marzena444 16.02.08, 20:30 Czy ktoś może mi wytłumaczyc na czym polega zrobienie okienka w dziąśle, założenie zamka i sciągniecie zęba do pozycji wyjściowej??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marjasmj Re: problemy 11-latka 16.02.08, 22:09 Miła Marzeno 444 uważam, że należałoby się wcześniej przedstawić. Przypuszczam, że spątanicznie weszłaś na to forum i masz wątpliwości. Tak precyzyjne określenia świadczą o tym, że usłyszałaś werdykt i nie wiesz o co chodzi. Przypuszczam, że większość z nas nie będzie wiedziało o co chodzi. Wydaje mi się, że to jest wyłącznie problem ortodontyczny a nie rozszczepowy. Napisz coś więcej. P.S. 11 lat ma mój syn Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 17.02.08, 08:54 Miła Marjasmj miło mi że ktoś odpisał.Tak zgadza się znalazłam namiary tego forum w Zabrzu w Akademi, mój syn jest po roszczepie wargi i podniebienia jednostronnego,więc wydaje mi się że nie jest to problem tylko ortodontyczny,ale i rozszczepowy.Zęba miało nie byc a teraz okazało się że istnieje ale nie ma szans na przebicie się przez ilośc blizn i trzeba operowac.Jest to górna dwójka na rozszczepie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
ania2812 Re: problemy 11-latka 17.02.08, 09:14 a na jakiej podstawie stwierdzono,że zęba nie będzie? Czy było robione prześwietlenie? Marjasmj to mężczyzna :-) z KAtowic.Dobrze trafiłaś napewno coś Ci doradzi.Ja również jestem ze Śląska.Obydwoje mieliśmy leczone dzieci w Zabrzu Odpowiedz Link
marjasmj Re: problemy 11-latka 17.02.08, 20:53 Nareszcie ZABRZE się odezwało!!!! Odpisuję na post ania2812. Mam nadzieję, że Śląsk przyłączy się do tego forum. Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 18.02.08, 16:21 Syn miał robione kilka razy prześwietlenia i tak nam mówiono że miało zęba nie byc.Rok temu powiedziano że jest w dwóch częsciach.Jedna częśc wyszła,a druga(chyba druga)nie może się przebic przez blizny,więc trzeba operowac.W piątek ma zapaśc decyzja,a co do Zabrza to do tej pory byliśmy zadowoleni z opieki nad synem,może troche panikuje Odpowiedz Link
marjasmj Re: problemy 11-latka 17.02.08, 21:05 marzena444 napisała; ale Coś mi tu nie gra., Napisz do mnie na adres marjasmj@op.pl . Może porozmawiamy o problemie Zabrza itp. Odpowiedz Link
doskad1 Re: problemy 11-latka 21.02.08, 18:11 Ja miałam podobny problem. Miałam zakładaną klamrę i ściągany ząb. Ale niestety ten nie miał ochoty się ruszyć. Ponieważ obecność tego zęba przeszkadzała w założeniu korony (bo być może sam z siebie by się ruszył), więc zdecydowałam się na jego usunięcie. Chirurg powiedział mi, że kształt zęba praktycznie uniemożliwił jego zejście, więc klamra i dalsze zabiegi nic by nie dały. Usuwałam ząb w wieku ok 24 lat. Mój ortodonta był temu zabiegowi bardzo przeciwny, bo miał ambicje na jakieś nowatorskie leczenia. Ja się jednak zdecydowanie sprzeciwiłam, bo chciałam mieć wreszcie normalne uzębienie. Niedawno byłam u prof. Dutkiewicz i powiedziała, że gdyby kilka lat temu wiedza i "moda" na przeszczep kości była bardziej rozpowszechniona, to można było usunąć ząb, a od razu na jego miejsce zrobić przeszczep kości. Szkoda, że o tym wcześniej nie wiedziałam, ale trudno. Swojej decyzji nie żałuję, choć jako już zaawansowana wiekiem będę niedługo miała przeszczep kości do wyrostka. W przyszłości to ma pomóc w ewentualnych implantach lub zakładaniu mostów, a wiadomo, że nasze rozszczepowe zęby (te wokół rozszczepu) są bardziej delikatne i pewnie wcześniej wylecą niż innym. Mam nadzieję, że te informacje w czymś Ci pomogą. Odpowiedz Link
kamilka_90 Re: problemy 11-latka 21.02.08, 21:22 Ja miałam zakładaną klamrę na ząbek i ściągano mi go w łuk ząbków. W przeciwieństwie do doskad1 mój chirurg absolutnie nie chciał usuwać mojego zęba, a tym bardziej mój ortodonta! Ząbek jest teraz ułożony prawidłowo w łuku i mam proste równe zęby. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 22.02.08, 19:02 Witamkamilka90!!! A gdzie miałaś to robione,i czy też była to operacja pod narkozą? Odpowiedz Link
kamilka_90 Re: problemy 11-latka 22.02.08, 22:04 Robione miałam to we Wrocławiu. Nie była to żadna operacja, do aparatu stałego, który nosiłam dołączony został drucik a na ząb który rósł została założona klamra i ząb został ściągany w łuk. Ząbki w łuku rozsunęły się i tamten ząbek miał miejsce na prawidłowe ustawienie się. Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 23.02.08, 17:02 to chyba nie to samo bo to ma byc robione operacyjnie,wycięte okienko w dziąsle,dalej nie wiemy jak to ma wyglądac,czekamy na decyzje ma się rozstrzygnąc w piątek o ile profesor przyjedzie do Zabrza,ale dziękuję za informacje.Pozdrawiam Odpowiedz Link
marjasmj Re: problemy 11-latka 25.02.08, 02:11 Witam ponownie. Nawiązując do prywatnej korespondencji rozwiń proszę temat cytuję: "czekamy na decyzje ma się rozstrzygnąc w piątek o ile profesor przyjedzie do Zabrza ..". Pytanie: kto to jest i skąd przyjeżdża - pierwszy raz słyszę to nazwisko. Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 25.02.08, 08:38 Witam nawiązuje do tego co napisałeś niestety nie pamiętam jak nazywa się profesor,ale ma przyjechac z Bytomia i razem z panią profesor mają się narodzic.Pan profesor jest raz w tygodniu w Zabrzu na konsultacjach(chociaż ostatnio go nie było),z tego co wiem to jest do niego już długa kolejka,ale on zajmuje się typowo zębami na rozszczepie.Sama pani profesor powiedziała że sama by się tego nie podjeła(co mi się podobało bo umiała się przyznac głośno.Pozdrawiam Odpowiedz Link
marzena444 Re: problemy 11-latka 10.04.08, 19:45 UF!!! jesteśmy już po dwóch zabiegach wszystko się udało ząb jest wprowadzony na swoje miejsce Odpowiedz Link