Dodaj do ulubionych

Dreny paparella / stałe

25.10.10, 16:57
zakładał Ktoś ?

W styczniu zrobiliśmy pierwszy drenaż, starczył na pół roku mniej więcej, dreny sobie siedzą dalej, ale nie spełniają już swojej roli. Laryngolog rzucił hasło drenów stałych i tak się zastanawiam, dlaczego rodzice dzieci po kilkukrotnym drenażu się na nie nie decydują.

Będę wdzięczna za Wasze sugestie :)

K.
Obserwuj wątek
    • kaskazuza Re: Dreny paparella / stałe 26.10.10, 08:51
      Zuza ma w jednym uchu stały (w domowym zaciszu nazywany papardelą ;) ), być może niebawem dostanie drugi. Zatem nie do końca jest tak, że się nie decydują :)
      Ja to widzę tak: nie ma sensu od razu walić stałego, bo jednak na uszy trochę trzeba uważać jak w nich dren siedzi i jeśli jest szansa, że po zwykłym drenażu i wypadnięciu drenów wszystko będzie w porządku i dziecko będzie mogło na przykład normalnie chodzić na basen i pływać pod wodą to nie ma co. Ale jeśli problem wraca co i rusz to stały jest sensowna opcją. U Zu akurat dość długo trzymają się zwykle te krótkotrwałe. za pierwszym razem w obu uszach siedziały 2 lata, za drugim w jednym wypadł po kilku miesiącach i w tym uchu ma stały, a w drugim tez prawie dwa lata siedział no i po wypadnięciu jest wysięk i teraz pewnie do drugiego ucha stały poleci.
      • mama_kubka Re: Dreny paparella / stałe 28.10.10, 10:10
        Dziękuję Kaskazuza, miałam nadzieję, że znajdziesz czas żeby się odezwać :).

Świetnie, więc przynajmniej wiem, że można jeden stały a drugi nie. To jeszcze dopytam: czy ten stały to się jakoś czyści, przeczytałam, że zdaniem dorosłej osoby to mało przyjemne (cokolwiek to znaczy).
        A generalnie częstotliwość drenażu, jaki miałyście najkrótszy odstęp między zabiegami ? U Kuby byłoby to 12-13 m-cy, to krótko, cholerka.

Pozdrowienia - K.
        • dorkor33 Re: Dreny paparella / stałe 28.10.10, 21:01
          u mojej córki odstęp pomiędzy zabiegami wynosił 5 m-cy...
          • mama_kubka Re: Dreny paparella / stałe 29.10.10, 20:11
            O, to faktycznie krótko, a teraz jest lepiej czy raczej będą następne ?

Śmiać mi się chce z samej siebie, bo nie tak dawno podpytywałam kaskezuzę :) i jakoś byłam przekonana, że u Kuby to jednorazowa historia. Chyba mój mózg dąży do jakiegoś wyparcia problemów ;)
        • kaskazuza Re: Dreny paparella / stałe 02.11.10, 08:36
          Nic nie czyściłam, nawet kontrole mamy w tej chwili b. rzadkie, bo raz na pół roku.

U nas odstępy między zabiegami są dość długie, bo Zuzce zdarzało się, że się wysięk cofał i wtedy, oczywiście, nie miało sensu robienie drenażu, ale ostatecznie i tak powracał...
          • mama_kubka Re: Dreny paparella / stałe 02.11.10, 14:14
            To życzę, żeby wysięk nigdy nie wrócił, pozdrowienia - K :)
            • dorkor33 Re: Dreny paparella / stałe 11.11.10, 21:44
              Moja córka miała dwa zwykłe drenaże uszu - dreny, które miały samoistnie wypaść po ok. roku wypadały za każdym razem po ok. 3 m-cach. Właśnie w przyszłym tygodniu idziemy na zabieg włożenia drenów stałych - mam nadzieję, że pomogą... :)
              • mama_kubka Re: Dreny paparella / stałe 15.11.10, 09:36
                Ano właśnie, ja na jeden stały już raczej jestem zdecydowana.
                Zdrowia dla córki i pozdrowienia :) - K.
                • dorkor33 Re: Dreny paparella / stałe 21.11.10, 10:01
                  Dzięki, już po zabiegu. Ciekawa jestem jak to wpłynie na poprawę słuchu - na razie córka mówi strasznie głośno... :(
                  • kasiulkawpk Niekłańska 24.11.10, 13:55
                    Mamo Kubka pytaj???
                    ----
                    • mama_kubka Re: Niekłańska 24.11.10, 14:04
                      Przepraszam Cię, bo nie wiem jak wstawić link, ale się podszkolę, podciągnęłam tamtem wątek do góry, to ten: "gdzie robić drenaż prywatnie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka