Dodaj do ulubionych

Co o tym sądzicie?

26.10.04, 13:37
Znalazłam na jednym z forów wątek o umieszczaniu zdjęć dzieciaczków w
internecie i nie ukrywam że zakiełkowało we mnie ziarenko niepewności.
Poczytajcie i "pogadamy" (ja to raczej dopiero jutro, bo muszę już uciekać):
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=569&w=16787396i
Obserwuj wątek
    • monika_oli Re: Co o tym sądzicie? 26.10.04, 13:44
      Jeszcze raz link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=569&w=16787396
    • duda.aga Re: Co o tym sądzicie? 26.10.04, 15:38
      O RANY NIE MYŚLAŁAM O TYM WOGÓLE... zaraz kasuję " niecenzuralne zdjęcia Andzi"
      Aga
    • aiszka4 Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 11:04
      Może jestem nietypowa, ale jakoś nie znajduję wcale upodobania w robieniu zdjęć
      moim dzieciom na golasa.
      Bo niby czemu ma to służyć? Żeby za 15 lat przypomnieć sobie, jak wyglądały ich
      pupy i genitalia? Czyba nie o to chodzi w utrwalaniu wspomnień?
      Moje dzieci mają zdjęcia w wannie, ale np. dla tego, że zrobiły sobie śmieszną
      brodę lub czapkę z piany i to jest uwidocznione.
      Na plaży od maleńkości były przynajmniej w pampersie i majteczkach - ochrona
      przed drażniącym piaskiem, przypadkowym zakażeniem, czy choćby zanieczyszeniem
      plaży. Podobałoby się komuś, że facet stoi na brzegu morza i załatwia się w
      fale? A że facet jest mały i mniej siusia, to już usprawiedliwienie dla mamy?
      Nie myślcie, że jestem jakaś pruderyjna. W naszym domu ciało nie jest tematem
      wstydliwy, tylko intymnym. I myślę, że moje dzieci dobrze rozumieją różnicę.
      • monika_oli Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 11:39
        Tak właściwie to nawet nie tyle chodziło mi o zdjęcia golasków (ja takich też
        nie robię) ale o pozostałe. Czy myślicie że umieszczając zdjęcia mojej córeczki
        w internecie mogę jej zrobić krzywdę? W końcu media nagłaśniały ostatnio
        akcję "Dziecko w sieci". Wiem, że to nie to samo. Ale już mam w głowie czarny
        scenariusz - ktoś poprzez te zdjęcia dotrzeć do dziecka bo akurat ono mu się
        spodobało, a jak ostatnio się często słyszy zboczeńców nie brakuje. Z drugiej
        strony chciałabym jednak pochwalić się moją córcią przed całym światem bo
        jestem z niej bardzo dumna. Tak właściwie, to w tej chwili mam w głowie zamęt -
        czy zagrożenie o którym piszę jest realne? czy jest to tylko "dmuchanie na
        zimne"? - choć z drugiej strony wiem że czasem lepiej tak robić.
        • aiszka4 Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 12:25
          Ja nie wysyłam pocztą zdjęć moich dzieci nawet moim dziadkom, którzy mieszkają
          na drugim końcu Polski. Moja mama zawozi aktualne fotki, kiedy jedzie tam z
          wizytą.
          Na innym prywatnym forum zamieszczanie zdjęć jest tak zorganizowane, że można
          je oglądać, jeśli ma się login i hasło od administratora. A warunkiem ich
          otrzymania jest przesłanie swojej osobistej podobizny. Czyli można oglądać
          innych, jeśli samemu pozwala się oglądać siebie. I to nie jest rozwiązanie
          idealne, ale jakiś rodzaj zabezpieczenia istnieje.
          Ale mimo tego, po namyśle, nie zdecydowałam się "powiesić" swojej podobizny,
          mimo, że spotkałam się z kilkoma osobami z tego grona.
          Osobiście nie mam problemu z wyborem między potencjalnym niebezpieczeństwem
          związanym z internetem, a chęcią chwalenia się swoimi dziećmi przed resztą
          świata; bo takiej nie odczuwam, choć też jestem dumna ze swoich pociech.
          Wolę uniknąć jednego zboczeńca, niż przeczytać 100 postów "jakie śliczne masz
          dzieci" od osób, które właściwie tak nie myślą, ale wypada się dopisać do wątku.
          Myślę, że w przypadku dzieci "dmuchanie na zimne" nie zaszkodzi.
          • monika_oli Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 13:14
            Jest bardzo dużo racji w tym co piszesz. Dziękuję, że pomogłaś mi to wszystko
            uporządkować. Odkąd wczoraj znalazłam ten wątek nie mogę przestać o tym myśleć.
            Prawdę powiedziawszy to kiedy umieszczałam zdjęcia mojej córeczki w internecie
            nawet przez chwilę nie pomyślałam, że mogę ją tym narazić na jakiekolwiek
            niebezpieczeństwo. Tak naprawdę to nawet w tej chwili jest mi to trudno sobie
            wyobrazić. Ja po prostu ufam ludziom - do tej pory nic złego z tego powodu się
            nie stało, ale faktycznie lepiej dmuchać na zimne niż się boleśnie sparzyć.
            • aiszka4 Moniko:) 27.10.04, 13:44
              Widzę zmiany w sygnaturce:)
              Moje postępowanie wynika z ogólnej nieufności.
              Ale jak kogoś poznam i polubię, to dostanie cały album moich zdjęć i pewnie
              stan mojego konta;)
              Cenię sobie anonimowość internetu, ale zdaję sobie sprawę, że tu jeszcze
              trudniej zweryfikować drugą osobę. A przecież nawet znając kogoś latami w
              realu, można się bardzo zdziwić, rozczarować, sparzyć.
              Oczywiście nie można trzymać dzieci pod kloszem, ale staram się unikać
              niejednoznacznych sytuacji. Pedofil nie musi dotrzeć do mojego dziecka
              osobiście, nie życzę sobie nawet, żeby onanizował się patrząc na jego zdjęcie
              ściagnięte z internetu.
              • monika_oli Re: Moniko:) 28.10.04, 10:21
                Właśnie przed chwilą moderator "Zobaczcie" na moją prośbę usunął nasz wątek z
                forum.
    • duda.aga Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 13:45
      no więc ja też wcześniej o tym nie myślałam... a teraz zaczęłam.. i niech już
      zostanie tak. zresztą zastanawiam się czy to nie paranoja, przecież na codzień
      dużo ludzi ogląda nasze dzieci - lekarze, rzechodnie na ulicy, ludzie w
      tramwaju.. I co mam zasłaniać Ankę, żeby przypadkiem nie wyszło, że któryś z
      nich to zboczeniec?? Ale na razie (przynajmniej na parę dni dopóki tego nie
      przemyślę usówam link do strony z jej zdjęciami).. Aga
      • duda.aga Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 13:46
        o cholera ale robię błędy ortograficzne - oczywiście usuwam...
        • verdana Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 14:04
          Ja juz parę razy o tym pisałam, ale zostałam schlastana przed dumne matki.
          Prawdę mówiac, nie bałabym sie tak szczególnie pedofili - nie sądzę, aby
          wybierali dzieci z Internetu, byłoby trudno do nich dotrzeć, znaleźć je -
          przecież nie podajecie adresu! Mnie raczej chodziło o naruszanie prywatnosci
          własnych dzieci, starszych niż niemowlęta. Wiele razy widziałam link do zdjęć
          paroletnich dzieci pod takimi tematami jak "Nie umie korzystać z nocnika, a ma
          5 lat", "Stulejka i masowanie napletka", "Nie mówi - czy jest w normie
          intelektualnej" (wszystko autentyki). Dołączanie do tego zdjęć dziecka wydaje
          mi się nadużyciem, ostatecznie ktoś może poznać nasze dziecko na podwórku i
          znać jego wszystkie najintymniejsze problemy. Dla mnie to brak szacunku dla
          dzieci.
    • bekad Re: Co o tym sądzicie? 27.10.04, 14:20
      Ja bardzo rozważnie korzystam z internetu i w zasadzie, poza tym forum, to
      nigdzie się nie udzielam. Tak dla bezpieczeństwa. Po co w sieci mają krążyć
      informacje na mój temat lub moich bliskich. Im jest ich mniej tym lepiej.
      Przyznam, ze tez miałam pokusę umieścić zdjęcia . Sama chętnie oglądałam Wasze
      i Waszych dzieci.Dzięki temu mam wrazenie, że jakos lepiej się poznajemy. Ale
      Mąż przytomnie mi zabronił. I dobrze. Nigdy nie wiadomo, na co komu mogłyby się
      przydać.W ogóle stosuję zasadę, zadnych zdjęć, adresów, innych namiarów.Ogólnie
      staram się wypracowywać w sobie nieufność do nieznajomych. Bo z natury jednak
      troche naiwna jestem i niestety miałam już okazję się na tym sparzyć. I jestem
      przekonana, ze jeśli chodzi o bezpieczeństwo naszych dzieci, to ostrożności
      nigdy za wiele.
      • duda.aga Re: Co o tym sądzicie? 28.10.04, 10:59
        a ja jednak po przemyśleniu znów opublikowałam zdjęcia Anki.. Nie mam zamiaru
        panikować.. A zdjęcia są śliczne, Anulka najpiękniejsza i niech inni też sobie
        ją pooglądają.. No przecież niektóre dzieciaki grają w filmach, reklamach itd..
        pozdrawiam
        Aga
      • astria1 Re: Co o tym sądzicie? 28.10.04, 11:16
        bekad napisała:

> Ja bardzo rozważnie korzystam z internetu i w zasadzie, poza tym forum, to
        > nigdzie się nie udzielam. Tak dla bezpieczeństwa.

Myślę ze tak jak bekad napisała że warto rozmyslnie korzystać z internetu. a zwłąszcza tam gdzie fora są otwarte. Lepiej dwa razy pomyslec co się pisze o sobie aby pozniej nie załowac tego że ktoś rozbił z tego uzytek. Podziele się pewną historią choć nie dotyczy dzieciaczkó ale warto zastanowić się nad tym - Była już kiedyś mała akcja ze zdjęciami z "zjazdu" forumowego któregoś forum. Ludzie porobili sobie naprawdę fajne zdjęcia, opublikowali je równiez na tym forum a potem się okazało ze jakiś "mądrala" je wykorzystał i porobił w jego mniemaniu wesołe składanki a tak naprawdę były one paskudne i obrzydliwe i wprost zenujące dla osob ktore były na tych fotkach.
        Wiec tak jak piszecie ostrożności nigdy nie za wiele..

pzdr
        Anna
    • monika_oli Re: Co o tym sądzicie? 03.11.04, 10:08
      Jednak raz jeszcze od początku sobie wszystko przemyślałam i efektem jest to że
      nasze zdjęcia można ponownie oglądać na "Zobaczcie". Mam nadzieję że nie będę
      tego żałować, choć wiem że wątpliwości w tej sprawie już nigdy mnie nie
      opuszczą.
    • evee1 Re: Co o tym sądzicie? 04.11.04, 01:29
      Ja na internecie istnieje jako byt wirtualny i zdjecia wysylam tylko prywatnie.
      Nawet osobom, ktore znam moze niezbyt dokladnie, ale prywatnie.
      Osobiscie nie mam potrzeby nadawania podobizn siebie, ani swoich dzieci gdzies
      w przestrzen :-)).
      Co prawda uwazam, ze jak ktos koniecznie chce moje dziecko obejrzec, to obejrzy
      i bez umieszczania jego zdjec na necie, wiec w sumie jakby to zdjecie sie tam
      znalazlo, to chyba nic takiego strasznego by sie nie stalo. Ale raczej
      pozostane nadal bytem internetowym, a nie sadze abysmy byli az tak
      interesujacy/ponetni/warci uwagi, zeby ktos tracil czas i dociekal kto my
      zacz :-))).
    • beata32 Re: Co o tym sądzicie? 19.11.04, 15:15
      Kilka dni to trwało, ale w końcu też stwierdziłam, że umieszczanie zdjęć na
      forum ogólnodostępnym nie ma chyba większego sensu. Zdjęć jest tam tak wiele,
      że raczej mało osób ma je szansę obejrzeć.

Tak więc poprosiłam moderatora o usunięcie naszego wątku. Nie żebym się bała o
      swoje czy dziecie bezpieczeństwo, ale nie chcę niepotrzebnie zajmować zasobów.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka