Dodaj do ulubionych

Zęby stałe

02.08.14, 17:23
Witam,po dlugiej nieobecności.Moj Dominik we wrzesniu ma juz 7 latek,idzie do szkoly.Ostatnia operacje mielismy w wieku 4,5 roku.Korekta noska,scieranie blizny.Wymienia ząbki na stałe.I martwi mnie jedno.Jedynki sa b.duze,sama takie mam :))) ale jedynka po stronie rozszczepu rosnie wpoprzek,druga jest ok.Ma juz 4 zeby stale.Leczymy sie w Poznaniu,wiec aparaciku jeszcze nie ma.Teraz mamy wizyte 29 sierpnia,jestem ciekawa jaka bedzie decyzja Pani doktor Biedziak.Jak jest u Was jak zabki waszych pociech????
Moze odezwie sie Czesia74,reniblank,czy abra,u.too......pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • macca4 Re: Zęby stałe 13.08.14, 19:43
      mój syn skończył niedawno 7 lat, od początku leczymy się w IMID.
      Ma już 3 aparat, jak skończą wychodzić szóstki robimy kolejny. Poza tym od dzisiaj oprócz aparatu ma nosić czepiec (procę bródkową) żeby zahamować szybkie rośnięcie dolnej szczęki.
      Na razie oprócz szóstek ma stałe 2 dolne jedynki i prawdopodobnie górną dwójkę po stronie rozszczepu (która rośnie właśnie w poprzek a na dodatek nie jest idealnie wybarwiona. Ale jest)
    • u.too Re: Zęby stałe 15.08.14, 23:57
      nasze stałe idą z opóźnieniem ok 2 lat czyli wiek podobny do was, ostatnio mega przyspieszyły ale to zasługa głównie chirurgii szczękowej próby z aparatem były totalnie nieudane więc musieliśmy sięgnąć po rozwiązania bardziej inwazyjne powrót do orto mamy dopiero w planach a podobnie jak u was jedna jedynka mocno się 'wyłożyła' ... na razie nie wiem co z tym będzie można zrobić, na wizytę kontrolną do chir szczękowego wybieram się za ok miesiąc, mam nadzieje, że do tego czasu nic się z tym ustrojstwem, które mała ma w buzi nie wydarzy bo ostatnio ciągle do szpitala kursujemy ;) pozdr
      • abcde-25 Re: Zęby stałe 17.08.14, 01:21
        Hej Uleńko! U nas wybiło w czerwcu 6 lat, zero próchnicy, na razie dolne jedynki wyrwane, stałe w 3 mies. wyrosły, aparatu nie trzeba... Więc dużo nie pomogę, bo ząbki mocne i... nie chcą wypadać ;)
    • czesia74 Re: Zęby stałe 10.09.14, 15:31
      My we wrześniu też mamy 7 latek, dokładnie w najblizsza niedziele:-)
      U nas narazie wypadły jedynki dolne i dwójki dolne. W miejsce jedynek mamy już zeby stałe, sa równe i ładne,.
      Nie wiem co bedzie z dwójkami, bo wypadły jedna po drugiej.
      15,09 mamy wizytę u dr. Biedziak.
      Po stronie rozszczepowej widać jak bardzo przydałoby się leczenie ortodontyczne, bo jest dośc mocno cofnięty łuk zebowy. Policzek delikatnie przez to jest zapadniety. Zdecydowaliśmy się na noszenie trainera (w przyszłym tygodniu bedziemy odbierac, ale to u innego ortodonty), mam nadzieję ze to troche pobudzi pracę mięśni twarzy.
      pozdrawiam ciepło pierwszklasistę Dominika
    • ania970 Re: Zęby stałe 15.09.14, 19:41
      Walkę ze zgryzem mamy za sobą. Moja córka najpierw przez kilka lat nosiła aparat ruchomy, dokładnie nie pamiętam, ile miała lat, chyba 7-8 lat. Potem w wieku 10 lat zamontowano jej aparat stały, który nosiła przez 3 lata. Ile było wizyt, trudno zliczyć. Dość, że teraz ma bardzo równe zęby i piękny uśmiech. Niektóre zęby trzeba było usuwać, inne obracać, przesuwać, wyciągać do przodu itp. Dwójka też była obrócona, jak u Twojego syna. Generalnie na efekty nie trzeba było długo czekać, zęby u dziecka dosłownie "pływają" i poddają się wszelkim zabiegom.
      • marzena123marzena Re: Zęby stałe 11.03.15, 17:02
        Mój syn miał ołożenie 2 poprzeczne, bez większego problemu dało się sprowadzić ząb zwykłym aparatem, ale po usunięciu mleczaka zrobił się ropień i chirurg był potrzebny.
        Mam pytanie czy do dr Biedziak mogą dostać się nowi pacjenci,. Ja już startowałam do dr ale ze względu na brak limitów nie dostaliśmy się na aparat. Nie pomogły pisma do NFZ. Brak limitów i już, mam sobie szukać kogoś innego. A jak jest obecnie?
        • kate.2 Re: Zęby stałe 14.03.15, 23:58
          Widzę, że spotykamy się po 6-7 latach :) Witam po dłuuuugiej przerwie.
          U nas 6lat i 5 miesięcy, nic się nie rusza i nic nie wypada wybieram się na konsultacje do imid lub do pani prof w kwietniu. My mamy dodatkowy ząbek u góry w miejscu rozszczepu
          zapraszam też na nasz blog :) naszerodzicielstwobliskosci.blogspot.com
    • mama-wiktorii Re: Zęby stałe 15.05.15, 09:28
      Witam serdecznie po długiej przerwie. Moja córeczka ma 7,5 roku. Miała prawostronny rozszczep wargi, wyrostka zębodołowego i całkowity podniebienia. Jeśli chodzi o ząbki, to leczymy się we Wrocławiu w Poliklinice AM - dr Szeląg. Akurat jesteśmy świeżo po ostatniej wizycie. Wikusia miała robione zdjęcie pantomograficzne i zasmuciłam się. Do tej pory wyszła prosto ładna lewa jedynka, natomiast w miejscu po przeszczepie kości - po stronie rozszczepu jeszcze nic. Na zdjęciu RTG widać, że prawa jedynka i dwójka - korzenie i ząbki są zdeformowane przez rozszczep. Ortodonta powiedział, ze wyjdą szczątkowo i zdeformowane, a co dalej to zobaczymy. Mam się nie martwić, bo teraz wszystko da się zrobić (koronki, implanty). Dodatkowo po lewej stronie nie ma zawiązka dolnej piątki. Bardzo mnie przybiły te wiadomości, ale już sobie wszystko "poukładałam w głowie". Po prostu nie spodziewałam się takiej wiadomości. Myślałam, że jak jedna jedynka wyszła (ok 6 miesięcy temu), to ta druga też wyjdzie, ale jednak nie. Dodatkowo mamy jeden ząbek w podniebieniu i zaatakowała go próchnica. Mamy go nie ruszać, bo jest obawa, żeby podniebienie się nie rozeszło.
      Wikusia też nosi ruchomy aparacik na ząbki. Co 3 dni rozkręcam go o pół obrotu.
      Dlatego jeśli wyszły Twojej córce ząbki - nawet jeśli są krzywe, to trzeba się tylko cieszyć, bo są, a wyprostować zawsze się da. Gorzej jak nie ma ząbków.
      Ja wychodzę z takiego założenia i jestem szczęśliwa z tego powodu, że mam córeczkę, ze jest ogólnie zdrowa (pomimo wielu innych licznych problemów) i mam o kogo walczyć i zrobię wszystko, żeby Jej pomóc, bo jest moim Słoneczkiem, które świeci dla mnie każdego dnia. Dziękuję Panu Bogu za Nią każdego dnia.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka