Dodaj do ulubionych

Materiały do pracy magisterskiej

07.12.04, 11:32
Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę do wszystkich bywalów forum Roztocze.
Moja żonka pisze pracę magisterską z turystyki rejonu Puszczy Solskiej i
Lasów Janowskich. Poszukuje wszelkich materiałów z zakresu geografi
regionalnej, hydrologii, meteorologii, turystyki tego obszaru itp. Ważne dla
nas będą informacje gdzie można zdobyć wszelkie publikacje na ten temat. Może
ktoś może nam udostępnić jakieś swoje zbiory. Za wszelkie informacje z góry
serdecznie dziękuję. Dodam tylko że zakres pracy dotyczy turystyki
kwalifikowanej, czyli czynnej. Osoby które moga nam pomóc proszę o kontakt e-
mailowy na adres mzudr@gazeta.pl
Pozdrawiam sympatyków forum Roztocze.
Obserwuj wątek
    • arwen.a Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 12:38
      Najlepiej udać się do dyrekcji Zespołu Parków Krajobrazowych w Przemyślu. Na
      pewno będzie można tam skorzystać z dokumentacji i dowiedzieć sie wszystkiego
      na temat budowy fizycznogeograficznej Parku Krajobrazowego Puszczy Solskiej.
      Zarząd PK Lasy Janowskie jest chyba w Janowie Lubelskim.
      Z zakresu samej turystyki najważniejsze to będą chyba własne badania czyli
      osobiste sprawdzanie stanu zagospodarowania, które zmienia się z sezonu na
      sezon a więc trudno o aktualną literaturę. Jedynie takie aspekty jak np.
      przebieg szlaków pieszych, rowerowych moznaby opisać korzystając z materiałów
      PTTK, urzędów gmin i też jak wyżej dyrekcji Parków.
      Powodzenia życzę.
      A.
      • arwen.a Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 12:50
        Jeszcze coś mi się przypomniało. Kazda gmina posiada, a w każdym razie powinna
        posiadać swoją Strategię Rozwoju, w której są zawarte bardzo konkretne pomysły
        i plany na inwestycje turystyczne (jeśli oczywiście w tym kierunku gmina chce
        się rozwijać). Dobrze by się było też zapoznać z Planem Zagospodarowania
        Przestrzennego Gminy.
        Wiem z własnego doświadczenia, że czasem trudno wyciągnąc te materiały od
        urzędników ale nic nie jest niemożliwe. Czasem wystarczy zapewnić, że napisze
        się o gmine wszystko co najlepsze i taka opinia pójdzie w świat smile)
        Jeszcze raz powodzenia.
        A
    • mzudr Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 13:09
      Dzieki arwen.o za podpowiedz. Cała dokumentacja parku krajobrazowego puszczy
      solskiej jest w dyrekcji zamojskich parków krajobrazowych i my mieliśmy do niej
      dostęp. Jeżeli chodzi o park krajobrazowy lasów janowskich to w janowie poszło
      już zdecydowanie gorzej. Udostępniono nam tylko ogólnodostępne folderki i to
      wszystko. W terenie oczywiśxie byliśmy i mamy trochę wniosków. Nie bardzo wiemy
      gdzie mozemy np. zdobyć dane meteo.
      • mzudr Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 13:12
        Dodam jeszcze tylko że praca nie będzie się opierać na przegladzie bazy
        turystycznej. Będzie to analiza określonych cech srodowiska pod wzgledem
        przydatnosci do celów turystyki kwalifikowanej: survivalu, kajakarstwa,
        wędrówek pieszych, wedkarstwa, fotosafarii itp.
        • czuk1 Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 16:39
          Przykro, ale nie mogę w tej dziedzinie nic pomóc. pzdr mariusz
          • mzudr Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 17:17
            No cóż trudno. Mimo to pozdrawiam
        • arwen.a Re: Materiały do pracy magisterskiej 07.12.04, 21:39
          Ciekawy to temat. Mam nadzieję, ze co ciekawsze wnioski autorka zgodzi się na
          forum zaprezentować? smile) Zwłaszcze te dotyczące możliwości uprawiania
          survivalu mnie zainteresowały.
          I tu rzeczywiście przydałyby się dokładniejsze dane o śr. temp.,
          nasłonecznieniu, opadach itp. A odwiedziliście już najbliższą stację
          synoptyczną meteo? Dane tam na pewno mają dokładne tylko nie wiem jak jest z
          udostępnianiem. Przyznam się, że ja pisząc na całkiem podobny temat o parku
          krajobrazowym w części o budowie fizycznej w 90% skorzystałam z dokumentacji
          parku. Jeśli chodzi o geomorfologię terenu to polecam "Geomorfologię Polski" M.
          Klimaszewskiego. Dość szczegółowo opisane wszystkie regiony Polski.

Hmmm, mam taki dylemat - byłam pewna, że PK Puszczy Solskiej podlega pod zarząd
          w Przemyślu. www.parkiprz.itl.pl/pliki/pkps.html
          A kiedy przeczytałam, że danych szukaliście w Zamościu zaczęłam szukać. Nie
          znalazłam oficjalnej strony Zespołu Zamojskich PK. Czyżby jej nie mieli? Za to
          na stronie www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Html/parki.htm
          znalazłam informacje sprzeczne z moimi. Więc jak to jest? Kto zarządza naprawdę
          Puszczą Solską?
          A.
          • januszx Re: Materiały do pracy magisterskiej 12.12.04, 19:58
            I proszę jest pytanie , jest odpowiedź smile)
            serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia na obronie!
            j
            • arwen.a Re: Materiały do pracy magisterskiej 12.12.04, 19:59
              A odpowiedź na moje pytanie?????? nikt nie wie?
              • stief Re: Odp. dla Arwen. 17.12.04, 15:44
                Droga Arwen!
                Cieszę się, że mogę pomóc rozwikłać Twój dylemat!smile
                Otoż... Obie wersje, które przytoczyłaś w jednym z poprzednich postów są
                poprawne! Park Krajobrazowy Puszczy Solskiej podlega zarówno pod Zamość, jak i
                pod Przemyśl. Ogółem cały Park ma prawie 29.000 ha powierzchni, z czego ponad
                7.500 ha podlega pod Przemyśl, a reszta pod Zamość. Granica zarządów pokrywa
                się z granicą województw. Pozdrawiam serdecznie!
                • arwen.a Re: Odp. dla Arwen. 17.12.04, 17:17
                  Dzięki, Stief, dzięki!!
                  Bardzo mnie to pytanie nurtowało jako, że mam na punkcie parków krajobrazowych
                  szczególnie, i innych obszarów chronionych też, lekkiego chopla smile))
                  Podobnie sprawa ma się pewnie tez z Południoworoztocznskim PK, częścia lubelską
                  rządzi Zamość.
                  I mi jeszcze przyszło do głowy, że w takim razie zarząd w Przemyślu ma tylko
                  jeden tak czysto "swój" park - Pogórza Przemyskiego. Bo czwarty ze swoich
                  parków - Gór Słonnych przejął dopiero w 1999 roku od zarządu Parków Karpackich
                  z Krosna.
                  I jakie mi tu ładne powiązania międzwojewódzkie wyszły? smile))
                  A.
                  • stief Re: Odp. dla Arwen. 22.12.04, 19:46
                    Niedługo pewnie nawet tego jednego całego parku krajobrazowego nie będzie...
                    Będzie za to narodowy - Turnicki!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka