melka133 13.09.11, 21:54 skutecznego, bardzo skutecznego. W następnym tygodniu musimy zrobić badania przed operacją bo termin na początek października :( obustronny rozszczep wszystkiego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzepka11111 Re: a co na katar przed I operacją? 13.09.11, 22:00 Najlepiej udać się do pediatry. Synkowi zawsze pomaga Bactrim (na receptę) Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 13.09.11, 22:04 u pediatry już byłam niestety. wszyscy sensowni lekarze których znam są nieobecni do odwołania a pani do której poszłam, no cóż, generalnie powiedziała że takie dziecko będzie zawsze miało wilgotno w nosku :/ Odpowiedz Link
jowitka345 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 12:31 jak nie duży ten katar to polecam eupforbium w sprayu to homeopatyczny lek więc spokojnie można aplikować nawet do dnia operacji. Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 14:37 u nas zawsze inhalacje z soli fizjologicznej, trzymam kciuki za wyniki i operację :) ----------------- Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 15:56 duzy niestety :( dzięki za przypomnienie o euphorbium, nawet znalazłam w domu tylko zebym ja jeszcze to psiknac do noska a nie do gardła umiała :( Odpowiedz Link
agneesi Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 21:17 Witam, u nas najlepiej euphorbium + inhalacja z soli fizjologicznej + wapno (calcium_ ma niby zmniejszyć wydzielinę + witamina C. Stały zestaw na katar (bezpieczny dla dziecka przede wszystkim). Trzymam kciuki. U nas osttanio przed przeszczepem na 2 tyg przed operacją antybiotyk. Masakra. Także wiem, co przeżywasz. My jesteśmy 4 tyg i 1 dzień po operacji. Zdrówka życzę Odpowiedz Link
rzepka11111 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 21:13 Nie pamietam dokładnie ale wydaję mi sie że na skierowaniu w zaleceniach przed operacją było napisane że nie może być żadnych infekcji na 4 lub 6 tygodni przed operacją. Odpowiedz Link
gosiam25 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 21:32 witam. jest napisane że przed operacją dziecko nie może być chore chyba 4 tyg. My przed pierwszą chorowaliśmy i mieliśmy przekładaną. Później mój mały znowu zachorował i miał zastrzyki i wyzdrowiał tydzień przed planowaną operacją i pojechaliśmy bo pewnie znowu czekalibyśmy półtora miesiąca. My na przeziębienie stosujemy pulneo, inhalacje, wapno, coś od alergii my stosujemy aerius i jak na razie pomaga Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 21:43 u nas włąśnie w tej chwili przeziębienie a mieliśmy w poniedziałek byc przyjeci do szpitala, dzwoniłam do dr Piwowara i powiedział że 3 tyg po chorobie mamy sie zgłosić Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 22:36 no to teraz pytanie czy katar to choroba dyskwalifikująca. bo gardło czyste, gorączki nie ma, wydzielina z nosa przeźroczysta, niby wszystko inne w porządku jest. oj, ja wiedziałam ze na jesień tak z tą operacją będzie :( Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 22:40 przeczytałam co mam napisane w wytycznych do zabiegu: Operacja nie może być przeprowadzona w przypadku 1. Wykrycia ognisk zakażenia w organizmie (zmiany zapalne okołozębowe, przeziębienie, opryszczka, itp.) oraz współistnienia chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, nie wyrównane ciśnienie tętnicze, poważne zaburzenia rytmu serca. rozumiem, że to na dzień wykonywania badań/stawienia się na operację nie na 4 czy 6 tyg Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 14.09.11, 22:48 u nas włąśnie była goraczka przez jeden dzień, jakby był sam katar to pojechałabym, właśnie mnie przeraża ze czekać 3 tyg a jaka jest gwarancja że w ciagu tych 3 tyg znów nie zachoruje? kurcze tak sie wkurzyłam że ryczałam 3 dni, człowiek chce jak najszybciej miec to za sobą a tu głupi katar Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: a co na katar przed I operacją? 15.09.11, 08:53 Dziubek-4 wiem o przeżywasz, u nas pierwsza operacja przesunięta o 2 m-ce, mały miał zap oskrzeli i nawet szpital był :( potem sie wykurował i jakos poszło. Kciuki by u Was szybko przeszło. Odpowiedz Link
jowitka345 Re: a co na katar przed I operacją? 15.09.11, 08:55 melka ale ty pisałaś że operację macie na początku października więc rób to co tu dziewczyny napisały i ja też: inhalacje, eupforbium, i nawilżaj odpowiednio pokój.. skoro nic innego sie nie dzieje, to jest duża szansa, ze się nie zadzieje.. a może to katar alergiczny jest po prostu. Kiedys pisała do mnie dziewczyna, że zapomniała, ze na 6 tyg. przed operacją nie można szczepić dziecka i zaszczepiła chyba 4 tyg przed. Nic im tam w Imidzie nie powiedziała i operacja doszła do skutku bez żadnego szwanku dla dziecka. oczywiście nikogo nie namawiam do takich kroków i sama tez bym tak nie zrobiła no ale to był jej wybor i skończyło się dobrze. Co do kataru jak minie to ok ale jak będzie to ja bym zadzwoniła do lekarza zapytac i wytłumaczyć bo mi sie przypomniało jak mi kiedys dr Piwowar powiedział, ze katar dyskwalifikuje z operacji bo jak jest mokro w miejscu szwów to szwy się mogą rozejść a chyba nie chcesz fundować dziecku kolejnej traumy operacji tylko dlatego, ze chcesz mieć ją już za sobą jak najszybciej. A dodatkowo kolejna ingerencja w to samo miejsce to gorszy wynik potem ( mam na myśli blizny), więc pamiętaj tu chodzi o zdrowie dziecka. i to nie jest tylko katar ale AŻ katar. Także dziewczyny spokój przede wszystkim bo poddenerwowanie udziela sie dziecku. pozdrawiam Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 15.09.11, 10:13 wiem, wiem wczoraj była dawka uderzeniowa donosowa ;) i wydaje mi się że tfu tfu dzisiaj trochę lepiej Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 15.09.11, 12:58 kurcze nie wiedziałąm że katar tez jest przeszkodą, ja wiem ze zdrowie maluszka najważniejsze ale moja mała je tylko przez sonde i dlatego tak chce zeby jak najszybciej była operacja Odpowiedz Link
agneesi Re: a co na katar przed I operacją? 15.09.11, 21:59 U nas był antybiotyk 2 tyg przed operacja i anastazjolog powiedziała, że nawet lepiej, bo na dzień operacji, wszystkie bakterie będa zabite i dziecko będzie w 100% zdrowe. Wiki miała kaszel i katar, pediatra powiedziała, że normalnie nie dałaby antybiotyku, ale ze względu na operacją da antybiotyk, zeby szybko dziecko wyleczyć i żeby jakiś czas przed operacja dziecko było upełnie zdrowe. Warunek jaki mieliśmy to tydzień przed operacją dziecko musi byc juz 100% zdrowe. Jeśli chodzi o katar to nam w Babicach mówiono, że jeśli nie jest zielona wydzielina to ok. Takze zdania sa napewno rózne. Mam nadzieje, że Wasze dzieci wyzdrowieja do operacji i wszystko będzie ok. Odpowiedz Link
mamazosi09 Re: a co na katar przed I operacją? 17.09.11, 21:21 u nas też około 2 tyg przed operacją bł katar, stosowaliśmy euphorbium, wapno w syropku i fenistil krople, polecam też sinomarin mini - woda morska w spreyu - hipertoniczna (nie izotiniczna jak większość ) , ma działanie obkurczające - to max 3 razy dziennie Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 03.10.11, 11:49 dziewczyny a to jest tak że żadnego leku nie można na 3 tyg przed operacją czy tylko antybiotyku?? Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: a co na katar przed I operacją? 05.10.11, 17:40 u nas 2 tyg... my inhalacje mieliśmy chyba do samego dnia przed operacją/ najlepiej skonsultować się z pediatrą .....dla swojego spokoju my teraz po ospie i 3 m-ce czekamy na operację Odpowiedz Link
melka133 Re: Do: Melka 05.10.11, 20:36 katar tfu tfu przeszedł, nie wiem czy sam czy po lekach. coś tam w nosku jeszcze siedzi ale na to nic nie poradzę. operację przesunęli nam na poniedziałek (miała być wczoraj), mam nadzieję że damy radę się uchowac do tego czasu. a co potem (w sensie po operacji) będzie to nie wiem :/ Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: Do: Melka 05.10.11, 22:27 melka a czemu przesunęli Wam operację?? my mamy jechać w środę, u nas znów kaszel sie przyplątał i jakoś nie chce przejsć Odpowiedz Link
melka133 Re: Do: Melka 06.10.11, 09:15 ze względu na wiek, mały nie ma jeszcze 6 msc. jak ustalaliśmy termin to anestezjolog się zgodziła żeby operacja była w wieku 5,5 msc ale jak przyszło co do czego to niestety nas przełożyli. operujemy w babicach na kaszel to mucosolvan chyba najlepszy (taki mokry kaszel). zdrówka w każdym razie! Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.10.11, 10:47 napiszę wam że już jesteśmy po. ojojoj :( megatrudno z jedzeniem :( wygląd pozostawia dużo do życzenia, nie chodzi o opuchliznę tylko o to jak buzia faktycznie będzie wyglądać :( i na dodatek okazało się że szczęka bardzo wąska a to jak czytam jest przeciwskazaniem do przeszczepu :( widziałam zdjęcia różnych dzieciaków po rozszczepie, też po operacji kilka dni no ale żadne tak tragicznie jak mój nie wyglądało :( no nic, tak się tylko wyżalić chciałam Odpowiedz Link
jowitka345 Re: a co na katar przed I operacją? 14.10.11, 11:28 Na razie wyglądem się nie przejmuj... napewno będzie 100 razy lepiej jak się już wszystko zagoi :) Zresztą mi zawsze dr Piwowar mówił, ze jak dziecko będzie wyglądało to można stwierdzić rok po operacji bo wcześniej to różne rzeczy mogą się dziać( zmiana wyglądu noska, wargi, blizny). Trzymam kciuki jak wygląda ta wąska szczęka? Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.10.11, 13:25 wiesz co, mały ma taki ryjek szczurka, nie potrafię tego inaczej określić kość przysieczna wystaje bardzo mocno, warga nie zakrywa nawet jej połowy, do tego ta kość jest krzywa. jakby miał zęby to byłyby przed dolną wargą i to sporo :/ podobno to się może cofnąć bo warga będzie na tą kość naciskać ale kurde nie wiem co ma naciskać jak wargi na tej kości prawie nie ma Odpowiedz Link
gosiam25 Re: a co na katar przed I operacją? 14.10.11, 14:44 każde dziecko inaczej wygląda. U nas ortodonta też mówi ze mamy za wąską szczękę choć tego nie widzę. A co do wyglądu małego to każde dziecko po operacji wygląda inaczej, moje to było takie opuchnięte że oczka mało co było widać. Nad wargą pod noskiem było czuć kość dziąsełka, była skóra podniesiona do góry przez tą kość wyglądało to dziwnie, nos strasznie płaski ale teraz kiedy jesteśmy ponad rok po operacji nie ma po tym śladu. Buzia rośnie, rozszerza się i wszystko znajduje swoje położenie. u nas mamy jeszcze rozszczep chrząstki nosowej, jak był mniejszy jak się uśmiechał to robiło się wgłębienie teraz z biegiem czasu jest mniejsze nosek wybił się do góry, dziurka po str rozszczepu się poszerzyła więcej opadła. ALE dla mnie to nie ma znaczenia będzie dobrze, zobaczysz głowa do góry. Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 14.10.11, 15:04 jakoś to będzie, wiem może są sposoby na rozszerzenie tej szczęki, jakieś masaże czy cóś bo o masowaniu wargi żeby zakryła dziąsło to już słyszałam od dr Cudziłło jeszcze przed operacją jak u niej bylismy, teraz trzeba będzie to wdrozyć napiszcie mi jeszcze proszę może macie jakiś patent na mleko. bobofruta wciąga smokiem ale niczego co z mlekiem nie chce tknąc, ani mleka smokiem żadnym ani kaszki łyzeczką. póki ma sondę to nie problem ale za chwilę nie będzie jej miał :/ Odpowiedz Link
melka133 Re: a co na katar przed I operacją? 17.10.11, 14:42 rany, załamuje się powoli, jak długo będę musiała karmić na siłę? może trzeba go przegłodzić a nie tak w kółko próbować coś podawać? niczego łyżeczką nie zje, herbatek nie pijał i nie pija dalej, mleko ble, jedyne co jakoś idzie to bobofrut smokiem :( wiem ze go drażnią te szwy, wszystko rozumiem ale już nie mam siły wmuszać, a jak się zbliżam ze strzykawką z rumiankiem to takie spazmy są że szok :( to dziecko mnie znienawidzi normalnie :( Odpowiedz Link
justyna_24 Re: a co na katar przed I operacją? 18.10.11, 10:36 Nie znienawidzi wiesz mi. Mój synek po operacjii też bardzo długo nie chciał nic jeść. Jak widział butelkę z mlekiem to już popadał w histerię. U nas się sprawdziły jogurty Danonki jadł ich bardzo dużo nawet 3 dziennie ale zawsze lepsze są jogurty niż nic. Z butelką ze smokiem pożegnaliśmy się jak mały miał 3 miesiące i do tej pory jemy mleko łyżeczką (Nuby) to jest łyżeczka z butelką, u nas sprawdza się genialnie. A także polecam bardzo karmienie łyżeczka ponieważ nie ma ona ucisku na kość przysiężną a wiadomo ona jest ruchoma, u nas też była mocno wystająca. Teraz gdy mały ma 19 miesięcy nie widać już tego tak mocno, usta zakryły kość, a zęby wcale nie są na wieszchu tylko na swoim miejscu. Więc głowa do góry Powodzenia Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 19.10.11, 15:12 kurde a ja myślałam że tylko u nas taki problem, my tydzien po operacji i też zero chęci do jedzenia, jeszcze zupke zje ale mleko już całkiem be, już tez załamkę łąpię Odpowiedz Link
kasiulkawpk Re: a co na katar przed I operacją? 28.10.11, 10:56 u nas było karmienie takim dozownikiem od nurofena......w tych starych butelkach były takie podłóżne.....i mleko i rumianek i woda.... potem poszła w ruch łyżeczka...z butelką wcześniej przed operacją się syn pogniewał Odpowiedz Link
dziubek-4 Re: a co na katar przed I operacją? 28.10.11, 11:01 ja mam taki dozownik i podaje nim rumianek ale u nas jest ten problem że Maja otwiera buzię, mozna jej dać jedzenie ale ona go nie chce przełykać, trzyma aż jej wyleci, ona po prostu nie chce w ogóle jeść, wszystko na siłę jej daję, godzinami nad nią siedzę Odpowiedz Link
u.too przed operacją i zaraz po 28.10.11, 12:07 Dużo wytrwałości życzę, kilka dni po zabiegu to ekstremalna historia którą najlepiej mieć za sobą. Na pocieszenie wszystko mija, u jednych szybciej, u innych później. Wracając do kataru, w antyhistaminowych trzeba zawracać uwagę, czy nie ma ryzyka,że spowodują zaburzenia układu nerwowego, z tego powodu zyrtc, fenistil, clarytyna, clemastina są słabe. Inhalacja lekko ciepłą solą fizjo wystarczy, zimne spray'e mogą nasilać lub wręcz powodować katar. naprawdę dobre rozwiązanie u najmniejszych maluchów to bierna inhalacja garścią soli morskiej zalana wrzątkiem, postawiona gdzieś obok, ale uwaga przy tym na bhp ;) każdy ma prawo decydować o postępowaniu ale nie przyznania się do szczepienia przed zabiegiem nie da się podsumować inaczej niż czysty idiotyzm, każedmu szczepiącemu, nawet bez perspektywy zabiegu polecam lekturę Nieporządane Odczyny Poszczepienne, gdyby dziecko trafiło na oiom z powodu choroby zakaźnej czy sepsy zaraz po operacji to nie byłoby wesoło najlepiej też uzupełnić wiedzę co to jest sepsa, gdyż wbrew obiegowej opinii nie jest to choroba ,ale stan w jakim znajduje się całkowicie bezbronny organizm Odpowiedz Link
kasiulkawpk do:dziubek-4 28.10.11, 17:16 jak pisała poprzedniczka....wytrwałości życzę u nas prawie dwa lata po I operacji minęło szybko...teraz jak sen przez mgłę pamiętamy..... było ciężko....ale.....najgorsze dwa tyg były....potem z dnia na dzień coraz lepiej Odpowiedz Link