Dodaj do ulubionych

Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja

14.06.12, 16:31
Witajcie. Jak jest z kwalifikacją do programu rozszczepowego tzn. by dziecko miało możliwość leczenia ortodontycznego do 18 lat w ramach NFZ. Wiem, że o tym decyduje lekarz ortodonta ale na jakiej podstawie, co bierze pod uwagę? Czy ktoś dostał odmowę kwalifikacji i jak to było uzasadnione, można się od tego jakoś odwołać? Czy są na to jakieś wytyczne czy tylko widzimisię -subiektywna ocena jednego lekarza?
Obserwuj wątek
    • macca4 Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 14.06.12, 18:22
      Z tego co ja wiem wystarczy fakt, że dziecko urodziło się z rozszczepem. Przecież i tak nie będzie korzystać bez powodu z leczenia ortodontycznego jeśli trafi mu się taki fart, że zgryz będzie idealny sam z siebie.
      • marzena123marzena Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 09:43
        Okazuje się, że nie. Był jednostronny duży rozszczep podniebienia, wyrostka i rozległy na zewnątrz, po przeszczepie kości do wyrostka, no podobno nieduża wada zgryzu ale wiadomo, że jeden aparat nie skoryguje wady, leczenie na lata, kilka aparatów. Chciałam możliwie najbliżej miejsca zamieszkania a tu zonk. Jedna poradnia nie ma kasy z NFZ druga nie kwalifikuje do programu to teraz mam kupę kasy wydać na lata leczenia? No i czym kieruje się lekarz, bo tak naprawdę nie dostałam szczegółowego uzasadnienia, kto może mieć takie leczenie a kto nie? Gadanie,że nie ma takiej dużej wady jak na dziecko po rozszczepie i że są gorsze wady to tylko ogólnik a może paniusi nie chce się pracować z trudnym-bojącym się dzieckiem, lepiej wziąć pacjenta bezproblemowego? Mała ma szereg problemów zdrowotnych i jeszcze kosztowne leczenie ortodontyczne bardzo nas obciąży.
        • olaipawel Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 10:37
          Witam. W Formmedzie nie ma problemu. Nikt cię nie kwalifikuje. Wystarczy podpisać oświadczenie w recepcji i pokazać dokument ubezpieczenia. Wizyta bezpłatna. Moja córka ( 3,5 roku po rozszczepie podniebienia miękkiego) otrzymała w tym tygodniu pierwszy aparat -trainer. Do 18 -stego roku życia wizyty i wszelkie aparaty bezpłatnie. Jedynym minusem są kilometry ale to i tak taniej niż przy kupnie aparatu a opieka fachowa i ludzie znający się na temacie. Pozdrawiam
          • ulunia_dominiczek Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 12:09
            do kogo chodzicie w Formedzie?
            • olaipawel Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 13:08
              dr Magdalena Tomasz bardzo miła, sympatyczna, wszystko dokładnie tłumaczy, wyjaśnia, potrzebowałam od niej zaświadczenie-nie ma problemu, poświęca dużo czasu. Ja jestem bardzo zadowolona i córka też. Pozdrawiam
              • marzena123marzena Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 16:54
                Dzięki za informacje, od nas daleko ale chyba i tak się opłaca niż płacić za wszystko prywatnie albo walczyć z wiatrakami i tracić czas. Możesz powiedzieć czy na aparat się długo czeka czy jadę i robią. Jest dojazd komunikacją z Warszawy?
                • macca4 Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 19:02
                  Ze strony rozszczepy.plus8.pl/leczenie.html - możesz znaleźć coś najbliżej siebie.
                  My mamy w naszym mieście ale na razie i tak jeździmy do IMIDz.

Zakłady Ortodoncji (poradnie ortodontyczne), objęte programem o nazwie: "Ortodontyczna opieka nad dziećmi z wrodzonymi wadami części twarzowej czaszki", obowiązującym w 2012 roku. /Dane potwierdzone przez Narodowy Funduszu Zdrowia/
                  1) Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
                  2) "FORMMED" Centrum Leczenia Wad i Zaburzeń Rozwojowych w Warszawie
                  3) Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus (Zakład Ortodoncji WUM), Warszawa, ul. Lindleya 4
                  4) Specjalistyczne Centrum Medyczne w Polanicy Zdroju
                  5) NZOZ Akademicka Poliklinika Stomatologiczna we Wrocławiu
                  6) "NORDENT" Specjalistyczna Przychodnia Stomatologiczna w Poznaniu
                  7) "ORTODONCJA"-Zabel, Biedziak, Kurzawski sp.p., Poznań, ul. Słowackiego 13A
                  8) Specjalistyczny Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
                  9) Uniwersyteckie Centrum Stomatologiczne GUMED w Gdańsku
                  10) NZOZ Akademickie Centrum Stomatologii w Bytomiu
                  11) Specjalistyczna Lecznica Stomatologiczna PUM w Szczecinie
                  12) Specjalistyczna Lecznica Stomatologiczna UMB w Białymstoku
                  13) Uniwersytecka Klinika Stomatologiczna w Krakowie
                  14) NZOZ "ORTODONCJA" w Krakowie
                  15) Instytut Stomatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (Centralny Szpital Kliniczny)
                  16) Stomatologiczne Centrum Kliniczne Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
                  17) Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie

Warunki realizacji oraz szczegóły dotyczące programu o nazwie: "Ortodontyczna opieka nad dziećmi z wrodzonymi wadami części twarzowej czaszki" określa Zarządzenie nr 55/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 14 września 2010 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju leczenie stomatologiczne oraz Zarządzenie nr 16/2011/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 4 kwietnia 2011 r.
                  Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 30 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu programów zdrowotnych (Dz.U. 2009 nr 140 poz. 1148), program o nazwie: "Ortodontyczna opieka nad dziećmi z wrodzonymi wadami części twarzowej czaszki" jest świadczeniem gwarantowanym z zakresu profilaktycznych programów zdrowotnych.
                  • shakiya Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 19:50
                    hej, macie może jakies opinie o tych placówkach? które lepsze, bardziej polecane?
                • olaipawel Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 15.06.12, 21:17
                  Na stronie Formmedu w zakładce kontakt masz jakimi liniami dojedziesz z Warszawy, my jechaliśmy samochodem. Pani dr posiada różne modele aparatów, niestety jak my byliśmy pierwszy raz akurat nie miała odpowiedniego dla mojej córki, dlatego dostaliśmy aparat przy następnej wizycie (za miesiąc) gdyby miała inne ustawienie zębów wtedy pewnie dostalibyśmy odrazu. Nie wiem w jakim wieku twoja pociecha bo jeśli ma już stałe zęby to wtedy chyba robi się wycisk i wtedy to napewno nie dostaniesz aparatu odrazu. Moja córka ma taki silikonowy trainer.
                  • ulunia_dominiczek Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 16.06.12, 12:19
                    Pani Magdalena Tomasz przyjmuje także w Poliklinice we Wroclawiu i ma tez swoj prywatny gabinet orthodesing.
                    • u.too Re: program rozszcepowy-kwalifikacja 16.06.12, 22:29
                      www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal2_pro_zdr_22022011.pdf
                      teoretycznie to nie kwestia uznania, jak to wygląda w praktyce sami wiecie
                      • marzena123marzena Re: program rozszcepowy-kwalifikacja 17.06.12, 13:21
                        dziękuję serdecznie za informacje, bardzo mi pomogliście, pozdrawiam
                      • u.too Re: program rozszcepowy-kwalifikacja 17.06.12, 14:57
                        przy okazji, już kiedyś pisałam, że najlepiej sprawdzić czy dobrze wpisany jest symbol Q
                        u Olki praktycznie nie widać blizny po rozszczepionej wardze (żeby było ciekawiej miała dolną i górną) i w kwitach ortodoncji poszedł sam rozszczep podniebienia pomimo, że jej problemy są mega o czym między innymi świadczy kilkadziesiąt stron karty rozszczepowej - w dokumentacji widniało, że nie musi być objęta programem wielospecjalistycznej opieki
                        absurdów niemało już spotkałam, szczególnie w tym temacie można liczyć na komisję z poznania, też się głównie pani doktor sugeruje wargą, gdyby mała miała zeszytą źle to może by problemy łatwiej było zauważyć (?) to że leczenie jest dobrze prowadzone wg mnie znaczy jest powód do wykreślenia z grona niesamowicie 'uprzywilejowanych' niepełnosprawnych dzieci bo jak należy rozumieć uwagi w stylu to tylko jedną operację w ostatnim roku miała ?
                        • marzena123marzena Re: program rozszcepowy-kwalifikacja 18.06.12, 20:15
                          to muszę zobaczyć ten symbol Q, natomiast na komisji my mieliśmy dr rozumiejącą stan rzeczy jeśli chodzi o rozszczep, pozdrawiam
    • cye Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 01.07.12, 12:12
      Nie rozumiem do końca na czym polega ten program. Przecież opieka ortodontyczna ( w pewnym zakresie) jest refundowana. Czy chodzi o to, że w ramach programu ten zakres jest większy? Czyli refundowane są świadczenie, za które dzieci nieobjęte programem muszą płacić? Jeśli tak, to czy orientujecie się jakie to są świadczenia? Mi w Gdańsku również powiedziano, że do programu kwalifikują dzieci u których wady zgryzu są "duże" i w przyszłości rozstrzygnie się, czy w przypadku mojej córki tak będzie.
      • u.too Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 01.07.12, 19:28
        'normalnie' leczenie ortodontyczne w ramach nfz jest do 12 rż aparatem ruchomym,
        pacjenci z rozszczepem są teoretycznie uprzywilejowani, w leczeniu całkowitego rozszczepu od 8 rż można zastosować aparat stały nie tylko w przypadku samego zgryzu ale też w przypadku zmian morfologiczno - czynnościowych narządu żucia, nieprawidłowo wyżynających się zębów etc.
        w praktyce w wieku 7 lat mieliśmy stałego hyraxa - odpłatnie, nie bez powodu, po prostu był potrzebny
        dziecko z całkowitym rozszczepem w programie może być uwzględnione od urodzenia, a przysługują mu świadczenia zgodnie z tabelką (która nie uwzględnia tak naprawdę wszystkich potrzeb dzieci z rozszczepem -program generalnie sprowadza do pewnej kwoty na leczenie pacjentów w roku) występuje tam też stwierdzenie kontynuacja leczenia 'wielospecjalistycznego' więc pytanie kto, kiedy i co w przyszłości ma rozstrzygać, w domyśle za mała liczba miejsc?
        wybór leczenia u dobrego orto prywatnie całkowicie rozwiązuje problemy, ale na pewno nie jest to tania opcja
        • cye Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 20.07.12, 14:05
          Czy można w takim razie w jakiś sposób "walczyć", żeby zakwalifikowali moje dziecko do programu? Mam prawo się o to ubiegać? Jeśli się nie uda to, czy warto jednak jeździć do Warszawy, jak uważacie?
          • marzena123marzena Re: Ortodonta, program rozszcepowy-kwalifikacja 25.07.12, 18:05
            Może zażądaj odpowiedzi na piśmie. Szkoda, że ja się tak od razu nie zreflektowałam. O wprowadzeniu do programu decyduje lekarz (informacja z NFZ). nie wiem czy służy jakaś droga odwołania. Warto, żebyś z góry wiedziała, czy dziecko będzie w tym programie czy nie. Jeśli Twoje dziecko nie będzie zakwalifikowane do programu z tego co wiem dostanie raz ruchomy aparat, może mięć na górę i dół do 12 roku, do 13 roku masz gratis wizyty. Później za wszystko płacisz. Zapytaj kiedy planuje ukończenie leczenia, okaże się że latorośl skończy 13 lat i potem wyrzucisz jeszcze kilka ładnych tysiączków na kolejny aparat lub aparaty, wizyta każda płatna. W programie masz leczenie do ukończenia 18 roku a w zasadzie do zakończenia leczenia w ramach NFZ. Czy warto zmienić na Warszawę? Przemyśl sobie- trudno odpowiedzieć. Znów dojdą długie dojazdy,koszty podróży, zajęty cały dzień tylko wizytą u ortodonty i podróżą, za każdym razem dzień wolny z pracy, dzieciak dzień ze szkoły. Dość częste wizyty co 6 tyg, czasem częściej. Natomiast usłyszałam o trochę innych propozycjach leczenia,w Gdańsku o usuwaniu zębów stałych "4", w innej poradni nie/ różne propozycje leczenia/. Która słuszna metoda nie wiem, leczenie dopiero przed nami, na efekty trzeba poczekać. Życzę trafnego wyboru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka