viki301 08.03.07, 13:40 czy są tu mamy dzieciaczków które miały tylko sam rozszczep wargi ...jak karmiły dzieci lub karmią jaka pielęgnacja? czy zabieg wtedy może być wcześniej niż ok 6 miesiąca... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
db_dobroslawa Re: rozszczep wargi 08.03.07, 17:56 Witaj, są... Mój synek ma "tylko" rozszczep wargi, a w zasadzie miał. Urodziła się przez cc i - nad czym ubolewam - nie dane mi było zaraz po porodzie przystawić do piersi. Stało się to dopiero w trzeciej dobie i raczej z opłakanym skutkiem. Nie zniechęciłam się jednak i zaraz po powrocie do domu jak się Stasiek przyssał, tak skończył w wieku 6 miesięcy, po pojawieniu się dwóch dolnych zębów (który to fakt odczułam boleśnie:)). Przystawiała go do piersi naprzemiennie (tak jak prawidła sztuki nakazują), ale cały czas tą samą stroną, tak że szpara była zasłonięta piersią i nie zapowietrzał się. (Szcegóły techniczne na indywidualne życzenie na maila). Nie wiem, jak z medycznego punktu widzenia, wygląda kwestia zabiegu przed 6 miesiącem. Są na tym forum osoby bardziej doświadczone, która zapewne zechcą zająć stanowisko... Ja konsultowałam w trzech niezależnych ośrodkach i zawsze mowa była o skończeniu pół roku. Dzisiaj, już po zabiegu, wiem że to dobry czas. Jeśli uda Ci się karmić dzieciątko pół roku (albo dłużej) to nie rezygnuj z ani jednego dnia. To największy skarb dla malucha. Po zabiegu nie będziesz już mogła karmić piersią, a przecież mniej bolesne będzie odstawienie półroczniaka, niż 3 miesięcznego oseska. Poza tym trzeba malca nauczyć jeść łyżeczką, tak aby bez większych problemów jadł po zabiegu (my zaczęliśmy tą naukę, jak Stanimir skończył 4 miesiące). Sądzę więc (dzisiaj, bo zaraz po urodzeniu też chciałam zrobić zabieg jak najszybciej), że nie warto się aż tak bardzo spieszyć. Oczywiście mogę się mylić... Odpowiedz Link
db_dobroslawa Re: rozszczep wargi 08.03.07, 20:20 db_dobroslawa napisała: > Witaj, są... Mój synek ma "tylko" rozszczep wargi, a w zasadzie miał. Urodził (on!!! - literówka;-)) > się przez cc i ... c.d. wyżej Odpowiedz Link
dorota_p82 Re: rozszczep wargi 22.03.07, 18:54 napisze jak bylo z moim synkiem, mieszkamy w Niemczech, synek urodzil sie z rozszczepem wargi i dziasla, takze dziaslo wystawalo mu przez dziure w wardze, pierwsza operacje mial gdy skonczyl 3 miesiace, karmilam piersia, przez 4 dni tylko mi zabronili pozniej znowu moglam (po operacji odcigalam mleko i podawali mu strzykawka przez rurke do zoladka) gdy skonczy 7 miesiecy bedzie mial druga operacje, caly czas karmie piersia i problemow z tym nie bylo mimo rozszczepu, karmie z obu piersi i z obu stron. :) pozdrawiam Odpowiedz Link
julka_78 Re: rozszczep wargi 08.03.07, 20:47 Mój synek też urodził się z roszczepem tylko wargi.Operacje miał w wieku 5 m- cy.Podobno 5-6 miesiąc to najlepszy okres na zabieg, więc nie ma się co spieszyć. Ja również uczyłam synka jeść łyżeczką jak miał 3m-ce, bo bałam się, że po operacji nie będzie chciał ssać piersi. Jednak 15 godz po zabiegu Młody dossał się i do dziś (ma 10 m-cy)jest karmiony piersią.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
agunek1 Re: rozszczep wargi 09.03.07, 06:47 Oliwka urodziła się z rozszczepem wargi i wyrostka zębodołowego. Również miałam cesarkę, ale dziecko było dostawione do cyca tego samego dnia. NIeprawdą jest że po operacji nie mozna karmić piersią. Olka dossała się na drugi dzień zabiegu (operacja w wieku 8 m-cy) i "wykorzystywała" mnie do 3 urodzin. Odpowiedz Link
viki301 Re: rozszczep wargi 09.03.07, 08:30 dziękuję za odpowiedzi.. jakoś mi lepiej na serduchu... pozdrawiam mm Odpowiedz Link