tylkoty0 10.03.08, 10:02 prosze napiszcie czy ważne jest aby każde dziecko po operacji zaobaczyła dr Radkowska?czy moze byc to inny logopeda? znacie jakiegos równie dobrego logoppede z np.krakowa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marjasmj Re: pyt.o logopeda 10.03.08, 23:18 tylkoty0 (znowu) napisała: """""prosze napiszcie czy ważne jest aby każde dziecko po operacji zaobaczyła dr Radkowska? czy może byc to inny logopeda?""""" Odpowiadam {tylkoty0}. A co stoi na przeszkodzie aby skonsultować się z autorytetem, którym jest mgr Radkowska. Skąd biorą się u Ciebie takie "bezsensowne" wątpliwości. Chyba stąd, że po to otwierasz nowe wątki aby kogoś kasować. Zejdź w końcu na ziemię. Ty tego wciąż nie możesz zrozumieć. A może robisz to z premedytacją ?. Odpowiedz Link
tylkoty0 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 10:24 na przeszkodzie stoi mi 400km \-\ przeciez ty tez ciągle zakładasz nowe wątki- robisz to z premedytacją? Odpowiedz Link
micra Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 10:48 a jaki jest sens by dziecko było "oglądane" przez logopedę zaraz po operacji? Z tego co mi się wydaje to logopeda może zacząć pracować z dzieckiem dopiero, gdy dziecko zacznie mówić - wcześniej można z dzieckiem wykonywać różne ćwiczenia wspomagające aparat mowy i to ćwiczenia wspólne dla wszystkich dzieci - to nie muszą być ćwiczenia dedykowane dla jednego konkretnego dziecka. Praca logopedy opiera się na kształtowaniu wymowy dziecka i nie musi być to chyba logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi z rozszczepem, bo artykulacja głosek polega w końcu na tym samym niezależnie od wady, a brak zębów przednich lub braki w uzębieniu przy pełnych rozszczepach jest widoczny bez żadnej specjalistycznej wiedzy w tej materii. Odpowiedz Link
tylkoty0 micra 11.03.08, 12:37 a czy konieczne są te masaże podniebienia?te kuliste ruchy by podniebienie zaczęło pracowac mój mały nie da mi włozyc palca do buzi strasznie mnie gryzie on miał rozszczep podniebienia miękkiego Odpowiedz Link
micra Re: micra 11.03.08, 13:36 Ja Ci nie odpowiem, bo nie jestem lekarzem i taką odpowiedź możesz uzyskać gdzieś bliżej swojego miejsca zamieszkania lub tam, gdzie była operacja - dzwoniąc. Ręki sobie obciąć nie dam, ale u Oli, naszej córki - niczego takiego nie robiliśmy (pełny obustronny całkowity rozszczep podniebienia twardego i miękkiego). Pewnie coś się zmieniło przez te kilka lat, teraz podniebienie jest masowane. Ponadto, przy małym dziecku lekarze, których spotykaliśmy mówili, że jeżeli czegoś się nie da zrobić, a nie jest to krytyczne to lepiej sobie odpuścić i poczekać na moment, gdy dziecko pozwoli na masaż czy inną ingerencję. Odpowiedz Link
macca4 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 12:41 Mój syn jest 1,5 miesiąca po operacji i wczoraj byliśmy u logopedy. Jedynym przeciwwskazaniem do pracy z logopedą było to, że jeszcze nie rozpuściły się wszystkie szwy. Jak tylko się rozpuszczą, zgłaszamy się znowu, w celu pokazania jak masować wargę i podniebienie. To możn a a nawet trzeba robić jak najszybciej po operacji i "zwykły" logopeda raczej tego nie pokaże. > Praca logopedy opiera się na kształtowaniu wymowy dziecka i nie musi być to > chyba logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi z rozszczepem, bo > artykulacja głosek polega w końcu na tym samym niezależnie od wady Wydaje mi się, że nie do końca. Logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi z rozszczepem szybciej zauważy przyczynę pewnych problemów. I jeśli nie da się jej rozwiązać ćwiczeniami, szybciej skieruje do foniatry/chirurga. A zwykły będzie "męczył" bezskutecznymi ćwiczeniami. Odpowiedz Link
micra Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 13:31 O masowaniu podniebienia, wargi i innych zabiegach po operacyjnych powinien poinformować szpital, z którego dziecko jest wypisywane - także o terminie, kiedy należy do tego przystąpić. Jeżeli mamy wątpliwości to należy to skonsultować z lekarzem wypisującym. Nadal uważam, że o tym, co robić, a czego nie robić może zadecydować lekarz innej specjalności niż chirurg. Nie logopeda, który zajmuje się samym aparatem, który powinien prawidłowo funkcjonować i metodami nieinwazyjnymi, a jedynie ćwiczeniami zmusić ten aparat do poprawnego funkcjonowania. Z tego co ja pamiętam - ani w przedszkolu, ani w szkole Ola nie miała takiego zalecenia jak masowanie podniebienia, wargi - pochodzącego od logopedy. Przy wypisie otrzymywaliśmy dokładne zalecenia i je dokładnie wypełnialiśmy. Natomiast logopeda, czy w przedszkolu, czy w szkole wpisywała kolejne ćwiczenia, które powinny być wykonywane i to było wykonywane. I dalej twierdzę, że to nie jest działka logopedy, tak jak chirurg może przepisać antybiotyk na zapalenie płuc, ale to nie jest działka chirurga. Odpowiedz Link
macca4 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 17:46 > O masowaniu podniebienia, wargi i innych zabiegach po operacyjnych powinien > poinformować szpital, z którego dziecko jest wypisywane - także o terminie, > kiedy należy do tego przystąpić. I to szpital nas poinformował - najpierw chirurg skontrolował czy wszystko w porządku a następnie udaliśmy się do logopedy, która ściśle z tym i innymi chirurgami współpracuje :) Odpowiedz Link