Dodaj do ulubionych

Check Engine

19.11.05, 19:25
Witam.Mam Poloneza Trucka 1,6 DC - gaz ZAVOLLI. Czasami zapala mi sie lampka
kontrolna Check Engine. Nie mogę sprecyzować momentu kiedy się zapala.
Poprostu ciach i świeci jakieś 15 sek. Poza tym nie mam żadnych problemów z
funkcjonowaniem samochodu.Co to może byc. POMOCY
Obserwuj wątek
    • zubek73 Re: Check Engine 21.11.05, 07:31
      Nie wiem jak jest w poldku ale chyba też można kompem zczytać błędy. Zapalanie
      się checka jest spowodowane jakimś błędem w układzie elektronicznym auta. Co
      powoduje ten błąd konkretni odczytać można urządzeniem diagnostycznym. Bez
      zdefiniowanego błędu tródno wróżyć.
    • adalbert67 Re: Check Engine 22.11.05, 10:04
      W moim samochodzie też zapala się check engine. Ma to miejsce najczęściej wtedy, gdy otwiera się tzw. duży obieg chłodzenia silnika, a na dworze panują niskie temperatury. Wtedy do silnika dostaje się gaz o zbyt niskiej temperaturze (niedostatecznie podgrzany), co wpływa na spalanie, a w efekcie powoduje falowanie obrotów, złe spalanie, a sonda lambda wykazuje błąd - i zapala się check engine. Taka jest moja teoria, może ktoś potrafi to lepiej wytłumaczyć?
      • sajmonek81 Re: Check Engine 24.11.05, 06:12
        adalbert67 -
      • zubek73 Re: Check Engine 24.11.05, 08:15
        > Taka jest moja teoria, może ktoś potrafi to lepiej wytłumaczyć?
        Tylko po co wysnuwać teorie (zresztą nie za bardzo mnie ona przekonała)? Jeśli
        check się pali to proste urządzenie diagnostyczne potrafi odczytać/zdiagnozować
        usterkę albo przynajmniej ukierunkować poszukiwania. W niektórych autach da się
        odczytać błąd bez urządzenia (np niektóre ople, audi z klimatronikiem, VW) ale
        zawsze podstawą jest odzczytanie błędu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka