Dodaj do ulubionych

Sapkowski - co najpierw?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.08.05, 14:30
Od której książki powinnam zacząć czytanie sagi o wiedźminie??
Na okładce "Krwi elfów" pisze, że jest to tom pierwszy, ale w spisach tomów
najpierw jest "Ostatnie życzenie" i "miecz przeznaczenia" i teraz nie wiem co
czytać :( Pomocy!!
Obserwuj wątek
    • boromirr Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 15:50
      Na początku przeczytaj "Ostatnie Życzenie", potem "Miecz Przeznaczenia",
      potem "Sagę":) A potem, jeśli Ci się spodoba, to przeczytaj inne książki
      Sapkowskiego: "Narrenturm", "Boży Bojownicy", "Coś się kończy, coś się
      zaczyna", "Świat Króla Artura, Maladie". Polecam także jego publicystykę, na
      jego oficjalnej stronie www.sapkowski.pl. Na prawdę warto:)

A jeśli chodzi o "Sagę", to rzeczywiście "Krew elfów" jest pierwszym
      tomem "Sagi", ale "Ostatnie Życzenie" i "Miecz Przeznaczenia" wprowadzają
      w "Sagę" i są bardzo przydatne przy jej lekturze. Powodzenia w czytaniu!
      • ettelie Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 16:07
        (teraz się już zalogowałam)

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź :)

Próbowałam kiedyś czytać "Narrenturm", przebrnełam tylko przez 2 rozdziały,
        niezbyt mi się podobało, ale nie miałam wtedy zbyt dużo czasu i się śpieszyłam,
        więc może to dlatego. Postanowiłam więc zacząć od Wiedźmina, mam tylko
        nadzieję, że pójdzie mi lepiej niż przy oglądaniu filmu - w całości dałam radę
        oglądnąć tylko jeden z kilku jakie próbowałam zobaczyć, a było bardzo ciężko ;)

Pozdrawiam
        • piotr_c Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 16:29
          Właśnie za to że ktoś by się mógł załamać Sapkowskim po filmie ( a serialu w
          szczególności) to Lwa powinni posadzić.
          • Gość: max Re: Sapkowski - co najpierw? IP: *.acn.waw.pl 25.08.05, 17:38
            "Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia". Jeśli się spodoba, pozostaje
            jeszcze saga o Wiedźminie - ale moim zdaniem to już dużo niższy poziom
            (szczególnie tom 4 - totalne nieporozumienie). Resztę twórczości można sobie
            darować, może z wyjątkiem sympatycznego drobiazgu "Maladie" (naprawdę niezłe,
            choć nie każdemu przypada do gustu). Tak to widzę.
            • boromirr Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 18:09
              A co Ci nie pasuje w innych pozycjach Sapka i w "Sadze"? Sapkowski to IMHO
              najlepszy i najgenialniejszy autor fantasy w Polsce. A do założycielki tematu.
              Ja na początku też nie mogłem przeczytać "Narrenturmu". Przerwałem na 3
              rozdziale. Ale jak potem wróciłem i przeczytałem znów te 3 rozdziały, to
              przeczytałem już całą książkę niesamowicie szybko. Nie wiem czemu za pierwszym
              razem tak miałem, książka jest świetna, podobnie jak kontynuacja, czyli "Boży
              Bojownicy".
              • Gość: max Re: Sapkowski - co najpierw? IP: *.acn.waw.pl 25.08.05, 20:11
                Wszystkie "wiedźmińskie" pozycje Sapkowskiego trzymają pewien poziom. Ale, w
                moim przekonaniu, autor ten gdzieś w połowie sagi o Geralcie pobłądził. Sam
                chyba nie wiedział, jak historię skończyć i zaczął wyczyniać różne cuda.
                Natomiast od powieści "Nerrenturm" odrzuciła mnie na już początku nieznośna
                archaizacja języka i "rubaszna" erotyka. Chyba nie przeczytam, więc nie będę
                się na temat tej książki i jej kontynuacji wypowiadał - musiałbym dobrnąć do
                końca, a na to nie mam najmniejszej ochoty.
              • ettelie Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 21:30
                Jak mi się spodoba saga o Wiedźminie to może się zabiorę znów za "Narrenturm",
                może się mi tym razem uda przetrwać początek hehe ;)
    • valis1 Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 21:27
      Ja jeszcze polece zbiorek opowiadan pt. "Wiedzmin".
    • ettelie Re: Sapkowski - co najpierw? 25.08.05, 21:35
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zabieram się za "Ostatnie życzenie" :)
      • Gość: Xavier Re: Sapkowski - co najpierw? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:41
        A najlepiej zacząć od opowiadania "Droga z której się nie wraca" (albo jakoś
        tak), która jest najlepszym wprowadzeniem do opowiadań, sagi i całej twórczości
        (ew. tfurczości) Sapka (albo jak ktoś go poznał - 1-wszego alkoholika RP)
        Pzodro
        • ettelie Re: Sapkowski - co najpierw? 27.08.05, 11:55
          Sapkowski 1-wszym alkoholikiem RP ?! hmm... Chyba go nie lubisz...
          Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka