Dodaj do ulubionych

Antologie, które się nie ukazały (a szkoda)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 12:26
W ostatnich miesiącach wyszło kilka antologii z polskimi
tekstami,np.Mistrzowie Fantasy z Aresa,WA5 (Solaris),PL+50 (WL),Demony (FS).W
zapowiedziach "Małodobry"(FS),kolejne WA.Zwykle są to antologie nie-
tematyczne,ale już PL+50 i chyba Demony(nie znam tej książki)zawierają rzeczy
pisane na konkretny temat (Małodobry też chyba taki będzie).Może wyda ktoś
kiedyś zbiór tekstów o alternatywnych dziejach Polski,dalszych losach
Lemowych i Zajdlowych bohaterów,krwistą słowiańską fantasy (ze
Szrejterem,Oszubskim,Mrugowskim).Czy takie antologie miałyby sens?
Obserwuj wątek
    • agrafek Re: Antologie, które się nie ukazały (a szkoda) 01.09.04, 12:32
      Krwista, słowiańska fantasy, hmm? Jest to jakiś pomysł. Nie wiem natomiast, czy
      ktokolwiek odważyłby się zmierzyć z bohaterami Lema, ryzykując konfrontację z
      Mistrzem:). Ale Zajdel... To mogłoby być trudne, powieści Zajdla to jednak
      dzieła zamknięte (może poza "Całą prawdą...", której kontynuację autor
      planował, ale nie dokończył).
      Była natomiast kiedyś antologia, w której autorzy sami pisali opowiadania,
      których akcja rozgrywała się w wymyślonych przez siebie światach. Coś takiego w
      polskim wydaniu chętnie bym przeczytał.
      pozdrowienia.
    • taki.jeden.tetrix Re: Antologie, które się nie ukazały (a szkoda) 01.09.04, 16:56
      Heh, trochę mnie tytuł wątku zmylił - myślałem, że pomarzymy sobie o tym, co by
      było, gdyby Jęczmyk dociągnął "Kroki w nieznane" do na przykład X tomu,
      gdyby "Rakietowe szlaki" miały kontynuację, gdyby po "Posłaniu z Piątej
      Planety" były regularne konkursy dla młodych fantastów (nawet jeśli w tej
      chwili w "Posłaniu..." widzę tylko 3-4 dobre teksty i dwa razy tyle szmiry),
      gdyby po "Roku 1984" i "Dira necessitas" Almapress pociągnął serię dalej...

Jeśli jednak chodzi o przyszłe antologie, które chciałbym zobaczyć, to z
      przyjemnością obciążyłbym domowy budżet tomem historii alternatywnych (nowych i
      wznowionych, "Gotyk" Dukaja pasowałby mi świetnie w takim zestawieniu, choć
      rzecz jasna wolałbym odeń dostać coś świeżutkiego). Setnie można by się bawić
      czytając polski ekwiwalent "Book of the Dead" (to była taka fajna antologia z
      USA, ciągnąca dalej pomysł z "Nocy żywych trupów". Legiony zombich między Odrą
      i Bugiem - wow. Dziś widziałem trzech w autobusie, ale nikogo nie pogryźli :))).

Generalnie jestem za wydawaniem jak największej ilości antologii, póki rynek na
      polską fantastykę się nie przegrzał, bo a) pisarze zarobią, b) wydawnictwa się
      utrzymają i będą mogły jeszcze coś wydać, a w końcu nam, czytelnikom, powinno
      też na tym zależeć, c) lepsze jest wrogiem dobrego, i może wreszcie "Wizje
      alternatywne" szlag trafi, zanim je Sedeńko samojeden zaorze...

Pozdrowienia

tj
    • braineater Re: Antologie, które się nie ukazały (a szkoda) 01.09.04, 18:43
      A ja zboczeniec, bałwan i idota - niekoniecznie w tej kolejności, onanistycznie
      rozmarzyłem się nad antologią ku czci Samotnika z Lwowa:) - Stefcia
      Grabińskiego, który ginie kurzem przysypany, zapomniany i na mysi pokarm
      pomieniany...a byłoby kilkadziesiąt genialnych pomysłów do rozwinięcia,
      doskonały klimat do odbudowania - tylko któżby mógł temu podołać - na myśl
      przychodzi mi jedynie ewentualnie dzielnie od lat milczący Nowosad lub też
      Pawlak z czasów kiedy pisał sosnowieckie splattery
      No i dream number two - Polska młodzież masakruje polskie teksty, czyli sfowowy
      odpowiednik Yugotonu - co zostało po bohatirach lat niegdysiejszych, dzielnych
      Astronautach, ludziach z Proximy czy też dokąd w końcu dotarli Janczarzy
      Kosmosu...achh...ten upał to mi chyba nie służy...
      Pozdrowienia:)
      • taki.jeden.tetrix Braineater, ty siądź i pisz listy do autorów... 01.09.04, 19:13
        ... na takie ABSOLUTNIE GENIALNE antologie wydawca musi się znaleźć. Szczerze
        mówię. I czapka z głowy, i ukłon do ziemi z szacunku.

Choć i tak for fun byłbym za nadwiślańskimi zombersami :) - ot, jedno ze
        skrzywień, składających się na moją pokrzywioną osobowość...

Pozdrowienia

tj
        • braineater skoro dwa poprzednie 01.09.04, 21:43
          pomysły chyciły to dołoże jeszce jeden, konsultowany tą razą z małżonką, czyli
          amerykański import, znany jako crossover, czyli inni ludzie w znanych światach
          (żona była potrzebna bom w fantasy średnio oblatany:)Przykładowy spis treści
          mógłby wyglądać tak:
          Sapek pisze nowego Wędrowycza
          Maja L. Kossakowska pisze prequel Autobachn nach Breslau Ziemniaka
          Baruch Regalica pisze Wiedźmina
          Ziemkiewicz pisze opowiadania ze świata Xavrasa Wyrżyn
          Pilipiuk na spółę z Ziemiańskim piszą kontynuację Gniazda światów Huberatha
          Kres pisze kolejną Notekę
          Lewandowski bierze się za tego detektywa z opowiadań Dębskiego (zabyłem jak mu
          było)
          Piątek wymyśla nowego Pirxa
          a Lem pisze do tego wstęp
          całośc tytułujemy 'Bigos' cenujemy na 60 zeta i wystawiamy się ze stolikiem na
          wszystkich możliwych konwentach, oczekując w spokoju na zasłuzony deszcz nagród
          Pozdrowienia:)
          • taki.jeden.tetrix Krosouwer 01.09.04, 23:04
            To ja bym jeszcze zaproponował, żeby Edmund Wnuk-Lipiński napisał nieznaną
            przygodę Achai. Wiem, to nadreprezentacja światów Ziemniakowych (masz to w
            Polsce? :))), ale może wtedy Kossakowska pociągnęłaby Mutantów Markowskiego?
            Albo Historię Przyszłości braci Milów?

Pozdrowienia

tj
            • sfinks13 Re: Krosouwer 06.09.04, 11:05
              Kosik piszący dalsze losy Dickowych bohaterów.Lewandowski w antologii tekstów
              krytycznych "Jak nie napisałem Złotej Galery".Rychu Dziewulski w zbiorze nowych
              przygód Teodora Hornica.
              • taki.jeden.tetrix Re: Krosouwer 06.09.04, 14:57
                sfinks13 napisał:

> Kosik piszący dalsze losy Dickowych bohaterów.

Ale tylko w wersji short-short, czyli w kwartecie z Kyrczem, Kainem i
                Kozakowskim (KKKKurrrna, ale dżez)

> [...] Rychu Dziewulski w zbiorze nowych
                > przygód Teodora Hornica.

A może pisać w duecie z senatorem Dziewulskim? Sceny akcji, panie,
                hiperrealistyczne :)

A Henryk Tur może napisać Warhammerową wersję "Kreksu" Krzepkowskiego.

Pozdrowienia

tj
                • agrafek a Petecki???? 07.09.04, 14:38
                  Prawdę mówiąć zdumiewa mnie jego nieobecność w antologii. Zwłaszcza chciałbym
                  przeczytać ciąg dalszy "Messier 13", to bodaj tam bohater zastanawia się co
                  mógłby dać ludzkośći kontakt z wyżej rozwiniętą cywilizacją i wychodzi mu, że
                  niewiele, bo komunizm i tak już zwyciężył na całej Ziemi, co więc może być
                  lepszego?
                  pozdrawiam
                  • Gość: Andre Re: a Petecki???? IP: *.wsp.czest.pl 07.09.04, 14:50
                    Albo kontynuacja "Tylko cisza":trzeba budzić ludzkość ale nikt nie chce
                    wstać.Bohater musi znależć sposób na obudzenie Ziemian.Czyta im więc przez sen
                    program polityczno-gospodarczy Ligi Polskich Rodzin.Wszyscy szczęśliwie budzą
                    się przerażeni dziwnymi koszmarami,które wywołała czytana im literatura.
          • taki.jeden.tetrix Jeszcze o Nowosadzie 04.09.04, 15:49
            Po nim niestety już nie możemy się spodziewać, że coś napisze - no, chyba że
            do "Book of the Dead" for real :( Zmarło się mu, i tak Grabiński stracił
            godnego następce.

Pozdrowienia

tj
            • braineater :( 04.09.04, 17:16
              i pewnie zadnemu redaktorzynie nie zaświta, by machnąc jakis tomik opowiadań
              zebranych czy choćby puscić jakiś tekst pozegnalny w pismidłach...fuck....a to
              Polska właśnie....
              Pozdrowienia
              • taki.jeden.tetrix Re: :( 04.09.04, 17:32
                Na zbiorek faktycznie nie ma co liczyć, ale nie potępiaj wszystkich czasopism -
                NF dała przynajmniej notkę, inna rzecz, że z poślizgiem, ale taki to cykl
                wydawniczy. A kto inny miał to zrobić? Szmidt :śmiech przez łzy: ?

Pozdrowienia

tj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka