annya11 26.09.07, 16:05 rozszczepowego dziecka? - (konkretnie mam na myśli rozszczep podniebienia twardego i miękkiego). Wprawdzie zbliżone wątki pojawiały się, to jednak prosiłabym o konkrety. O ile dobrze pamietam to chipsy i orzechy. Co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankalenka Re: Co nie powinno nigdy znaleźć się w menu 27.09.07, 11:03 Bardzo dziwny temat jak dla mnie... Chipsy wogóle nie powinny się znajdować w menu dzieci ani rozszczepowych ani nie rozszczepowych... orzechy poniżej roku nie bo silnie alergizują, ale potem, czemu nie? Wogóle, nie ma innych zaleceń żywieniowych dla naszych dzieci. W pierwszych tygodniach po operacji przeszczepu kości należy unikać pokarmów twardych i to tyle. Trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem, reakcją dziecka na dany pokarm (uczulenia itp). co prawda znam rodziców którzy regularnie stołują się z dziećmi w McDonaldzie, jedzą dużo słodyczy, chipsów, nutelli, piją colę i uważają że to jest OK. Odpowiedz Link
annya11 Uściślę 27.09.07, 12:29 Żywienie to mega temat, którego podejrzewam nigdy byśmy nie byli w stanie wyczerpać. Jeśli chodzi o chipsy - ja nie jem, moje dziecko także bedzie miało ograniczony do nich dostęp, zresztą jak do całej "chemii". Być może źle sprecyzowałam wątek - miałam na myśli jakie rzeczy mogą być potencjalnie niebezpieczne dla dziecka. Nie wiem, na ile "silne/mocne" jest podniebienie. Szukając info o karmieniu dzieci rozszczepowych znalazłam kiedyś informację o orzechach (rozchodzi się tutaj pdejrzewam o duże kawałki) i właśnie o chipsach (jako twarde, o nierównych krawędziach). Tylko te dwie pzycje utkwiły mi w głowie. Niestety nie pamiętam gdzie o tym czytałam. Bazując na doświadczeniu innych rodziców chciałabym uniknąć potencjalnie "niebezpiecznych" produktów, o ile takie istnieją. Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Uściślę 27.09.07, 20:43 Zuzia przed operacją rozszczepu miała kłopoty z jedzeniem jabłek w kawałkach - właziły jej w rozszczep. Jedynie w takim kontekscie widzę zagrożenia. Po operacji i zagojeniu się podniebienia zaczęła jeść wszystko: orzechy także :). Odpowiedz Link
annya11 Re: Uściślę 27.09.07, 21:57 Czyli jeśli dobrze zrozumiałam nie ma produktów, które swoją twardością czy też kształtem są w stanie uszkodzić zrekonstruwane podniebienie? O wątek poprosiła mnie mama, która zajmuje się Ninką podczas dnia. Podała jej ostatnio pieczywo maca, a w zasadzie młoda wyciagnęła sobie sama w szafki - jest bardzo twarde. Miała obawy, czy Ninka nie uszkodzi sobie w ten sposób podniebienia. Podobnie jak ja, jest nieco przewrażliwiona na punkcie córeczki. Wolimy dmuchac na zimne, niż narazić mała na niepotrzebne ewentualnie komplikacje. Dodam tylko, że od operacji minie niebawem rok (05.10.06.). Dziękuję za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link
agnieszka.rzeznik Re: Co nie powinno nigdy znaleźć się w menu 27.09.07, 22:35 cześć niespełna pół roku po operacji kiedy mieliśmy zalecony masaż podniebienia, a właściwie wywoływanie odruchu wymiotnego, a Młody zaczynał mieć zęby i nie było wcale zbyt łatwo te masaże wykonywać doszłyśmy z p. logopedą Radkowską do rozwiązania, że Patryk dostawał dużą twardą marchewkę i sam sobie po tym podniebieniu "jeździł" marchewą i odruh wymiotny raz po raz wywoływał. żaden z lekarzy nie sugerował mi, że po tak długim czasie coś może się zdarzyć. Odpowiedz Link
agnieszka.rzeznik Re: Co nie powinno nigdy znaleźć się w menu 28.09.07, 12:13 sorry!!! ODRUCH Patryk sobie wywoływał a nie odruh - to drugie jest szkodliwe, wnawet jak się na to patrzy ;-) Odpowiedz Link