los6
18.02.08, 19:54
Mowa o tej reklamie youtube.com/watch?v=g_RR0hVgyaI
Co o niej myślicie? Moim zdaniem nieuczciwie jest wykorzystywanie tak bliskich nam znaków jak logo Solidarnośći czy też zdjęć osób tak niezwykle ważnych dla naszego kraju. Nieuczciwe dlatego, że Fiat zrobił to w celu wyłącznie komercyjnym.
Nie chodzi mi też o samą treść reklamy gdyż uważam, że do momentu pokazania się na ekrania znaczka Fiata, jest ona faktycznie piękna. Chodzi o to, że jakaś firma (i to jeszcze firma zagraniczna) wykorzystuje obrazki, obok których żaden Polak przejść obojętnie nie może, po to aby utrwalić ludziom swój marketingowy wizerunek "przyjaznej" firmy.
Chciałbym podać przykład czegoś gorszego co mogło by się znaleźć w reklamie ale niestey nic mi do głowy nie przychodzi. Wykorzystali wszystko to co budzi we mnie największe emocję. Wykorzystywanie w jakielkolwiek reklamie postaci takich jak Jan Paweł II czy Janusz Korczak jest po prostu niesmaczne. Liczę na to, że ktoś (Fiat, media, ktokolwiek) zauważy, że ludziom wcale ten rodzaj "reklamy" się nie podoba (mam przynajmniej taką nadzieje, że niewielu jest takich którym się ona podoba)
P.S. Swoją drogą ciekawi mnie skąd Fiat miał prawo do wykorzystania znaku Solidarności. Było przecież kilka afer związanych z nielegalnym wykorzystaniem loga. Z tego co pamiętam prawa do znaku ma NSZZ "Solidarność". Chyba nie chciałbym wiedzieć o tym, że sprzedali oni logo do celów reklamowych.