Dodaj do ulubionych

Listopadowa NF

IP: *.ajd.czest.pl 08.11.04, 16:50
Qrde,to już nikomu nawet się nie chce pogadać o nowym numerze...Jasny to
sygnał dla redakcji,jak mniemam.Dla mnie 11-tka słabsza od kilku poprzednich
które mnie ukontentowały.Ten numer nie,cóż,nie zawsze jest
niedziela.Brzezińska w fantastycznej formie,reszta,zarówno w polskim jak i
zagranicznym dziale to "michały-zapchajdziury".Pewnie redakcja szykuje
wystrzał na Święta.Dział krytyczny zostawiam w spokoju gdyż czekam na Czas
Fantastyki (zaprenumerowałem w ciemno na cały rok).,mam nadzieję,że tam
znajdę to czego szukam.
Obserwuj wątek
    • Gość: byszbysz Re: Listopadowa NF IP: *.lublin.ws 08.11.04, 22:32
      Rzeczywiście - Brzezińska świetna, zresztą o tym, że "Wody" mi się podobały
      jest w wątku z plebiscytem.
      Z publicystyki najciekawsza chyba rozmowa MP ze Starowieyskim - galeria wraca?
      Co do opowiadania Carda - dawno nie spotkałem tekstu z tak aroganckimi i
      narcystycznymi głównymi bohaterami. W dodatku autor wyraźnie ich lubi - czyżby
      projekcja?:)

Pozdrawiam
      • bogow Re: Listopadowa NF 09.11.04, 07:31
        To chyba jakaś nowa tradycja, że w dość przeciętnym numerze jest jeden
        wybijający się tekst (poprzednio opowiadanie Komudy). Mają niemal monopol na
        zagraniczne opowiadania, a poziom drukowanych jest wciąż mocno średni, czyżby
        bank informacji zawodził? Z ostatnich najwyżej oceniam tekst McKillip,
        opowiadanko Stevensona nawet sympatyczne, ale jakoś puszczone "po łebkach". Co
        do Carda, polonicum w tekście to jednak za mało, aby rzucić mnie na kolana...
        Powrót galerii odtrąbiłem dwa miesiące temu w innym miejscu i jak było widać
        przedwcześnie... Sądzę, że na koniec roku Redakcja zaserwuje nam znowu
        poszerzone wydanie FiF-u. Temat przewodni publicystyki trąci mi "helołynową"
        taniochą, ale jeśli walczą o łupy po Fantasy, SFinksie i SFerze, to pewnie jest
        to celowe zagranie. Już lepiej zrobiliby blok o radzieckiej fantastyce ;)
        • Gość: Agnes Re: Listopadowa NF IP: *.filg.uj.edu.pl 10.11.04, 18:50
          > To chyba jakaś nowa tradycja, że w dość przeciętnym numerze jest jeden
          > wybijający się tekst (poprzednio opowiadanie Komudy). Mają niemal monopol na
          > zagraniczne opowiadania, a poziom drukowanych jest wciąż mocno średni, czyżby
          > bank informacji zawodził?

A może to kwestia pieniędzy? (Jak nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o pieniądze.)
          Prawa autorskie do lepszych nazwisk i opowiadań zapewne są droższe.
          • bogow Re: Listopadowa NF 17.11.04, 06:52
            > A może to kwestia pieniędzy? (Jak nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o
            pieniądze.
            > )
            > Prawa autorskie do lepszych nazwisk i opowiadań zapewne są droższe.

Też tak myślałem, ale z drugiej strony jeszcze nieco ponad rok temu poziom
            prozy zagranicznej był lepszy, przynajmniej moim zdaniem. Czy sytuacja tak się
            zmieniła w ciągu tego roku? Poza tym dziwne jest to, że nie stać ich na
            ciekawsze utwory znanych autorów, a jednocześnie rozdzielają siły na trzy
            tytuły. Zamiast jednego porządnego czasopisma mamy teraz NF i F-WS o mocno
            średnim poziomie. Rozumiem, że nie można w każdym numerze spodziewać się
            arcydzieł. Jeśli chodzi o WS, to sam wolałbym, żeby naprawdę dobre powieści
            pozostały w wydaniach książkowych, ale chyba mogli się bardziej postarać przy
            wyborze?
    • Gość: Sineira Re: Listopadowa NF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:56
      Kolejny raz uraczono nas pokłosiem konkursowym. Kolejny raz jest to źle
      napisany, kompletnie niestrawny bełkot. Redakcjo!!! Jeśli tu zaglądasz - daj
      już sobie spokój z tym konkursem. W Polsce jest mnóstwo ludzi, piszących o
      wiele lepsze teksty - wystarczy poszukać w sieci. Czy nikt nie przysyła
      opowiadań do "Fantastyki"??? Czy nie ma wśród nadesłanych tekstów dobrze
      napisanych, interesujących opowieści z sensem i z jajem? Nie wierzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka