Dodaj do ulubionych

ile godzin pracujecie

20.02.06, 13:48
tak się właśnie zastanawiam ile pracujecie i czy Wasze dzieci siedzą
w "placówkach oświatowych". Nie znam specjalnie osób które pracuja krócej niż
8godz, ale ja miałam to szczęście i pracowałam na 3/4 etatu przez rok czasu,
nie miałam odwagi poprosić pracodawcy o przedłużenie tego, a moja rodzina
jest oburzona że dzieci siedzą 9godz. w przedszkolu i szkole. Fakt niewiele
dzieci tam tyle siedza. jak wam się t udaje??
Obserwuj wątek
    • jusiadyk Re: ile godzin pracujecie 21.02.06, 21:49
      Ja siedzę w pracy 9 godz+ dojazd, tzn nie ma mnie w domu w sumie 9,5 godziny i
      tyle moja opiekunka siezdi z synkiem (2 lata ) w domu. ale z pracy do domu mam
      blisko i mam taką sytuację że jak jest nagła potrzeba to praktycznie moge w
      każdej chwili urwać się do domu. ale na szczęście nie ma takiej potrzeby. Na
      szczęście nikt tez się nie oburza na mnie, że jest jak jest.
      • madziaaaa Re: ile godzin pracujecie 22.02.06, 08:23
        ja pracuję 8 godz., z dojazdami 9.
        zaprowadzamy Olę do przedszkola około 7:15. między 13 a 14 odbierają ją moi
        rodzice, a ja (lub mąż) wracając z pracy odbieram córcię od nich i pędzimy do
        domku robić obiadek.
        • vioziel1 Re: ile godzin pracujecie 22.02.06, 10:11
          Pracuję od 8.00 do 17.00 dojazd w jedną stronę 20 minut. Z Małą (1,5 roku)
          siedzi moja mama, codziennie wożę jej do niej jakieś 3km. Zanim pojadę po córę
          (po drodze szybkie zakupy) i wrócę do siebie to jest godzina najwcześniej
          19.00. Szczerze to mam dość już tej pracy - za długo! Choć i tak jestem w tej
          konfortowej sytuacji że z dzieciaczkiem siedzi mama, ale co z tego skoro z
          właśnym dzieckiem widzę się jakieś 2-3 godzinny dziennie :(
          • mmmmm Re: ile godzin pracujecie 22.02.06, 11:30
            ja jestem szczęśliwą mamą na 3/4 etatu, to jest to! przedtem pracowałam na cały
            przez 1 rok =powroty w najbardziej zakorkowany czas więc razem 10 h jeśli
            niedajboże jakieś nadgodziny to 11 byłam potwornie zestresowana, dziecko z
            obcą ,,ciocią'', było mi niewesoło , teraz od 9-15 przed 16 odbieram małego i
            jestem wdzięczna swojemu pracodawcy że się zgadza (!), inna sprawa że pracę
            którą przedtem wykonywałm na cały etat muszę zrobić w 3/4, pięniędzy wpływa na
            konto o 1/4 mniej ale warto, zamierzam tak dociągnąc do lata a potem zobaczymy
            • zuzanna56 Re: ile godzin pracujecie 22.02.06, 16:10
              Pracuję w szkole średniej. W ciągu tygodnia mam 25 lekcji i 3 "okienka", w
              czasie których przygotowuję się do lekcji lub coś sprawdzam. W domu mam też 3
              godziny korepetycji w tygodniu. Średnio raz na trzy tygodnie mam spotkanie z
              rodzicami lub radę ped. lub jakieś szkolenie. Wtedy zwykle wracam do domu
              ok.21.00(od rana). Są dni, gdy jestem poza domem tylko 5 godzin, ale i takie,że
              wracam po 9 godzinach i sprawdzam przez 3 godziny klasówki. Dzieci są odbierane
              przez dziadków około 13-14 i czekaja na mnie w domu. Potem dziadkowie jadą do
              siebie.
    • agnieszka_gk Re: ile godzin pracujecie 23.02.06, 12:26
      Pracuję 8.5 godziny (0.5 h na lunch). Z dojazdami wychodzi 10.5 godz mojej
      nieobecnośći (7.30-18.00). Dziecko jest z opiekunką od 8.30 (wcześniej z mężem
      godzinkę). W przyszłym roku idzie do przedszkola, ale będzie wcześniej
      odbierana przez opiekunkę (ok. 15-16.00), żeby nie musiała przeczekiwać na mnie
      w przedszkolu do 18. Nie mam dziadków na miejscu.
      • alu2 Re: ile godzin pracujecie 02.03.06, 14:05
        Jestem w takiej samej systuacji jak Ty - nie ma dziadków na miejscu :(
        Gdyby byli bez wahania już teraz zdecydowalabym się na drugie dziecko, choć i
        tak myślę o tym coraz intensywniej. Nie ma mnie w dmou codziennie 10 godz. -
        niestety Warszawa:) Mąż pracuje do późna, więc licze tylko na opiekunke, z
        której jestem barzdo zadowolna! I powiem Wam że wcale nie chciałabym wrócić do
        siedzenia w domu, strasznie byłam tym zdołowana. Teraz nie jest lekko, mam
        wyrzuty sumienia że tak mało widuję córkę, ale takie życie. Ona nie bedzie
        kiedyś tego pamietała.
        Więc trzeba się cieszyć, że dziecko jest zdrowe i że mozna je powierzyć opiece
        innej osoby, potem cioci w żłobku. Jedynym urazmaiceniem mojego tygodnia jest
        silownia 2x w tygodniu w godz. 21.00-23.00 - GORąCO POLECAM - dodaje energii i
        poczucia że robisz coś dla Ciebie. Oprócz tego w weekendy staram się wyrwać sama
        na zakupy lub z meżem do kina.
        MAMUSIE KOCHANE ! NIE DAJMY SIę POżREć RUTYNIE ! NAJłATWIEJ JEST USIąść I NARZEKAć.
    • wmk75 Re: ile godzin pracujecie 23.02.06, 13:01
      Ja pracuję teoretycznie 8,5 h (z teoretyczną przerwą na lunch). Praktycznie
      wychodzę najczęściej ok. 18:00, 18:30 lub później.
      Od września planujemy dla Tomka przedszkole, ale nie chcę, żeby siedział tam od
      rana do ciemnej nocy (zwłaszcza, że on będzie miał dopiero 3 latka). Dlatego
      rozmyślam nad zmianą umowy na 3/4 etatu, ale obcięcie pensji o 1/4 trochę
      zaboli. I nie wiem niestety czy szef się zgodzi. Na razie składamy podania do
      dwóch przedszkoli. Jeśli do któregoś Tomek się dostanie zacznę negocjacje z
      szefem, jeśli nie to chyba przemęczymy się jeszcze jeden rok i nadal będziemy
      go wozic do dziadków (ale to jest na drugim końcu Warszawy!:((((
      ---------------------
      Wioletta mama Tomka 2-latka i 2/12
    • monia_vel_zaba Re: ile godzin pracujecie 25.02.06, 10:08
      Pracuję 9 godin na zmiany: tydzień od 7 do 16,tydzień od 9 do 17+sobota (7-12).
      Dojazd - przez całe duże miasto - prawie 1,5 godziny w jedną stronę.
      Mam dwoje dzieci: 1 klasa i 5 lat-przedszkolak.
      Bardzo pomaga mi mama-odbiera dzieciaki i zajmuje się nimi, aż do mojego
      powrotu. Narazie jakoś się to układa, ale normalne to chyba to nie jest.
      Nie wiem co bym zrobiła, gdyby sytuacja jakoś się zmieniła, i nie mogłabym
      liczyć na mamę... może wreszcie rozejrzałabym się za jakąś normalną pracą w
      normalnych godzinach.
    • zlotyrybek Re: ile godzin pracujecie 25.02.06, 19:26
      Codziennie conajmniej 9 godzin. Czasami 12 - 14 godzin sie zdarza.
      Ale ponieważ pracuję i nie liczę na rodziców zatrudniam (i zawsze zatrudniałam)
      opiekunki. Jak widzisz z powyższych maili można wywnioskowac tylo edno - samej
      sobie z tym nie poradzisz. Albo mąż, albo rodzice albo niania. Nie ma innej
      opcji z powodu praw fizyki : nie można być na raz w dwóch różnych miejscach...:)
    • renataum Re: ile godzin pracujecie 04.03.06, 19:57
      Pracuję w markecie 8 godzin, plus dojazd w dwie strony w sumie 9 godzin. System
      zmianowy od 7.30-14.45 lub 14.15-22.30. Narazie sobie radzę gdyż mogę dopasować
      zmiany do zmian męża,czyli jak ja jestem w domu, to on w pracy i odwrotnie.
      Narazie się to wspaniale sprawdza i córki nie trzeba posyłać do przedszkola czy
      do niani. Minusem jest to że mamy bardzo mało czasu dla siebie,a już prawie
      wcale do znajomych,wypada jeden wspólny wekeend w miesiącu i nie wiadomo co z
      nim zrobić. Plus to zyskuje dziecko gdyż ma mamę ,albo tatę a nie babcię lub
      nianię. Pozdrawiam R.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka