Dodaj do ulubionych

Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ?

• Gość: zidi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 06:18
      "Wielka,większa,największa" pierwsza,niezapomniana,cudowna.....
      • Gość: autor Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 217.153.84.* 18.12.07, 16:41
        A co to za książka?
    • Gość: Herko Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.toya.net.pl 16.12.07, 23:54
      Moja to Planeta małp, przeczytałem jednym tchem jak byłem 8mej klasie:-)
      • Gość: rr2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:41
        Ja ostatnio przeczytałem "Kłamstwa Locka Lamory" - Scotta Lyncha. To jest moja
        pierwsza książka w tym klimacie. I muszę powiedzieć, ze mi się spodobała. Teraz
        coś wiecej musze poczytać.
        • Gość: erni2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gprs.plus.pl 17.12.07, 12:00
          Możesz zawsze poczekac na polskie wydanie drugiej części. Albo przeczytasz po
          ang. :):)
          • mihu12345 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 18.12.07, 08:31
            Gość portalu: erni2 napisał(a):

> Możesz zawsze poczekac na polskie wydanie drugiej części. Albo przeczytasz po
            > ang. :):)

A gdzie można dostać ang wersję?
            • Gość: erni2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gprs.plus.pl 18.12.07, 10:53
              Możesz zawsze w necie poszukać. Najlepiej zagooglaj.
          • Gość: tutek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 19.12.07, 22:11
            a jak ktoś nie zna tak dobrze języka?
    • Gość: kulka Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 17:00
      Dokładnie nie pamiętam, która była pierwsza, ale obstawiam "Non-stop" Briana Aldissa. Albo "Strefy zerowe" Peteckiego. Wciągnęło mnie na ładnych parę lat.
      • Gość: klara Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.sileman.net.pl 18.12.07, 21:36
        A kto pamięta "Sobowtóra profesora Rawy" Alfreda Szklarskiego?
        autor "Tomków..." mieszkał w Katowicach i w tym własnie miescie
        umiescił;-) akcję powiesci detektywistycznej z dziećmi i cyborgiem w
        rolach głównych. i była jeszcze "aspazja", cos jakby o pszczołach,
        ale autora nie pomnę...
        • Gość: Jacek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.07, 09:11
          Ja, ja !! Przeczytane ze 30 razy (ostatnio 30 lat temu) i "Wielka, większa,
          największa". Niezapomniane !
          • Gość: Gocha Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.smrw.lodz.pl 18.01.08, 07:43
            Ja też pamiętam profesora Rawę i oczywiście Broszkiewicza (Wielka, większ i
            największa, Ci z dziesiątego tysiąca, Oko centaura). Broszkiewicz był pierwszy
            (ok. 1969-70 roku), potem trafiłam na Lema i przepadło. Czytam SF, fantazy (co
            podobno też zalicza sie do SF, podobnie jak space opera i inne podgatunki), co
            mi wpadnie w ręce. Zaraziłam fantastyką obu synów, którzy ubóstwiają Lema, Carda
            i wielu innych.
            • Gość: herm Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 81.210.16.* 10.06.09, 14:50
              dokładnie - u mnie podobnie .. zaczeło się
              od księżycowego pecha i braci koszmarek ;)
        • madame_charmante pamiętam!!! :))) 10.06.09, 13:08
          jw
        • balajanek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:04
          Dzięki za przypomnienie tytułu "Sobowtóra..." to było potem
          a w II kl.podstawówki przeczytałem "20 000mil podmorskiej żeglugi" a było to w
          r.1958 potem cały dostępny J.Verne,który do dzisiaj jest moim idolem,potem był
          Lem,Żuławski,Zajdel,Tolkien.To była klasyka.
          Wszystko co potem to kicz.Niech się oburzają na to stwierdzenie młodzi czytelnicy.
          • balajanek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:12
            Po przeczytaniu książki"Przez ocean czasu" (dla niezorientowanych to taka lepsza
            wersja "Parku jurajskiego").zdecydowałem o pójściu na geologię.Ale kto był autorem?
        • Gość: Gandalf2305 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 20:53
          Aspazja była Andrzejewskiego. Sobowtóra prof.Rawy też czytałem.
      • Gość: macio Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 217.153.237.* 22.12.07, 16:44
        tak jak autor postu "kroki w nieznane" jakies 12 lat temu
        "kwiaty dla algernona do teraz mi w głowie siedzą
        ostatnio wyszło nowe wydanie, ale jak dla mnie za mało rosyjskich autorów,
        jednak słowiański duch SF przemawia do mnie najlepiej
        p.s.
        właśnie czytam "lód" dukaja, całkiem całkiem
    • Gość: Sambucus Nigra Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:00
      "Mgławica Andromedy" Iwana Jefremowa. Cokolwiek naiwne hard SF, jednak ze
      świetnym klimatem. Lubię ją pod kilkoma względami do dziś.
    • Gość: skevi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.netrun.cytanet.com.cy 31.12.07, 14:31
      raport z planety sol 3
      • Gość: Zenek Pamiętniki znalezione w wannie LEMA a potem Dzienn IP: 213.25.14.* 31.12.07, 14:43
        a potem Dzienniki Gwiazdowe. Pamiętam że miałem jakieś 7 może 8 lat i Pamiętniki
        były dla mnie nieco niezrozumiałe ale na tyle mi się podobały że sięgnąłem potem
        po Dzienniki Gwiazdowe a potem Lem opanował mnie na całego.
    • mckern Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 31.12.07, 23:31
      James White "Szpital kosmiczny".
    • Gość: dox Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gdynia.mm.pl 03.01.08, 01:44
      Janusz Zajdel: Wyjście z cienia.
      • Gość: le ming Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.aster.pl 05.01.08, 13:20
        A "Doktor DOolittle" sie liczy? Bo jak nie, to cykl o Tapatikach. Nawet sie balem.
    • Gość: asdaa Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.bsk.vectranet.pl 05.01.08, 15:15
      Wspomniany tu Broszkiewicz (Wielka, większa, największa) to była
      moja obowiązkowa lektura w III (IV?) klasie, bardzo mi się
      podobała;byL też film i kontynuacja (Ci z dziesiątego tysiąca, a
      pierwsze prawdziwe sf to "Proxima" Borunia i Trepki. Tylko kto to
      pamięta? pozdro Ania
      • Gość: KristofOSer Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.pools.arcor-ip.net 06.01.08, 13:04
        Braian Aldiss"Non Stop",pozniej
        tegoz "Cieplarnia",trylogia "Hellikonia"
      • Gość: Zoja Proxima! IP: *.halleracaffe.broadband.pl 10.06.09, 20:33
        "Proxima", świetna książka! Strasznie się bałam, kiedy dżdżownica ugrzęzła w
        magmie. Kilka lat temu z sentymentu kupiłam na Allegro, przeczytałam raz
        jeszcze, nadal bomba! Potem niestety ktoś pożyczył i wsiąkła.
    • Gość: asdaa Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.bsk.vectranet.pl 07.01.08, 15:18
      A pamiętacie serię "Stało się jutro"? Niektóre opowiadania były
      super!
    • Gość: Adamm Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.aster.pl 09.01.08, 21:31
      Przypomnieliście mi Broszkiewicza - "Wielka, większa i największa", "Ci z dziesiątego tysiąca" - to było naprawdę niezłe. A jeszcze opowiadania w "Młodym Techniku" - dziś już nie piszą takiej SF. Potem był wspaniały Lem. A jeszcze sowiecka propagandowa utopia - wizja "komunizmu" za 1000 lat "Mgławica Andromedy".
    • jozek_robotnik Pamięć mnie już zawodzi, ale jedna z nich 10.01.08, 12:07
      Wakacje z cyborgiem; Mgławica Andromedy; Pięciu na Dejmosie;
      Rakietowe szlaki (ta pierwsza jednotomowa wersja)...
    • obywatelpiszczyk Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 18.01.08, 10:05
      "Planeta zielonych widm" Andrzeja Zimniaka (chyba), jakieś 20 lat temu, potem pierwsze dwa Ambery Zelaznego, potem Conan, a potem już poszło z górki...
      • Gość: spolexx Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 62.29.178.* 18.01.08, 15:39
        "Bajki robotów" Lema
        • Gość: Kagan Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 00:22
          Brawo!
          Gość portalu: spolexx napisał(a): "Bajki robotów" Lema
          • Gość: dzem_wisniowy Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 16:10
            moje to "Bajki robotów" i wszystkie częśći "wiedzmina"
            • palmere Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 20.01.08, 20:38
              Ja wypłynąłem od razu na głębokie wody -> Gra Endera Carda oraz Ubik Dicka.
              • Gość: ~alex Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 10.06.09, 17:10
                Grę Endera czytałam już "w dorosłości", wywiera straszliwe wrażenie -
                motyw gry powielony na wszystkich poziomach fabuły, aż się umysłem
                szuka gdzie jeszcze..? No i ten heros nieświadomy. Wspaniałe.
    • Gość: amadonna Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.limes.com.pl 22.01.08, 18:39
      Moja pierwsza i do dzis ulubiona ksiązka to "Diuna" Herberta a zaraz
      po "Gra Endera"
    • Gość: Swobodny Dżordż Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:17
      To było albo "Wyjście z cienia" Janusza A. Zajdla przeczytana w
      wieku 10-11 w stanie wojennym. Dopiero po kilkunastu latach, gdy
      przeczytałem ją jeszcze raz zrozumiałem aluzje Autora do naszej,
      polskiej rzeczywistości właśnie z tego okresu. Zaraz za tą pozycją
      (albo równolegle), był zbiór opowiadań "K - jak Kosmos" niestety nie
      pamiętam autora/autorów...
      • Gość: zenon Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.08, 02:22
        To Ray Bradbury.
    • makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 26.01.08, 14:56
      PIRX!
      • makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 03.02.08, 10:03
        No i Diuna, uwielbiam ją do dziś.
        • makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 03.02.08, 10:07
          Ech, to były czasy; przeczytałem ją w oryginale 1984. rok później
          wyszła w Polsce.
    • nessie-jp Wojtyszko! 28.01.08, 19:29
      Absolutnie najpierwsza książka S-F w moim życiu to było "Trzynaste piórko
      Eufemii". Miałam prawie 7 lat i wypieki z wrażenia przy czytaniu :)) Pamiętacie?
      merlin.pl/frontend/browse/product/1,518347.html
      Później z dziecinnych to jeszcze Broszkiewicz, Petecki i Bułyczow ("Było to za
      100 lat"), a potem to już poszło jak burza, cykle "Droga do SF" i antologie
      opowiadań młodych polskich pisarzy SF, "Cieplarnia" Aldissa, wszystko co się
      dało Zajdla, Bułyczowa, Dicka...

A fantasy zaczęłam bardzo późno, dopiero w liceum, od "Trylogii" Tolkiena.
      Akurat był to ten moment, kiedy w PRL-u pojawiło się wznowienie i można było
      wreszcie te książki kupić.
      • Gość: Hitomi_vision sf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 23:42
        Hmm na pewno gdzieś pierwsze pojawiły się "bajki robotów". Ale pierwsza
        zapamiętana przeze mnie to "rok 1984" Orwella :) A czytaliście kiedyś.... to sie
        chyba nazywało "Szpital przemienienia" Lema. Całkiem nie sf ale bardzo mi się
        podobało :)
    • Gość: JaROSŁYaw Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 08:47
      Pierwszą moją książką SF jaką przeczytałem były "Bajki robotów"
      Stanisława Lema. Kto dziś pamięta tę książkę? :)
      • palmere Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 31.01.08, 20:28
        Gość portalu: JaROSŁYaw napisał(a):

> "Bajki robotów"
        > Stanisława Lema. Kto dziś pamięta tę książkę? :)

Ja pamiętam :) imo najlepsze bajki to ''Uranowe uszy'' i ''Biała śmierć''.
    • Gość: filipek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 23:05
      "Człowieka z wysokiego zamku", ta książka przekonała mnie do tej
      literatury.
    • exxon Ksiazka o Atlantydzie - lektura w podstawowce 04.02.08, 16:10
      Czy ktos pamieta moze jej tytul i autora?
      Byla w kanonie lektur (moze w 4 klasie?). Opowiadala o rozbitku
      (indianin, maorys?) ktorego morze wyrzucilo na brzeg rozwinietej
      technicznie cywilizacji.
    • Gość: ZiG Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.uni.lodz.pl 04.02.08, 22:35
      "Aleja Potępienia" Rogera Zelaznego. Gorąco polecam ;) Jest to postapokaliptyczna opowieść o drużynie najemników i zmuszonych do współpracy przestępców, którzy muszą przewieść szczepionkę na groźnego wirusa z jednego końca USA na drugi. Stany oczywiście są stosownie zniszczone i pełne zmutowanych monstrów i anomalii fizycznych. Całość jest napakowana akcją i świetnie się czyta - cały czas lubię sobie wrócić do tej powieści.
    • Gość: yoda Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.mos.gov.pl 05.02.08, 08:07
      "Łysek z pokładu Idy" ale okazało się, że to nie SF ;)
    • Gość: ja "Jak hartowala sie stal" IP: 213.134.152.* 05.02.08, 13:31
      Ostrowskiego. :)
    • Gość: Aguś Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.netpol.net.pl 12.02.08, 15:39
      Ja przeczytałam Artemisa Fowla i stwierdziłam że warto czytać
      książki chć wcześniej tego nie robiłam;)
    • Gość: mmich Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.nc.res.rr.com 19.02.08, 20:18
      Miasto i Gwiazdy, Artur C. Clark - powiesc w czesciach drukowana w
      Fantastyce
    • kain_brat_abla Pierwsza książka SF - Biblia 20.02.08, 19:00
      Tyle tam tego było: bogowie, anioły, giganci, magowie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka