Dodaj do ulubionych

Mowa dziecka

20.03.06, 10:26
Zalaczam pliki z mową naszej córki Oli:
www.box.net/public/ebq8jcdeo4
www.box.net/public/06scn404l9
www.box.net/public/gzm7o75e25
www.box.net/public/trcstf7hen
www.box.net/public/9f80snqenx
Jest to co prawda czytanie tekstu - Ola ma obecnie 6,5 roku - i brak dłuższych
wypowiedzi, ale słychać wyraźnie poszczególne głoski :) Gdzieś jeszcze mam
luźniejsze zdania - bez literowania.

Mam nadzieję, że linki będą dostępne.
Obserwuj wątek
    • micra Pudło 20.03.06, 10:28
      nie zauważyłem, że by był możliwy dostęp to trzeba być zalogowanym... Jednak
      Public to nie Public tak do końca. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mimo
      wszystko zapraszam, dostęp za free (do 1GB przestrzeni).
    • micra korekta położenia plików 22.03.06, 07:25
      Przeniosłem pliki na inny serwer:
      83.16.168.115/mp3/ola/
      Ola jest po rozszczepie obustronnym całkowitym wargi i podniebienia (twardego i
      miękkiego). Dotychczas przeszła 5 operacji, teraz czekamy na kolejną, podnoszącą
      nosek (słupka praktycznie nie było). Wszystkie operacje wykonywane w Polanicy.

Obecnie jest w wieku 6 lat, na jesieni pójdzie do pierwszej klasy. Pozostaje pod
      opieką logopedy w przedszkolu oraz opieką ortodontyczną.

Spróbuję umieścić pliki z dłuższymi wypowiedziami, bo na podstawie tych nie
      można wnioskować o nosowaniu. Niestety przednie zęby praktycznie nie istnieją
      stąd też głoski ich wymagające są zniekształcone.
      • ankalenka Re: korekta położenia plików 22.03.06, 11:24
        Jak dla mnie super. Zwykły wdzięczny i dźwięczny głosik szczerbatej
        sześciolatki. Ciekawe jak Ola mówi gdy nie skupia się na czytaniu tylko coś Wam
        opowiada?
        pozdrawiam,
        a.
        • micra Re: korekta położenia plików 22.03.06, 13:09
          Logopedka na tyle ją "wyćwiczyła", że stara się wszystkie głoski odpowiednio
          artykułować. Czy o tym myśli, czy nie zastanawia się nad tym zawsze mówi tak samo.

W Polanicy na badaniu u foniatry(?) na takim aparacie mierzącym nosowanie
          stwierdzono, że nie występuje zjawisko nosowania i z tego jesteśmy najbardziej
          zadowoleni.
      • almami Re: korekta położenia plików 22.03.06, 13:16
        super, super !!!!
        pozdrawiam
        • asia.mama.marcelego Re: korekta położenia plików 22.03.06, 19:22
          micra
          Ola mówi super!!!!! Naprawdę przepięknie.
          Ćwiczyła tylko w przedszkolu? Czy w domu też ćwiczyliście?
          • micra ćwiczenia Oli 23.03.06, 06:53
            Tylko to, co poleciła logopedka przedszkolna, może trochę jeszcze dmuchanie w
            okresie przed-przedszkolnym.

Ale generalnie nie było jakichś tam szczególnych ćwiczeń - staraliśmy się
            jedynie uważać na codzień jak mówi.
    • martinimartini Re: Mowa dziecka 23.03.06, 10:45
      gratulacje
      • agaijo Re: Mowa dziecka 23.03.06, 12:20
        OLU, PRZEPIĘKNIE MÓWISZ !!!!!
    • mimarzena Re: Mowa dziecka 28.03.06, 13:49
      Gratulacje dla Oli, bardzo ładnie i wyraźnie czyta. Macie niesamowite szczęście,
      że udało się to tak małym nakładem pracy (chociaż te 5 operacji to też wielkie
      obciążenie dla Was i Oli)
      Jak już dowiem się jak to zrobić, zamieszczę materiał porównawczy mojej Izy w
      wieku 2 lat i teraz. Jest orgomna różnica jeśli chodzi o nosowanie, ale pracy
      włożyliśmy dużo, bo podniebienie Izy jest niezbyt długie.
      Pozdrawiam
      • micra Re: Mowa dziecka 28.03.06, 16:19
        też gdzieś mam takie stare nagrania - ale niestety nie mogę określić dokładnego
        ich wieku - też je umieszczę dla porównania - z tym że u nas większym problemem
        od podniebienia był nie drożny do końca nosek, dopiero po podniesieniu noska Ola
        zaczęła lepiej mówić.
        • mimarzena Re: Iza 28.03.06, 23:07
          Załączam nagranie Izuni w wieku 2,5 roku (bajeczka) oraz w wieku 4,5 roku
          (wiewioreczka)
          mimarzena.neostrada.pl/bajeczka.mp3
          mimarzena.neostrada.pl/wiewioreczka.mp3
          Teraz mówi jeszcze ładniej, właściwie warto nagrywać dzieci co kilka miesiecy i
          słychać różnicę.
          Pozdrawiam
          • ankalenka Re: Iza 29.03.06, 12:40
            Dla mnie największą prawdą jaka wychodzi z tych nagrań jest rozwój mowy u
            dzieci wogóle, pomijając kwestię nosowania. Np. Iza w wieku 2,5 roku mówi "buła
            śniadaniowa" podczas gdy moje ponad już trzy letnie dziecko uparcie na każdy
            posiłek mówi "objad", na każdą wędlinę "bujasia" (to od kiełbasy), a
            najbardziej skomplikowana wypowiedź na jaką się zdobywa to : "a ja niumnie
            sikie piepki" co oznacza "a ja lubię wszystkie pieski" i ewentualnie w
            przypływie dobrego humoru: "moja kochana mamusia" - to wymawia zupełnie
            poprawnie. Jak porównam ze starszym synem, to jego mowa w tym wieku wyglądała
            bardzo podobnie. A są dzieci z którymi w wieku 2 lat można już całkiem nieźle
            porozmawiać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka