Gość: mała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 11:18 kto ma pracę z rosyjskim? rosyjski żywy bez anglika? bo jakoś tego boomu nie odczuwam po sobie. Wpisujcie swoje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mała Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:05 pracujecie z rosyjskim??? bo ja nie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:43 podbijam wątek do góry, bo też jestem zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adel Re: rosyjski praca? IP: *.crowley.pl 31.03.05, 11:59 A tyle sie o tym pisalo, ze rosyjski to przyszlosc, ze jest malo specjalistow na rynku i co...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:05 no właśnie szukają specjalistów głownie informatyka i inne a jak znasz tylko język to masz szanse realizowac się tylko jako sekretarka, nawet tłumaczy poszukują ze specjalizacją, mam rację???? co robi rzesza rusycystów aktualnych?? Odpowiedz Link Zgłoś
ananke101 Re: rosyjski praca?- w Krakowie 04.04.05, 10:25 Ja pracuje używając rosyjskiego .. w turystyce, w Krakowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: rosyjski praca? IP: 83.238.1.* 04.04.05, 14:52 Ja jestem po filologii rosyjskiej i pracuję w japońskiej firmie jako asystentka sprzedaży. Oczywiście, wymagany był też język angielski. Pracę dostałam po znajomości, bez tego ciężko. Choć czasem się udaje. Czysty przypadek. Rozumiem wszystkich, którzy mają dosyć pieprzenia o tym, jak to rusycyści są poszukiwani na rynku pracy i że praca jest, tylko ludzie są leniwi. Kompletnie nie zgadzam się z tą bezsensowną opinią. Owszem, niektórzy są rozchwytywani, ale to raczej ci, których rodziców stać było na różne dodatkowe fakultety dla swoich pociech. Niektórym nie starczyło pieniędzy lub energii na dodatkowe kierunki czy podyplomowe studia - ale czy z tego powodu mają być skreśleni z rynku pracy? Ja chwytałam się prac dorywczych w sklepach odzieżowych i na promocjach. Udzielałam i nadal udzielam korepetycji. Jakoś trzeba sobie radzić. Pozdrawiam wszystkich rozczarowanych i zgaszonych. Życzę uśmiechu losu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:13 to znaczy kogo masz na myśli, kto jest rozchwytywany? chyba jacyś specjaliści a nie asystentki czy sekretarki, korepetycje to zawsze są w mniejszym czy większym stopniu ale tu padło pytanie o stałą pracę, bez znajomości najlepiej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: rosyjski praca? IP: 83.238.1.* 05.04.05, 12:50 Hej Karinko! Uzciwie sie przyznam, że takich rozchwytywanych osób osobiście faktycznie nie znam, ale to nie znaczy, że tacy ludzie nie istnieją. Zauważ, że chodziło mi np. o osoby z pokończonymi drogimi fakultetami. Co do sekretarek i asystentek, to tak jak z pielęgniarkami: za dużo i dlatego tak niedoceniane. Chodziaż, jeśli chodzi o pielęgniarki, to trochę się to zaczyna zmieniać (ilość pracowników, bo przecież nie ich pensje). A osobę, która dostała stałą pracę w firmie z ogłoszenia z Gazety Wyborczej, znam. To mój były chłopak, więc źródło informacji raczej pewne:-). Pracę dostał ponad 2 lata temu i pracuje tam nadal. Na początku były to umowy na czas określony, ale potem podpisali już z nim umowe na czas nieokreślony. Czyli jednak czasem można. A jeśli chodzi o moją pracę, to przypominam, dostałam ją po znajomości, ale rozmowa z Japończykami kwalifikacyjna przebiegała w trzech językach: angielskim, rosyjskim i niemieckim, więc i tak musiałam się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś