• myroad Re: Warga 27.05.07, 08:34
      Witam.
      Mój syn miał operacje 6 miesiecy temu. Do tego czasu jego warga była równa i nie
      widać było żadnych bardzo widocznych nierownosci. Jednak od pewnego czasu widze
      ze idzie ona coraz bardziej w dół i widac efekt zaciagnietego ustka. Martwie sie
      ponieważ jeżeli tyle czasu było ok to dlaczego teraz po tak długim czasie
      wychodza jakies nieprawidłowosci ?? Czy ktoś może mi odpowiedziec na to pytanie.
      Nie chce jednak przesadzac , ale to nie daje mi spokoju bo na temat noska wiem
      że z czasem zmienia kształt po operacji bo całe ciałko rośnie jednak jak jest to
      z warga nie wiem.
      • u.too Re: Warga 27.05.07, 14:25
        chciałabym napisać coś pokrzepiającego, ale prawda jest taka rezultat każdego
        zabiegu można ocenić dopiero po o.5-1 roku i to już niejednokrotnie na forum
        pisano
        rodzice piszą,że w danym przypadku śladem po zabiegu jest jedynie kreseczka,
        ale ta kreseczka często ma związek z tym,ze nie był rozszczepiony nosek, nie
        było rozszczepu kości wyrostka zębodołowego, albo nie trzeba było oddzielać
        przedsionka jamy ustnej
        każdy ma trochę inne uwarunkowania i czasami wręcz trzeba coś poprawić,zeby nie
        pogłębiać wady, a człowiek rośnie do około 21 roku życia
        Olka za 1 razem miała zostawioną część wedzidełka przy skrzydełkach noska,
        ponieważ chirurg uznał,może przedobrzyć w 2 stronę i pojechać skalpelem za
        daleko

tych poprawek nie należy mylić z błędnym postępowaniem, trzeba odróżnić
        ostrożne i systematyczne leczenie od takiego gdzie w efekcie mięśnie są
        nieprawidłowo połączone

jednoetapowego leczenia też nie należy rozumieć jako bez żadnych poprawek,
        tylko takie gdzie podniebienie jest zszywane w czasie jednego zabiegu z wargą,
        zasadnicza różnica polega na kolejności, zabieg zaczyna się od korekty
        podniebienia, a nie wargi

Czy macie nosek albo wyrostek do poprawienia? Jeśli tak to do momentu korekty
        trzeba się liczyć z tym,że warga może rosnąć nierównomiernie.

mięśnie otoczenia szpary ust, które muszą działać poprawnie:
        m. szeroki szyi
        m. obniżacz wargi dolnej
        m. obniżacz kata ust.
        m. bródkowy
        m. śmiechowy
        m. jarzmowy większy
        m. jarzmowy mniejszy
        m. dźwigacz wargi górnej i skrzydełka nosa
        m. dźwigacz wargi górnej
        m. dźwigacz kąta ust
        m. policzkowy
        m. okrężny ust
        • u.too Re: zdjęcia 27.05.07, 22:18
          na zdjęciach Twój synek wygląda b. ładnie, śliczny chłopczyk :)
          na fotografii nie widać efektu ściągniętej wargi w ogóle, ale jeśli Cię coś
          martwi najlepiej porozmawiać z lekarzem
          u Olki wędzidełka były widoczne tylko wtedy gdy się uśmiechała, po poprawieniu
          jest ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka