Gość: młody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 17:22 i czy ktoś ze starszych kolegów tłumaczy może powiedzieć czy bardziej się opłaca podczepić pod agencję czy próbować być freelancem od początku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.06.04, 18:44 wysokosc Twoich zarobkow bedzie zalezala na pewno od umiejetnosci oraz od tego z jakiego jezyka bedziesz tlumaczyl (rozumiem, ze jestes tlumaczem przysieglym?). a co do agencji to pracujac u nich tak samo jestes freelancem, bo nie pracujesz tam na etat tylko dostajesz zlecenia od ktorych agencja pobiera prowizje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 18:59 ha, przysięgłym to jeszcze nie, bo właśnie skończyłem lingwistykę, więc jestem super początkującym tłumaczem, choć nie bez doświadczenia. a z agencją chodziło mi o to, że niektóre chcą brać takich jak ja świeżych na etaty do jakiejś korekty (choć dla mnie to brzmi podejrzanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl 05.06.04, 19:23 jak nie jestes tlumaczem przysieglym to duzo sobie nie zarobisz. jesli ktoras agencja proponuje prace przy korektach to mizernie zarobisz, bo placa za to grosze. wazne jest abys jak najszybciej zrobil papiery na tlumacza przysieglego i postaral sie wyspecjalizowac w konkretnej dziedzinie np. finanse, umowy handlowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 19:29 no plan mam taki, ale to są kwestie, których się nie da przeskoczyć, tzn. to musi potrwać jakiś czas, a tłumaczyć trzeba, bo inaczej wyjdzie się z wprawy. tak więc smutna prawda - od czegoś trzeba zacząć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.06.04, 19:40 zgadzam sie:)Przejdz sie po agencjach tlumaczen, ewentualnie wyslij maile z propozycja wspolpracy, podkresl w jakich rodzajach tlumaczen jestes najlepszy, wspomnij o korektach (chociaz tu nie liczylabym na jakies ogromne zainteresowanie, agencje zwykle korekty daja swoim tlumaczom do zrobienia). Rob szybciutko tlumacza przysieglego (moze moja mama bedzie sprawdzac Twoj egzamin, hehe. jesli to jezyk ang). stawki urzedowe za tlumaczenia przysiegle to z pol na ang 29, a z ang na pol 22zl. za zwykle tlumaczenia pewnie duzo nizsze.:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 19:59 owszem, angielski:)) co do stawek to ja tłumaczę w przedziale 20 - 25 za stronkę/1800 znaków. A co do przysięgłego to się zasady zaraz zmienią i nie będzie już przysięgłego tylko publiczny. Trochę co innego i ine zasady rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl 05.06.04, 20:20 a propos tej zmiany to na razie wszystko padlo i nikt juz o tym nie mowi, nawet w Sejmie na temat zmiany nazwy tlumacza nie bylo, ani w sadzie wiec to jeszcze dluuuuuga droga, takie tam sobie pogawedki, nie ma sie czym ekscytowac. na to "zaraz" to bym nie liczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 21:43 nie to, że na to liczę. w sumie to mnie jest wszystko jedno jaki to będzie egzamin, zdać go trzeba w każdym wypadku:)) bycie przysięgłym (czy jak się to będzie nazywać) wiąże się z wieloma obowiązkami (chodzi mi głównie o bywanie w sądzie i policji i takie tam), za co i tak kaski się ne doczekasz zbyt szybko:)) mnie bardziej interesuje jak na przyzowitym poziomie przeżyć następne kilka lat. mam na myśli sytuację, w której tłumaczę i mogę się z tego utrzymać, a co najważniejsze nabieram sensownego doświadczenia i polepszam swoej umiejętności i warsztat:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.06.04, 22:05 Co do tego tlumaczenia w sadzie i na policji (ze tak znowu odpowiem, bo cos mi sie T Odpowiedz Link Zgłoś
dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.06.04, 22:13 a ten watek przedtem to mi sie wyslal za szybko:) Odpowiedz Link Zgłoś
dolina_issy Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.06.04, 22:11 co do sadow i policji i tlumaczen tam, to nie jest tak zle, kazdy tlumacz ma zawsze zestaw zelaznych wymowek (choroba,choroba w rodzinie, choroba psa, zlamana noga, pilny wyjazd, umowione tlumaczenia itp), wiec tak latwo Cie nie zaciagna:) Nie da sie jasno okreslic ile mozesz zarobic, zanim nie zrobisz przysieglego to pewnie niewiele. dodaj do tego samodzielnie placony ZUS itp. sama radosc. sprobuj pomailowac do agencji, wakacje ida, tlumacze wyjezdzaja na urlopy, moze sie zalapiesz.pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Nie wprowadzaj początkującego kolegi w błąd... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.06.04, 03:48 Skoro mówisz, że za "zwykłe" tłumaczenia stawki są "pewnie nizsze" niż za urzędowe, to znaczy, że albo nie jesteś tłumaczem albo jesteś tłumaczem kiepskim. Warto zrobić przysięgłego, ale stawki za "prywatne" tłumaczenia sa właśnie wyższe niż za urzędowe wg cennika. Ja za mniej niż 40 zł za stronę (1500 znaków) nawet nie ruszam palcem... A tlumaczyłem i za 60 zł za stronę. Inni też. Z drugiej strony przetłumaczyłem kiedyś znajomej firmie (mała, 2 osoby) teksty za 25 zł od strony, ale tylko w drodze wyjątku i poniżej ceny rynkowej. Stawki za tłumaczenia nie są żadną tajemnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:50 A ja bardzo chciałabym wiedzieć jak ten egzamin wygląda. Jestem z Poznania btw. Czy może można gdzieś kupić jakieś przykładowe testy? Pozdrawiam marzena-k-z-k@o2.pl > jeśli możesz @ będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.06.04, 01:21 A cóż to za bzdura, że jeśli nie jesteś tłumaczem przysięgłym, to dużo nie zarobisz. Ja sama tłumaczę od ponad 10 lat (jestem po medycynie); kiedy pracowałam jeszcze w służbie zdrowia, to z tłumaczeń miałam znacznie więcej, niż z pensji lekarza. Moja koleżanka, też po medycynie (i po MBA) zarabia tylko tłumaczeniami, kupiła mieszkanie, a teraz kończy budować dom (fakt, że tyra jak dziki osioł). Wejdź sobie na kilka forów specjalistycznych, np. Płatności- problemy-tłumacze ("zapis: wyslij pusta wiadomosc pod adres: pl-p-t- subscribe@yahoogroups.com", jest jeszcze co najmniej jedna grupa dla tłumaczy po polsku na Yahoo-groups, poszukaj. Nie zaczynaj od zadawania pytań, tylko od przejrzenia archiwum grupy. Na Usenet (można wejść na Usenet ze strony Gazety Wyb.) w dziale "hum." też jest forum tłumaczy. Zgadzam się natomiast z przedpiszcą, że dobrze jest się wyspecjalizować w jakiejś dziedzinie. Agencje płacą na ogół marnie. Im lepiej, tym większe wymagania - także co do referencji. Zacznij od tych mniejszych. Płaca? W tych marniejszych może to być np. 15 zł od strony brutto (tłumacze dłużej pracujący porzucają takie agencje :- )). Upewnij się tylko na grupie pl-p-t, czy dana agencja W OGÓLE płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
szczoter Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 06.06.04, 11:24 to ja młody - konto se założyłem w gazecie:)) dzięki za opinie, zaraz szukam tych grup dla tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 11.06.04, 17:38 ech... starsza koleżanka tłumaczka szczerze radzi: najpierw to trzeba zdobyć wprawę, i to sporą zarobki (te z górnej półki) przychodzą z czasem, niestety, a i to pod warunkiem że masz to coś co odróżnia dobrego tłumacza od całej reszty jestem freelancem od ćwierćwiecza, czasem się trafi jakiś kontrakt ale w sumie żyję (i to nieźle) ze zleceń agencji unikam, za takie marne grosze jakie oni dają nie warto kompa włączać moja rada: próbuj jako wolny strzelec i - choć to nieładnie - oferuj ceny dumpingowe... jeśli będziesz dobry, w jakimś momencie zaczniesz żądać więcej a jeśli nie będziesz dobry, to podczepisz się pod agencję i starzy wyjadacze będą zgrzytali resztką zębów poprawiając twoje przekłady ;) w każdym razie powodzenia! ps. zarejestruj się w którymś serwisie dla tłumaczy, gotranslators na przykład albo traduguide, czasem można tam złapać niezłe zlecenie Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 11.06.04, 19:59 Reasumując: 1. jak być tłumaczem, to najlepiej specjalistą w jakiejś dziedzinie (tłumaczenia medyczne, techniczne, prawnicze itd.), w dodatku nie byle jakim specjalistą, bo miernota szybko wychodzi i wszyscy takiego tłumacza omijają, jak zgniłe jajo 2. nie ma co psioczyć na agencje - nie narzucają stawek: najwyżej, jak tłumacz sobie zaśpiewa nie wiadomo ile, to nie dostanie zlecenia 3. nie widzę różnicy w zarobkach tłumacza zwykłego i przysięgłego, za to widzę w liczbie znaków na stronie: w przysięgłym jest mniej i ot, cała różnica, więc teoretycznie tłumacz przysięgły mniej się narobi za te same pieniądze 4. freelancerem nie jest źle być, ale i tak najlepsze kąski trafiają do agencji - jak tłumacz chce taki kąsek dopaść, to też tam musi trafić, oczywiście nie jako pracownik etatowy, ale na umowę o dzieło albo jako firma 5. korekta to nie jest nic podejrzanego ;-))) po prostu żadna szanująca się agencja nie wypuści tekstu z literówkami ani podobnymi kwiatkami; wiadomo, że jak się tłumacz spieszy, to się diabeł cieszy - korektor siedzi i poprawia, czasem tylko dzięki jego pracy tekst nadaje się do ludzi. I pozwolę sobie się nie zgodzić z poprzednią wypowiedzią, że jak jesteś słaby, to się podczepisz pod agencję i tak dalej... Słabym tłumaczom zleceń się nie daje, chyba że w momentach wyjątkowej desperacji, np. jak wszyscy lepsi wyjadą na wakacje. 6. jeśli chodzi o kombinacje z angielskim, to obecnie jest mnóstwo tłumaczeń prawniczych i handlowych, ale zdarzają się fazy na tłumaczenia medyczne, do których najlepiej nadają się lekarze (bo skąd normalny człowiek ma wiedzieć, jak jest po angielsku np. tyłozgięcie czaszki etc.) 7. stawki - poniżej 30 zł za tłumaczenie zwykłe, w sensie: nie ekspresowe, za nagłe wypadki należy sobie policzyć więcej, ale nie bez przesady. Znam tłumaczkę, która bierze spokojnie 25 zł za stronę (1600 znaków), tłumaczy na angielski z polskiego i zarabia kwotę 5-cyfrową (bez groszy ;-)) Inna rzecz, że robi średnio 10 stron dziennie, ale to jest naprawdę dobra tłumaczka. Pozdrawiam i dużo szczęścia w poszukiwaniu pracy życzę ;-) Brasilka Odpowiedz Link Zgłoś
szczoter Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 11.06.04, 23:03 dzięki wszystkim za opinie. jestem dobrej myśli i mam szczerą nadzieję, że nie jestem aż tak zły, żeby starzy musieli zębam zgrzytać mnie poprawiając;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha tyłozgięcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 17:38 Sorry, wiem, że to był tylko taki pierwszy lepszy przykład, ale czy rzeczywiście jest takie coś jak tyłozgięcie CZASZKI? Wada wrodzona? Mnie się kojarzy tylko z macicą (która może wykazywać tyłozgięcie). Ale już kilka razy brecht zamarł mi na ustach, bo okazywało się, że termin, który wydawał mi się bzdurny, naprawdę istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
szczoter Re: tyłozgięcie 12.06.04, 21:19 cranial base retroflexion:)) istnieje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filolog Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.zamoyski.edu.pl / *.zamoyski.edu.pl 13.06.04, 16:40 Ja znam ludzi tłumaczących z i na języki z tzw. 3-ciej strefy(?), zarabiających naprawdę niemałe pieniądze jako tłumacze, głównie ustni. No bo chyba zarobki rzędu 5-6000 zł/miesiąc zaraz po studiach można nazwać wysokimi. Tak więc głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl 13.06.04, 21:59 hej,male sprostowanie - jesli jestes tlumaczem przysieglym to mozesz tlumaczyc dokumenty przy ktorych "przysieglosc" ze sie tak wyraze jest wymagana. To nie jest tylko kwestia mniejszej ilosci znakow na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 14.06.04, 20:30 Teoretycznie masz rację, ale często zdarza się tak, że tłumacz przysięgły to taka miernota, że lepiej mu nic do łapy nie dawać, o ile nie zostało to już wcześniej przetłumaczone przez kogoś normalnego. Tak więc tłumacz "nieprzysięgły" zgarnia kasę za tłumaczenie tekstu, a przysięgły tylko za uwierzytelnienie, jakieś grosze. Oczywiście idealna sytuacja to taka, że przysięgły sam sobie poradzi z tłumaczeniem ;-))) Pozdrawiam, Brasilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl 14.06.04, 20:40 a to juz jakies bzdury totalne, ze czesto sie zdarza, ze tlumacz przysiegly to miernota. Czesto dostaje do uwierzytelnienia tlumaczenia robione przez tych "zdolnych nieprzysieglych" i konczy sie to tym, ze tlumaczenia trzeba robic od poczatku, bo nie podpisalabym sie wlasnym nazwiskiem pod tym, co tam jest. Ostatnio mialam przyjemnosc uczestniczyc w sprawdzaniu ezg, na tlumaczy przysieglych - naprawde zalosny poziom. a swoja droga to bawi mnie to dowartosciowywanie sie tlumaczy bez tytulu, jacy to oni nie sa wspaniali, ci przysiegli do piet im nie dorastaja, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brasilka2 Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.06.04, 21:15 No i po co sie tak ekscytować? Nie twierdzę, że wszyscy tłumacze przysięgli to miernoty (choć jest sporo takowych), a wszyscy nieprzysięgli to geniusze. Skoro dostajesz do uwierzytelnienia słabe tłumaczenia to źle świadczy o agencji tłumaczeń, tudzież o jej korektorach, że takie coś wypuścili. Sto razy wygodniej jest dać tłumaczenie przysięgłe jednemu tłumaczowi niż bawić się w rozbijanie i jak już jakaś agencja się do tego ucieka, to powinna zadbać, żeby było co uwierzytelniać. Nie muszę się też dowartościowywać, bo nie jestem tłumaczem. Pozdrawiam, Brasilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? IP: *.terespol.net.pl 04.07.04, 15:04 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jaki sposób i gdzie można załapać się do jakichkolwiek prac tłumaczeniowych w trakcie studiów? Jak się przedstawia sprawa jeżeli chodzi o tłumaczenia z jęz. rosyjskiego na ang., bądź odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
agas71 Re: na ile może liczyć początkujący tłumacz? 05.07.04, 15:35 A moze załap się na początku na jakiś stały etat w firmie handlowej? Zawsze nabierasz praktyki i doświadczenia, stała pensję masz, po jakimś czasie zawsze możesz zrezygnowac na rzecz samodzielnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś