10.01.05, 20:36
Czy na wizytę przed operacją przeszczepu kości nalezy przynieść zdjęcie RTG??
Marcel ma teraz 22 miesiące - można je wykonać? Na wizyte jedziemy za tydzień.
Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: RTG 10.01.05, 21:51
      ja uważam że trzeba zobić rtg prywatnie - koszt żaden (ja płaciłam 19 zł w
      drogim miejscu) a przynajmniej wiadomo czy trzeba przeszczepiać czy nie. Lena
      miała robiony rtg tydzień temu a ma (dzisiaj) 23 miesiące. Ortodonta
      powiedziała żeby robić zdjęcie do skutku - tzn żeby było wyraźne. dziecku to
      nie zaszkodzi. nam udało się za pierwszym "pstryknięciem". teoretycznie pewnie
      da się i państwowo, ale zapisy i warunki nie są warte tych kilkunastu złotych.
      • kaskazuza Re: RTG 11.01.05, 10:24
        Moze poza przypadkami tak ewidentnymi jak nasz. U nas nawet bez RTG widac, ze
        przeszczep bedzie konieczny :(
        • asia.mama.marcelego Re: RTG 11.01.05, 13:28
          Robiliśmy dzisiaj zdjęcie - a właściwie próbowaliśmy, bo niestety nie wyszedł :
          ((( Film do podniebienia był za duży, a na mniejszym wyszły tylko zęby.

Aniu możesz mi podac adres gdzie zrobiliście RTG?? I napisz czy to jest daleko
          od ul. Waliców.
          Z góry Ci dziękuję.
          • ankalenka Re: RTG 11.01.05, 13:41
            z tym rtg to jest tak. bierze się zwykłą kliszę jak do zęba (ok 3,5 na 2,5 cm)
            i przykłada "w pionie" tak, żeby na węższy bok kliszy weszły zęby z rozszczepu
            (w naszym przypadku załapały się: prawa górna jedynka, dwie dwójki i trójka a
            trzeba wiedzieć że Lena ma zęby jak łopaty). góra kliszy łapie wtedy część
            szczęki powyżej. i to wystarczy. radziłabym Wam spróbować jeszcze lokalnie, bo
            po co Wam stres przed konsultacją. ten koleś co nam robił zdjęcie nie miał
            specjalnie pojęcia o rozszczepach, poprostu mu opisałam co ma wejść na klatkę i
            tyle. resztę zawdzięczam mężowi który dzielnie trzymał palec w paszczy
            narażając się na pogryzienie. spec początkowo nawet chciał zrobić pantogram
            (czy jakoś podobnie) ze wszystkimi zębami i znacznym fragmentem czaszki ale
            jest to a) niewykonalne z takim małym dzieckiem, b) zupełnie niepotrzebne.
            • asia.mama.marcelego Re: RTG 11.01.05, 20:17
              dzięki Aniu! Spróbujemy - jeśli nie wyjdzie tym razem, pojedziemy poprostu bez
              zdjęcia.
    • asia.mama.marcelego Re: RTG 12.08.05, 08:21
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka