temel 03.10.07, 19:41 Która część z Trylogii Ciągu jest wg Was najlepsza? Zamierzam się za to zabrać, i liczę na jakieś opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aliana Re: W.Gibson. 04.10.07, 09:30 Radziłabym zacząć czytać od pierwszego tomu, nawet gdyby miał on by być najgorszy ;)Ale w tym przypadku obowiazuje stara zasada im dalej tym słabiej, Neuromancer - super, ale dalej już gorzej - chciaż komu podoba się styl Gibsona doceni następne części. Mona Lizę warto też przecztać, by przekonać się co dalej stało się z bohaterami poprzednich tomów. Poza tym nie głupim pomysłem jest przeczytać najpierw opowiadanie "Johnny Mnemonic". Kurczę przez Ciebie chyba znów siegnę po Gibsona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
temel Re: W.Gibson. 04.10.07, 11:55 aliana napisała: > Poza tym nie głupim pomysłem jest przeczytać najpierw > opowiadanie "Johnny Mnemonic". a można wiedzieć jak zdobyć to opowiadanie? Może ukazało się w Fantastyce, albo coś w tym rodzaju? Odpowiedz Link Zgłoś
aliana Re: W.Gibson. 04.10.07, 14:33 project.cyberpunk.ru/lib/johnny_mnemonic/ link do angielskiej wersji, ja czytałam to opowiadanie w zbiorku Gibsona "Johnny Mnemonic" (w orginale zbiór nazywa się "Burning Chrome")-Wydawnictwo Zysk i ska. W "Fenixie" były z kolei: Gibson William: Wypalić Chrom (1992 nr 4) oraz Hotel New Rose (1993 nr 1), oba także ze świata Neuromancera. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: W.Gibson. 08.10.07, 08:50 Op. J. Mnemonic wydrukował też Akcent - nr 2 z 1996 roku. Podobała mi się <Idoru> i <Neuromancer>, <Mona Lisa> mniej i zastopowała dalszą lekturę;) Ogólnie fabularnie jest ok, ale stylowo/językowo trochę chaotycznie i męcząco. Cierpliwość wskazana;) Odpowiedz Link Zgłoś