Dodaj do ulubionych

Conan - wolę Howarda

IP: *.acn.waw.pl 21.11.03, 18:05
Mimo wszystko w cyklu o Conanie lubię rzeczy, których dotknął Howard. Może
to często i nie najwyższych lotów, ale niektórzy autorzy cyklu
tak "pogłębiają" "swoje" książki, że niedobrze się robi. Inni z kolei zdają
się zupełnie lekceważyć temat i piszą jakby od niechcenia.
Nie czytałem wszystkiego. Może ktoś zna jakieś udane tomy w stylu starego
dobrego Howarda?
Obserwuj wątek
    • Gość: man Re: Conan - wolę Howarda IP: *.acn.waw.pl 24.11.03, 20:12
      chyba niczego ciekawego się nie dowiem :-(
    • kpsting Re: Conan - wolę Howarda 07.12.03, 22:59
      Trudno bylo jeszcze do niedawna znalezc oryginalne Howardowskie historie o
      Conanie. Rzecz mozna ujac tak, duzo Conanowych historii powstalo juz po smierci
      autora. Wezmy takiego de Campa na przyklad, gosciu zmienial oryginalne historie
      Howarda na wlasne kopyto i wydawal je jako swoje, przyklady tego "edytowania":
      enworld.cyberstreet.com/hosted/adilbrand/conan/decamp.htm
      W tym miesiacu (grudzien, 2003) zostal wydany tom opowiadan pod tytulem "The
      Coming of Conan the Cimmerian : Book One". Zawiera 13 oryginalnych historii,
      tak jak je Howard napisal... Niektore wersje nie byly wydane w takiej postaci
      od 70-ciu lat.

A co do stwierdzenia o "nie najwyzszych lotach" zalaczam fragment jednej z
      recenzji na stronie amazon.com:
      "These stories have been more influential and imitated than practically any
      others in genre literature. But they have never been duplicated. Howard's prose
      is shocking in both its power and diversity, frustrating attempts at either
      imitation or parody. Sharp, hardboiled sentences drive home the fierce
      brutality of combat. Vivid, often lyrical, passages describe the sprawling
      majesty of the Hyborian world. Darkly ominous writing depicts the creeping
      horror of otherworldly sorcery."

kp
      • Gość: man Re: Conan - wolę Howarda IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 15:37
        dzięki z informację:-)
        pozdr
        • gosia-s Re: Conan - wolę Howarda 09.12.03, 15:57
          Nie tylko o Conanie, inne też są dobre. Ja dorwałam zbiór opowiadań "Cień
          Bestii". Pisane ponad 60 lat temu, ale swój klimat mają. :)
          • Gość: Druss Re: Conan - wolę Howarda IP: 81.210.22.* 09.12.03, 16:06
            Polecam też zbiorek o uroczym tytułe "Nie kop mi grobu". Znakomite - trochę w
            stylu H.P. Lovecrafta...
            Ukłony,
            Druss
    • Gość: Lukasz z USA Re: Conan - wolę Howarda IP: 206.198.5.* 09.12.03, 20:19
      Nie zapomnijce ze pan Howard napisal tez wiele innych krotkich historyjek, duzo
      horroru (bo to sie sprzedawalo wtedy) ale najlepsze sa jego "krotkie" o Bran
      Mak Morn i Cormac Mak Art....
      • ansuz76 Re: Conan - wolę Howarda 10.12.03, 17:41
        Tak, pamiętam ten tomik z królem Piktów... całkiem fajny był
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka