Dodaj do ulubionych

Polećcie mi książki SF

• Gość: Przemas Re: Polećcie mi książki SF IP: *.dolsat.pl 08.03.07, 19:16
      Diuna Herberta
    • Gość: Fan_Koontza Re: Moja propozycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:17
      Alfred Bester "Gwiazdy są moim przeznaczeniem"
      • Gość: ktos Re: Moja propozycja IP: *.tosa.pl 08.03.07, 19:36
        Zgadzam się - klasyka gatunku space opera
        • zat4ra Pieprzysz! 08.03.07, 22:07
          >space opera

"Gwiazdy" to nie clarki, asimovy czy inne bajki.
          To "Monte Cristo" tyle ze lepszy, z wiekszym rozmachem,
          fantazja i wyobraznia.

Fascynujaca opowiesc o powstaniu z upadku, sile napedowej
          zycia, zemscie, ambicji i milosci.

Pyre ktore chcial dac ludzkosci Foyle - stalo sie.
          To Internet, google, wikipedia. Inne. Ale tez bron, najmocniejsza.

Jestem juz niemlody, ksiazek od dawna nie czytam,
          choc zaliczylem potezna edukacje z wiekszosci najwazniejszych
          dziel literatury swiatowej.

Jednak nic nie bylo dla mnie wspanialsze i bardziej poruszajace
          niz ta niesczesna, wycieta z "fantastyki", kiedy mialem 14 lat ksiazeczka.

Vorga, vorga!
          • Gość: grzechniks Re: Pieprzysz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 23:22
            Pamiętam "Gwiazdy, moje przeznaczenie". Rzeczywiście, może zmienić człowieka.
            Czytałem wiele, ale ona jest wyjątkowa. Bester napisał dzieło. Chyba przeczytam
            ją jeszcze raz...
      • the_cause Wreszcie ktoś to wymienił! 09.03.07, 10:37
        Ja to przeczytałem, pewnie jak wielu na tym wątku, w "Fantastyce" (wyciągało się
        ze środka i składało w książeczkę). No i rzeba powiedziec, że Fantastyka wtedy
        dawał genialne powieści, jak choćby "Formy Chaosu" i "Broń Chaosu" (Colin Kapp),
        albo "Czas jest najprostszą rzeczą" Clifforda Simaka.
        • Gość: grzechniks Re: Wreszcie ktoś to wymienił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 23:27
          W pełni popieram, te trzy powieści dają niezłego czadu! Formy Chaosu kojarzą mi
          się z zimą, bo Fantastyka ukazała się wtedy bodajże w styczniu. Pamiętam te
          chwile lektury. Niesamowita rzecz. Ponad 20 lat, i tkwi jeszcze w pamięci
          niczym największa odrzucona miłość.
    • pavliktoja Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 19:27
      ja szczerze mowiac nie wiem... bo malo czytam...
      ale szczerze polecam Demony Normandii Mastertona...
      super ksiazka :D
    • Gość: fan S-F Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:27
      W 90% to co polecili moi przedmówcy i dodatkowo polecam prozę Kiryła Bułyczowa
      (między innymi: Osada, Zamach na Tezeusza, Pupilek - przekrój ost. dekady). Lary
      Niven: Pierścień, Budowniczowie pierścienia. Piers Anthony: Sfery. Colin Capp:
      Broń chaosu. Timothy Zahn - Triplet. Mógłbym tak długo
    • Gość: mon Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:30
      www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,459482.html
    • Gość: Murtmurt Re: Polećcie mi książki SF IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.07, 19:49
      Polecam Dukaja - jak chyba trzy osoby przede mną
      "Inne pieśni" powalają na kolana =) =) brak słów
      facet potrafi opisać to co jest nieopisywalne =) ciężko to opisać :D
    • Gość: Belgarath Re: Polećcie mi książki SF IP: *.polymer.uakron.edu 08.03.07, 19:50
      Neal Stephenson "Cryptonomicon" - obszerne dzielo ale warte przeczytania;
      Jacek Dukaj - wszystko (zwlaszcza "Inne Piesni");
      Richard Morgan "Modyfikowany Wegiel";
      Sergiej Lukianienko - wszystko (zwlaszcza "Labirynt Odbic"), choc niektore jego
      powiesci sa w klimatach fantasy;
      Andrzej Ziemianski "Zapach Szkla" - zbiorek opowiadan, potem warto siegnac po
      cykl "Ahaja" ale to jest mieszanka fantasy z SF;
      Ted Chang "Historia Twojego Zycia" - zbior opowiadan - doskonaly;
      Jaroslaw Grzedowicz "Pan Zimowego Ogrodu" tom. 1 (na chwile obecna tylko ten
      tom sie ukazal) oraz "Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy".

• Gość: Lemuria Strugaccy, Robot W.-Snerga !!! Spotkanie z Ramą IP: *.netcity.pl 08.03.07, 19:56
      Clarka, Opowiadania Konrada Fiałkowskiego ("Kosmodrom"), "Wir pamięci" - tegoż.
      "Messier 13" Peteckiego (reszta jego rzeczy jest dla dzieciarni).
      Aldisa - "Non stop", Clarka - "Kowboje oceanu" - może być aktualne !, van
      Vogta "Misję międzyplanetarną".
      6 Tomów "Kroków w nieznane".
      Robot - rozwijam skrót z nagłówka Wiśniewskiego-Snerga.
      Z tych co już wymieniono - Lema, Sniegowa - koniecznie "Dalekie szlaki", Diunę
      i wiele innych :-)))
    • pmsokolowski Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 19:58
      Przypadkiem zetknąłem się kiedyś z prozą Roberta Silverberga i zakochałem się w
      jego opowiadaniach i niektórych powieściach. Szczerze napisawszy porusza jako
      jeden z nielicznych współcześnie pisarzy problematykę kontaktów Obcy-Ziemianie
      oraz wpływu E.T. na kształt naszej cywilizacji w sposób najbardziej zbliżony do
      klasycznej/hard sf.
      Przyznaję, że będąc za granicą znalazłem kilka nowych Jego dzieł, które co
      prawda nie przypadły mi do gustu ze względu na ewidentne ciągoty Silverberga ku
      komercji, ale z drugiej strony bije pokłony przed Jego angielszczyzną! Lektura
      jednej książki Roberta Silverberga wystarczy za kilka lekcji retoryki (po
      angielsku). Polecam Waćpanu!
    • listekklonu Dukaj! 08.03.07, 20:06
      Książki Jacka Dukaja są po prostu genialne. Chyba jedyny polski pisarz SF, który
      pisze na światowym poziomie. Najlepsze na początek są chyba "Inne pieśni".
      • Gość: mobbick Re: Dukaj! IP: 212.160.172.* 09.03.07, 09:55
        Raczej powyżej :)

Przy okazji moja prosba - polećcie mi prosze zagranicznych autorów na poziomie
        Jacka Dukaja.

• kiszuriwalilibori Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 20:24
      A ja uparcie podrzucę parę staroci

1. Ph. Dick: Wolne Radio Albermouth

2. Strugaccy Bros: Piknik na skraju lasu

3. Ph. Dick, Roger Zelazny: Deus Irae
      • Gość: fanta Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:10
        Na skraju drogi!!!!!

;-)
    • jarkois Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 20:38
      Ziemkiewicz - "Zapach szkła". Kilka świetnych opowiadań. Naprawdę warto.
      "Achaja" jest raczej średnia. Raczej nierówna.
      Dukaj - "Inne pieśni". Przerost formy nad treścią. Jedna z niewielu książek,
      której przysłużyłoby się skrócenie. Inne to np. "Nad Niemnem". Nie polecam.
      Zajdel - "Paradyzja". Polecam. Przypomina trochę Dick'a, trochę Orwell'a.
      • Gość: ziemkiewicz :) Re: Polećcie mi książki SF IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.07, 09:47
        Zapach szkła - chyba Andrzej Ziemiański :)
    • Gość: Lupus Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:51
      ASIMOV "Fundacja"
    • Gość: baro polecam:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.07, 20:58
      polecam:>
    • Gość: j4jo Re: Polećcie mi książki SF IP: *.optiserw.com.pl 08.03.07, 21:12
      POlecam książkę TED CHANG: HISTORIA TWOJEGO ZYCIA
      Ta ksiązka jest bezsprzecznie najlepszą książką SF jaką w życiu czytałem. Jest
      to zbiór mniejszych opowiadań, każde jest wyjątkowe. Bardzo inteligente,
      poruszające, zmuszające do refleksji i działające na wyobraźnie. SZczególnie
      polecam opowiadania 72 litery, Babel, Zrozum.
    • Gość: Bogdan moje 3 grosze IP: *.monx.eu 08.03.07, 21:55
      Hard SF/Space Opera - ostatnie 6-10 lat, tak na oko:
      Simmons - Hyperion/Endymion (to chyba najlepsza SF XX wieku?)
      Simmons - Ilion/Olimp - prawie rownie dobre, wizja ziemi/technologii za XXXXX
      lat przygniata...
      Dukaj - Czarne Oceany (najlepsza polska powiesc SF?), potem moze Perfekcyjna
      Niedoskonalosc
      Hamilton - Dysfunkcja Rzeczywistosci, przebrnalem przez cale 4000 tysiace stron
      jednym tchem, chyba najfajniesza space opera jaka czytalem od czasu Nivena/Kappa
      Lukanienko - Linia Marzen, reszta taka sobie

wczesniejsze rzeczy:
      Card - Cykl Ender i troche slabszy ale ciagle niezly cykl Cien Endera
      Niven - Pierscien (pierwszy tom, potem troche gorzej mu poszlo)
      Kapp - Chaos (Formy Chaosu i Bron Chaosu)
      Lem - wszystko, przede wszystkim: Pirx/Fiasko, Niezwyciezony, Solaris
      Zajdel - wszystko, przede wszystkim: Cylinder Van Troffa
      • Gość: piro s-f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:29
        Przede wszystkim - Mary Doria Russell "Wróbel" i "Dzieci Boga", Walter M.
        Miller Jr."Kantyczka dla Leibowitza" , Phil K. Dick "Człowiek z wysokiego zamku"
        Janusz Zajdel "Limes inerior", A. i B. Strugaccy "Piknik na skraju drogi", Ray
        Bradbury "Kroniki Marsjańskie". Smacznego!
        • Gość: bb Re: s-f IP: *.tktelekom.pl 09.03.07, 09:41
          wszystkie P.K.Dicka oraz Silverberg
    • Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 22:17
      Ja polecam Philipa Dicka, którąkolwiek książkę, wszystkie są świetne, a w
      każdej, nawet małej bibliotece znajdzie się przynajmniej kilka jego tytułów.
      Pisał zarówno powieści jak i krótkie opowiadania. Naprawdę warto.
      • Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 22:23
        I jeszcze jedno:

Lema nie tykać!
        W taki sposób można się do SF zrazić...

vide Pirx, kiedy to dziwne światełko pojawiło się bohaterowi na ekranie i przez
        które mało nie zwariował. Rosnące napięcie, a na końcu rozdziału bzdurne
        bajdurzenie o wadliwych rurach katodowych czy czymś takim... poczułem się
        rozczarowany. Jak bym chciał czytać o rurach katodowych, to bym się nie brał za
        SF... Dlatego Lema nie lubię.
        • spark5719 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 22:52
          No tak, nikt "nie strzelał"...
          Lem (IQ = 180) jest dla czytelnika inteligentnego, zresztą późniejsze jego
          dzieła odchodzą od s-f na rzecz filozofii.
          • Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 23:05
            > No tak, nikt "nie strzelał"...

Nie chodzi o to że nikt nie strzelał. SF Lema, w wielu miejscach za bardzo
            wchodzi w "technikalia". Powieść SF nie powinna brzmieć jak podręcznik
            elektrotechniki. To, że odszedł od tego na rzecz filozofii wydaje się wręcz
            naturalna koleją rzeczy. Pirxa "przefilozofował" zdecydowanie.
            • spark5719 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:26
              Lem po prostu miał bardzo rozległą wiedzę z wielu odległych od siebie dyscyplin
              (z wykształcenia był medykiem), co po prostu musi budzić uznanie. Jeśli
              opisywał sprawy stricte techniczne, czy też zjawiska z zakresu fizyki, to była
              tam rzetelna i dogłębna wiedza, a nie bełkot. A do tego - bardzo głębokie
              człowieczenstwo. Przeczytaj sobie "Powrót z gwiazd". Tylko czytaj uważnie...
              Miłej lektury! :-)
              • Gość: Ryszard Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:55
                Przegląd tych propozycji jest ciekawy. Po pierwsze miesza sie tam prawdziwa
                science - fiction (a wiec nauka jednak!) z fantasy - czyli bajki o smokach. Lem
                na poczatku pisał s-f ale niestety robił tez błedy i to elementarne. Jednak
                studiował medycynę a nie fizykę (choc po przedwojennej fizyce mógł byc niezły).
                Ja polecam zapomniana powieść Lema - Obłok Magellana - napisana w 1956 ale jak
                wiele przewidywań technicznych spełnionych - komputery, kalku;atory, telefonia
                mobilna, dalej Niezwyciężony i Powrót z gwiazd. Ale dalej polecam Hogana -
                Najazd z przeszłości (zaskakujące wnioski), warto poczytac książki Ann Mc
                Caffrey i jej wspołautorek (trylogia Planeta piratów). Polecam także White'a -
                cała seria szpitala kosmicznego, Asimova - Fundacja i wcześniejsze opisujące
                powstawanie Imperium Galaktycznego. Polecam też jak inni Sniegowa - straszna
                fantazja ale moze warto pomarzyć. Znalazłoby sie jeszcze wiele - ale moze na
                ten raz wystarczy. Ryszard
    • Gość: tomek Re: Polećcie mi książki SF IP: *.bie.lama.net.pl 08.03.07, 22:28
      polecam 20 książek LEMA
    • Gość: The.Libertarian Alternative History IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.03.07, 22:29
      "Island in the Sea of Time" - S. M. Stirling has written the wonderful "Island
      in the Sea of Time" trilogy, where the island of Nantucket and the U.S. Coast
      Guard training ship "Eagle" are thrown back in time to 1250 BC.

"1632" - full version can be found at:
      www.baen.com/library/0671319728/0671319728.htm
    • Gość: mbucz Re: Polećcie mi książki SF IP: *.aster.pl 08.03.07, 22:31
      np Gra Endera - Orson Scott Card
    • Gość: michu99 Re: Polećcie mi książki SF IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 22:32
      Lary Niven "Pierścień"
      Gordon R. Dickson "Taktyka błędu"
      Alan Dean Foster trylogia "Przeklęci"
      i wiele innych:)
    • Gość: Kirith Re: Polećcie mi książki SF IP: *.petrus.com.pl 08.03.07, 22:35
      Jacek Dukaj: "Czarne oceany", "Perfekcyjna niedoskonalosc", "Inne piesni"
      (kolejnosc nieprzypadkowa).

Pozdrowienia
    • Gość: quant Diuna Herberta IP: *.echostar.pl 08.03.07, 22:44
      jak w tytule. najlepiej wszystkie z serii.
      • Gość: monika Re: Diuna Herberta IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 08.03.07, 22:56
        caly cykl diuny-spanialy
        cykl asimova o fundacji
        Zajdel-cylinder van troffa-limes inferior
        henry kuttner - niesmiertelni
        tadeusz markowski-mutanci-umrzec by nie zginac
        • Gość: S_F FAN Re: Diuna Herberta IP: *.brutele.be 10.03.07, 13:15
          Wszystkie dobre.. tylko tej ostatniej nie czytalem.

Klasyka klasyk i cudne ksiazki :)
    • Gość: jacek Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:52
      Janusz A Zajdel - Limes Inferior stara pozycja ale nie do pobicia przez nowe
      pozycje
    • Gość: czytam bo lubie Re: Polećcie mi książki SF IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 23:14
      Jestem bardzo mile zaskoczony ilością postów na temat książek SF :) Podobno
      jesteśmy narodem, który jest mocno na bakier z książkami, tym bardziej miło
      zobaczyć, ze są wśród nas osoby, które posiadają pewną wiedzę z konkretnego
      tematu i chcą się nią podzielić.
      Co do sugestii.. to na pewno Gibson - klasyka, a z nieco mniej popularnych to
      polecam zbiór opowiadań przeróżnych autorów, mniej lub bardziej uznanych w
      świecie twórców SF, zebranych przez Harlana Ellisona. Całość nosi tytuł
      "Niebezpieczne Wizje".
      • aniar17 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:39
        Douglas Adams, ostatnio wznowione "Autostopem przez galaktykę" i pozostałe
        części "trylogii w pięciu częściach", choć pierwsze są lepsze od ostatnich. A z
        Polaków: J. Zajdel.
        • Gość: kersten Re: Polećcie mi książki SF IP: 82.160.49.* 08.03.07, 23:48
          Obowiązkowo: J. Zajdel (mistrz)"LIMES INFERIOR"; Ursula Le Guin "TEATROLOGIA Z HAIN"; M. Moorcock "...I UJRZELI CZŁOWIEKA", Sapkowski - wszystko.
      • fuckmeimfamous Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:49
        oj a ja STANOWCZO nie polecam "niebezpiecznych wizji", no chyba że na smutny
        dzień, bo atak smiechu gwarantowany. poza kilkoma perełkami w stylu Zelaznego
        albo Dicka, czy super opowiadań 'sex i/lb pan morisson' i 'aniołowie raka'
        większość to albo rzeczy niewiele mające wspólnego z s-f, albo po prostu
        nieciekawe banały. szczytem jest opowiadanie autora antologii, pseudo-horror
        przy którym autentycznie zaniemogłam, bo czegoś tak słabego chyba nigdy nie
        czytałam, a czytywałam naprawdę różne rzeczy z kiepskimi nowelkami z shadowruna
        włącznie. zapewne w 90% wina lezy i tak po stronie tłumacza bo nawet laik
        zorientuje sie że polskie tłumaczenie jest wprost katastrofalne. ale niestety
        wychodzi na jedno :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka