Dodaj do ulubionych

Pytanie o opiekę przed operacją

29.10.04, 15:41
Witam! Chciałam prosić mamy ,które operowały już swoje pociechy w IMiD o info
jak pielęgnowały swoje dzieciątka przed zabiegiem. Moja Oliwka ma 4 miesiące,
a termin operacji wyznaczony na styczeń. Pani Prof. Dudkiewicz nie zalecała
nam żadnej specjalnej opieki ale chciałabym dowiedzieć się od Was drogie
mamuśki jak to wyglądało z Waszymi dzieciaczkami.

Pozdrawiam wszystkich,
Magda mama Oliwki
Obserwuj wątek
    • mimarzena Re: Pytanie o opiekę przed operacją 29.10.04, 17:38
      Witaj. Jeżeli Pani Prof. nie zalecała zadnej specjalnej opieki, to traktuj małą
      normalnie. Możesz spróbowac nauczyć ją jeść łyżeczką, co przyda sie po operacji
      i dbaj aby się przed operacja nie rozchorowała. Pamiętaj, że nie wolno szczepić
      na 6 tyg. przed operacją, więc zawczasu rozplanuj ze swoim lekarzem szczepienia.
      Pozdrawiam
      • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 03.11.04, 08:25
        A co ze smokiem, czy nie można ssać po operacji? Jeśli nie to mam mały problem,
        bo moja mała nauczyła się ssać tzw. uspokajacza i nie mogę jej odzwyczaić.
        Łyżeczką powoli zaczyna już jeść, także z tym nie będzie większego problemu.
        Ale trudno jej zasnąć bez smoka.
        pozdrawiam
    • zmrocznik Re: Pytanie o opiekę przed operacją 30.10.04, 17:11
      Witam, jestem mamą 3miesięcznego Miłoszka i też czekamy na operację w styczniu
      w IMiD. Może się spotkamy?Pasia
      • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 02.11.04, 15:49
        Wszystko możliwe. Planowany termin mamy na około 20 stycznia, mam nadzieję że
        się nic nie zmieni. Pozdr,
    • agunek1 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 30.10.04, 19:36
      Cześć. Jesteś już trzecią Oliwkową mamą rozszczepka, którą znam. Nasze grono
      się powiększa.
      Pozdrawiam serdecznie Aga Oliwkowa mama.
      • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 02.11.04, 15:50
        Witam wszystkie Oliwkowe mamy. Czy Wasze pociechy są juz po operacji?
        Pozdrawiam,
        Magda
        • agunek1 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 03.11.04, 11:56
          Witaj. Moja Oliwka była operowana 23.09.04 przez dr Piwowara. Pozostał jej mały
          piorunek pod noskiem, który czasami w nią wstępuje. Teraz ćwiczymy górną wargę
          wg wskazań logopedy.
          Pozdrawiam. Aga
          • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 03.11.04, 14:38
            No właśnie. Ja ciągle stoję przed dylematem czy do operacji wybrać dr Piwowara,
            czy prof. Dudkiewicz. Czytając wypowiedzi mam zauważyłam, że dr Piwowar cieszy
            się dużym zaufaniem. Zadowoleni jesteści z tego wyboru.
            Pozdrawiam, Magda
            • ankalenka Re: Pytanie o opiekę przed operacją 03.11.04, 15:41
              oboje są super. i Pani prof i dr Piwowar.
          • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 05.11.04, 07:48
            Opisz mi proszę jak wyglądały dni po operacji. Czy Twoja Oliwcia długo
            dochodziła do siebie, czy bardzo ją bolało? Do jakich specjalistów należy się
            udać po operacji i czy są oni w IMiD, czy trzeba szukać w innych klinikach. A i
            jeszcze czy może ssać smoka po zabiegu. Termin naszej operacji zbliża się
            nieuchronnie, a ja mam coraz więcej obaw.
            Pozdrawiam,
            Magda
            • miluolka Re: Pytanie o opiekę przed operacją 05.11.04, 15:07
              Cześć. U mojej Oli dni po operacji nie były ciekawe, ale może to zależy od
              dziecka bo moja Ola to wsumie to taka mała beksa. W końcu spakowaliśmy się i
              pojechaliśmy do rodziców i tam każdy po trochu brał ją na ręce, żeby nie
              płakała. Z jedzeniem też jest nie zaciekawie-tu moja rada staraj się jak
              karmisz małą butelko to pomagaj jej naciskając na smok, żeby nie ciągnęła. A
              najlepiej będzie jak będziesz karmić ją łyżeczką. Wszystko po to żeby nie
              musiało pracować podniebienie, które po zszyciu jest słabiutkie. A co do smoka
              to lepiej jest nie dawać z tych samych powodów jak napisałam wyżej. I nie martw
              się, może i po operacji jest troche ciężej, ale potem tylko lepiej.....I nie
              martw się jak córka nie bedzie chciała jesc to normalny stan rzeczy ktory z
              czasem wroci do normy i bądz spokojna i cierpliwa to napewno i ten spokój
              udzieli sie Oliwce. Kasia
              • agunek1 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 05.11.04, 15:41
                U nas po operacji wyglądało tak:
                - z jedzeniem nie było najmniejszych problemów (Oliwka miała operowaną samą
                wargę), po porannym obchodzie złapała cycka i z utęsknieniem przytulała się
                - nie marudziła i nie płakała, tylko podróż do domu była koszmarem, ale
                dorosłemu trudno było wytrzymać więc się nie dziwię małej że marudziła
                - przez 2 tygodnie był problem z zasypianiem, bała się usnąć
                Nie martw się wszystko będzie dobrze. Trzymajcie się cieplutko.

Aga
          • agnes72 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 11.11.04, 11:41
            Witaj! co mozesz powiedziec na temat dr Piwowara ? slyszalam ze jest dobrym
            chirurgiem plastykiem ,dlatego tez zdecydowalam sie oddac w jego rece mojego
            synka ,operacja planowana jest na poczatku grudnia .Jest to dla mnie bardzo
            wazne .Liczy sie dla mnie kazda opinia .Goraco pozdrawiam!
            • ankalenka do Agnes 72 11.11.04, 21:07
              na głównej stronie naszego forum jest wyszukiwarka. zapuść "piwowar" a
              otrzymasz co najmniej 30 postów zawierających nazwisko doktora. wszystkie
              pozytywne, wręcz entuzjastyczne. dokonałaś dobrego wyboru!
              pozdrawiam,
              Anka.
            • mag55 Re: Pytanie o opiekę przed operacją 15.11.04, 08:24
              Ale czy już zaznaczyłaś w IMiDz-ie, że chcesz aby Twoje dziecko operował dr
              Piowowar?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka