Dodaj do ulubionych

Nowy sezon grzybowy został otwarty

15.07.11, 11:18
Nowy sezon grzybowy został otwarty. Widać to na bazarku.
Są już prawdziwki, kurki, podgrzybki. Rosną bo jest wilgoć i cieple noce. Jak by przyszły upały .... będzie po borowikach. Następny ich wysyp możliwy będzie... po kolejnych opadach. Wywiad mój z bazarku w Zamościu - występują teraz w okolicach Zwierzyńca, Obroczy i Nielisza.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Nowy sezon grzybowy został otwarty 30.07.11, 12:20
      Leje cały dzień. Będą rosły grzybki.
      • maria88 Re: Nowy sezon grzybowy został otwarty 26.09.11, 22:15
        Wczoraj na bazarku było dużo opieniek.
        • czuk1 Re: Nowy sezon grzybowy został otwarty 17.10.11, 19:05
          Sezon został zamknięty... przed oficjalnym otwarciem... to przez ostatnie mrozy.
          • marii51 Re: Nowy sezon grzybowy został otwarty 20.10.11, 07:47
            Dnia 19X sezon grzybowy znów został otwarty..
            grzybki co prawda jeszcze ukryte nie urosły,ale muchomory owszemsmile
            • czuk1 Re: Nowy sezon grzybowy został otwarty 20.10.11, 08:51
              Zdjęcia mogą być ulokowane na forum fotograficznym - Zdjęcia Roztocze.
          • krecik23 Re: opienki 20.10.11, 08:52
            Czuku a byly opienki w tym roku na Roztoczu? z dziecinstwa pamietam te pniaki obrosniete opienkami piekny to byl widok mniammmmm....
            • veronix Re: opienki 04.11.11, 16:25
              Witam Roztoczan!
              Sorki, że odpowiadam na pytanie zadane do Czuka (a i tak myślę, że ani Czuk, ani Krecik nie obrażą się smile), ale chcę powiedzieć, że od dzieciństwa ( w tamtym czasie bardzo często; dziś z doskoku - ostatni raz dwa lata temu) jeździłam na opieńki do lasów werechańskich - szerokie obszary wokół Werechań. My bywaliśmy głównie przy trasie Werechanie - Rachanie i zawsze, zapuszczając się mniej, czy bardziej w głąb lasu (często nie trzeba było wchodzić głębiej, ale - wiadomo: im głębiej w las, tym przyjemniej) znajdowaliśmy mnóstwo kęp dorodnych pięknych opieniek. Z tych największych wchodzą smaczne kotlety.
              Udanych grzybobrań życzę i smacznych grzybojeści!smile
              • czuk1 Re: opienki 05.11.11, 07:06

Kreciku. Były opieńki.....widać je do dziś codziennie na ryneczku przy ulicy Piłsudskiego.
                Zbierane są (pytałem, znam "zbieraczki") w okolicach Obroczy, Nielisza i Kornelówki.
                Osobiście nie byłem na grzybobraniu.
              • czuk1 Re: opienki 05.11.11, 07:10
                Weronix. Opieńki są (wg mnie) grzybami występującymi masowo w różnych lasach, bardziej w liściastych. W tym roku u nas nie było ich dużo, zresztą , podobnie jak wszystkich grzybów.
                Rekordowym był rok ubiegły.
                Teraz już..... po grzybkach. Przymrozki zatrzymały ich rozwój.
                • czuk1 Re: opienki 05.11.11, 08:04
                  Choć "na Zamościu" jest wpis, że na bazarku przy Orzeszkowej są sprzedawane piękne RYDZE !!!!
                  Warto wiec odwiedzić rydzowiska w okolicach Narola i Huty Różanieckiej ( teren ongiś kamieniołomów, na skraju Puszczy Solskiej). I setki innych miejsc obfitujących w rydze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka