asia.mama.marcelego 10.01.05, 20:36 Czy na wizytę przed operacją przeszczepu kości nalezy przynieść zdjęcie RTG?? Marcel ma teraz 22 miesiące - można je wykonać? Na wizyte jedziemy za tydzień. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankalenka Re: RTG 10.01.05, 21:51 ja uważam że trzeba zobić rtg prywatnie - koszt żaden (ja płaciłam 19 zł w drogim miejscu) a przynajmniej wiadomo czy trzeba przeszczepiać czy nie. Lena miała robiony rtg tydzień temu a ma (dzisiaj) 23 miesiące. Ortodonta powiedziała żeby robić zdjęcie do skutku - tzn żeby było wyraźne. dziecku to nie zaszkodzi. nam udało się za pierwszym "pstryknięciem". teoretycznie pewnie da się i państwowo, ale zapisy i warunki nie są warte tych kilkunastu złotych. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: RTG 11.01.05, 10:24 Moze poza przypadkami tak ewidentnymi jak nasz. U nas nawet bez RTG widac, ze przeszczep bedzie konieczny :( Odpowiedz Link
asia.mama.marcelego Re: RTG 11.01.05, 13:28 Robiliśmy dzisiaj zdjęcie - a właściwie próbowaliśmy, bo niestety nie wyszedł : ((( Film do podniebienia był za duży, a na mniejszym wyszły tylko zęby. Aniu możesz mi podac adres gdzie zrobiliście RTG?? I napisz czy to jest daleko od ul. Waliców. Z góry Ci dziękuję. Odpowiedz Link
ankalenka Re: RTG 11.01.05, 13:41 z tym rtg to jest tak. bierze się zwykłą kliszę jak do zęba (ok 3,5 na 2,5 cm) i przykłada "w pionie" tak, żeby na węższy bok kliszy weszły zęby z rozszczepu (w naszym przypadku załapały się: prawa górna jedynka, dwie dwójki i trójka a trzeba wiedzieć że Lena ma zęby jak łopaty). góra kliszy łapie wtedy część szczęki powyżej. i to wystarczy. radziłabym Wam spróbować jeszcze lokalnie, bo po co Wam stres przed konsultacją. ten koleś co nam robił zdjęcie nie miał specjalnie pojęcia o rozszczepach, poprostu mu opisałam co ma wejść na klatkę i tyle. resztę zawdzięczam mężowi który dzielnie trzymał palec w paszczy narażając się na pogryzienie. spec początkowo nawet chciał zrobić pantogram (czy jakoś podobnie) ze wszystkimi zębami i znacznym fragmentem czaszki ale jest to a) niewykonalne z takim małym dzieckiem, b) zupełnie niepotrzebne. Odpowiedz Link
asia.mama.marcelego Re: RTG 11.01.05, 20:17 dzięki Aniu! Spróbujemy - jeśli nie wyjdzie tym razem, pojedziemy poprostu bez zdjęcia. Odpowiedz Link