morgoth 07.07.02, 03:25 Moze to banalne pytanie ale ciekawi mnie wasze zdanie. Kto jest tytułowym bochaterem "Władcy pierscieni"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 07.07.02, 10:17 a to juz chyba bylo na forum... wg mnie sauron. albo pierscien rzadzacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decayro Re: LOTR - pytanie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 11:49 w rzeczywistej akcji "władcy" władcą pierścienia jest nie wątpliwie frodo... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 07.07.02, 12:11 Gość portalu: decayro napisał(a): > w rzeczywistej akcji "władcy" władcą pierścienia jest nie wątpliwie frodo... no nie wiem... pierscien ciagle 'ciagnal' do saurona. kilka razy opanowal froda... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: LOTR - pytanie 07.07.02, 13:00 IMHO Sauron, który był jedynym panem Pierścienia Rządczącego, a poprzez niego i innych. Ale jeżeli kogoś dziwi, lub mierzi perspektywa uczynienia z głównego czarnego charakteru bohatera tytułowego, to jak napisał Mikołaj, może za takiego uważać Jedyny Pierścień :-) Ale na pewno nie będzie to Frodo, który wcale nie korzystał z jego mocy (poza niewidzialnością), a jeżeli nie on to tym bardziej nikt z pozostalych pozytywnych, którzy albo mieli pomniejsze pierścienie, albo dotykali Jedynego jedynie przez króciótki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: LOTR - pytanie IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 07.07.02, 18:56 Tytuł brzmi "The LORD of the rings". Słowo LORD pasuje tylko i wyłącznie do Saurona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blekota Re: LOTR - pytanie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 19:06 Nawet jest taki tekst w ksiażce, jak któryś hobbit woła "Niech żyje Frodo, Władca Pierścienia!", na co Gandalf odpowiada, że nie należy tak mówić, i że taki tytuł przystaje jedynie Jemu (w domyśle Sauronowi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decayro Re: LOTR - pytanie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 19:49 nie jestem aż tak na bierząco, tą młodzieńczą fascynacje mistrzem przechodziłam kilka długich i często niebezpiecznych roków pańskich temu... Odpowiedz Link Zgłoś
morgoth Re: LOTR - pytanie 13.07.02, 13:37 Zadalem to pytanie zeby sprawdzic co inni o tym mysla a teraz ja przedstawie swoje zdanie. Tytul brzmi "The Lord of the rings" czyli wladca pierscieni a nie wladca pierscienia. Sauron mial wladze tylko nad jedynym pierscieniem. Natomiast wladca wszystkich pozostalych pierscieni jest wlasnie jedyny pierscien "One ring to rule them all". Czyli tytulowym bohaterem jest wlasnie pierscien wladzy. Mozna by sie spierac czy Sauron wladajac jedynym pierscieniem mial dzieki niemu wladze nad pozostalymi. To na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 13.07.02, 13:42 morgoth napisał: Mozna by si > e > spierac czy Sauron wladajac jedynym pierscieniem mial dzieki niemu wladze nad > pozostalymi. a nie mial? nawet bez tego jedynego na palcu kontrolowal nazguli. a gdyby go zdobyl mogl wladac trzema nalezacym do elfow. to bylo chyba wyraznie zaznaczone w trylogii, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
morgoth Re: LOTR - pytanie 13.07.02, 13:56 mikolaj7 napisał: > morgoth napisał: > > Mozna by si > > e > > spierac czy Sauron wladajac jedynym pierscieniem mial dzieki niemu wladze > nad > > pozostalymi. > > a nie mial? nawet bez tego jedynego na palcu kontrolowal > nazguli. > > a gdyby go zdobyl mogl wladac trzema nalezacym do elfow. > to bylo chyba wyraznie zaznaczone w trylogii, no nie? sorry Masz racje. Czasami pisze co innego niz mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka_09 Re: LOTR - pytanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.07.02, 10:18 bez obrazy- dla mnie Samwise Gamgee lub Frodo. Tytuł nie ma nic dorzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: LOTR - pytanie 15.07.02, 17:40 Pytanie było o tytułowego bohatera. I tytuł nie ma nic do rzeczy????? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 15.07.02, 17:53 kuba# napisał: > Pytanie było o tytułowego bohatera. I tytuł nie ma nic do rzeczy????? 'bez obrazy', Kuba, ona wie lepiej ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka_09 Re: LOTR - pytanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 11:30 nie wiem lepiej. Sam i już Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 22.07.02, 15:25 Gość portalu: dorotka_09 napisał(a): > nie wiem lepiej. Sam i już to twoj ulubiony bohater, z tytulowym sam ma tyle wspolnego, co z thorinem dt Odpowiedz Link Zgłoś
valkrissa Ash nazg dorotkatuluk 22.07.02, 13:22 kuba# napisał: > Pytanie było o tytułowego bohatera. I tytuł nie ma nic do rzeczy????? No tak :)....Ale pamiętacie film "Shogun" z Toshiro Mifune (jako Ieyasu Tokugawa) i Richardem Chamberlainem (jako jakiś Blackthorn bodaj)? Kupa ludków myślała, że szogunem jest Chamberlain właśnie, ehem. A kto byłby tytułowym bohaterem "Blade Runnera" (nie mylić z Bladem Wiecznym Wesleyem Łowcą Buffy Snipes Araya Slayerem Wampirów)? Last and least, bohater tytułowy może być niewidoczny. Np. Motyl w "Efekcie motyla" pojawiał się z rzadka. A Efekt nie pojawił się ni razu ;) Reakonsumując, bohaterem (nietytułowym) Władcy Pierścieni jest IMHO Gandalf (Szary, Biały), bo wszystko się kręci albo wokół niego, albo razem z nim. No i Gandalf też miał (ma) Pierścień. PS. Serdecznie witam (pod)forum po urlopie :) Odpowiedz Link Zgłoś
valkrissa Burzum krimpatululajże 22.07.02, 13:43 I jeszcze na upartego za władcę pierścieni można uznać głównego Nazgula. Skoro był wodzem, to podejrzewam że nie przez aklamację go wybierano ale z powodu opanowanych przez niego w stopniu znaczniejszym sztuk nekromagicznych. Czyli Nazgul Primus miałby władzę nad Nazgulami Inter Pares (z ich pierścieniami). Na drugiego upartego władcą pierścieni może być Tom Bombadil. Zwróćcie uwagę, że Sauron pożąda Jedynego Pierścienia, a jakby pofilozofować trochę, to dojdzie się do wniosku, że jeśli jakiś przedmiot wzbudza we mnie pożądanie i nieodparty przymus posiadania, to jestem w najlepszym wypadku władcą niepełnym, a w najgorszym sługą owego przedmiotu. Tymczasem Bombadil nie pożądał i kichał programowo. Czyli on był władcą. Na trzeciego najmniej upartego władcą pierścieni jest kucyk Bill, bo on też kichał i nie pożądał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Burzum krimpatululajże 22.07.02, 15:32 valkrissa napisał: > I jeszcze na upartego za władcę pierścieni można uznać głównego Nazgula. Skoro > był wodzem, to podejrzewam że > nie przez aklamację go wybierano ale z powodu opanowanych przez niego w stopniu > znaczniejszym sztuk > nekromagicznych. Czyli Nazgul Primus miałby władzę nad Nazgulami Inter Pares (z > ich pierścieniami). > > Na drugiego upartego władcą pierścieni może być Tom Bombadil. Zwróćcie uwagę, ż > e Sauron pożąda Jedynego > Pierścienia, a jakby pofilozofować trochę, to dojdzie się do wniosku, że jeśli > jakiś przedmiot wzbudza we mnie > pożądanie i nieodparty przymus posiadania, to jestem w najlepszym wypadku władc > ą niepełnym, a w najgorszym > sługą owego przedmiotu. no dobrze, ale Sauron przelal w pierscien czesc siebie. swoich mocy, zadz itd. wiec jego stosunek do pierscienia okresla sie raczej ich wspolna egzystencja - symbioza, jeden pragnal drugiego i z nim 'czul sie' najlepiej. Tymczasem Bombadil nie pożądał i kichał programowo. Czy > li on był władcą. > > Na trzeciego najmniej upartego władcą pierścieni jest kucyk Bill, bo on też kic > hał i nie pożądał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
valkrissa Re: Burzum krimpatululajże 23.07.02, 07:37 mikolaj7 napisał: > valkrissa napisał: [.....] > > Na drugiego upartego władcą pierścieni może być Tom Bombadil. Zwróćcie uwagę, że > > Sauron pożąda Jedynego > > Pierścienia, a jakby pofilozofować trochę, to dojdzie się do wniosku, że jeśli > > jakiś przedmiot wzbudza we mnie > > pożądanie i nieodparty przymus posiadania, to jestem w najlepszym wypadku władcą > > niepełnym, a w najgorszym sługą owego przedmiotu. > no dobrze, ale Sauron przelal w pierscien czesc siebie. > swoich mocy, zadz itd. wiec jego stosunek do pierscienia > okresla sie raczej ich wspolna egzystencja - symbioza, > jeden pragnal drugiego i z nim 'czul sie' najlepiej. [....] Mnie nie chodzi o to, że Sauron chciał mieć Pierścień przy sobie, bo to jest zrozumiałe. Mnie chodzi o to, że *nie mógł go nie chcieć mieć* (wyrażenie zawiłe, ale trafne). Czyli był uzależniony. A trudno powiedzieć, że alkoholik jest władcą flaszki (przez analogię). Każdy rodzic przelewa część swoich mocy na dzieci ale nie musi ich ciągle mieć przy sobie. I nie była to chyba symbioza. W symbiozie oba "organizmy" czerpią korzyści: a jaką korzyść miałby Pierścień z faktu, że jest w posiadaniu Saurona, której to korzyści nie mógłby mieć gdzie indziej / u kogo innego? Odpowiedz Link Zgłoś
okazja Re: Burzum krimpatululajże 23.07.02, 09:49 a ponadto .... jak kazdy wnikliwy obserwator zauwazyl podczas projekcji Łotra w kinie..... pierscien po odcieciu sauronowi palca zmniejeszyl sie.... skurczyl..... uwiadl byl..... zapewne nie tylko z tesknoty.... ale z powodu przerwania jakze intymnej wiezi ze swoim stworca i rodzicielem...... a i runy ktore go przyozdabialy zanikly..... z powodu braku kojacego pelnego milosci rodzicielskiej uczucia ojca stworzyciela..... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Burzum krimpatululajże 23.07.02, 18:38 okazja napisał: > a ponadto .... jak kazdy wnikliwy obserwator zauwazyl podczas projekcji Łotra w > > kinie..... pierscien po odcieciu sauronowi palca zmniejeszyl sie.... > skurczyl..... uwiadl byl..... zapewne nie tylko z tesknoty.... ale z powodu > przerwania jakze intymnej wiezi ze swoim stworca i rodzicielem...... a i runy > ktore go przyozdabialy zanikly..... z powodu braku kojacego pelnego milosci > rodzicielskiej uczucia ojca stworzyciela..... wzruszajace.... Odpowiedz Link Zgłoś
okazja Re: Burzum krimpatululajże 24.07.02, 11:29 mikolaj7 napisał: > okazja napisał: > > > a ponadto .... jak kazdy wnikliwy obserwator zauwazyl podczas projekcji Ło > tra w > > > > kinie..... pierscien po odcieciu sauronowi palca zmniejeszyl sie.... > > skurczyl..... uwiadl byl..... zapewne nie tylko z tesknoty.... ale z powod > u > > przerwania jakze intymnej wiezi ze swoim stworca i rodzicielem...... a i r > uny > > ktore go przyozdabialy zanikly..... z powodu braku kojacego pelnego milosc > i > > rodzicielskiej uczucia ojca stworzyciela..... > > wzruszajace.... a cala reszta to klamstwa.... pomowienia i propaganda....... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Burzum krimpatululajże 23.07.02, 18:40 valkrissa napisał: > I nie była to chyba symbioza. W symbiozie oba "organizmy" czerpią korzyści: a j > aką korzyść miałby > Pierścień z faktu, że jest w posiadaniu Saurona, której to korzyści nie mógłby > mieć gdzie indziej / u kogo > innego? to czemu pierscien dazyl do polaczenia z sauronem? 'uciekl' od golluma /nie sugerujcie, ze on go zgubil przez przypadek, bo wiadomo, ze nie/, ciagnelo go /doslownie/ do saurona... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba# Re: Ash nazg dorotkatuluk 23.07.02, 10:14 > PS. Serdecznie witam (pod)forum po urlopie :) > Witamy, witamy! A już myślałem, że Cię wymyło :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
brite Bedyskusyjnie 15.07.02, 12:31 Postać wymieniona w tytule to upadły Maia z Ainurów, niegdyś sługa renegata Melkora, Pan Odrazy, Czarny Władca, Nieprzyjaciel, Sauron Wielki, twórca Jedynego Pierscienia, ongi w Drugiej Erze nauczyciel kunsztu kucia Pierścieni Władzy i doradca Elfów-Kowali w Eregionie. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Bedyskusyjnie 15.07.02, 12:33 Postać wymieniona w tytule to upadły Maia z Ainurów, niegdyś sługa renegata Melkora, Pan Odrazy, Czarny Władca, Nieprzyjaciel, Sauron Wielki, twórca Jedynego Pierscienia, ongi w Drugiej Erze nauczyciel kunsztu kucia Pierścieni Władzy i doradca Elfów-Kowali w Eregionie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Bedyskusyjnie 15.07.02, 17:56 moze pokusisz sie o glebsza charakterystke ? :-))) niezle, a utytulowalbys podobnie wladcow elfow? moze niekoniecznie feanora i spolke, ale np. elrona, kirdana, galadriele... Odpowiedz Link Zgłoś
okazja LOTR - odpowiedz 22.07.02, 13:55 odpowiedz jak widac po dyskusji nie jest prosta.... ale 1. frodo dziewieciopalcy - on jest powiernikiem pierscienia (czyli nie, powiernik nie moze byc wladca, gdyz pierscien zostal mu jedynie powierzony) 2. sauron - ten zas jest tworca pierscienia wladzy - co moze sugerowac ze jest tez i jego wladca (ale tak nie jest) - gdyz nie moze go latwo odzyskac.... gdyby byl jego wladca nie mialby z tym problemu (jest natomiast jego niewatpliwym i prawowitym wlascicielem) 3. pierscien wladzy - oto prawidlowa odpowiedz.... wynika to z inwokacji calej powiesci oraz wlasciwego przetlumaczenia tytulu powiesci - lord of the rings - wladca (a wlasciwie - pan) pierscieni (liczba mnoga!) hihi.... nasuwa sie jeszcze jeden ciekawy i zaskakujacy wniosek..... ze druzyna pierscienia to banda zazdrosnikow i zlodziei - zazdrosnikow bo chca zniszczyc pierscien wladzy - przeciez nie potrafia sie nim poslugiwac i to pierscien przejmuje nad nimi wladze...... - zlodziei bo za nic nie chca oddac pierscienia jego prawowitemu wladcy - sauronowi..... Odpowiedz Link Zgłoś
valkrissa Audiatur et saurona pars 22.07.02, 14:58 okazja napisał: > odpowiedz jak widac po dyskusji nie jest prosta.... ale > 1. frodo dziewieciopalcy - on jest powiernikiem pierscienia (czyli nie, > powiernik nie moze byc wladca, gdyz pierscien zostal mu jedynie powierzony) > 2. sauron - ten zas jest tworca pierscienia wladzy - co moze sugerowac ze jest > tez i jego wladca (ale tak nie jest) - gdyz nie moze go latwo odzyskac.... > gdyby byl jego wladca nie mialby z tym problemu (jest natomiast jego > niewatpliwym i prawowitym wlascicielem) > 3. pierscien wladzy - oto prawidlowa odpowiedz.... wynika to z inwokacji calej > powiesci oraz wlasciwego przetlumaczenia tytulu powiesci - lord of the rings - > wladca (a wlasciwie - pan) pierscieni (liczba mnoga!) No to dyskusja będzie jeszcze dłuższa. Odpowiedz Link Zgłoś
okazja Re: Audiatur et saurona pars 22.07.02, 15:12 no wlasnie.... obiema lapami sie pod tym podpisuje ...... a przeciez juz sami dalismy wyraz prawdzie takiemu a nie innemu wydzwiekowi LORT bo po polsku LOTR to wlasnie Łotr..... cdbu..... Odpowiedz Link Zgłoś
valkrissa Re: Audiatur et saurona pars 23.07.02, 07:39 okazja napisał: > no wlasnie.... > obiema lapami sie pod tym podpisuje ...... > a przeciez juz sami dalismy wyraz prawdzie takiemu a nie innemu wydzwiekowi LORT > bo po polsku LOTR to wlasnie Łotr..... cdbu..... O, o właśnie! Niechaj wszyscy, którzy nie akceptują modelu etycznego LOTR wyrażają się o powieści per ŁOTR albo WŁOTRCA PIERŚCIENI. Wtedy będzie wiadomo, z kim się ma do czynienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Audiatur et saurona pars 23.07.02, 18:42 valkrissa napisał: > okazja napisał: > > no wlasnie.... > > obiema lapami sie pod tym podpisuje ...... > > a przeciez juz sami dalismy wyraz prawdzie takiemu a nie innemu wydzwiekow > i LORT > > bo po polsku LOTR to wlasnie Łotr..... cdbu..... > > O, o właśnie! Niechaj wszyscy, którzy nie akceptują modelu etycznego LOTR wyraż > ają się o powieści per > ŁOTR albo WŁOTRCA PIERŚCIENI. Wtedy będzie wiadomo, z kim się ma do czynienia ; > ) profani jestescie !!! :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
okazja Re: Audiatur et saurona pars 24.07.02, 11:27 e tam profani.... to nie my kradlismy pierscien..... to nie my mordowalismy prawowitego wladce mordoru...... nie my topili piekne wierzchowce nazguli..... nie mordowalismy balroga ani trola jaskiniowego...... nie wyzynali urukhai...... i nie palili tego wstretnego ziela fajkowego.... a owlosione stopy ..... fuuuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 a jednak sauron 25.07.02, 18:16 posilkuje sie wydaniem lozinskiego, ale wydaje mi sie, ze tu akurat nie ma roznicy w tlumaczeniu. na str. 444 powrotu krola (ostatni rozdzial) jest czarne na bialym (cytuje): 'Nizej Frodo napisal: UPADEK WLADCY PIERSCIENI I POWROT KROLA (widziane oczyma Malego Plemienia, a spisane na podstawie pamietnikow Bilba i Froda z Wlosci [...])' chyba jasno widac, ze tutaj wladca pierscieni jest sauron. Odpowiedz Link Zgłoś
finneznam Re: a jednak sauron 27.07.02, 20:40 pippin napisał: > Zgadzam się, że Sauron. > Odpowiedz Link Zgłoś
okazja a wcale nie ..... bo pierscien wladzy albo ..... 31.07.02, 13:30 no wlasnie ze nie sauron..... upadek wladcy pierscieni..... to nic wiecej jak los biednego pierscienia wladzy ..... podstepnie wrzuconego/odryzionego do orodruiny...... albo .... co kusi..... bohaterem byl kucyk rozbrykany..... ktoremu poswiecona najwazniejsza gospode srodziemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louve Re: LOTR - pytanie IP: 62.233.130.* 30.07.02, 10:24 Nie wiem czy to było zamierzone, ale pytanie było o tytułowego bohatera. W tytule jst władca pierścieni i to on (kto by to nie był) jest tym tytułowym bohaterem, ale możemy też mówić o głownym bohaterze, którym był moim zdaniem sam gamgee, najzwyklejszy hobbicik w śródziemiu, a udało mu się dostać główną rolę, heh... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: LOTR - pytanie 30.07.02, 10:51 Gość portalu: Louve napisał(a): > Nie wiem czy to było zamierzone, ale pytanie było o tytułowego bohatera. W > tytule jst władca pierścieni i to on (kto by to nie był) jest tym tytułowym > bohaterem, ale możemy też mówić o głownym bohaterze, którym był moim zdaniem > sam gamgee, najzwyklejszy hobbicik w śródziemiu, a udało mu się dostać główną > rolę, heh... czemu ograniczac sie tylko do sama? merry powalil wodza nazguli, wiec to on bedzie glownym bohaterem! Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: LOTR - pytanie 30.07.02, 13:22 Hmm... gdyby nie solidne metody wychowawcze Gaffera (Dziadunia)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louve Re: LOTR - pytanie IP: 62.233.130.* 31.07.02, 10:51 tu nie chodzi o to kto kogo zabił czy czego dokonał, to jest opowieść o zwykłym życiu zwykłych stworzeń, ostatnie zdanie w książce należy do Sama, przeczytaj je sobie po raz kolejny, może zrozumiesz a poza tym to jest tylko moje zdanie i tylko sam Tolkien wie kto w jego zamierzeniach jest głównym bohaterem Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: LOTR - pytanie 31.07.02, 11:05 Dla mnie głównym bohaterem książki jest Gandalf - spiritus movens wszystkich wydarzeń mających zapobiec dominacji Saurona. W kwestii bohatera tytułowego: może go w ogóle nie ma, chociaż tytuł sugeruje coś innego? W końcu nie wszystkie książki mają bohatera tytułowego. Odpowiedz Link Zgłoś