pralinkowa 06.08.11, 11:43 jeśli ktoś będzie w tym szpitalu miał operację to chętnie podzielę się informacjami. mój synek miał pare dni temu operację (rozszczep wargi) więc mogę służyć pomocą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatuszek5-3 Re: operacja w Polanicy 07.08.11, 07:01 mam do Ciebie pytanie - mam również dziecko z rozszczepem wargi i podniebienia jedziemy dopiero na konsultację do Polanicy powiedz jakie tam są warunki, może jakiś lekarz rekomendowany, jak długo trwa taka operacja i czy można tam w szpitalu pozostać z dzieckiem. Tak na prawdę interesuje mnie wszystko ( co powinnam jeszcze wiedzieć udając się z dzieckiem) Jesteśmy ze Śląska. Odpowiedz Link
pralinkowa Re: operacja w Polanicy 07.08.11, 08:25 witaj ogólnie mówiąc warunki w szpitalu są bardzo dobre; bardzo dobrzy lekarze, dobre pielęgniarki, siostry. jadąc na operację nie wiedzieliśmy kto będzie operował (są tam naprawdę wysokiej klasy specjaliści, a poza tym dla niektórych ten sam lekarz może być lepszy, a dla innych już nie taki dobry). i tak trafiliśmy do lekarza r. nawrockiego i sp. randalla. efekt szycia - mówią , że bardzo dobry - inni lekarze też tak oceniali , oczywiście my sami jesteśmy zadowoleni. mój syn miał tylko rozszczep wargi i operacja tego trwała ok. 40 minut, ale do tego dochodzi czas na: znieczulenie, później wybudzenie, obserwacja i tak oddali nam Małego po ok. 3,5 h. z dzieckiem można być od samego rana (niektórzy byli już o 6:30) do samej nocy (raz wyszliśmy o 22:30), nocować z maleństwem nie można. jedziecie teraz tylko na konsultacje więc tak naprawdę na razie nic nie musicie mieć (np. badań dziecka). jak myśmy pojechali pierwszy raz to lekarz nawet nie oglądnął małego, spytał tylko co mu jest, wklepał to w komputer po czym dał nam skierowanie z ustaloną datą. najwięcej przygotowań jest przed samą operacją: badania krwi, moczu, szczepienia - tu trzeba bardzo uważać gdyż z informacji, które dają lekarze wynika iż nie można szczepić dziecka na 4 tygodnie przed operacją (dotyczy to konkretnych szczepień). dla mnie najgorsze było karmienie małego; można karmić tylko łyżeczką... wyobraź sobie odstawienie małego od smoczka, piersi... jak mleko podać łyżeczką by dziecko, które do tej pory ssało nie zdenerwowało się? oczywiście pielęgniarki pokazują i zawsze można liczyć na ich pomoc. teraz jest już dużo łatwiej: mleko zagęszczam kaszkami i karmienie nie stwarza już żadnych problemów :-). co do warunków w szpitalu to: sale są 2 - osobowe, chociaż my mieliśmy szczęście bo byliśmy sami:-), w pokojach są wanienki dla dzieci, można mieć zabawki, fotelik do przewożenia dzieci w samochodzie - tu się bardzo sprawdził gdyż to pomagało w usypianiu małego - po operacji dziecka nie można przytulać buźką do piersi, do tego dochodzą kroplówki), jak macie jakiś bujaczek to też weźcie. w szpitalu są wózki, jest kuchnia gdzie można przygotować posiłki dla małego, są ochraniacze/usztywniacze na rączki które można kupić sobie wychodząc ze szpitala. ale się rozpisałam :-) mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam, później napiszę więcej. pozdrawiam Odpowiedz Link
2-1mis Re: operacja w Polanicy 07.08.11, 17:33 w polanicy w szpitalu mozna kupic usztywniacze na raczki? gdzie dokladnie? jak wygladaja i ile kosztuja? :) z gory dzieki za odpowiedz:) Odpowiedz Link
pralinkowa Re: operacja w Polanicy 07.08.11, 19:33 można kupić u pielęgniarek, które opiekują się dziećmi z rozszczepami. koleżanka zapłaciła 20 zł, a wyglądają bardzo fajnie tzn.: zszyto kilka warstw materiału (taki prostokąt 15x 20 cm), tam są kieszonki w których umieszczone są szpatułki no isznureczki. najpierw owija się rączki usztywniaczami, a później zawiązuje się te sznureczki. dobrze się trzymają i są bezpieczne. Odpowiedz Link
kwiatuszek5-3 Re: operacja w Polanicy 08.08.11, 20:17 Bardzo dziękuję za informacje na pewno się przydadzą. Jak będziemy po konsultacji napiszę o odczuciach. Odpowiedz Link
ewa13210 Re: operacja w Polanicy 25.05.12, 18:50 Witam, jestem w 22tygodniu ciazy i stwierdzono u mojego synka lewostronny rozszczep wrgi, jestem zrozpaczona:((((( Proszę mi napisać ile miesięcy miał Pani synek gdy mogliście go operować i czy Polanica to faktycznie dobry wybór. Odpowiedz Link
norim23 Re: operacja w Polanicy 27.05.12, 07:50 Ale mówimy o Polanicy koło Poznania czy o Polanica-Zdrój ? My z nasza córeczką byliśmy u dr. Stepniewskiego w Poznaniu dr. operuje podniebienia po 1,5 roku i sami juz nie wiemy czy to nie zapozno dlatego pytam o jaką Polanice chodzi może tam robia to wcześniej wiem ze w Polanicy koło Poz... dr. Stępniewski tez operuje . Odpowiedz Link
gryska17 Re: operacja w Polanicy 12.06.12, 02:20 Dr Stępniewski (ojciec) to lekarz pracujący kiedyś w Polanicy Zdrój. Mnie wprawdzie nie operował ale uważam go za wysokiej klasy specjalistę. W mojej sali leżała kobieta, której robił rekonstrukcję powieki po nowotworze. Gdyby to on mi robił korektę (niestety tylko robił ze mną wywiad po przyjściu do szpitala) to pewnie nigdy więcej bym już nie musiała robić dalszych korekt. Niestety ordynator K oddał mnie w ręce partacza. Na pocieszenie dodam, że operujący mnie lekarz już w Polanicy nie pracuje. Odpowiedz Link
ewa13210 Re: operacja w Polanicy 27.05.12, 17:14 Witam, mój e-mail to ewa13210@op.pl . Odpowiedz Link
pralinkowa Re: operacja w Polanicy 07.06.12, 15:16 Dzień dobry Proszę się nie gniewać, że dopiero teraz piszę, ale od dawana już tu nie zaglądam. Mój synek miał 6 m-cy jak był operowany (tam wcześniej nie operują). Jestem bardzo zadowolona z wyników operacji. Oczywiście trzeba po samym wyjściu ze szpitala, po 4 tygodniach robić masaże i smarować maścią silikonową. Na początku był z tym problem, ale teraz wszystko jest ok. Proszę się tak nie denerwować; tam naprawdę ładnie operują i w ogóle jest bardzo miły personel. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
matyjajoanna82 Re: operacja w Polanicy 27.05.12, 17:15 Witam! mam do pani kilka pytań związanych z operacją i opieką po operacji. Nasz synek ma mieć operację w Polanicy 20. 06. Jeśli mogłaby pani podać prywatnego maila to będę wdzięczna. Odpowiedz Link
ewa13210 Re: operacja w Polanicy 27.05.12, 17:28 Witam, ja jeszce Pani nie pomogę bo ja narazie jeszce nie urodziłam tylko stwierdzono przez usg że mój synek ma lewostronny rozszczep wargi więc póki co sama zbieram wszelkie informacje na ten temat. Proszę napisać mi ile synek ma miesiecy i czy długo oczekiawaliście na termin, i gdzie bedzie wykonywana ta operacja i przez kogo.Mój e-mail to ewa13210@op.pl, bardzo proszę o napisanie mi poperacji jak poszło, trzymam kciuki,pozdrawiam. Odpowiedz Link
ewa13210 Re: operacja w Polanicy 08.03.13, 16:29 Witam, mamy zaplanowaną operację w Polanicy Zdroju pod koniec marca, synek ma rozszczep wargi i wyrostka zębodołowego czy mogłaby Pani odezwać sie na mojego maila ewa13210@op.pl bo miałabym kilka pytań do Pani związanych z operacją. Odpowiedz Link
matyjajoanna82 Re: operacja w Polanicy 28.05.12, 08:12 Dzień dobry mój synek będzie miał operację w Polanicy 20.06 , mogłaby pani podać prywatnego maila ? Mam kilka pytań w związku z operacją i opieką po operacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pralinkowa Re: operacja w Polanicy 07.06.12, 15:19 Dzień dobry Proszę napisać swój adres @, a odezwę się do Pani. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link
matyjajoanna82 Re: operacja w Polanicy 08.06.12, 08:56 Dzień dobry! Mój adres: joannap82@wp.pl, będę bardzo wdzięczna za kilka informacji. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link