Dodaj do ulubionych

pyt.o logopeda

10.03.08, 10:02
prosze napiszcie czy ważne jest aby każde dziecko po operacji zaobaczyła dr Radkowska?czy moze byc to inny logopeda? znacie jakiegos równie dobrego logoppede z np.krakowa?
Obserwuj wątek
    • marjasmj Re: pyt.o logopeda 10.03.08, 23:18
      tylkoty0 (znowu) napisała:
      """""prosze napiszcie czy ważne jest aby każde dziecko po operacji
      zaobaczyła dr Radkowska? czy może byc to inny logopeda?"""""
      Odpowiadam {tylkoty0}.
      A co stoi na przeszkodzie aby skonsultować się z autorytetem, którym
      jest mgr Radkowska.
      Skąd biorą się u Ciebie takie "bezsensowne" wątpliwości.
      Chyba stąd, że po to otwierasz nowe wątki aby kogoś kasować.
      Zejdź w końcu na ziemię.
      Ty tego wciąż nie możesz zrozumieć.
      A może robisz to z premedytacją ?.
      • tylkoty0 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 10:24
        na przeszkodzie stoi mi 400km \-\
        przeciez ty tez ciągle zakładasz nowe wątki- robisz to z premedytacją?
    • micra Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 10:48
      a jaki jest sens by dziecko było "oglądane" przez logopedę zaraz po operacji? Z
      tego co mi się wydaje to logopeda może zacząć pracować z dzieckiem dopiero, gdy
      dziecko zacznie mówić - wcześniej można z dzieckiem wykonywać różne ćwiczenia
      wspomagające aparat mowy i to ćwiczenia wspólne dla wszystkich dzieci - to nie
      muszą być ćwiczenia dedykowane dla jednego konkretnego dziecka.

Praca logopedy opiera się na kształtowaniu wymowy dziecka i nie musi być to
      chyba logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi z rozszczepem, bo
      artykulacja głosek polega w końcu na tym samym niezależnie od wady, a brak zębów
      przednich lub braki w uzębieniu przy pełnych rozszczepach jest widoczny bez
      żadnej specjalistycznej wiedzy w tej materii.
      • tylkoty0 micra 11.03.08, 12:37
        a czy konieczne są te masaże podniebienia?te kuliste ruchy by podniebienie
        zaczęło pracowac mój mały nie da mi włozyc palca do buzi strasznie mnie gryzie
        on miał rozszczep podniebienia miękkiego
        • micra Re: micra 11.03.08, 13:36
          Ja Ci nie odpowiem, bo nie jestem lekarzem i taką odpowiedź możesz uzyskać
          gdzieś bliżej swojego miejsca zamieszkania lub tam, gdzie była operacja - dzwoniąc.

Ręki sobie obciąć nie dam, ale u Oli, naszej córki - niczego takiego nie
          robiliśmy (pełny obustronny całkowity rozszczep podniebienia twardego i
          miękkiego). Pewnie coś się zmieniło przez te kilka lat, teraz podniebienie jest
          masowane.

Ponadto, przy małym dziecku lekarze, których spotykaliśmy mówili, że jeżeli
          czegoś się nie da zrobić, a nie jest to krytyczne to lepiej sobie odpuścić i
          poczekać na moment, gdy dziecko pozwoli na masaż czy inną ingerencję.
      • macca4 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 12:41
        Mój syn jest 1,5 miesiąca po operacji i wczoraj byliśmy u logopedy. Jedynym
        przeciwwskazaniem do pracy z logopedą było to, że jeszcze nie rozpuściły się
        wszystkie szwy. Jak tylko się rozpuszczą, zgłaszamy się znowu, w celu pokazania
        jak masować wargę i podniebienie. To możn a a nawet trzeba robić jak najszybciej
        po operacji i "zwykły" logopeda raczej tego nie pokaże.

> Praca logopedy opiera się na kształtowaniu wymowy dziecka i nie musi być to
        > chyba logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi z rozszczepem, bo
        > artykulacja głosek polega w końcu na tym samym niezależnie od wady

Wydaje mi się, że nie do końca. Logopeda mający doświadczenie w pracy z dziećmi
        z rozszczepem szybciej zauważy przyczynę pewnych problemów.
        I jeśli nie da się jej rozwiązać ćwiczeniami, szybciej skieruje do
        foniatry/chirurga. A zwykły będzie "męczył" bezskutecznymi ćwiczeniami.
        • micra Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 13:31
          O masowaniu podniebienia, wargi i innych zabiegach po operacyjnych powinien
          poinformować szpital, z którego dziecko jest wypisywane - także o terminie,
          kiedy należy do tego przystąpić. Jeżeli mamy wątpliwości to należy to
          skonsultować z lekarzem wypisującym.

Nadal uważam, że o tym, co robić, a czego nie robić może zadecydować lekarz
          innej specjalności niż chirurg. Nie logopeda, który zajmuje się samym aparatem,
          który powinien prawidłowo funkcjonować i metodami nieinwazyjnymi, a jedynie
          ćwiczeniami zmusić ten aparat do poprawnego funkcjonowania.

Z tego co ja pamiętam - ani w przedszkolu, ani w szkole Ola nie miała takiego
          zalecenia jak masowanie podniebienia, wargi - pochodzącego od logopedy. Przy
          wypisie otrzymywaliśmy dokładne zalecenia i je dokładnie wypełnialiśmy.

Natomiast logopeda, czy w przedszkolu, czy w szkole wpisywała kolejne ćwiczenia,
          które powinny być wykonywane i to było wykonywane.

I dalej twierdzę, że to nie jest działka logopedy, tak jak chirurg może
          przepisać antybiotyk na zapalenie płuc, ale to nie jest działka chirurga.
          • macca4 Re: pyt.o logopeda 11.03.08, 17:46
            > O masowaniu podniebienia, wargi i innych zabiegach po operacyjnych powinien
            > poinformować szpital, z którego dziecko jest wypisywane - także o terminie,
            > kiedy należy do tego przystąpić.

I to szpital nas poinformował - najpierw chirurg skontrolował czy wszystko w
            porządku a następnie udaliśmy się do logopedy, która ściśle z tym i innymi
            chirurgami współpracuje :)
            • annya11 Podpisuję się obiema rękoma pod macca4. 13.03.08, 21:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka