Gość: sim.on IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 12:14 ma ktoś jakieś linki do rzetelnych stron o arcanum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taki jeden Re: arcanum IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 11:12 Forum Sierry jest rewelacyjne - Georgie, DumBunny i inni wiedzą o Arcanum WSZYSTKO. I już. Niestety, wiedzą to po angielsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 12:17 heh szkoda... ja z tych bardziej niemiecko-francuskojęzycznych. ale po polku o arcanum ubogo, oj ubogo. a to taka swietna gra... :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: arcanum IP: *.toya.net.pl 11.03.04, 20:23 Ja nie mam, ale mogę udzielić rzetelnej informacji o Arcanum. Jest to gra bez- na-dziej-na, dawno nie widziałem tak nieudanego crpg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 09:30 dziekuję za rzetelna informację. zazwyczaj w takich wypadkach pytam: dlaczego beznadziejna? niestety taki juz jestem, ze goła opinia mi nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
epiphany Re: arcanum 12.03.04, 11:01 Moja informacja nt. Arcanum będzie OPINIĄ, w związku z czym nie wiem, czy mozna oceniać ją w kategoriach rzetelności - lecz na pewno jest szczera :))) Otóż moim zdaniem Arcanum jest prawie najlepszym (za Falloutami) cRPG-iem, w jakiego grałam. Nie jest to jednak niewątpliwie gra na każdy gust. Teraz, żeby nie byc gołosłowną: Zalety (IMO) - 1/ ciekawa, oryginalna i bogata (nieliniowa w porówaniu z wiekszościa gier) fabuła; 2/ bardzo rozbudowy system rozwoju postaci (zetknęłam sie z opiniami, że zbyt rozbudowany), 3/ wpływ wszystkich cech postaci na akcję, dialogi, etc. - w tym dużo różnych questów w zależności od postaci, jaką grasz; 4/ niesamowity klimat "wieku pary i elektryczności"; Wady (jw.) - 1/ bbb. dużo błędów, bugów, itp.; 2/ rozczarowująca walka i kiepskie bronie palne; 3/ brak zrównoważenia szans poszczególnych postaci: magiem jest grać dużo łatwiej niż technologiem, osiłek zdobędzie dużo wiecej doświadczenia z walki, niż intelektualista moze zdobyć w ramach questów itp. ............... No cóż - ja w każdym razie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 11:20 zgadzam się prawie w całości z Twoją opinią. brak zrównowazenia szans rozwoju absolutnie mi nie przeszkadza, a walkę da się jakoś zcierpieć (plusy absolutnie przesłaniaja mi minusy). namiętnie gram różnego rodzaju "technologami" i musze przyznać, że faktycznie broń palna została potraktowana odrobinę po macoszemu. trzymam sie starego, dobrego karabinu snajperskiego, bo reszta jest po prostu denna. pozdrawiam fanke arcamum technologicznie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: arcanum IP: *.toya.net.pl 12.03.04, 19:08 Przede wszystkim gra jest zła zarówno od strony graficznej (choć w crpg nie tylko o grafikę chodzi - przykladem nethack, adom), jak i fabularnej (fabuła jest nudna i naciągana). Poza tym - w arcanum występuje niedużo przedmiotów (zbrodnia w crpg), profesje bohaterów są okropnie wydumane (pomiot Nietzchego). To byłoby na tyle - o wiele lepiej zainwestować w jakąkolwiek inna grę. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: arcanum 13.03.04, 12:41 Gość portalu: Uszczypnij_muzo napisał(a): > Przede wszystkim gra jest zła zarówno od strony graficznej (choć w crpg nie > tylko o grafikę chodzi - przykladem nethack, adom), jak i fabularnej (fabuła > jest nudna i naciągana) Tu jestem zaskoczony. Przede wszystkim jest "Arcanum" jedną z nielicznych gier z taką masą wątków pobocznych, że aż można zgubić gdzieś wątek głowny i nic na tym nie stracić. A przy tym są tą wątki różnorodne: Ścigasz Kubę Rozpruwacza, zajmujesz się sprawą strajku w fabryce, pomagasz pewnemu burmistrzowi dojść do ładu z radą miejską a oprócz tego wykonujesz "zwyczajne" dla rpgów zadania - wiesz, smoki, potwory i cała ta reszta. Do tego możesz przez Arcanum przejść - a to rzadkość - nie wydobywając miecza z pochwy (pomijając niespodziewane spotkania z bandytami na drogach). . Poza tym - w arcanum występuje niedużo przedmiotów > (zbrodnia w crpg) Bo te przedmioty możesz sam tworzyć i udoskanalać. Zamiast znajdować kolejne, wciąż takie same w każdej grze, artefakty, w Arcanum zastosowano naprawdę oryginalne rozwiązanie. Im wiecej się nauczysz, tym więcej przedmiotów będziesz umiał zbudować i tym lepsze one będą. , profesje bohaterów są okropnie wydumane (pomiot Nietzchego). > > To byłoby na tyle - o wiele lepiej zainwestować w jakąkolwiek inna grę. Mam wrażenie, że jesteś, hm, konserwatystą rpg:). Tzn. - dobry rpg fantasy powinien wyglądać według Ciebie mniej więcej tak: bohater gromadzi drużynę, zdobywa coraz bardziej magiczne miecze, zabija coraz większe smoki a wszystko to w imię Celu. Po drodze uwolni córkę księcia, zatłucze trolle przeszkadzające wieśniakom w normalnym życiu, zadrze z ciemnymi elfami, na których zdobędzie jakieś jeszcze bardziej magiczne artefakty a punkty doświadczenia wydawać będzie na szkolenie się w magii lub biegłości bronią. Cóż, rzeczywiście, w Arcanum jest nieco inaczej. Nie ujmując nic "tradycyjnym" rpgom fantasy, w które też lubie pograć, siła i urok Arcanum leży właśnie w jego oryginalności. Ogry mogą pilotować samolot, czarodzieje nienawidzą maszyn parowych a bohatwer nigdzie nie znajdzie ani nie kupi zbroji wspomaganej, ale może ją sobie zbudować. Mnie się to podoba. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: arcanum 12.03.04, 11:20 Ehem, słucham? Mówisz pan (pani) o najlepszym rpg od czasów Fallout? I zdecydowanie najoryginalniejszym świecie jaki się przydarzył erpegom w konwencji fantasy? Odczuwam zaskoczenie. Osobiście stawiam Arcanum niemal na równi z Falloutami, a i to chyba tylko dlatego "niemal", że tamte były pierwsze i są już dziś swego rodzaju legendą. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 11:31 faktycznie. falloutom nalezy się miejsce pierwsze, poniewaz były wcześniej. ale tylko dlatego. zaś na miejscu drugim tłocza się rozmaite baldury, neverwintery, wizardry i inne fajne gierki. w świątynię pierwotnego zła, ani lionhearta nie grałem jeszcze, więc nie wypowiadam się. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: arcanum 12.03.04, 12:24 Baldurs Gate II to rzeczywiście pozycja ineresująca, ze względu na rozmach i wielkość świata, wielość zadań itp. Równocześnie jednak daleko mu do oryginalności Arcanum. I - choć pewnie wielu się teraz narażę - brak mu, w porównaniu z Arcanum czy Fallout, klimatu. Nie zmienia to faktu, że gra jest znakomita i jedna z najlepszych. Icewind Dale i Neverwinter to niestety tylko lepiej lub gorzej oprawione rąbanki w tym samy świecie. Lionheart, hm. O tym jak psioczyłem grając w ten łabędzi śpiew Black Isle wiedzą tylko moi nieszczęśni znajomi i sąsiedzi. Im więcej jednak czasu mija od zakończenia tej gry, tym cieplejsze mysli jej poświęcam. Nareszcie był to jakiś oryginalny świat fantasy, a nie kolejna wariacja na temat Baldursa, do tego dodano oryginalny system czarów i walki (wielu irytował, ale mnie podobał sie bardzo, był to chyba najbardziej realistyczny system walki w rpg jaki dotychczas spotkałem). I pierwsza część gry nadzwyczaj interesująca. Niestety, potem skończyły się pieniądze albo czas albo pomysłowość twórcom i poszli w siekankę. Niemniej żal mi, że BIS upadło i nikt już pewnie do tego systemu nie wróci, bo naprawdę był bardzo ineresujący. Z kolei "Świątynia.." to dla mnie, póki co, olbrzymie rozczarowanie. Po Trojce spodziewałem się czegoś na miarę Arcanum właśnie, a dostałem... Hm. Malutki świat, mizerna ilość zadań, baaardzo ładna oprawa graficzna i nic nowego pod słońcem jeśli chodzi o fabułę gry. Pomysłowy interfejs pozwalający odsłonić jak najwiekszą część ekranu - największe do tej pory utrapienie rpg, szczególnie widoczne w Lionheart, rzeczywiście. Jednak co z tego, jeśli gra jest przewidywalna do bólu, za którtka, zbyt uboga w questy:(. Nic w fantasy nie dorównuje, jak dla mnie, Arcanum. Jedynie Baldurs Gate II, ze względu na rozmach i pomysłowość. Jednak Arcanum jest znacznie oryginalniejsze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 12:33 arcanum to klasa sama w sobie, co nie ulega wątpliwości. BG (zwłaszca 2) cenię sobie z uwagi na fakt, iż była to pierwsza cRPG, którą ukończyłem w pełni samodzielnie, fallouta cenię za KLIMAT, NWN za grywalność, a co sądzisz o Wizardry? Konkretnie 8, bo w inne nie grałem. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: arcanum 12.03.04, 13:01 Gość portalu: sim.on napisał(a): > arcanum to klasa sama w sobie, co nie ulega wątpliwości. BG (zwłaszca 2) cenię > sobie z uwagi na fakt, iż była to pierwsza cRPG, którą ukończyłem w pełni > samodzielnie, fallouta cenię za KLIMAT, NWN za grywalność, a co sądzisz o > Wizardry? Konkretnie 8, bo w inne nie grałem. No cóż, ja nie grałem wcale. Chętnie więc coś o tym usłyszę. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 13:20 Wizardry 8. Bardzo dobra gra według mnie. FPP, drużyna składająca się z 8 osób (z czego 6 tworzymy sobie na poczatku gry, a max dwie można dołączyć), przypominajaca swoim wygladem oraz klimatem ishar. Ogromna mnogość ras i profesji (nie pamietam dokładnie ile, ale mamy zarówno magów jak i uzywających futurystycznej broni wynalazców; są elfy, krasnoludy, jaszczuroludzie, coś na kształt wietrzniaków z ED, ale też np. mookowie - rasa przypominajaca Chewbaccę z GW, czy rawulf - ludzie wilki) to według mnie dosyć duży atut, stwarzajacy ogromne mozliwości podczas samej gry. Walka w systemie turowym, ale ruch w czasie rzeczywistym (tak jak lubiłem grać w arcanum i falloucie). minusem jest mała różnorodność ekwipunku i przedmiotów magicznych, ale to daje się znieść. Fabuła wybitnie liniowa, prawie zerowa ilość questów pobocznych, jednakże główna oś scenariusza rekompensuje w pełni te braki. klimat, hmm tu nie każdy musi sie ze mna zgodzić, ale ja osobiscie lubię mixy hi-tech ze średniowieczem. Bohaterowie przybywają bowiem na miejsce akcji z kosmosu i już w pierwszym mieście, do którego trafiają natykaja się na... port kosmiczny oraz androidy. W suchym poscie ciężko jest oddac ten subtelny klimacik, trzeba zagrać, a potem albo sie spodoba, albo nie. Dla mnie osobiście bombowa. zarwałem przez nia kilka tygodni wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: arcanum IP: *.toya.net.pl 12.03.04, 19:13 Najlepszym rpg od czasów Fallout? Fallout był owszem dobry, natomiast Arcanum jest produkcją od początku do końca nie udaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: arcanum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 09:49 a masz jakies konkretne zarzuty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Też lubię Arcanum, ale... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 10:11 ...ale uwielbiam pomarudzić (na wspomnianym już forum Sierry robiłem to do bólu). Marudzenie moje wynika z faktu, że Sierra sprzedała graczom betę, i tyle. Bugów jest od metra, tak technicznych (notoryczne wywałki, że o chorych wymaganiach sprzętowych nie wspomnę - znam WSZYSTKIE klatki animacji walk bronią białą) jak i w treści gry (jeśli Nasruddin jest elfem, to czemu jego syn Arronax jest 100% człowiekiem, na przykład? Albo, co w mieście elfów poza szykanowanym krasnoludem robi kolejny człowiek, tym razem bodaj ta uzdrowicielka?). Mimo to giera ma w sobie to magiczne "coś", co przy ekranie trzyma nawet zdeklarowanych antyfanów podobnych rozgrywek, ba! nawet na notebooku! (a wtedy walki są już totalnie osłabiające...) Technologom wcale nie jest trudniej - pyro axe rządzi, i tyle. Nikt nie podskoczy. Z broni palnej lubiłem tylko (chyba) Droch Warbringera, i granatnik za efekty przy użyciu... Ale np. Tesla Gun czy Tesla Rod też są super. pozdrawiam tj/tsg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: Też lubię Arcanum, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 11:44 własnie o to mi chodziło. plusy przesłoniły mi całkowicie minusy. fakt, że na słabszym sprzęcie giera lubiła się posypać, ale klimat jest boski. całe zeszłoroczne święto zmarłych przy niej spędziłem i nie uważam tego za czas stracony. a technolog rulezzzz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz z USA To jest najlepsza gra w jaka gralem - KROPKA :) IP: 206.198.5.* 23.03.04, 19:35 Najlepszy klimat, super scenariusz, no i caly ten pomysl ze magia koliduje sie z rewolucja industrializacyjna (sorry moj polski jest dosc slaby juz:) orki zakladaja unie i sie buntuja w fabryce :) przepraszam pana, ale nie mozemy pana wposcic do pociagu bo mam pan zwolanego ducha przy sobie :) poza tym to jest JEDYNA gra gdzie jaka postac grasz decyduje to o dialogach. przyklad: na poczatku gralem jako bardzo madry magik homo sapiens, i mialem normalny (w miare :) opcje dialogow np podczas 1szego spotkania po kraksie zeppelina....a potem zrobilem bardzo silnego i bardzo durnego ogre no i on mial wypowiedzi z cyklu: "ugh! jaki piersionek...ugh...nic nie rozumiem....ugh." jaja :) najlepsza rpg wszechczasow :) no moze na rowni z Elder Scrolls 3: Morrowwind :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim.on Re: To jest najlepsza gra w jaka gralem - KROPKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 09:29 w falloucie inteligencja tez decydowala o dialogach, ale fakt w arcanum bardziej. master w perswazji rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś