Dodaj do ulubionych

rosyjski praca?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 11:18
kto ma pracę z rosyjskim? rosyjski żywy bez anglika? bo jakoś tego boomu nie
odczuwam po sobie.
Wpisujcie swoje opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mała Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:05
      pracujecie z rosyjskim??? bo ja nie ....
    • Gość: gość Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:43
      podbijam wątek do góry, bo też jestem zainteresowany
    • Gość: adel Re: rosyjski praca? IP: *.crowley.pl 31.03.05, 11:59
      A tyle sie o tym pisalo, ze rosyjski to przyszlosc, ze jest malo specjalistow na
      rynku i co...?
      • Gość: karina Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:05
        no właśnie szukają specjalistów głownie informatyka i inne a jak znasz tylko
        język to masz szanse realizowac się tylko jako sekretarka, nawet tłumaczy
        poszukują ze specjalizacją, mam rację???? co robi rzesza rusycystów aktualnych??
        • ananke101 Re: rosyjski praca?- w Krakowie 04.04.05, 10:25

Ja pracuje używając rosyjskiego .. w turystyce, w Krakowie.
          Pozdrawiam
    • Gość: Sylwia Re: rosyjski praca? IP: 83.238.1.* 04.04.05, 14:52
      Ja jestem po filologii rosyjskiej i pracuję w japońskiej firmie jako asystentka
      sprzedaży. Oczywiście, wymagany był też język angielski. Pracę dostałam po
      znajomości, bez tego ciężko. Choć czasem się udaje. Czysty przypadek.
      Rozumiem wszystkich, którzy mają dosyć pieprzenia o tym, jak to rusycyści są
      poszukiwani na rynku pracy i że praca jest, tylko ludzie są leniwi. Kompletnie
      nie zgadzam się z tą bezsensowną opinią. Owszem, niektórzy są rozchwytywani,
      ale to raczej ci, których rodziców stać było na różne dodatkowe fakultety dla
      swoich pociech. Niektórym nie starczyło pieniędzy lub energii na dodatkowe
      kierunki czy podyplomowe studia - ale czy z tego powodu mają być skreśleni z
      rynku pracy?
      Ja chwytałam się prac dorywczych w sklepach odzieżowych i na promocjach.
      Udzielałam i nadal udzielam korepetycji. Jakoś trzeba sobie radzić.
      Pozdrawiam wszystkich rozczarowanych i zgaszonych. Życzę uśmiechu losu!
      • Gość: karina Re: rosyjski praca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:13
        to znaczy kogo masz na myśli, kto jest rozchwytywany? chyba jacyś specjaliści a
        nie asystentki czy sekretarki, korepetycje to zawsze są w mniejszym czy
        większym stopniu ale tu padło pytanie o stałą pracę, bez znajomości
        najlepiej :))
        • Gość: Sylwia Re: rosyjski praca? IP: 83.238.1.* 05.04.05, 12:50
          Hej Karinko!
          Uzciwie sie przyznam, że takich rozchwytywanych osób osobiście faktycznie nie
          znam, ale to nie znaczy, że tacy ludzie nie istnieją. Zauważ, że chodziło mi
          np. o osoby z pokończonymi drogimi fakultetami.
          Co do sekretarek i asystentek, to tak jak z pielęgniarkami: za dużo i dlatego
          tak niedoceniane. Chodziaż, jeśli chodzi o pielęgniarki, to trochę się to
          zaczyna zmieniać (ilość pracowników, bo przecież nie ich pensje).
          A osobę, która dostała stałą pracę w firmie z ogłoszenia z Gazety Wyborczej,
          znam. To mój były chłopak, więc źródło informacji raczej pewne:-). Pracę dostał
          ponad 2 lata temu i pracuje tam nadal. Na początku były to umowy na czas
          określony, ale potem podpisali już z nim umowe na czas nieokreślony. Czyli
          jednak czasem można.
          A jeśli chodzi o moją pracę, to przypominam, dostałam ją po znajomości, ale
          rozmowa z Japończykami kwalifikacyjna przebiegała w trzech językach:
          angielskim, rosyjskim i niemieckim, więc i tak musiałam się wykazać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka