Dodaj do ulubionych

Gildia Magów. Trudi Canavan.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 14:02
Czytał ktos może?
Jakie wrażenia? Warto kupić? W jakim stylu pisane? Okładka sugeruje że stylistycznie powinno być "podobne" do Lock'a Lamory- Lyncha.
Jak na razie widziałam same pochlebne recenzje ale ostanio dużo kupowałam więc wolę się upewnić...
Obserwuj wątek
    • Gość: szyme Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 16:16
      Bardzo łatwo sie czyta... generalnie takie czytadło, w miare sprawnie napisane -
      brak moim zdaniem mysli przewodniej przewijajacej sie gdzies z tylu... jakiegos
      spisku... hmmm sam nie wiem jak to okreslic - tego "czegoś".
      • Gość: memon Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: 94.254.230.* 24.07.10, 19:52
        Zapraszam na www.forumcanavan.pl

Wszystko na temat Trylogii Czarnego Maga i innych dzieł Trudi Canavan
        • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:18
          Klucz do fantastyki

fantasy-bestiarium.blogspot.com/
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:18
        Fantasy-Bestiarium

• Gość: ? Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 20:52
      Gorąco polecam
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:19
        Klucz do fantastyki...

• d25 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 09.04.09, 17:48
      Nierówna. Banalny początek (ledwie przebrnąłem). Potem już lepiej ale
      zakończenie też rozczarowuje. W sumie warto przeczytać, ale żeby się zachwycać?
      Prywatnie, jakbym musiał ograniczać zakupy (na szczęście nie muszę) to wybrałbym
      "Córkę Krwawych". Bardziej dojrzała i lepiej napisana - ale też dużo trudniejsza
      w odbiorze.

Pozdrowienia
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:19
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki...

• Gość: kama Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.e-wro.net.pl 10.04.09, 12:10
      czytałam wszystkie trzy czesci i goracop polecam! od ksiazki nie moglam sie
      oderwac i czytalam z zapartym tchem! juz czekam na kolejne ksiazki tej autorki
      ksiazka w 100% warta przeczytania :)
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..........

• sarene Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 14.08.09, 09:08
      Da się przeczytać, ale nie zachwyca szczególnie. Nie czytałam
      jeszcze ostatniej części, bo zamiast niej kupiłam nową książkę pani
      Canavan "Kapłanka w bieli". Jeśli komuś się podoba Czarny Mag to
      nowa seria też mu przypadnie do gustu.
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:20
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki................................

• Gość: Weronka Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 14:32
      tak, polecam ;]
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:20
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki...........

• pinos Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 30.11.09, 22:09
      Do "Kłamstw" jej daleko. Takie czytało dla dziewczynek... ja chyba już wyrosłam :)
      • cent-urion Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 19.12.09, 11:22
        Nic specjalnego - czyta sprawnie bez specjalnego angazowania mozgu.
        • lelina Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 15.01.10, 19:47
          Polecam! Ale zakończenie mnie rozczarowało, w ogóle ostatni tom był dość słaby.
          Tak jakby autorka wybrała złą opcję scenariusza.
          • nauta_ Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 16.01.10, 20:56
            Mam takie same odczucia jak Lelina. Ostatni tom porażka, wydaje się być
            pisany na siłę. Najlepszy wg mnie był tom "zerowy" czyli uczennica
            maga.
            • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:22
              Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki...................................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:21
            Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..................................................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:21
          Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..............................

Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..................

• lelina Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 18.01.10, 06:53
      A jeśli spodobała ci się Trylogia Czarnego Maga, to chwyć za cykl Era Pięciorga
      tej samej autorki. Też dobre. Co ciekawe, chyba po raz pierwszy, czytając
      książkę, nie umiem utożsamić się z główną bohaterką - Aurają. Wolę Emerahl.
      No i boję się, czy autorka nie polegnie w kolejnej części, tak jak to zrobiła w
      TCM. Tak to już jest, najpierw dobry pomysł, później coraz więcej nowych wątków
      i w końcu okazuje się, że niektóre prowadzą donikąd...
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki........................................

• furry Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 25.02.10, 16:03
      Właśnie jestem w trakcie - do autobusu się nadaje, ale nic ponadto.

Sporo gorsze niż saga o Wiedźminie (nawet te późniejsze, moim zdaniem gorsze
      tomy), lepsze niż Achaja. Ale większość literatury jest lepsza niż Achaja,
      szczerze mówiąc do dziś nie wierzę, że skończyłem tą trylogię.

Pożyczyć można, kupować nie warto.
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:22
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki........................

• Gość: wiki Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.swidwin.vectranet.pl 22.03.10, 21:06
      ja czytalam super ksiazka tylko jakos tak troche smutno sie konczy
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:23
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.............................................

• Gość: Meggi Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: 94.254.150.* 11.05.10, 03:09
      właśnie skończyłam czytać... Od Uczennicy Maga do Wielkiego Mistrza. I szczerze żałuję, że już skończyłam i zazdroszczę tym którzy mają to przed sobą.
      Polecam i proponuję czytać powoli z ogromną wyobraźnią bo naprawdę warto.
      • vidmo76 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 05.02.11, 11:59
        Pomysł ciekawy, czyta się lekko, ale... Jak ktoś wyżej wspomniał, zabrakło czegoś tam. Zakończenie jakieś takie, nijakie.
        Jak moim zdaniem nie do końca wykorzystany pomysł.
        • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:23
          Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..........................................

Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.........................................................

• s-orbona Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 12.05.11, 09:25
      Dobra książka:)
      • Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:24
        Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.............

• mateo930 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 29.08.11, 11:24
      fantastyczna książka, fabuła prowadzona z perspektywy chyba 3 postaci, przyjemnie się czyta, nie jest to fantasy w którym przez pierwsze 5 rozdziałów musisz sie mocno skupiac by odnaleźć sie w tamtej rzeczywistości i nie gubić postaci. Warta polecania. Zakończenie niespodziewane, pozostające na długo w pamięci
      • beletrysta Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 22.09.11, 18:04
        A co myślicie o jej opowiadaniach w kontekście tego tekstu beletrysta.pl/viewtopic.php?f=14&t=13&sid=435be8e3c003b856743070a3bd15631b zapraszam do dzielenia się opiniami!
        • Gość: melody Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.ists.pl 28.09.11, 11:55
          Myślimy jeszcze bardziej na nie niż autor powyższej recenzji.
          Książki i opowiadania słabe, słabe po polsku i po angielsku. Fabuła ciągnie się jak gluty, co najmniej połowa treści z Trylogii (jednej , drugiej i trzeciej) powinna zostać wycięta, a reszta solidnie przeredagowana. Sam pomysł Gildii i świata magów dobry, ale warsztat pisarski żenujący, żałosna psychologia postaci, niespójności w fabule, akcja urywana w kulminacyjnym momentach etc. etc.. Co ciekawe, o wiele więcej życia, pomysłów, literackości mają niektóre fanfiki (angielskie i polskie) niż autorski pierwowzór.
          Te książki stanowią doskonałą ilustrację przysłowia wśród ślepych jednooki królem - widać australijska konkurencja jest tak słaba, że Canavan na jej tle wyrosła na gwiazdę fantasy.
          • d25 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 08.10.11, 18:35
            Nie jestem fanem tej serii - vide wpis sprzed miesięcy - ale ta opinia jest delikatnie mówiąc krzywdząca, a na pewno przesadzona.
            • beletrysta Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 13.10.11, 21:40
              Jako autor recenzji z forum www.beletrysta.pl dotyczącej twórczości T. Canavan muszę odnieść się do zarzutu o przesadzoną krytykę (szkoda, że bez argumentów) proszę mi wierzyć, przeczytałem kilka książek w swoim życiu i te opowiadania były męczarnią. Zaznaczam, że nie odnoszę się do powieści, chociaż przedsmak jaki otrzymałem czytając te kilka historii skutecznie mnie odstręcza od zapoznania się z twórczością Pani Trudi Canavan. Przypominam, że punktem wyjścia do moich słów jest poniższy tekst: www.beletrysta.pl/viewtopic.php?f=14&t=13&sid=bd2e421bef58c4875fbbac04d4abc8da.
              • d25 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 18.10.11, 23:51
                Widzisz, to co napisałeś też nie zawiera żadnych argumentów, albo można je przypisać do każdej pozycji wg. własnego widzimisię. To jest wątek dotyczący właśnie powieści, a jak sam zaznaczasz (dopiero w odpowiedzi) ty jej nie czytałeś. Całego wątku chyba też nie, bo być wyczytał wcześniej moją niezbyt pochlebną opinię na temat powieście - ale nie tak skrajną jak twoja.
                Może dużo czytałeś, nie będę się licytował (choć mam swoje lata i moja domowa biblioteczka fantasy ma ponad 1000 pozycji - żona się pogodziła, a córki się cieszą), ale nie znasz praktyk rynku. Gdybyś je znał, to byś wiedział, że często się tak zdarza że wydawca po sukcesie powieści na siłę dla czystej kasy wydaje opowiadania i inne "wczesne dziełka" popełnione wcześniej przez autora (w taką pułapkę wpadło wielu w tym tacy uznani autorzy jak King czy Martin. Jeżeli czytałeś wczesnego Kinga to to są dopiero gnioty - ostatnio zresztą też nie jest najlepiej, ma kontrakt i czy ma pomysł czy nie - musi publikować). Dlatego ja nawet nie kupiłem tych opowiadań i nie mam zamiaru ich czytać.
                A co do autorki, Gildia Magów była taka sobie - średnie stany stanów średnich, ale autorka się rozwija. W mojej opinii kolejna trylogia, bodajże Era Pięciorga jest już lepsza.

Z szacunkiem....
                • beletrysta Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 30.10.11, 17:11
                  Może faktycznie masz rację odnośnie powieści, moje motywy opisałem we wcześniejszym poście (nie znam autorki - postanowiłem zatem sprawdzić jej twórczość w krótkich formach) jeżeli praktyka wydawnicza, o której wspomniałeś faktycznie tak wygląda, że wydawnictwo w miarę poczytnego autora wydaje jego wczesne dzieła dla kasy, to może nie powinienem przekreślać Australijki, wciąż jednak zastanawia mnie ta nagroda za jedno z opowiadań - moim zdaniem wziąwszy którykolwiek numer Nowej Fantastyki i wybrawszy jakiekolwiek opowiadanie ze środka to byłoby ono lepsze od tego nagrodzonego. Ale racja: to nie forum dotyczące opowiadań. Zamilknę zatem i wypowiem się jak już przerobię twórczość wspomnianej.

Z poważaniem

--
                    Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:24
                  Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki....................................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:25
                Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.......................................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:25
              Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki..................................................................

Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki....................................................................

Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.............................................................

Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki.......................................................................

• Gość: Valvado Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:17
      Fantasy-Bestiarium Klucz do fantastyki

• Gość: Sara Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.13, 20:33
      Polecam bardzo cała trylogie!!!!!!! Wciągająca i pisana w miarę łatwym językiem.
      • tabucchi Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 10.02.15, 12:46
        Z ostatnio przeczytanych przeze mnie tytułów najbardziej zbliżona do pisarstwa Canavan jest nowa seria Eriki Johansen, zaczynająca się tomem "Królowa Tearlingu". Z ciekawostek: od razu zakupiono prawa do ekranizacji i główną rolę ma zagrać podobno Emma Watson
        • Gość: jami Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.15, 14:35
          O książce nie słyszałam, ale uwielbiam Emmę, więc chętnie obejrzę film. Kiedy ma premierę?
          • tabucchi Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 12.02.15, 13:53
            Oj, nie wiem. Nie przepadam za ekranizacjami. Ale książka była ok. Jeśli chodzi o filmy, raczej uważam, że to dobry znak, jeśli producenci od razu kupują prawa do filmów. Bardziej mnie ciekawi ekranizacja Jonathana Strange'a i pana Norella, bo pamiętam, gdy seria wchodziła na rynek i wiem, że wtedy też od razu sprzedali prawa.
            • Gość: jami Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 20:55
              Podobno Jonathan Strange i Pan Norell ma premierę 27 lutego :-) Zresztą czytałam książkę - jest obłędna. Oraz, może rezczywiście warto najpierw czytać, później oglądać.
    • polish.food Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 13.09.16, 14:33
      Ja czytam już drugi tom, ale powoli mi idzie. Coś mnie nie wciąga, albo wciąga na kilka kartek i potem znowu odkładam.
      • odczepcie_sie Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 26.03.18, 09:00
        A pierwszy tom bardziej Ci się podobał?
    • odczepcie_sie Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 17.10.16, 10:03
      Podobno pierwszy tom ma dużo dłużyzn. Ale to wiem ze słyszenia, sam jeszcze nie czytałem.
      • odczepcie_sie Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 21.02.18, 11:29
        Dobra, przebrnąłem przez pierwszy tom. Szczerze mówiąc, jest to naprawdę słaba literatura. Przez te 500 stron książki nie dzieje się nic ciekawego. Fabuła jest naprawdę tak prosta i nieciekawa, że to aż boli.
    • odczepcie_sie Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 01.06.17, 09:32
      Podobno strasznie wolno się rozkręca.
    • odczepcie_sie Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 28.09.17, 09:28
      Brat ma pierwszy tom, ale nie dał rady go przeczytać.
    • botaniczna99 Re: Gildia Magów. Trudi Canavan. 26.05.18, 15:15
      Uwielbiałam tę serię!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka