jakie jeszcze opłaty są pobierane u notariusza. Taksa notarialna i opłata za
      wypis - co jeszcze?
      • grinti Re: umowa notarialna 03.12.05, 20:52
        czy ktoś już podpisał akt notarialny przenoszący własność?
        co myślicie o czekaniu z tym do marca, kiedy to opłaty spadną (drastycznie
        wręcz)? czy to możliwe, legalne?
        jakie są plusy i minusy?
        • iiva Re: umowa notarialna 04.12.05, 00:53
          Na podpisywanie umów końcowych jest pewnie jeszcze za wcześnie. Budynek musi
          być zgłoszony do użytkowania, później trzeba czekać na zaświadczenia o
          samodzielnośni lokali, wypisy z kartoteki lokali, to zawsze trwa.
          Myślę, że z Prezesem Kuchem trzeba poważnie na ten temat porozmawiać, tzn. o
          przedłużeniu terminu podpisywania umów końcowych. W naszej sytuacji to byłaby
          ogromna różnica, jeśli chodzi o wysokość wpisu sądowego. A to obok taksy
          notariusza jedyny koszt zakupu mieszkania, bo cała transakcja objęta jest
          vatem, więc nie ma podatku od czynności cywilnoprawnych. A minusy. Chyba
          żadnych, zakładając, że K&K jest w dobrej kondycji finansowej i nie grozi jej
          upadłość ;-) Tfu tfu
          Pozdrawiam
          • grinti Re: umowa notarialna 04.12.05, 20:44
            minusem jest to że nie mając aktu notarialnego nie można się zameldować, mogą
            pojawić się problemy w korzystaniu z państwowej służby zdr., nie można podpisać
            żadnej umowy z dostwcą mediow (prąd, woda, tv, telefon), ktoś kto wziął kredyt
            hipoteczny płaci ubezpieczenie kredytu do czasu podpisania aktu n., jeśli
            wogóle "bank pójdzie na to" i zgodzi się czekać, w innym wypadku niezłożenie
            aktu notarialnego w terminie może spowodować odmowę kredytowania i żądanie
            spłacenia całej kwoty wraz z odsetkami w trybie niemalże natychmiastowym (np. 2
            tyg.)

moim zdaniem minusy są bardzo poważne

inna sprawa, że może ze strony p. Kucha odwleczenie aktu jest na rękę, bo w
            mojej umowie istnieje informacja, ze brak tej umowy w dniu 31 stycznia powoduje
            nalicznanie odsetek na miekorzyść K&K, więc skoro budynek jeszcze nie jest
            zgłoszony i odebrany w gminie, to jest to druga strona medalu.
            • iiva Re: umowa notarialna 05.12.05, 00:51
              No tak, pewnych rzeczy nie wzięłam pod uwagę. Z kredytu ani z państwowej służby
              zdrowia nie korzystam. W poprzednim mieszkaniu umowę z "elektrownią" podpisałam
              długo przed aktem notarialnym. Na telefon i tv można miesiąc poczekać,
              zważywszy na kwotę oszczędności. A rozmowa z K&K musiałaby doprowadzić do
              podpisana aneksów, tak by żadna strona nie straciła. Ja na pewno będę do tego
              dążyć. W moim przypadku mogę zaoszczędzić ok. 2 tys. Myślę, że każdy musi to
              sobie przemyśleć i skalkulować.

A co do zgłoszenia budynku do użytkowania, to zakładam tylko, że jeszcze tego
              nie zrobiono, biorąc pod uwagę stan prac. Choć teraz wygląda to wszystko lepiej
              i moja klatka została wreszcie skończona.

Pozdrawiam
              • grinti Re: umowa notarialna 05.12.05, 10:37
                dodam jeszcze tylko, że z powodu sporej ilości wpisów dokonywanych od marca -
                dokonanie wpisu do hipoteki może się wydłużyć, więc jeśli komuś będzie
                potrzebny odpis z księgi (np. do kredytu) to może poczekać jeszcze dłużej niż
                tylko do dnia podpisania aktu
                poza tym do momentu podpisania pierwszej umowy przenoszącej własność -
                wspólnota mieszkaniowa nie istnieje - więc administarcja i developer może
                decydować za nas w wielu dość istotnych sprawach

czekać czy nie czekać?
    • kulka1974 Re: umowa notarialna 09.01.06, 11:17
      Czy ktos ma zamiar podpisac Akt Notarialny teraz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka