Gość: Kugel Co te żydy sobie myślą? IP: 62.181.161.* 18.12.03, 16:40 >>"Pasja" jest krytykowana przez niektóre ugrupowania żydowskie, które obawiają się, że film doprowadzi do wzniecenia antysemityzmu, ponieważ przedstawia władze żydowskie jako w znacznej mierze odpowiedzialne za śmierć Chrystusa. I to ma być karva powód, żeby blokować rozpowszechnianie tego filmu i wprowadzać cenzurę? Co te żydy sobie myślą? A kto powiedział "Krew Jego na nas i nasze pokolenia, no kto? Prusowie?? A Polskę i naród polski do woli można oskarżać i pomawiać, a to o Jedwabne, a to o holokyaust, etc. I nikt karva się temu nie przeciwstawia, i nikt tego nie zablokuje. Baa, przedwczoraj sąd w Białymstoku skazał dwóch anszych na wysokie grzywny, bo powiedzieli parę słów prawdy temu cwaniakowi Weissowi, co to samego Walęsę śmiał pouczać że "Pan nnie ma prrawa mówić że jest pan 100% Polakiem". Co to jest, Polska czy Judenrat? Film i tak obejrzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak w 100% popieram! IP: *.warszawa.tktelekom.pl 18.12.03, 17:02 Nie jestem antysemita, ale coraz czesciej wydaje mi sie, ze zydzi za bardzo sie panosza i wszedzie doszukuja sie zamachow na ich narod... Mam juz tego dosyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: w 100% popieram! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 17:09 A gdzie ty tu człowieku widzisz Żydów? Bo ja jedynie Polaków, ewentualnie pochodzenia żydowskiego. Tak jak 98% pozostałej populacji to Polacy pochodzenia węgierskiego, litewskiego, niemieckiego, słowackiego, czeskiego, łotewskiego, białoruskiego, tatarskiego, rumuńskiego, szwdzkiego, cygańskiego itp. Jedynym kryterium przyznawania komuś narodowości jest jego deklaracja: "Jestem Polakiem", oraz przyznane obywatelstwo polskie. Każdy obywatel Polski staje się tym samym Polakiem (nawet jeśli wyemigrował do Polski pięć lat temu z Pakistanu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: w 100% popieram! IP: *.warszawa.tktelekom.pl 18.12.03, 17:15 masz racje, ale Polacy pochodzenia mongolskiego, litewskiego itd. nie krzycza za kazdym razem kiedy pojawi sie jakis film/program/artykul..., ze to obraza ich godnosci i ze sa oburzeni. Mam juz po prostu dosyc tego, ze wszedzie mowi sie o zydach, tak jakby byli oni pepkiem swiata i najwazniejsza nacja na Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: w 100% popieram! 19.01.04, 15:09 Gość portalu: warszawiak napisał(a): > masz racje, ale Polacy pochodzenia mongolskiego, litewskiego > itd. nie krzycza za kazdym razem kiedy pojawi sie jakis > film/program/artykul..., ze to obraza ich godnosci i ze sa > oburzeni. Dużo widziałes filmów o Polakach pochodzenia mongolskiego? A co do litewskiego... czy czasem nie "Boża Podszewka" o tym była? Wiesz, jaka wybuchła awantura za pierwszą emisją? Że jak się czują urażeni ((nieistotne w tej chwili, czy Litwini, czy Białorusini), bo pokazuje się ich jako brudnych, ciemnych pastuchów... Zrobili afere nie wiadomo dlaczego, bo film był moim zdaniem bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ururasek Re: w 100% popieram! IP: *.pronet.lublin.pl 19.12.03, 14:37 Nie myl bejbe obywatela Polski z Polakiem. Obywatelem jest Olisadebe. Polakiem jest się, jeżeli większość rodziny ma obywatelstwo polskie (to jest jakos określone ale to jest przecie płynne). Mój pradziadek był Holendrem, a prapradziadek Austriakiem, więc jestem pochodzenia obcego czy Polakiem? [ Ale ze mnie poeta :) ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyzby Re: w 100% popieram! IP: *.telia.com 19.12.03, 00:25 > Nie jestem antysemita, ale... Jestes, jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Nie jestes IP: 62.233.183.* 19.12.03, 03:59 Sprawdz sobie w slownikach. Bycie antysemita nie oznacza wrogiego nastawienia wobec Zydow. Ojcec Bochenski sie klania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:02 Ano jest krytykowana. A za co? Za klamstwa zawarte w tym filmie, za wspieranie i odgrzewanie banialuk o rzekomym zydowskim bogobojstwie bedacych przez wieku jednym z "uzasadnien" antysemityzmu, pogromow i w koncu holocaustu. Zastanawiajaca jest w tym kontekscie reakcja Wojtyly, ktory kilka lat temu zapzreczal tym bzdurom, dzisiaj twierdzi,ze to niemal fakty historyczne. Niech sie w koncu na cos zdecyduje, bo obluda pachnie z daleka. Maja Polacy swoj znaczacy wklad w Zaglade. I zadne pokrzykiwania tego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:47 Gość portalu: Zenon napisał(a): > Maja Polacy swoj znaczacy wklad w Zaglade. I zadne pokrzykiwania tego nie > zmienia. Tak oczywiście żydku, jestśmy współodpowiedzialni za Szoach, jak mówił pan Schamr (nie mylić z byłym premierem Israela Schamirem) jedynie gestapowcy pomagali żydom uciekać przed zagładą, a żydowscy powstańcy w getcie zabili więcej Niemiaszków niż Poalcy przez całą wojnę. To Żydzi dokonali zabójstwa Jezusa i tylko chorzy na poprawność polityczną moga temu zaprzeczać. PS. Nie jestem antesemitą, sympatyzujż z z rosz ha-mamszala Szaronem i znam hebrajski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyzby Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.telia.com 19.12.03, 00:27 > Tak oczywiście żydku... > PS. Nie jestem antesemitą... Jestes.jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 15:55 Tak, jestescie wspolodpowiedzialni za Szoah - tak jak Francuzi, Austriacy, Belgowie... I nie roliczyliscie sie z tego. Malo tego, zaprzeczacie oczywistym faktom.Tak to legl w gruzach mit o niepoklalanym narodzie znad Wisly, ostoi, przedmurzu, mesjaszu narodow. A o Poncjuszu Pilacie to sie nie slyszalo? Bulhakowa sie nie czytalo? O chrystusowej schizmie tez nie? Moze w takim razie co nieco o kontrreformacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:37 Gość portalu: Zenon napisał(a): > Tak, jestescie wspolodpowiedzialni za Szoah - tak jak Francuzi, Austriacy, > Belgowie... I nie roliczyliscie sie z tego. Malo tego, zaprzeczacie oczywistym > faktom.Tak to legl w gruzach mit o niepoklalanym narodzie znad Wisly, ostoi, > przedmurzu, mesjaszu narodow. > A o Poncjuszu Pilacie to sie nie slyszalo? Bulhakowa sie nie czytalo? O > chrystusowej schizmie tez nie? Moze w takim razie co nieco o kontrreformacji? Pieprzysz parchu zydowski. W pierwszym Knessecie było 61 na 120 posłów z Polski . Gdyby nie Polacy pomagający ukrywać się Żydom pewnie byłoby ze 2. W II wojnie zginęło 3 miliony Polaków więc nie wal smętów że tylko wy jesteście pokrzywdzeni. Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 17:42 W jaki sposób jesteśmy odpowiedzialni?! Napisz coś konkretnego, a nie tylko te swoje ogólniki!z co wspólnego z holocaustem kontreformacja, schizma chrystusowa? człowieku wyjaśnij o co ci chodzi, bo na razie piszesz same hasał bez pokrycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 19:48 Czy doprawdy sadzisz, ze bede ci na necie urzadzal wyklady? Wez kilka opracowan historycznych dotyczacych okresu reformacji i kontrreformacji a przekonasz sie jak kosciol rzymski traktowal schizmatykow (prosta analogia ze schizma jezusowa w lonie judaizmu).Jak jestescie odpowiedzialni? Wielu obecnie zyjacych zaprzeczaniem. Wielu przodkow obecnie zyjacyh wspoludzialem. Chcesz detalicznej wiedzy na ten temat? To pofatyguj sie chocby do bibliotek Instytutu Historii PAN lub Zydowskiego Instytutu Historycznego PAN. Wiele tam tez znajdziesz o herosach ratujacych Zydow. Czy jednak bohaterstwo i czlowieczenstwo jednych wymazuje zezwierzecenie innych? Szczegolnie, gdy tych drugich bylo wielokrotnie wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: zenon IP: *.acn.pl 20.12.03, 12:11 A Bułhakow to taki guru dla Ciebie,hehe.. Zwykły kicz,który przecętny czytelnik jest w stanie rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Czy Zenon widział ten film? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.12.03, 23:30 Jeśli tak, to kiedy, gdzie, w jakich okolicznościach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Przepraszam, ale chyba cos ci sie pomieszalo IP: 62.233.183.* 19.12.03, 04:04 Polacy odpowiedzialni za holokaust. To jakies bzdury... Proponuje jakis niezydowski podrecznik historii. Jak tak dalej pojdzie, to Bush tez bedzie odpowiedzialny za holokaust, bo za slabo wspiera Izrael w negocjacjach z Palestynczykami.... Lisosci w tych idiotyzmach. Internet jest strefa ,,ponoc wolnosci'', ale takie glosy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kugel karalne oszczerstwa IP: 62.181.161.* 19.12.03, 09:27 >>odgrzewanie banialuk o rzekomym zydowskim bogobojstwie Do cholery, jakim "rzekomym"? Powtarzam, kto powiedział "Krew jego na nas i nasze pokolenia?" Eskimosi czy Inkowie? >> Maja Polacy swoj znaczacy wklad w Zaglade. I zadne pokrzykiwania tego nie zmienia. No tu już przekroczyłeś wszelkie granice. Nie jesteś Polakiem, jesteś żydowskim pomagierem Grossa i innych oszczerców. Zwykłym fajansem. "I zadne pokrzykiwania tego nie zmienia." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Co te żydy sobie myślą? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 10:24 > Maja Polacy swoj znaczacy wklad w Zaglade. I zadne pokrzykiwania tego nie > zmienia Sprecyzuj Zenuś co rozumiesz przez "znaczący wkład". Jakie kryteria przyjąłeś do określenia co jest znaczące, a co nie znaczące w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras hmmm.... a moze poczytaj o tym w biblji :) IP: 213.17.244.* 19.12.03, 15:54 lubie czytac biblie od jakiegos czasu, zagladac do niej. dzieki temu zrozumialem wiele rzeczy - tam jest to napisane poprostu; dlaczego Jezus musial umrzec, tak - musial!!! tam to jest dokladnie wytlumaczone. dlaczego narod zydowski mial w nim nie rozpoznac chrystusa - jest to b. dokladnie wytlumaczone :) i jest jeszcze napisane kilka slow nt. samych zydow. waznym jest zeby nigdy nie wyrawac rzeczy z kontekstu - czytac odnoszac to zawsze do calosci. w biblji jest takie zdanie ktore wywarlo na mnie mocne wrazenie, mowi ono o tym ze przeklety bedzie kazdy kto ten narod przeklina, kto im szkodzi. z tego narodu mial powstac zbawiciel calej ludzkosci, potem izraela. oskarzanie zydow o zabicie Jezusa jest najwiekrza pomylka ludzi niewierzacych, lub tzw. wierzacych ktorzy nigdy nie probowali przez biblie przebrac :| mowiac w skrocie: Jezusa zabily twoje i moje grzechy - On poniusl kare, za kazdy moj i twoj upadek, blad, pomylke. Jest napisane w biblji ze karaz za kazdy grzech jest smierc i ze wszyscy zgrzeszyli... ty tez, ja, kazdy! Jezus zlozyc swoje cialo w ofierze, zamiast mnie czy ciebie zostal zabity On. moze szokujace - ale biblia nie podaje innego wytlumaczenia. Bog kocha zydow! tak mowi Pismo Swiete - i tyle - ja z Bogiem nie dyskutuje bo idiota nie jestem :) poprostu. nie wchodze pomiedzy Niego a zydowi wam drodzy Panstwo tez nie radze :) na marginesie co do ludzkiej genealogii Jezusa to Jest On Krolem Zydowskim, w prostej lini od krola Dawida - pierwsi apostolowie to - hmmm zydzi :))) Bogu nie chodzi o narodowosc twoja, o to czy jestes obrzezany czy nie. Jemu chodzi o to zebys zyl - i ty sam swojego grzechu nie mozesz wymazac - moze to zrobic tylko ofiara Jezusa!!!! filmu nie widzialem - czekam - chce zobaczyc bardzo. wiem jaki powinien byc jeggo przekaz - ze to moje grzechy zabily Jezusa w tak brutalny sposob :) ja mu za to dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Papież poruszony filmem IP: 195.18.90.* 18.12.03, 16:45 Nawiedzony pastuch Nikodem Dyzma powiedzial: "To jest tak jak bylo". A skad on to wie-jak bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: Papież poruszony filmem IP: 162.108.22.* 18.12.03, 17:08 Twoja mowa wskazuje ze nie dorastasz do pastuchow. No moze swiniopasem moglbys byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 17:12 Pierdol się chamie!! Nawet się nie miałeś odwagi podpisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 17:13 To oczywiście nie do Ciebie AWX ;-)Tylko tego chuja podpisanego jako "Ja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 17:41 Oto prawdziwie chrześcijańskie słownictwo. Prostak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radosław Re: Papież poruszony filmem IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.12.03, 18:50 Ty tam, podpisany "Prostak". Znajdź sobie forum dla prostaków, skoro nie rozumiesz o co biega. To jest wątek o takim jednym filmie. A zresztą i tak nie zrozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:42 Gość portalu: pl napisał(a): > Oto prawdziwie chrześcijańskie słownictwo. Prostak. Na chama nie ma innej metody niż raz w ryja i potem poprawić z drugiej strony ze trzy razy, Prostaku. A teraz idź już sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:01 Czyli uważasz, że wypowiedź (ja) była w duchu miłości i zapraszała do otwartego i pełnego rozsądnych argumentów dialogu - "Czy JP II jest Nikodemem Dyzmą"? - uważam, że to byłoby żałosne, jak i twoj post. Jeśli ktoś obraża papieża i to w tak prymitywny sposób nie widzę innego wyjścia niż nazwać, go tak jak na to zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:41 Gość portalu: Ja napisał(a): > Nawiedzony pastuch Nikodem Dyzma powiedzial: "To jest tak jak > bylo". > A skad on to wie-jak bylo? Szoruj spowrotem na drzewo, znajdo. Won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merc do Ja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.03, 01:33 jesteś durnym gnojem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANIELSKI Re: Papież poruszony filmem IP: 211.150.219.* 18.12.03, 19:02 Nie pierwszy raz okazuje sie, ze najwiekszymi ANTYSEMITAMI SA ZYDZI. I tak Mel Gibson stal sie antysemita!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurt Re: Papież poruszony filmem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.03, 19:45 A dlaczego nas nikt ciagle nie przeprasza za II wojne światową??? To juz zaczyna być nudne. Z niedawnych artykułów wyborczej mozna było wywnioskować,ze to Polacy są największą przyczyną pogromów żydowskich(patrz: Jedwable). Dlaczego Polacy mieli przepraszać??? Winni niech przepraszają!! Jeszcze jakiś Kwaśniewski walnął głupią mowe!!! Grrr. Szkoda,ze zapomina sie o Polakach,którzy pomagali,a niejednokrotnie pomagali żydom!!! Poza tym ciekawe dlaczego tzw srodowiska Zydowskie tak nie skaczą Niemcom,tylko uczepili sie Polaków lub maja manię prześladowczą-co bys nie powiedział dzisiaj-to jest antysemickie. Pfff. Trzeba sie tu zastanowić nad jedna rzeczą?? A kto tu pacyfikuje palestyńskie miasta i zabija cywilna ludność???? To pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:49 Żydy są naprawdę śmieszne : "(...) ponieważ przedstawia władze żydowskie jako w znacznej mierze odpowiedzialne za śmierć Chrystusa.". No, a zprzeproszenie kurwa mać kto niby był odpowiedzialny ? Był zwyczja że od święta uwalniano / ułaskawiano jakiegoś wieźnia. Motłoch (żydowski) "orzekł" że uwolniony ma być bandzior Barabasz, "orzekł" zresztą inspirowany przez możnych (żydowskich). No i wysoko postawione (pejsate) podjęły decyzję o uwlonieniu Barabasza, a zamordowaniu Jezusa. To niby kto był za to odpowiedzialny ? Marsjanie ? Mam coraz bardziej dość żydziaków. Coś mi się zdaje, że jedynym rozwiązaniem na ich usadzenie na dupie, jest jakiś nowy holokaust. Raczej bez komór gazowych i robienia z nich dywanów / mydła, tylko po prostu porządne lanie po ryju i wykopanie zewsząd do Izraela. Tam niech się bawią w pyskowanie na wszystkich, z bezpiecznej odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:53 "To jest tak, jak było" Rozumiem,ze i Gibson i Wojtyla byli naocznymi swiadkami owych wydarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja (z małej litery) Re: Papież poruszony filmem IP: *.chello.pl 18.12.03, 22:10 "Żydzi zabili Jezusa"... A Jezus to niby kto był? Ach te głupie Polaczki, tępią naród, który wydał "Królową ich Korony" (niejaką Miriam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:31 A co to ma do rzeczy kim byli Jezus i Maria. Nikt na ten temat nie dyskutuje. A,że zaprowadzili Go do Piłata i żądali Jego ukrzyżowania - tego nikt nie zaprzeczy, tak samo, jak nie można zaprzeczyć temu, że to właśnie kapłani żydowscy wydali rozkaz jego pojmania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:33 To tak nazywa sie inny naród "głupie Polaczki"? I Ty śmiesz komuś zarzucać antysemityzm. To co jest jak nie antypolonizm? Czytałeś kmiocie, żeby ktoś tu pisał o "głupich żydkach"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asica Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 23:26 jak większość Polaków nie jestem antysemitą, choć tę przypadłiość wszyscy nam przypisują (zwłaszcza żydzi). Co prawda dziwnie wyglądają wysypując się na ulicach W-wy z 5 autobusów i ze strachem na twarzy rozglądają "czy ktoś zwrócił na nas uwagę,ze jesteśmy z Izraela?" do tego oczywiście machają swoimi flagami! ciężko przeoczyć. W większości są przekonani, że nienawidzimy ich. Nawet w muzeum Holokaustu w Izraelu przewodniczka oprowadzając ludzi, że główną przyszyną założenia obozów koncentracyjnych w Polsce był ogromny antysemityzm Polaków! Ja tu czegoś nie rozumię, bo w większości rosną tam drzewka posadzne przez Polaków, którzy pomogli żydom. Uważają się za pępek świata i nie widzą, że robią obecnie prawia to samo co hitlerowcy. Mordują naród tylko dlatego, że jest inny niż oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyzby Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.telia.com 19.12.03, 00:34 > Uważają się za pępek świata i nie widzą, że robią obecnie prawia to samo co > hitlerowcy. Mordują naród tylko dlatego, że jest inny niż oni. > Jak większość Polaków nie jestem antysemitą... Jestes, jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawo Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:42 wypowiedź politycznie niepoprawna na temat żydów nie jest przejawem antysemityzmu. Podobnie jak nie jest antysemickim zwrot "żydku" - jest to zwrot niegrzeczny, złośliwy, ale nie antysemicki (czy jeżeli ktoś do Ciebie zwróci się per "polaczku" powiesz o nim, że ma poglądy antypolskie?). To galopująca polityczna poprawność tworzy tę paranoję - niedługo użycie słowa "Żyd" będzie uznawane za przejaw antysemityzmu (jestem o tym przekonany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:07 Czy to jedyne, co potrafisz napisać? Że każdy kto uważa, że Polacy nie są odpowiedzialni za holocaust jest antysemitą? Że każdy, kto traktuje wydarzenia przedstawione w ewangelii jako prawdziwe też jest antysemitą? Jeśli nie podoba mi się nagonka na Polskę, z racji jej rzekomego udziału holocauscie, to czyni to ze mnie antysemitę? Może jeszcze szacunek i miłość do Papieża sprawiają, że jest się "zydożercą"? Potrafisz napisać coś więcej niż "jesteś, jesteś"? Otóż nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menea. Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.02.04, 08:06 Oj Zydzie,zydzie.Przez setki lat byliscie miotani po calej europie(i nie tylko) aby wielu z Was moglo zaznac spokoj w Rzeczpospolitej.Uszanuj to i nic wiecej nie dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GO Pro-Passion Papież poruszony filmem IP: 213.77.60.* 19.12.03, 01:45 +Zapraszamy na polską stronę "Pasji": www.passio.republika.pl Tam sporo ciekawostek nt. filmu, opinie, komentarze, historia kontrowersji od marca. Pozdrawiamy, Grupa Obywatelska "Pro- Passion in Poland" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Wiekszosc uwag ma sie nijak do filmu Gibsona, IP: 62.233.183.* 19.12.03, 04:08 dlatego powiem, ze zwykle na szajs rodem USa nie chodze, ale chyba tym razem sie wybiore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidzka szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 06:08 prepraszam, ze odchodze od glownego tematu ale jestem porazona glupota, chamstwem, podloscia i nienawiscia w niektorych postach. jestem porazona tym, ze ludzi ocenia sie za ich narodowosc. jestem porazona faktem, ze kilkadziesiat lat po wojnie, pokolenie, ktore na swojej drodze spotkalo moze jednego moze dwoch Zydow zachowuje sie tak jakby cale krzywdy swiata wywolal ten narod. jestem porazana, ze deklarujac tolerancje i antysemityzm wylewa sie tyle pomyj. nie od narodowosci zalezy jaki jest czlowiek tylko od samego czlowieka.w kazdym narodzie sa ludzie podli i ludzie wspaniali.najwyzszy czas skonczyc z mysleniem, ze to my jestesmy narodem wybranym. najwyzszy czas skonczyc z mesjanizmem, prometeizmem i temu podobnymi tekstami. najwyzszy czas pojac, ze i wsrod nas Polakow jest i bylo wielu ludzi, do ktorych wstyd sie przyznac ale wstyd to troche za malo, zeby uznac ze nie istnieli lub nie istnieja. zanim zaczniecie wyglaszac ostateczne sady o kimkolwiek najpierw przyjrzyjcie sie sobie. przyjrzyjcie sie temu co mowi sie o nas na swiecie i moze po przeczytaniu niektorych tekstow tutaj zrozumiecie dlaczego tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawo Re: szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:55 Czy żeby być uznanym za przyzwoitego człowieka muszę przyjąć współodpowiedzialność za zagładę? Dlaczego licencję na "postawę nieantysemicką" muszę sobie jakoś wykupić? Dlaczego każdego Polaka uważa się za antysemitę, dopóki nie dokona heroicznej samokrytyki całego narodu? Nawiasem mówiąc to polski mesjanizm to betka przy mesjanizmie żydowskim. Czy to co napisałem powyżej świadczy o tym, że jestem antysemitą, ponieważ mam takie przemyślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:26 No tak piękne słowa, "wzruszające w swej tolerancji i pragnieniu bycia jedyną sprawiedliwą". Jedyne pomyje zostały tu wylane na chamów, którzy obrażają Papieża. Ale ich oczywiście nie potępisz i ich "błyskotliwe" posty Cię na pewno zachwycają celnością żartów. O jakiej nietolerancji tu mówimy? Papież powiedział, "jest tak jak było" - idioci pytają się a skąd on wie. Odpowiadam - przeczytał Ewangelie. I nie ma sensu rozmawiać, czy Ewangelia jest prawdziwa, czy nie (dyskusja mogłaby się stać akademicka) Dla chrześcijan jest źródłem wiedzy o Chrystusie i nikt jej nie kwestionuje. Szczytem głupoty jest twierdzeniem, że nie żył w tamtych czasach. A kto z forumowiczów żył 30, kto 40, 100, 1500 lat temu - a jednak wiemy jak wyglądało życie w przeszłości i znamy fakty i przebieg historii. Co to za argument, że nie można sie zgadzać z tezami głoszonymi przez niektóre środowiska żydowskie, jeśli się spotkało niewielu żydów. Co ma do rzeczy mesjanizm i prometeizm - przygotowujesz się do matury i chciałaś błysnąć znajomością nurtów literackich? Mamy się przyjrzeć sobie - podczas tej dyskusji właśnie się przyglądamy sobie nawzajem i widzimy, jak niektórzy bredzą, dlaczego odmawiasz ludziom prawa do polemiki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:03 Ewangelia zrodlem wiedzy historycznej? Gratuluje i szczerze wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: szok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:29 No to napisz, dlaczego Twoim zdaniem Ewangelia, która powstawała na I/II w nie może być źródłem wiedzy historycznej, a może po prostu nie wiesz co się kryję pod takim pojęciem? Od kiedy to relacje i wspomnienia, oraz przekazy nie są źródłem wiedzy dla historyków? Czy źródłem wiedzy historycznej jest dla Ciebie tylko podręcznik? W takim razie również wyrazy współczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Turka Re: szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 17:23 dlaczego mnie obrazasz? dlaczego mnie wykpiwasz? bo nie toleruje tego czego nie toleruje bez wzgledu na to czego i kogo dotyczy? nie uwazam sie za jedyna sprawiedliwa a swoja wypowiedz zwrocilam do tych, ktorzy zieja chamstwem i nienawiscia. napisalam co o tym mysle i sadze, ze mam do tego prawo. tak wiele jest na tym forum zlosci, chamstwa, podlosci w przy roznych tematach, ze mam prawo czuc sie zszokowana. dlaczego uwazasz, ze "Jedyne pomyje zostały tu wylane na chamów, którzy obrażają > Papieża. Ale ich oczywiście nie potępisz i ich "błyskotliwe" posty Cię na pewno zachwycają celnością żartów. O jakiej nietolerancji tu mówimy? Papież > powiedział, "jest tak jak było" - idioci pytają się a skąd on wie. kto ci dal prawo tak wlasnie mnie oceniac? czy aby na pewno obrazono tu tylko Papieza? nie bede sie wdawac w dyskusje ale swoje zdanie podtrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Turka Re: szok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 17:26 i jeszcze maly dodatek. zadales pytanie: A kto z forumowiczów żył 30, kto > 40, 100, 1500 lat temu - a jednak wiemy jak wyglądało życie w przeszłości. Ja zylam i 30 i 40 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Papież poruszony filmem IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 09:49 Wszyscy twierdzą , żę JPII ma 83 lata..to chyba niemożliwe skoro tak dobrze pamięta czasy z przed 2000 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawo Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:57 czy trzeba być świadkiem holocaustu żeby uznać że miał miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Papież poruszony filmem IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 11:31 Oczywiście , że nie...ale określając fakt , który zdarzył się w nie do końca jasnej sytuacji i 2000 lat temu nie używa się takich słów jak to zrobił JPII. Jakby nie było zainteresowany w tej sprawie i właśnie w takim przedstawianiu (?!)historii, na której kler wciąż robi kasę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Papież poruszony filmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:07 Nie.Konieczny jest jednak wysilek polegajacy na siegnieciu do wiedzy historycznej, nie zas opieranie swych opinii na Ewangelii i zaslyszanych twierdzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turek Re: Papież poruszony filmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:43 Widzę, że trafił się ekspert od niezależnych i prawdziwych źródeł historycznych, dlatego ponawiam pytanie, o "prawdziwe źródła historyczne", które opisują historię Jezusa i okoliczności ukrzyżowania i nie wspominają o tymtylko w kilku zdaniach, jak to jest u historyków rzymskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jut Ewangelia=historia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 23:52 Jak sie nie znasz,to sie nie wypowiadaj. Radze poczytac sobie np portal nauka- tam zobaczysz,ze naukowcy odkryli dowody na prawdziwość i prawde historyczna zawartą w Ewangelii. Po lekturze zapraszam z porotem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jut Ewangelia=historia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 23:54 Zenon,jak sie nie znasz,to sie nie wypowiadaj. Radze poczytac sobie np portal nauka-tam zobaczysz,ze naukowcy odkryli dowody na prawdziwość i prawde historyczna zawartą w Ewangelii. Po lekturze zapraszam z porotem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Ewangelia=historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 19:58 Elementy pokrywajace sie z faktami historycznymi. Elementy. Podobnie zreszta jak w odniesieniu do Starego Testamentu.Co najmniej polowa to zmyslenia zwane eufemistycznie mitami lub legendami.Majace jednak swoj wyrazny, religijny i moralny wydzwiek oraz cel. I taka ich rola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gigaherc Uprzejmie przypominam, że Jezus sam... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 11:35 ...był Żydem. Bóg Jahwe jest bogiem żydowskim. Stary Testament jest tekstem żydowskim. Przykazania zostały dane Żydom. Dodam jeszcze, że ukrzyżowanie (i wszystko co je poprzedziło) było częścią planu boskiego. W ten sposób Jezus stał się nie tylko Mesjaszem, ale także otworzył drogę do tzw. nieba. Choć Jego męka była przez ludzi i dla ludzi, była zaplanowana! Nie wolno tego pomijać jeśli się wierzy w Boga. Jakakolwiek jest więc prawda historyczna, proces Jezusa oraz ukrzyżowanie miały znacznie głębszy sens niż wynika to z większości wypisywanych tu dyrdymałów. Przypomne jeszcze, że historia życia Jezusa nie jest opowiastką z tzw. lekcji religii, na których niedouczeni księża z dyplomem przekazują wykrzywiony obraz tamtych wydarzeń. Wnioski: - nie wszyscy Żydzi nienawidzili Jezusa - oprócz Żydów w ukrzyżowaniu brali udział także Rzymianie (czyli Włosi) - Judasz nie był pospolitym zdrajcą i donosicielem - Jezusa nie mogli ukrzyżować np. Eskimosi, bo ojczyznę Jezusa zmieszkiwali (i sprawowali w niej władzę) Żydzi i Rzymianie Dziękuję opatrzności, że mnie religii uczył myślący ksiądz i mądry człowiek. Czy jeszcze ktoś z Czytelników GW miał szczęście nie nudzić się i nie wysłuchiwać obiegowych bzdetów na lekcjach w przykościelnej salce? Najlepsze jest to, że filmu nikt z wyrażajacych zdanie w całości raczej nie widział. W ten sposób zrównują się z pokręconym lobby żydowskim i bezmyślnym tłumem rozognionych dewotek protestujących na kolanach przeciw projekcji "Ostatniego kuszenia Chrystusa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Uprzejmie przypominam, że Jezus sam... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 12:30 Plan boski?! Gigagłupota. Bajeczka dla tych , którzy stracili nie tylko rozum lecz zwykły zdrowy rozsądek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Uprzejmie przypominam, że jaka by nie była ta ... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 12:48 bozia , którą zapewne uważasz za swego stwórcę nie mogła dać ci rozumu przez przypadek czy też z powodu kaprysu!! Zatem przestań wierzyć w dogmaty bo to gwałt na rozumie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gigaherc Gwałtem na rozumie są brednie, które... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 13:37 ...wypisujesz. Każda wiara posługuje się dogmatami, ponieważ jest wiarą nie zaś teorią, która można obalić lub podtrzymać. Z wiarą się nie dyskutuje - albo sie wierzy, albo nie. Przecież to proste jak 2 + 2. Gość portalu: mike napisał(a): > bozia , którą zapewne uważasz za swego stwórcę nie mogła dać ci > rozumu przez przypadek czy też z powodu kaprysu!! Zatem > przestań wierzyć w dogmaty bo to gwałt na rozumie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Twoja prostota pojmowania rzeczy jest właśnie... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 15:13 tak prosta jak 2x2 na które się powołujesz. Przy takim rozumowaniu wiara w UFO musi oznaczać, że "mali zieloni" istnieją. Nie da się ukryć, że jest to większe prawdopodobieństwo niż w przypadku bozi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sozzini SŁOŃ A KWESTIA ŻYDOWSKA IP: *.localnet / *.mccain.co.uk 19.12.03, 12:19 Ech, ludzie.. Uwielbiam internet, bo dzięki niemu można przekonać się, jakie są mechanizmy rządzące motłochem, jakie są cechy miałkich umysłów i ile zła tkwi w rodzaju ludzkim.. Najbardziej zadziwia fakt, że mimo iż wszyscy tacy jesteśmy, to świat jeszcze trwa, cywilizacja się rozwija, powstaje sztuka, dokonywane są nowe odkrycia naukowe.. To chyba jakiś cud..! Czy to nie wstyd przemawiać na forum publicznym posługując się nielogiczną retoryką? Jak można wychodząc od faktów i posługując się erystyką, dochodzić do twierdzeń śmiesznych i budzących litość.. Tyle samo prawdy jest w zdaniu "Żydzi zabili Chrystusa" ile w zdaniu "Polacy zabili Popiełuszkę", do tego porównania dorzuciłbym jeszcze zdanie "Niemcy zabili kilkadziesiąt milionów ludzi". Czy te zdania - prawdziwe od strony logicznej - skazują mnie na to, że dziś patrząc na Niemca, Polaka, czy Żyda mam nim gardzić, nienawidzić go?! Czy te zdania oznaczają, że wszyscy Niemcy, Polacy, Żydzi, zabili kogoś tam?! Co oznacza "wszyscy"?! Wszystkie pokolenia?! Czy inteligentni ludzie wierzą w jakieś metafizyczno-genetyczne znamiona na narodowościach?! A co np. z pół dzisiejszym Indianinem-pół Żydem - on też zabił Chrystusa?! Czy to tak trudno zrozumieć, że w danym czasie, na danym obszarze, dane jednostki coś robią, coś gadają, czymś żyją, coś przeżywają? Jest to wypadkowa olbrzymiej ilości okoliczności (moment historyczny, sąsiedzi, pogoda, rodzaj pożywienia, preferencje seksualne, rzeźba terenu i milion innych powodów). To, że elity intelektualne Żydów - 2000 lat temu, pod okupacją rzymską, posiadających jedyną w ówczesnym świecie religię monoteistyczną, zakorzenionych w radykalnym patriarchacie ludzi pustyni i zaszczutych wygnańców, religijnych odmieńców, zamkniętych na asymilację z innymi społeczeństwami, kochających ojczyznę i swoje narodowe dziedzictwo – skazały na śmierć Chrystusa, to coś wyjątkowego? Trzeba zastosować zbiorowy ostracyzm? A Włosi zabili Giordano Bruno – spłonął na stosie – mamy namawiać Polki, by nie wychodziły za Włochów?! A Niemcy za II wojnę światową, to przez następne tysiąc lat powinni jako jedyni płacić do budżetu Unii Europejskiej?! Ha ha ha.. Chciałem znaleźć jakiś złoty środek, ale się nie da.. Porównajmy argumenty: Żydzi mówią „Film rozbudzi nienawiść do Żydów” – normalny człowiek pomyśli – „Idioci! Ukrywać fakty?! No, tak się zdarzyło, że Żydzi nie polubili Chrystusa, który był dla nich niebezpiecznym sekciarzem i przyczynili się do jego śmierci (bezpośrednio bok Chrystusa przebił rzymski żołnierz, pewnie jakiś Bask, który przebył po to całe Morze Śródziemne ;))) Ale po co to ukrywać, cóż to szkodzi dzisiejszym Żydom?! Przecież nie przestanę się do dzisiejszych Żydów za to odzywać! ;))” I na tym można by zakończyć opinię co do zdania organizacji Żydowskiej na temat filmu, ale.. Na tym czacie zdumiony czytam (moim ulubieńcem jest Kugel): „Krew jego na nas i na dzieci nasze!” ;)) Co za gość?! ;)) No tak, pewnie był tam i słyszał, może nagrał nawet na dyktafon? Jak byłem mały to ksiądz mówił, że w odczytaniu Biblii jest masę poziomów egzegezy (czyli takiej specjalnej interpretacji) – trzeba ją przesączyć przez kontekst historyczny, stan świadomości tworzących je ludzi, ich symbolikę, siatkę pojęć, i masę innych rzeczy (słynne „bolące nerki” nie oznaczały np. choroby, tylko to, co dziś mówimy o bólu serca z powodu miłości, czy np. słynne „ucho igielne”, które naprawdę było tak nazywaną, najmniejszą bramą w Jerozolimie a nie przyrządem do szycia). A tu gość wyskakuje z komiksowo-thorgalowym tekstem „Jego krew nas i na dzieci nasze!” Coś w rodzaju „Przeklinam was i dzieci wasze!” i pewnie te dzieci w dziesiątym pokoleniu przeklinają.. ;))) A reszta gości forum? „Nie jestem antysemitą, ale..” Ludzie, gdzie tu sens?! Miło by wam było, gdyby w rozmowie z wami Niemiec powiedział „W zasadzie nie jestem anty-Polakiem, ale.. dlaczego wy jesteście takimi złodziejami! Mojemu sąsiadowi znowu Polacy ukradli auto!” Ech.. moi kochani nie-antysemici.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: SŁOŃ A KWESTIA ŻYDOWSKA IP: 212.160.72.* 19.12.03, 13:06 :) oj uważaj za mniejsze herezje stosy palono :) ale faktycznie goście w stylu nie jestem antysemitą są żałośnie śmieszni nie wiem tylko z czego się śmiać i komu współczuć jego rodzicom dziadkom może jego dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidzka Re: SŁOŃ A KWESTIA ŻYDOWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 17:29 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: SŁOŃ A KWESTIA ŻYDOWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 16:15 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikesz A kto jest winny jak nie Żydzi? IP: *.sap.com / 10.31.184.* 19.12.03, 13:06 Przecież oni go ukrzyżowali... więc o co tu się obruszać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Gdyby nie proces i ukrzyżowanie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.03, 13:31 ...nie byłoby dziś tej bzdurnej parady słów. Chrystus zostałby uznany za zdziwaczałego cieślę, który w napadzie szału porozwalał stoiska handlujących w światyni. Faceta, któremu odbiło i który odrzuciwszy względy Marii Magdaleny szlajał się z 12 kolesiami. Na dodatek podejrzanego osobnika, który bredził coś o życiu wiecznym i że gada direkt z tatusiem w niebie. Dziś mało kto wiedziałby o istnieniu Jezusa. Bo przeciez nawet nie Chrystusa; to imię nadali Grecy. Zatem proces i ukrzyżowanie przyczyniły się do rozpowszechnienia idei głoszonych przez Jezusa. W wersji dla niewierzących => skomplikowany splot okoliczności sprawił, że istnieje chrześcijaństwo. W wersji dla wierzących => tak po prostu być musiało. Uprzejmie proszę, by pamietać o zdaniu "Wybacz im, bo nie wiedzą co czynią". Jezus zrozumiał i wybaczył, a Wy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh a skąd on to niby wie... IP: *.chello.pl 19.12.03, 16:22 to było 2000 lat temu. dziś nie mozna ustalic przebiegu mordu w jedwabnem, chociaż minęło zaledwie kilkadziesiąt lat i zyją świadkowie. podobnie jest z innymi elementami historii... że nie wspomnę o różnych zdarzeniach ze stanu wojennego w latach 80- tych. ...a coś co było tak dawno? i obarczone taaaaakim ładunkiem emocjonalnym i tyloma "interesami" ?? tak naprawdę gówno wiemy i zawsze gówno wiedzieć będziemy. pozostają tylko interpretacje i domniemania. takie jak komu wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xena Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 19:27 no i do czego prowadzą te wszystkie religie? do nienawiści, zbrodni i innych okropieństw opium dla mas, było i będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merc Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.03, 01:42 a moze chodziło o to ,ze film jest realistyczny????przeciez cholera jasna papiez nie powidział ,że wie jak to jest!!!!!!Ludzie przeciez niestety jakbyście nie chcieli to mówie do mike i Ja( na marginesie aż strach z takimi ludxmi rozmawiać jak wy)papiez jest nizwykle pokorny i inteligentny,więc tylko to mogło znaczyc to ,ze film jest realistyczny ,wyrwana wypowiedx papieża z kontekstu trafia do tumanów i dzije sie tak jak się dzieje.Oczywiście lepsza od papieza jest kwasniewska nie??? Mike i Ja?? co bedzie głosować na troche wierząca i niewierząca siostre miłosierdzia??/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 20:09 "To jest tak, jak było" - oto wypowiedz Wojtyly. Jednoznaczna i nie pozostawiajaca pola do zadnych interpretacji. Nie dorabiaj wiec ad hoc teoryjek oslabiajacyh klarownosc i wymowe tego cytatu. Wojtyla pokorny? Podobnie jak KK w swych dziejach.Jezuicki grymas milosierdzia a w tle oceany przelanej krwi. KK spokornial albowiem go od tego zmuszono. I bedzie pokornial nadal w obliczu laicyzacji w obrebie chrzescijanstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kugel Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: 62.181.161.* 19.01.04, 13:03 >>KK spokornial albowiem go od tego zmuszono. I > bedzie pokornial nadal w obliczu laicyzacji w obrebie chrzescijanstwa. Zobaczysz, jak jeszcze zydostwo spokornieje. Ostatni wiek niczego was nie nauczyl, jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Papież poruszony filmem "Pasja" Mela Gibsona IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 14:53 Co do zarzutow o antysemityzm Polakow to ajwiecej dzewek w alei Yad Vashem (tak to sie chyba pisze) ma tabliczki z polskimi nazwiskami,a cala sprawa z Jedwabnym zostala rozkrecona przez Niemcow, ktorzy staraja sie zrzucic z siebie czesc odpowiedzialnosci za holokaust. Z drugiej strony nie mozna mowic, ze wszyscy Niemcy byli za to odpowiedzialni, tak jaktylko niektorzy Polacy sa antysemitami i tak jak za ukrzyzowanie Jezusa nie odpowiada cala ludnosc nawet owczesnej Judei. Odpowiedz Link Zgłoś