Dodaj do ulubionych

Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI

28.12.01, 19:40
KTÓRY FILM JEST LEPSZY? jaka jest wasza opinia na ten temat....
Obserwuj wątek
    • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 28.12.01, 19:47
      samilus napisał(a):

> KTÓRY FILM JEST LEPSZY? jaka jest wasza opinia na ten temat....

malo osob widzialo oba filmy. taki temat bedzie bardzo
      popularny w lutym...
      • Gość: Gosiam Zgadzam się z mikolajem7 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 23:01
        Co tu dużo mówić...
        • Gość: Do. Re: Pojedynek... IP: *.bluewin.ch 03.01.02, 00:41
          Wladca Pierscieni rewelacyjny, a Harry Potter niestety kompletnie nieudany. W
          jednym filmie wszystko: rozmach, akcja, dobrzy aktorzy, dobra fabula, a w
          drugim... nic, naprawde.
          Czekam na opinie innych, ale sadze, ze niewiele punktow zdobedzie Harry. Nawet
          efekty specjane (calkiem efekciarskie w Harrym) sa "za komputerowe".
          pozdr.
      • Gość: simon Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.central.susx.ac.uk 22.01.02, 13:56
        mialem przyjemnosc widziec oba juz kilka tygodni temu i wladca pierscieni
        zdecydowanie wygrywa - moze dlatego ze harrego widzialem w drugim rzedzie kina
        na srednim ekranie a wladce na wielkim ekranie w najlepszym miejscu - efekty
        wizualne sa nieporuwnywalnie lepsze w wladcy ale wystepuje tam wiele
        niescislosci czesta razocych z oryginalem w wypadku harrego nie moge sie
        wypowiadac nie czytalem :(
        w wypadku dyskusji :ss20@sussex.ac.uk
        pozdrawiam
        si
        • iki Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 08.04.02, 12:17
          Ja czytałam ogie książki i ogłądałam oba filmy i uważam, że Władca Pierścieni
          jest dużo lepszy. Takie porównania po prostu mnie śmieszą! Władca jest już opd
          ponad 100 lat i dalej jest uwielbiany, a Harry P. za 100 lat będzie juz sdawno
          zapomniany.
      • zurasek Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 30.01.02, 14:00
        Filmy sa różne, cieżko je ze soba prównywac, ale na pewno zrobia furrorę w
        kinach. Gadzety na pewno tez sie pokaza ale tylko zwiazane beda z Harrym. Ale
        oba filmy dobre, ale Władcy pierscieni lepszy.
        mikolaj7 napisał(a):

> samilus napisał(a):
        >
        > > KTÓRY FILM JEST LEPSZY? jaka jest wasza opinia na ten temat....
        >
        > malo osob widzialo oba filmy. taki temat bedzie bardzo
        > popularny w lutym...

• mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 30.01.02, 16:00
          zurasek napisał(a):

> Filmy sa różne, cieżko je ze soba prównywac, ale na pewno zrobia furrorę w
          > kinach. Gadzety na pewno tez sie pokaza ale tylko zwiazane beda z Harrym. Ale
          >
          > oba filmy dobre, ale Władcy pierscieni lepszy.

nie widzialem wladcy, ale juz uwazam, ze bedzie lepszy.
          wystarcza mi do tego zdjecia i trailer. a co do gadzetow to
          juz sa zwiazane z LotR`em, co prawda mniej niz hp, ale
          jednak.
      • mat54321a Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 04.02.02, 10:46
        ja widziałem i oba mi nie przypadly do gustu...osobiście nie ciekawi mnie taki
        temat i uważam że szkoda kasy na kręcenie takich filmów...
    • Gość: Wromario Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 04:05
      samilus napisał(a):

Choć raz na poważnie: kurcze, skąd Wam strzeliło do głowy takie zestawienie?
      Lalka Barbie kontra sonda kosmiczna - tak to mniej więcej widzę...

• mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 03.01.02, 21:28
        Gość portalu: Wromario napisał(a):

> samilus napisał(a):
        >
        > > KTÓRY FILM JEST LEPSZY? jaka jest wasza opinia na ten temat....
        >
        > Choć raz na poważnie: kurcze, skąd Wam strzeliło do głowy takie zestawienie?
        > Lalka Barbie kontra sonda kosmiczna - tak to mniej więcej widzę...
        >

Wromario, dajesz porownania takie, ze chce sie plakac.
        Zachowaj je dla siebie, bo nie sa ani smieszne ani
        adekwatne.

A co do wypowiedzi Do. to nie bede sie ustosunkowywal, bo
        niewidzialem zadnego filmu. Choc na trailerach oba
        prezentuja sie swietnie. Jesli mialbym oceniac po tym, co
        widzialem do tej pory (zdjecia, trailery itp) to jednak
        minimalnie wygralby lotr.
        • Gość: Wromario Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 07:56
          mikolaj7 napisał(a):

> Wromario, dajesz porownania takie, ze chce sie plakac.
          > Zachowaj je dla siebie, bo nie sa ani smieszne ani
          > adekwatne.
          >

wiem.onet.pl/wiem/018e89.html
          • rose2 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 04.01.02, 13:44
            Jesli chodzi o box-office to nie ma porownania, na Harrego Potera pojdzie 5cio letnie dziecko z
            rodzicami na LOTR pojda juz tylko rodzice.HP to jest film rodzinny, a LOTR nie powiiny ogladac dzieci
            ponizej lat 8 (moim zdaniem).
            Dla mie oba filmy sa dobre (w swoim rodzaju) i nie mam zamiaru ich porownywac.
            • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 04.01.02, 18:43
              rose2 napisał(a):

> Jesli chodzi o box-office to nie ma porownania, na Harrego Potera pojdzie 5cio
              > letnie dziecko z
              > rodzicami na LOTR pojda juz tylko rodzice.HP to jest film rodzinny, a LOTR nie
              > powiiny ogladac dzieci
              > ponizej lat 8 (moim zdaniem).
              > Dla mie oba filmy sa dobre (w swoim rodzaju) i nie mam zamiaru ich porownywac.

5-cioletnie dziecko nie zrozumialoby HP, podobnie jak 8-
              letnie lotra. Chyba na HP pojda dzieci od 7 lat w gore (albo
              nawet satrsze), a na lotra od 14 w gore...
              • Gość: Do. Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.bluewin.ch 06.01.02, 17:51
                No lotra pojda dorosli nawet bez dzieci, na HP przede wszystkim rodzice z
                dziecmi. Ale naprawde trudno porownywac tresc, mozna sie zastanawiac nad
                wykonaniem i tu moim zdaniem wygrywa lotr zdecydowanie. Chetnie poczytam
                opinii takich osob jak mikolaj7, bo ja mialam srednia opinie o HP przed
                filmem, a o lotr nie mialam zadnej opinii...
                • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 06.01.02, 20:05
                  Gość portalu: Do. napisał(a):

Chetnie poczytam
                  > opinii takich osob jak mikolaj7, bo ja mialam srednia opinie o HP przed
                  > filmem, a o lotr nie mialam zadnej opinii...

Czuje sie zaszczycony :)))
                  • Gość: Do. Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.bluewin.ch 06.01.02, 22:36
                    mikolaj7 napisał(a):

> Gość portalu: Do. napisał(a):
                    >
                    > Chetnie poczytam
                    > > opinii takich osob jak mikolaj7, bo ja mialam srednia opinie o HP przed
                    > > filmem, a o lotr nie mialam zadnej opinii...
                    >
                    > Czuje sie zaszczycony :)))

hihi, alez prosze bardzo.
                    A serio: ciekawe jest poczytac o opiniach ludzi, ktorzy maja zdecydowane opinie
                    na jakis temat. :-))
                    pozdr.

• mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 07.01.02, 20:03
                      Gość portalu: Do. napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                      >
                      > > Gość portalu: Do. napisał(a):
                      > >
                      > > Chetnie poczytam
                      > > > opinii takich osob jak mikolaj7, bo ja mialam srednia opinie o HP prz
                      > ed
                      > > > filmem, a o lotr nie mialam zadnej opinii...
                      > >
                      > > Czuje sie zaszczycony :)))
                      >
                      > hihi, alez prosze bardzo.
                      > A serio: ciekawe jest poczytac o opiniach ludzi, ktorzy maja zdecydowane opinie
                      >
                      > na jakis temat. :-))
                      > pozdr.
                      >

tzn? jak to sie odnosi do mnie???
          • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 04.01.02, 18:49
            Gość portalu: Wromario napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
            >
            > > Wromario, dajesz porownania takie, ze chce sie plakac.
            > > Zachowaj je dla siebie, bo nie sa ani smieszne ani
            > > adekwatne.
            > >
            >
            > <a href="http://wiem.onet.pl/wiem/018e89.html">wiem.onet.pl/wiem/018e89.html</a
            > >

ach! ironia!

szkoda, ze jej do czegos nie porownales.
            • rose2 Re: HP dla 5- latka - jak najbardziej 07.01.02, 17:47
              Nie zgodze sie z Toba, moj znajomy przeczytal HP swojemu 5letniemu synowi i
              jakos nie bylo problemu ze zrozumieniem. Na film pewnie tez pojda razem...
              Przykladowo Hobbit Tolkiena byl proponowany jako dobra ksiazka dla 6ciolatka.
              Dzieci sa jednak bardziej inteligenne niz nam sie to wydaje.
              • mikolaj7 Re: HP dla 5- latka - jak najbardziej 07.01.02, 20:00
                rose2 napisał(a):

> Nie zgodze sie z Toba, moj znajomy przeczytal HP swojemu 5letniemu synowi i
                > jakos nie bylo problemu ze zrozumieniem. Na film pewnie tez pojda razem...
                > Przykladowo Hobbit Tolkiena byl proponowany jako dobra ksiazka dla 6ciolatka.
                > Dzieci sa jednak bardziej inteligenne niz nam sie to wydaje.

moze i 5-latek zrozumie HP, ale 6-latek Hobbita juz nie... a
                zreszta dziecku sie moze podobac, ale przeciez nie
                wszytsko musi rozumiec, zreszta nie tylko w HP...
                • Gość: Ola Re: HP dla 5- latka - jak najbardziej IP: *.chello.pl 29.01.02, 19:04
                  powiem Ci, że mając lat 20 czy nawet 50 można coś przeczytać bo Ci sie podoba i
                  do końca nie zrozumieć Hobbit i WP jest dla starszych bo jest drastyczny i
                  tylko o to chodzi!!!!
    • Gość: Hanula Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.server.ntl.com 23.01.02, 14:54
      samilus napisał(a):

"Władca Pierścieni", bez wątpienia.

"Harry" też mi się podobał. Jest bardzo wierny książce i bardzo porządnie
      zrobiony, ale jakoś tak rzemieślniczo, bez uczucia. Brak w nim magii.

Oglądając "Władcę" czuje się, że reżyser kocha tę książkę. Jego wyobraźnia mnie
      poraża. Wszystko to, co ma być piękne, jest piękne. Wszystko to, co ma być
      brzydkie, jest absolutnie potworne. Bardzo chciałabym jeszcze raz iść do kina i
      przeżyć grozę przejścia przez kopalnie Morii oraz walki Aragorna i Boromira z
      orkami... Fenomenalne są też te androgeniczne elfy!

Bardzo, bardzo polecam wszystkim "Władcę" i z niecierpliwością czekam na dalsze
      części!

PS. Ciekawa jestem, czy Tolkienowi podobałyby się książki Rowling. Podejrzewam,
      że tak...
    • Gość: oburzony Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.acn.waw.pl 23.01.02, 19:38
      jak można wogóle prównywać. Związek między Harrym Pottheadem a Władcą może
      dostrzec jedynie totalny ignorant. Przecież jedno nie ma żadnego związku z
      drugim!!! Takie porównanie to obraza dla Tolkiena!!!
      • Gość: Tdi Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.acn.waw.pl 24.01.02, 12:55
        Bylem na Hairy Pytce z kumplem ktory juz widzial Tolkiena w kinie (byl w
        Finlandii). Co do zwiazku obu filmow to przepraszam, ale zasmieje sie tylko
        sucho. Owszem oba maja aktorow i efekty komputerowe, ale tu nie ma co mowic o
        pojedynku. Hairy to nudny, pozbawiony tresci, fatalnie zagrany i nadety film o
        niczym. Kiedy szedlem do kina bylem pelen dobrych checi i wogole. To co przez
        dwie godziny widzialem na ekrnie przekonalo mnie ze juz nawet kultura masowa
        siegnela zupelnego dna.

A Tolkien jest za to naprawde dobry. I dluzszy :))
      • Gość: olA Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 29.01.02, 19:10
        Gość portalu: oburzony napisał(a):

> jak można wogóle prównywać. Związek między Harrym Pottheadem a Władcą może
        > dostrzec jedynie totalny ignorant. Przecież jedno nie ma żadnego związku z
        > drugim!!! Takie porównanie to obraza dla Tolkiena!!!

może i nie ma związku poza magią ale jest to ten sam gatunek literacki i ksiąki
        są tak samo popularne na świecie!!!! może o to chodzi a nie o treść pomyśl
        czasem!!! aha porównanie obraża Tolkiena??? co za bzdury to tylko książki dla
        innych może obrażać Rowling!!!! przemyśl moje słowa TY ORKU ALBO MUGOLU JAK WOLISZ

• mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 29.01.02, 22:49
          Gość portalu: olA napisał(a):

> Gość portalu: oburzony napisał(a):
          >
          > > jak można wogóle prównywać. Związek między Harrym Pottheadem a Władcą może
          >
          > > dostrzec jedynie totalny ignorant. Przecież jedno nie ma żadnego związku z
          >
          > > drugim!!! Takie porównanie to obraza dla Tolkiena!!!
          >
          >
          > może i nie ma związku poza magią ale jest to ten sam gatunek literacki i ksiąki
          >
          > są tak samo popularne na świecie!!!! może o to chodzi a nie o treść pomyśl
          > czasem!!! aha porównanie obraża Tolkiena??? co za bzdury to tylko książki dla
          > innych może obrażać Rowling!!!! przemyśl moje słowa TY ORKU ALBO MUGOLU JAK WOL
          > ISZ
          >

ja slyszalem ostatnio 'ty pomiocie saurona' ;-)

zgadzam sie z Toba :-)))

• Gość: Valry Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 19:50
            Przeczytałem różne wypowiedzi, ale dopiero na twoją zareagowałem. Chodzi mi o
            stwierdzenie,iż oba filmy (powieści) należą do tego samego gatunku - to bardzo
            duża przesada (czy "Balladyna", "Conan", "Bastion" też? - fantastyka dzieli się
            na wiele gatunków - HP i LOTR nie należą dotego samego ). Nie mam nic przeciwko
            temy, że HP podba się dzieciom - by jest do nich kierowany. Nie przeszkadza mi
            też, że oglądają (i czytają) go niektórzy dorośli. Przesadą jednak moim zdaniem
            jest stosowanie tej samej miary do obu filmów. "Władcę Pierścieni" akceptuje i
            podziwia wiele osób deklarujących nietolarowanie fantastyki. Trudno mi
            wyobrazić takie podejście w stosunku do HP.
            • Gość: OLA Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 30.01.02, 19:59
              jeżeli uważasz że nie jest to ten sam gatunek to jest z tobą coś nie tak, bo to
              że książki opowiadają o czym innym nie musi znaczycz że nie są tago samego
              gatunku!!!WP I HP SĄ Z GATUNKU FANTSY!!! jeden może mniej poważny ale to co z
              tego HP to fantasy dla dzieci i nie tylko!!! zapewniam Cie że tego nie zmienisz
              i zastanów sie czasem zanim coś napiszesz!!!
              pozdrawiam Ola
              • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 01.02.02, 20:21
                Gość portalu: OLA napisał(a):

> jeżeli uważasz że nie jest to ten sam gatunek to jest z tobą coś nie tak, bo to
                >
                > że książki opowiadają o czym innym nie musi znaczycz że nie są tago samego
                > gatunku!!!WP I HP SĄ Z GATUNKU FANTSY!!! jeden może mniej poważny ale to co z
                > tego HP to fantasy dla dzieci i nie tylko!!! zapewniam Cie że tego nie zmienisz
                >
                > i zastanów sie czasem zanim coś napiszesz!!!
                > pozdrawiam Ola

najpierw do Valr: nigdzie nie napisalem, ze HP to fantasy.
                popieram pod tym wzgeldem za to Ginny - hp to ksiazka
                obyczajowa z elementami fantasy.

z drugiej strony Ola tez ma troche racji, ale nie musi sie tak
                irytowac.
            • darkfinka Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 08.04.02, 17:53
              w szkole mojego brata (jest w V klasie podstawowki) nauczycielka uslyszala, ze
              mowi cos pochlebnego na temat LoTRa.
              oburzyla sie i stwierdzila, ze powinien sie zainteresowac Harrym Potterem, bo
              to "taka wspaniala bajka". Dodala rowniez, ze Tolkien z pewnoscia sciagal z
              Harrego. (Nie uzyla nazwiska autora LoTRa, bo prawdopodobnie go ne znala).
              Coz :)
              PS: Kobieta uczy j.polskiego.
      • Gość: ciri Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: 213.76.70.* 13.06.02, 23:17
        ludzie!!!!! TOLKIEN sie w grobie przewraca, jak widzi te glupoty. Czytalam
        Potterka i LOTR i drugie jest o niebo lepsze!!!!! A Rowling zywcem sciaga z
        Tolkiena, skad by wziela Voldemorta itd. niech nie opowiada bajek, ze sie jej
        to w glowie uroilo!!!!!!! HP smierdzi komercja!!!
    • Gość: Lordówna Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 16:50
      Zanim przeczytałam Harrego Pottera uważałam że jest beznadziejny.Jak go już
      przeczytałam to stwierdziłam że jest świetny.Tak samo było z Władcą.Uwielbiam
      obydwie książki - uważał że są najlepsze na świecie, ALE film LOTR jest 100 razy
      lepszy od HPIKF.No ale...jak powiedział pewien mędrzec "o gustach się nie
      dyskutuje".

• Gość: Ola Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 29.01.02, 19:07
        Gość portalu: Lordówna napisał(a):

> Zanim przeczytałam Harrego Pottera uważałam że jest beznadziejny.Jak go już
        > przeczytałam to stwierdziłam że jest świetny.Tak samo było z Władcą.Uwielbiam
        > obydwie książki - uważał że są najlepsze na świecie, ALE film LOTR jest 100 raz
        > y
        > lepszy od HPIKF.No ale...jak powiedział pewien mędrzec "o gustach się nie
        > dyskutuje".
        >

masz racje ja też jestem fanką obydwu tych dzieła co do filmów nie widziałam WP
        lecz wiem że odbiega od książki Hp jest ok( co do Wp widziąłam zdjęcia i trailery
        a na stronie siedze codziennie)...
    • Gość: Jerzy Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: 202.37.23.* 29.01.02, 22:00
      samilus napisał(a):

Oczywiscie The Lord of the rings .Jerzy z NZ
      • Gość: OLA Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 30.01.02, 20:25
        Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> samilus napisał(a):
        >
        > Oczywiscie The Lord of the rings .Jerzy z NZ

A CZY WIDZIAŁEŚ BO JA TAK(OBYDWA) MOŻE HARRY TROCHE GORSZY ALE WIERNIEJSZY
        DLATEGO UWAŻAM DZIEŁI P.JACKSONA ZA GÓWNO BO ANI TOMA BOMBADILA NIE WIDAĆ A
        ARWENA PIERWSZOPLANOWA POSTAĆ CO ZA BEZNADZIEJA DLATEGO JA WYBIERAM HARREGO
        POTTERA!!!
        • mikolaj7 Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 01.02.02, 20:24
          Gość portalu: OLA napisał(a):

> Gość portalu: Jerzy napisał(a):
          >
          > > samilus napisał(a):
          > >
          > > Oczywiscie The Lord of the rings .Jerzy z NZ
          >
          > A CZY WIDZIAŁEŚ BO JA TAK(OBYDWA) MOŻE HARRY TROCHE GORSZY ALE WIERNIEJSZY
          > DLATEGO UWAŻAM DZIEŁI P.JACKSONA ZA GÓWNO BO ANI TOMA BOMBADILA NIE WIDAĆ A
          > ARWENA PIERWSZOPLANOWA POSTAĆ CO ZA BEZNADZIEJA DLATEGO JA WYBIERAM HARREGO
          > POTTERA!!!

a ja nie wybieram harry`ego, chociaz nie widzialem jeszcze
          LotR`a. jedna Arwena i Bombadil jeszcze o niczym nie
          swiadcza. wystarcza mi juz screeny i trailer, zeby sie
          przekonac, ze LotR to bedzie najlepszy film roku. hp jest
          swietnie wykonany, aktorzy graja swietnie, ale zabija go
          fabula. skrocona i poplatana. moze na dvd bedzie lepiej, bo
          ma byc dluzszy 1,5h, poki co jednak mowimy o wersjach
          kinowych.
        • Gość: ril Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.mini.pw.edu.pl 05.04.02, 09:54
          Czy twoim podstawowym kryterium oceny filmu jest jego wierność książce? To bez
          sensu. Lepiej jest jeśli film snuje swoją własną opowieść nie do końca zgodną z
          opowieścią z książki niż gdy jest tylko ekranizacją. Lubię zarówno WP jak i HP,
          ale po obejrzeniu obu filmów stwierdzam, że film nie może być kopią książki, bo
          inne rzeczy w nich dobrze wyglądają. Ciekawy opis w książce nie musi być
          przekładalny na dobrą scenę w filmie. I odwrotnie - wspaniała scena może wypaść
          blado gdy nawet dobry autor spróbuje ją w książce opisać.
    • Gość: ola Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 31.01.02, 14:58
      harry
    • Gość: Ola Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 31.01.02, 14:59
      samilus napisał(a):

harry

• Gość: DanR Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: 156.17.29.* 04.02.02, 10:30
      Nie widziałam WP ale można wywnioskować z zajawek, że HP jest chyba trochę
      gorszy. Moim zdaniem za mało efektów magii i w ogóle. Sama wysłałam SMS na WP,
      a HP nie (chodzi o ten konkurs na TVN). Może mi sie tak wydaje, bo za dużo razy
      przeczytałam HP i widziałam za dużo błędów i przekłamań.
    • Gość: KroK Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 21:17
      Hmmm..... Frodo &co. :))))))))))) Chylę czoło przed geniuszem Tolkiena :)))
      Potter jest OK, ale harrego jestem fanką, hobbitów i elfów maniaczką :)))
      opinie na krokodylek.blog.pl
      • Gość: sdfvbgnh Re:Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.14, 15:10
        Ja też wolę Władcę :) tylko że z tą różnicą że Władcy Pierścieni jest meeeega fanką i maniaczką a Harrego tylko lubię nie że jestem jego fanką ;)
    • Gość: mika Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.atol.com.pl 14.02.02, 15:18
      Harry Potter górą!!!!!!!
    • juliamaria Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI 17.02.02, 16:26
      Władca Pierścieni jest super !Potter to bajka dla dzieci
      • Gość: mm Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 20:41
        Żmijowa Harfa i Zbójniecki Gościniec są lepsze :)))
    • Gość: Misia Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.volta.net.pl 11.05.02, 09:52
      Jak to ktoś kiedyś poweidział, Harry Potter to szkolna podstawówka, a Władca
      Pierścieni to szkoła wyższa. zgadzam się z tym i uważam, że aby bez problemu
      przeczytać Władcę Pierścieni tzreba najpierw przejść przez Harry'ego
      Pottera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Ola Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.chello.pl 11.05.02, 14:04
        uważam, że aby bez problemu
        > przeczytać Władcę Pierścieni tzreba najpierw przejść przez Harry'ego
        > Pottera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak? a ja najpierw przeczytałam władce i inne dzieła tolkiena a na samym końcu
        harrego pottera
      • Gość: pirat Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.opole.dialup.inetia.pl 12.05.02, 13:32
        Myślę sprawę porównania HP v. WP dobrze ujął pewien
        spec od filmu - Zygmunt Kałużyński: z Harrego Pottera
        się wyrasta, do Władcy Pierścieni się dorasta.
        Zresztą osobiście uważam że cały ten zgiełk wokół HP
        jak i ten film to czysta komercja służąca nabiciu
        kieszeni ludziom z tym filmem związanym. Na filmową
        wersję WP czekałem długo i jestem zadowolony (mimo
        nieścisłości, niekiedy rażących, ale pamiętajmy że
        filmowy WP to "WP by Peter Jacson" więc ma prawo być
        trochę różny od oryginału). Smuci mnie fakt że z
        projekcji WP też powoli się robi wielka komercja. No
        ale cóż - wielkie pieniądze poszły na produkcję, trzeba
        to teraz jakoś odzyskać. Podoba mi się jedno z
        powyższych stwierdzeń: WP jest znany od wielu lat i
        przez następnych wiele będzie czytany, a HP - za kilka
        lat zniknie z półek jak zniknęły popularne kiedyś
        Harlekiny.
        P.S. - a propos literatury fantasy: warunkiem
        zaliczenia do tego typu literatury jest czas
        rozgrywania się akcji a mianowicie
        kwasi-średniowieczny, z wszystkimi typowymi dla tego
        okresu elemantami: zamki, rycerze, królowie,
        czarnoksiężnicy, różnego typu dziwne stwory (smoki,
        orki, trolle itp.) oraz różne nadnaturalne właściwości
        i cechy.
        Pozdro
    • Gość: Mith Re: Pojedynek HARRY POTTER vs. WŁADCA PIERŚCIENI IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 14:09
      Porównywanie książek jest tak bezsensowne, że już się niktórym gorzej tu i
      ówdzie robi. Porównywanie filmów, trochę lepiej ale nie za dobrze. A dlaczego?
      Bo czegokolwiek nie powiedziałby fan Tolkiena, fan Harry'ego się obrazi. I na
      odwrót. Robi się wręcz podręcznikowe błędne koło.
      Książki są zupełnie różne (oj, będę drobiazgowa i powiem, że i tu i tu jest
      Troll), więc nie dziwota, że i ekranizacje takie są. Opinia, że to różne strefy
      wiekowe, jakoś do mnie nie trafia bo znam osóbkę (lat 14), która twierdzi, że
      we WP nic się nie dzieje, bo tylko idą i orków zaliczają, oraz była
      rozczarowana (po filmie), że(cytuje)" nie ma zakończenia bo Harry Potter jest
      lepszy bo każdy tom się kończy". Jej opinia i nawet jakbym jej siłą
      wytłumaczyła jak jest to by nie uwierzyła. Znam też drugą osobę (równierz lat
      14), która nie przebrnęła prze drugi tom HP, a uchodzi za bardzo inteligentną
      uczennicę. I co powiecie o przedziałach wiekowych?
      LOTR moim zdaniem jest o tyle lepszy, że przyciąga uwagę widza. Podczas
      oglądania HPiKF w kinie z gimnazjum(wybaczcie przykład szkolno-życiowy),
      towarzystwo zaczęło beztosko gadać przy świetle zegarków, zapałek i latarek
      przy okazji odrabiając lekcje i przeklinając po wsze czasy odtwórcę głównej
      roli.
      Na LOTR było o tyle dobrze, że koniec został powitany gromkimi oklaskami i
      okrzykami, że to chamstwo bo następna cześć dopiero za rok, zwiastun TT zrobił
      wrażenie i wszyscy w drodze do szkoły wymieniali najróżniejsze propozycje co
      może się dziać w TT. Nie muszę dodawać, że odsetek fanów HP jest dość niski a o
      WP nie ma co mówić.
      Jeśli ktoś FANATYCZNIE LUBI HP film będzie dla niego a w sam raz, jeśli zaś
      tylko lubi, film będzie się już przedstawiał w mniej różowych barwach.
      najlepszą opinię o obu filmach mają ci, którzy nie czytali ani WP i HP. Więc
      jeśli ktoś taki na forum jest to prosze o opinię.
      Po taki m wywyodzie czas na głupią odpowiedź, która brzmi: Naprawdę wolę się
      pogapić na bitwy, elfów, drużynę pierścienia (nawet na Froda), niż na czary
      jakie to wyczynia Harry Potter.
      Pozdrawiam jedną i drugą stronę konfliktu
      Szara
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka