Gość: Przemas Re: Polećcie mi książki SF IP: *.dolsat.pl 08.03.07, 19:16 Diuna Herberta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan_Koontza Re: Moja propozycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:17 Alfred Bester "Gwiazdy są moim przeznaczeniem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Moja propozycja IP: *.tosa.pl 08.03.07, 19:36 Zgadzam się - klasyka gatunku space opera Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Pieprzysz! 08.03.07, 22:07 >space opera "Gwiazdy" to nie clarki, asimovy czy inne bajki. To "Monte Cristo" tyle ze lepszy, z wiekszym rozmachem, fantazja i wyobraznia. Fascynujaca opowiesc o powstaniu z upadku, sile napedowej zycia, zemscie, ambicji i milosci. Pyre ktore chcial dac ludzkosci Foyle - stalo sie. To Internet, google, wikipedia. Inne. Ale tez bron, najmocniejsza. Jestem juz niemlody, ksiazek od dawna nie czytam, choc zaliczylem potezna edukacje z wiekszosci najwazniejszych dziel literatury swiatowej. Jednak nic nie bylo dla mnie wspanialsze i bardziej poruszajace niz ta niesczesna, wycieta z "fantastyki", kiedy mialem 14 lat ksiazeczka. Vorga, vorga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechniks Re: Pieprzysz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 23:22 Pamiętam "Gwiazdy, moje przeznaczenie". Rzeczywiście, może zmienić człowieka. Czytałem wiele, ale ona jest wyjątkowa. Bester napisał dzieło. Chyba przeczytam ją jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
the_cause Wreszcie ktoś to wymienił! 09.03.07, 10:37 Ja to przeczytałem, pewnie jak wielu na tym wątku, w "Fantastyce" (wyciągało się ze środka i składało w książeczkę). No i rzeba powiedziec, że Fantastyka wtedy dawał genialne powieści, jak choćby "Formy Chaosu" i "Broń Chaosu" (Colin Kapp), albo "Czas jest najprostszą rzeczą" Clifforda Simaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechniks Re: Wreszcie ktoś to wymienił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 23:27 W pełni popieram, te trzy powieści dają niezłego czadu! Formy Chaosu kojarzą mi się z zimą, bo Fantastyka ukazała się wtedy bodajże w styczniu. Pamiętam te chwile lektury. Niesamowita rzecz. Ponad 20 lat, i tkwi jeszcze w pamięci niczym największa odrzucona miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
pavliktoja Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 19:27 ja szczerze mowiac nie wiem... bo malo czytam... ale szczerze polecam Demony Normandii Mastertona... super ksiazka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan S-F Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:27 W 90% to co polecili moi przedmówcy i dodatkowo polecam prozę Kiryła Bułyczowa (między innymi: Osada, Zamach na Tezeusza, Pupilek - przekrój ost. dekady). Lary Niven: Pierścień, Budowniczowie pierścienia. Piers Anthony: Sfery. Colin Capp: Broń chaosu. Timothy Zahn - Triplet. Mógłbym tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:30 www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,459482.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Murtmurt Re: Polećcie mi książki SF IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.07, 19:49 Polecam Dukaja - jak chyba trzy osoby przede mną "Inne pieśni" powalają na kolana =) =) brak słów facet potrafi opisać to co jest nieopisywalne =) ciężko to opisać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belgarath Re: Polećcie mi książki SF IP: *.polymer.uakron.edu 08.03.07, 19:50 Neal Stephenson "Cryptonomicon" - obszerne dzielo ale warte przeczytania; Jacek Dukaj - wszystko (zwlaszcza "Inne Piesni"); Richard Morgan "Modyfikowany Wegiel"; Sergiej Lukianienko - wszystko (zwlaszcza "Labirynt Odbic"), choc niektore jego powiesci sa w klimatach fantasy; Andrzej Ziemianski "Zapach Szkla" - zbiorek opowiadan, potem warto siegnac po cykl "Ahaja" ale to jest mieszanka fantasy z SF; Ted Chang "Historia Twojego Zycia" - zbior opowiadan - doskonaly; Jaroslaw Grzedowicz "Pan Zimowego Ogrodu" tom. 1 (na chwile obecna tylko ten tom sie ukazal) oraz "Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemuria Strugaccy, Robot W.-Snerga !!! Spotkanie z Ramą IP: *.netcity.pl 08.03.07, 19:56 Clarka, Opowiadania Konrada Fiałkowskiego ("Kosmodrom"), "Wir pamięci" - tegoż. "Messier 13" Peteckiego (reszta jego rzeczy jest dla dzieciarni). Aldisa - "Non stop", Clarka - "Kowboje oceanu" - może być aktualne !, van Vogta "Misję międzyplanetarną". 6 Tomów "Kroków w nieznane". Robot - rozwijam skrót z nagłówka Wiśniewskiego-Snerga. Z tych co już wymieniono - Lema, Sniegowa - koniecznie "Dalekie szlaki", Diunę i wiele innych :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pmsokolowski Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 19:58 Przypadkiem zetknąłem się kiedyś z prozą Roberta Silverberga i zakochałem się w jego opowiadaniach i niektórych powieściach. Szczerze napisawszy porusza jako jeden z nielicznych współcześnie pisarzy problematykę kontaktów Obcy-Ziemianie oraz wpływu E.T. na kształt naszej cywilizacji w sposób najbardziej zbliżony do klasycznej/hard sf. Przyznaję, że będąc za granicą znalazłem kilka nowych Jego dzieł, które co prawda nie przypadły mi do gustu ze względu na ewidentne ciągoty Silverberga ku komercji, ale z drugiej strony bije pokłony przed Jego angielszczyzną! Lektura jednej książki Roberta Silverberga wystarczy za kilka lekcji retoryki (po angielsku). Polecam Waćpanu! Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Dukaj! 08.03.07, 20:06 Książki Jacka Dukaja są po prostu genialne. Chyba jedyny polski pisarz SF, który pisze na światowym poziomie. Najlepsze na początek są chyba "Inne pieśni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobbick Re: Dukaj! IP: 212.160.172.* 09.03.07, 09:55 Raczej powyżej :) Przy okazji moja prosba - polećcie mi prosze zagranicznych autorów na poziomie Jacka Dukaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kiszuriwalilibori Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 20:24 A ja uparcie podrzucę parę staroci 1. Ph. Dick: Wolne Radio Albermouth 2. Strugaccy Bros: Piknik na skraju lasu 3. Ph. Dick, Roger Zelazny: Deus Irae Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:10 Na skraju drogi!!!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarkois Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 20:38 Ziemkiewicz - "Zapach szkła". Kilka świetnych opowiadań. Naprawdę warto. "Achaja" jest raczej średnia. Raczej nierówna. Dukaj - "Inne pieśni". Przerost formy nad treścią. Jedna z niewielu książek, której przysłużyłoby się skrócenie. Inne to np. "Nad Niemnem". Nie polecam. Zajdel - "Paradyzja". Polecam. Przypomina trochę Dick'a, trochę Orwell'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemkiewicz :) Re: Polećcie mi książki SF IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.07, 09:47 Zapach szkła - chyba Andrzej Ziemiański :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:51 ASIMOV "Fundacja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j4jo Re: Polećcie mi książki SF IP: *.optiserw.com.pl 08.03.07, 21:12 POlecam książkę TED CHANG: HISTORIA TWOJEGO ZYCIA Ta ksiązka jest bezsprzecznie najlepszą książką SF jaką w życiu czytałem. Jest to zbiór mniejszych opowiadań, każde jest wyjątkowe. Bardzo inteligente, poruszające, zmuszające do refleksji i działające na wyobraźnie. SZczególnie polecam opowiadania 72 litery, Babel, Zrozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan moje 3 grosze IP: *.monx.eu 08.03.07, 21:55 Hard SF/Space Opera - ostatnie 6-10 lat, tak na oko: Simmons - Hyperion/Endymion (to chyba najlepsza SF XX wieku?) Simmons - Ilion/Olimp - prawie rownie dobre, wizja ziemi/technologii za XXXXX lat przygniata... Dukaj - Czarne Oceany (najlepsza polska powiesc SF?), potem moze Perfekcyjna Niedoskonalosc Hamilton - Dysfunkcja Rzeczywistosci, przebrnalem przez cale 4000 tysiace stron jednym tchem, chyba najfajniesza space opera jaka czytalem od czasu Nivena/Kappa Lukanienko - Linia Marzen, reszta taka sobie wczesniejsze rzeczy: Card - Cykl Ender i troche slabszy ale ciagle niezly cykl Cien Endera Niven - Pierscien (pierwszy tom, potem troche gorzej mu poszlo) Kapp - Chaos (Formy Chaosu i Bron Chaosu) Lem - wszystko, przede wszystkim: Pirx/Fiasko, Niezwyciezony, Solaris Zajdel - wszystko, przede wszystkim: Cylinder Van Troffa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piro s-f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:29 Przede wszystkim - Mary Doria Russell "Wróbel" i "Dzieci Boga", Walter M. Miller Jr."Kantyczka dla Leibowitza" , Phil K. Dick "Człowiek z wysokiego zamku" Janusz Zajdel "Limes inerior", A. i B. Strugaccy "Piknik na skraju drogi", Ray Bradbury "Kroniki Marsjańskie". Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: s-f IP: *.tktelekom.pl 09.03.07, 09:41 wszystkie P.K.Dicka oraz Silverberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 22:17 Ja polecam Philipa Dicka, którąkolwiek książkę, wszystkie są świetne, a w każdej, nawet małej bibliotece znajdzie się przynajmniej kilka jego tytułów. Pisał zarówno powieści jak i krótkie opowiadania. Naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 22:23 I jeszcze jedno: Lema nie tykać! W taki sposób można się do SF zrazić... vide Pirx, kiedy to dziwne światełko pojawiło się bohaterowi na ekranie i przez które mało nie zwariował. Rosnące napięcie, a na końcu rozdziału bzdurne bajdurzenie o wadliwych rurach katodowych czy czymś takim... poczułem się rozczarowany. Jak bym chciał czytać o rurach katodowych, to bym się nie brał za SF... Dlatego Lema nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 22:52 No tak, nikt "nie strzelał"... Lem (IQ = 180) jest dla czytelnika inteligentnego, zresztą późniejsze jego dzieła odchodzą od s-f na rzecz filozofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inferno Re: Polećcie mi książki SF IP: *.chello.pl 08.03.07, 23:05 > No tak, nikt "nie strzelał"... Nie chodzi o to że nikt nie strzelał. SF Lema, w wielu miejscach za bardzo wchodzi w "technikalia". Powieść SF nie powinna brzmieć jak podręcznik elektrotechniki. To, że odszedł od tego na rzecz filozofii wydaje się wręcz naturalna koleją rzeczy. Pirxa "przefilozofował" zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:26 Lem po prostu miał bardzo rozległą wiedzę z wielu odległych od siebie dyscyplin (z wykształcenia był medykiem), co po prostu musi budzić uznanie. Jeśli opisywał sprawy stricte techniczne, czy też zjawiska z zakresu fizyki, to była tam rzetelna i dogłębna wiedza, a nie bełkot. A do tego - bardzo głębokie człowieczenstwo. Przeczytaj sobie "Powrót z gwiazd". Tylko czytaj uważnie... Miłej lektury! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:55 Przegląd tych propozycji jest ciekawy. Po pierwsze miesza sie tam prawdziwa science - fiction (a wiec nauka jednak!) z fantasy - czyli bajki o smokach. Lem na poczatku pisał s-f ale niestety robił tez błedy i to elementarne. Jednak studiował medycynę a nie fizykę (choc po przedwojennej fizyce mógł byc niezły). Ja polecam zapomniana powieść Lema - Obłok Magellana - napisana w 1956 ale jak wiele przewidywań technicznych spełnionych - komputery, kalku;atory, telefonia mobilna, dalej Niezwyciężony i Powrót z gwiazd. Ale dalej polecam Hogana - Najazd z przeszłości (zaskakujące wnioski), warto poczytac książki Ann Mc Caffrey i jej wspołautorek (trylogia Planeta piratów). Polecam także White'a - cała seria szpitala kosmicznego, Asimova - Fundacja i wcześniejsze opisujące powstawanie Imperium Galaktycznego. Polecam też jak inni Sniegowa - straszna fantazja ale moze warto pomarzyć. Znalazłoby sie jeszcze wiele - ale moze na ten raz wystarczy. Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Polećcie mi książki SF IP: *.bie.lama.net.pl 08.03.07, 22:28 polecam 20 książek LEMA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The.Libertarian Alternative History IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.03.07, 22:29 "Island in the Sea of Time" - S. M. Stirling has written the wonderful "Island in the Sea of Time" trilogy, where the island of Nantucket and the U.S. Coast Guard training ship "Eagle" are thrown back in time to 1250 BC. "1632" - full version can be found at: www.baen.com/library/0671319728/0671319728.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbucz Re: Polećcie mi książki SF IP: *.aster.pl 08.03.07, 22:31 np Gra Endera - Orson Scott Card Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu99 Re: Polećcie mi książki SF IP: *.icpnet.pl 08.03.07, 22:32 Lary Niven "Pierścień" Gordon R. Dickson "Taktyka błędu" Alan Dean Foster trylogia "Przeklęci" i wiele innych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirith Re: Polećcie mi książki SF IP: *.petrus.com.pl 08.03.07, 22:35 Jacek Dukaj: "Czarne oceany", "Perfekcyjna niedoskonalosc", "Inne piesni" (kolejnosc nieprzypadkowa). Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quant Diuna Herberta IP: *.echostar.pl 08.03.07, 22:44 jak w tytule. najlepiej wszystkie z serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Diuna Herberta IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 08.03.07, 22:56 caly cykl diuny-spanialy cykl asimova o fundacji Zajdel-cylinder van troffa-limes inferior henry kuttner - niesmiertelni tadeusz markowski-mutanci-umrzec by nie zginac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S_F FAN Re: Diuna Herberta IP: *.brutele.be 10.03.07, 13:15 Wszystkie dobre.. tylko tej ostatniej nie czytalem. Klasyka klasyk i cudne ksiazki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Polećcie mi książki SF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:52 Janusz A Zajdel - Limes Inferior stara pozycja ale nie do pobicia przez nowe pozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytam bo lubie Re: Polećcie mi książki SF IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 23:14 Jestem bardzo mile zaskoczony ilością postów na temat książek SF :) Podobno jesteśmy narodem, który jest mocno na bakier z książkami, tym bardziej miło zobaczyć, ze są wśród nas osoby, które posiadają pewną wiedzę z konkretnego tematu i chcą się nią podzielić. Co do sugestii.. to na pewno Gibson - klasyka, a z nieco mniej popularnych to polecam zbiór opowiadań przeróżnych autorów, mniej lub bardziej uznanych w świecie twórców SF, zebranych przez Harlana Ellisona. Całość nosi tytuł "Niebezpieczne Wizje". Odpowiedz Link Zgłoś
aniar17 Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:39 Douglas Adams, ostatnio wznowione "Autostopem przez galaktykę" i pozostałe części "trylogii w pięciu częściach", choć pierwsze są lepsze od ostatnich. A z Polaków: J. Zajdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kersten Re: Polećcie mi książki SF IP: 82.160.49.* 08.03.07, 23:48 Obowiązkowo: J. Zajdel (mistrz)"LIMES INFERIOR"; Ursula Le Guin "TEATROLOGIA Z HAIN"; M. Moorcock "...I UJRZELI CZŁOWIEKA", Sapkowski - wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
fuckmeimfamous Re: Polećcie mi książki SF 08.03.07, 23:49 oj a ja STANOWCZO nie polecam "niebezpiecznych wizji", no chyba że na smutny dzień, bo atak smiechu gwarantowany. poza kilkoma perełkami w stylu Zelaznego albo Dicka, czy super opowiadań 'sex i/lb pan morisson' i 'aniołowie raka' większość to albo rzeczy niewiele mające wspólnego z s-f, albo po prostu nieciekawe banały. szczytem jest opowiadanie autora antologii, pseudo-horror przy którym autentycznie zaniemogłam, bo czegoś tak słabego chyba nigdy nie czytałam, a czytywałam naprawdę różne rzeczy z kiepskimi nowelkami z shadowruna włącznie. zapewne w 90% wina lezy i tak po stronie tłumacza bo nawet laik zorientuje sie że polskie tłumaczenie jest wprost katastrofalne. ale niestety wychodzi na jedno :P Odpowiedz Link Zgłoś