Dodaj do ulubionych

kurs ksiegowosci - czy warto?

04.07.09, 16:34
Znalazlem w necie korespondencyjny kurs ksiegowosci od podstaw. Firma wydaje
certyfikat mimisterstwa pracy. Cena kurcsu tez jest bardzo atrakcyjna (600 zl,
a stacjonarny kosztuje 1000 zl). Obecnie jestem bezrobotnym (juz 5 miesiecy,
wczesniej pracowalem jako inzynier procesu, niestety nie moge znalezc pracy w
zawodzie).Chciałbym pracowac w ksiegowosci, mysle ze by mnie to zainteresowało.
Moje pytanie jest takie: czy warto isc na taki kurs. Czy zdobede
prace młodszego ksiegowego nie majac doswiadczenie w tym zawodzie. Wiem ze na
poczatek nie zarabiałbym duzo, ale zdobywalbym doswiadczenie i z czasem
zarobki by wzrosły. Czy komus udało sie zdobyc prace po kursie ksiegowosci?
Czy jednak firmy szukaja ludzi z co najmniej rocznym dosw. i odpuscic sobie
kurs. Dla bezrobotnego 600 pln to sporo. Ale z drugiej strony moze uda mi sie
przekwalifikowac. Z urzedu pracy raczej mi nie zwroca, niedawno byłem na
kursie angielskiego.
Dzieki za rady i sugestie
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: 94.254.182.* 07.07.09, 15:10
      Ja wlasnie robie taki kurs, ale z tego co widze to trzeba po prostu dobrze
      trafic na jakis staz czy pomoc ksiegowej, z reguly chca kogos jak zwykle z
      doswiadczeniem, dyspozcyjnego itp.W Polsce wlasnie to jest nienormalne, ze nie
      daje sie szansy ludziom,ktorzynp chca sie przekwalifikowac, i jak ktos pracowal
      w danym zawodzie to wszyscy mysla ze nic innego robic nie potrafi;//
    • nothing.at.all Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 30.10.09, 08:18
      Jeśli nie masz teraz pracy to myślę, że warto zrobić ten kurs. Na
      pewno dodatkowy wpis w CV będzie dobrze widziany. Przynajmniej
      produktywnioe wykorzystasz czas.
      Co do znalezienia pracy - sytuacja jest ciężka, ale trzeba próbować
      i się nie łamać. Mam znajomych po humanistycznych kierunkach, którzy
      zrobili kursy księgowości i pracuja właśnie w tym. Tak więc da
      się:). Wszystko jest kwestią samozaparcia, motywacji i chęci.
      Może zacznij od jakiegoś bycia asystentką w księgowości, czy jakiś
      staż. Po
      • Gość: mika Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.09, 10:40
        kwestia kiedy twoi znajomi humanisci szukali pracy po kursie..3-2-1
        rok temu??wtedy mozna bylo sie zalapac bez doswiadczenia, jezyka,
        bez odpykania serii darmowych praktyk
        koleznka po finasach i rachunkowosci, 3 praktyki w trakcie, biegly
        ang w tym biznesowy (rok nauki w usa), certyfikat z niemca.
        dypsozycyjna.25 lat. tez szuka..i nawet na platny staz gdzie w
        ogloszeniu bylo napisane : nie wymagamy doswiadczenia, tylko studia
        kierunkowe i b.dobry anglik uslyszla ze sie spodobala..ale inni
        kandydaci mieli wieksze doswiadczenie:P
        spojrzcie na ogloszenia dot ksiegowosci: pisze wyksztalcenie
        kierunkowe..nie wiem czy kurs to pod to pochodzi..zwlaszcza
        korespondencyjny
    • Gość: tomeczek Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 10:42
      kol1234 napisała:

> Znalazlem w necie korespondencyjny kurs ksiegowosci od podstaw. Firma wydaje
      > certyfikat mimisterstwa pracy. Cena kurcsu tez jest bardzo atrakcyjna (600 zl,
      > a stacjonarny kosztuje 1000 zl).

Za 600 zł to chyba nie "księgowość od podstaw" tylko "podstawy księgowości", a
      to spora różnica.
      Normalny kurs stacjonarny trwa minimum rok (szkolny).
    • Gość: nati Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.rev.snt.net.pl 05.05.10, 09:21
      kurs księgowości na ktorym mozna sie czegoś nauczyc to minimum 80-100godzin.
      wszelkie wynalazki 30-40godzin to tylko nabijanie ludzi w butelke i wyciąganie z
      nich kasy.
      jeśli chcesz skorzystać to wybierz firme o sprawdzonej renomie np.
      stowarzyszenie księgowych, infor lub MDDP. tutaj masz link do przykładowego
      kursu w MDDP:
      kursy księgowości
      • Gość: Ramka Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.icpnet.pl 12.07.10, 13:36
        A co powiesz na Stowarzyszenie Księgowych?
        Jaką widzisz różnicę w jakości właśnie do polecanej przez Ciebie Akademii
        Biznesu MDDP?
        Wiem, że różnią się ceną i ilością godzin? Czy 180 godzin nie jest lepsze niż
        ok. 100 godzin?
        Mi osobiście też polecano MDDP, ale właśnie ta dysproporcja w ilości godzin mnie
        zastanawia.
        • Gość: martysia Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.isrl.poznan.pl 19.07.10, 12:58
          Ale materiał taki sam.Najlepiej zadzwoń do obu szkół i się
          przekonaj. Ale wg mnie, to to samo i nie ma sensuprzepłacać.
          Akademia MDDP ma profesjonalne kursy.
      • Gość: adi Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.merinet.pl 11.02.16, 09:44
        bardzo dobre merytorycznie kursy księgowe mają w FRR w Warszawie, dużo praktyki , także naprawdę można z nich sporo wynieść, czasem mają promocje cenowe, ja akurat z takiej skorzystałam. Czasowo to około 100 godzin.
      • madziaaa92 Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 09.03.16, 12:22
        Moim zdaniem trzeba popatrzeć na program szkolenia, ilość zajęć praktycznych. Kurs może trwać i 5 lat (jak studia) -i można niewiele z niego wynieść :) Ja akurat byłam na szkoleniu Stowarzyszenia Księgowych , odsiedziałam swoje, zapłaciłam no i finał był taki jak po wykładach z filozofii :)
        Popatrzcie po szkoleniach, które oferują zajęcia praktyczne - z teorii i tak niewiele wyniesiecie jeżeli chodzi o księgowość
    • Gość: aaaaa Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 10:14
      a jak jest teraz z praca po takich kursach? Czy przyjmują mimo braku
      doswiadzcenia na np. jakies nizsze stanowisko? i jakie sa płace na poczatek w
      Wawie, czy to jest najnizsza krajowa czy np. 1500
      • Gość: ramka Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.icpnet.pl 22.07.10, 12:01
        Z pracą to zawsze jest ciężko. Słyszałam, że łatwiej jeżeli szkoła ma renomę, jak MDDP. Ale to też nic pewnego.
        Najlepiej mieć dobre wejścia, albo pracodawcę, który za coś takiego zapłaci.
        • vgrin Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 02.12.15, 08:27
          Wydaje mi się, że dobry kurs księgowości prowadzi Stowarzyszenie Księgowych, niby papierek nie jest tak ważny, ale jednak niektóre szkoły mają renomę. Ja chodziłam na zdalny kurs, stwierdziłam, że będzie mi potrzebny do rozliczania się firmy, którą zakładałam. Dużo cennych informacji i instruktaży jest na blogu Superksięgowa, do tej pory czasem zaglądam
    • Gość: hej Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:50
      księgowa zawsze ma robotę ale trochą za małe oieniadze
    • Gość: ela Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.home.aster.pl 21.06.11, 20:49
      Ja zrobiłąm kurs, ale z kadr. Mnie sie trafiło i zatrudniono mnie na stanowisku specjalisty,z tym, że za marne grosze. Na taki tytuł nie zasługiwałam, bo brakowało mi: 1. wiedzy, 2. doświadczenia, ale firma płaciła takie pieniądze, że mogłam tam pracować tylko dlatego, że mąż mnie utrzymywał. Normalnie zaczełabym od szukania pracy na stanowisku asystenta w ksiegowości. Zreszta po samym kursie nie możesz pracować jako specjalista, bo to co jest na takich kursach, to tylko czubek góry lodowej, potem wychodzi w praniu. W tej chwili zmieniam pracę, przemeczyłam sie w poprzedniej ponad rok, wysłałam z 200 życiorysów (o ile nie wiecej) i w końcu trafiło mi się- będę pracować na stanowisku młodszego specjalisty, ale juz za dużo wieksze pieniądze. I mam nadzieję, że w koncu w tej firmie sie czegoś nauczę, bo w poprzedniej pracodawca nawet nie zapewniał kodeksu pracy
      • Gość: ela Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.home.aster.pl 21.06.11, 20:50
        I warto szlifować język, bo naprawdę warto
        • Gość: NATKA Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.ghnet.pl 14.12.11, 15:27
          jAK WSZYSTKO MYSLE ŻE MOŻNA SIĘ NAUCZYĆ I KORESPONDENCYJNIE SZCZEGÓLNIE KSIĘGOWOŚCI GDZIE SĄ KONKRETNE ZASADY KTÓRE MOZNA PRZYSWOIĆ. A NA PEWNO TA FORMA NAUKI JEST WYGODNA. JA NIE MOGĘ POZWOLIĆ SOBIE NA NORMALNY KURS BO ZA DUZO OBOWIAZKÓW ZAWODOWYCH A WARTO SIE ROZWIJAĆ. WŁASNIE SZUKAM DLA SIEBIE NAJCIEKAWSZEJ PROPOZYCJI.
    • Gość: Gdansk Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 12:32
      Ja byłam na kursie samodzielnego księgowego organizowanym przez MDDP w Gdańsku rok temu, kurs bardzo przydatny, pan Tomek prowadził kurs bardzo zrozumiale i praktycznie. Generalnie polecam, dzieki temu zmieniałam pracę ze sprzedaży na księgowość i jestem z tego bardzo zadowolona.
      • Gość: po Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:25
        w wawie kurs prowadzi 2 wykladowców. Do prowadzącego Pana nie warto chodzic - przekazuje stare, niekatualne przepisy, nie przygotowuje do egzaminu...
    • Gość: Janek Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.net.celtus.pl 25.03.14, 04:49
      Ja mam pytanie - czy warto zrobić taki kurs przez faceta? Zauważyłem, ze większość księgowości to kobiety, a to jak podejrzewam łączy się z niskimi zarobkami. Czy w firmach gdzie pracujecie można znaleźć "faceta księgowego" ?
      • Gość: księgowa Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.15, 11:57
        Raz widziałam jednego faceta. Biuro rachunkowe w Krakowie - główna księgowa zatrudniła swojego braciszka bez żadnego doświadczenia, wiedzy merytorycznej dot. księgowości, a miała na jego miejscu stażystkę co potrafiła samodzielnie sobie radzić z podatkami, księgami handlowymi, pkpir, zusami. Normalnie jej wiedza dorównywała księgowej z 10 albo nawet 15 letnim stażem pracy. Tak to jest, liczą się znajomości a nie wiedza, chociaż współczuję ich klientom gdzie zawsze koszty paliwa (itd, itd) pokrywają się z kilometrówką na zasadzie "wymyśl gdzie mógł klient jechać, tak aby koszty weszły w 100%".
    • sylwiajanora kurs księgowości 22.05.14, 13:40
      ja robiłam kurs księgowości w szkole NOVA. Jestem bardzo zadowolona, bo nauczyłam sie przez 40 godz. kursu więcej niż przez 2 lata mojej pracy na stanowisku związanym z księgowością.
    • madziaaa92 Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 09.03.16, 12:16
      A ja wraz z grupą koleżanek z SGGW robiłam kurs w Centrum Szkolenia Praktycznego przy ul. Długiej. Reklamowali się u nas w samorządzie studenckim i postanowiliśmy skorzystać. Wrażenia bardzo pozytywne. Wiele praktycznych zagadnień, przykłady wzięte z życia, Pani prowadząca pracuje w biurze rachunkowym - bardzo miła i kontaktowa. Podała swojego maila prywatnego i odpowiadała na pytania.
    • kowalskaanita5 Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 14.04.16, 17:14
      Ja gorąco polecam masterbiznes.pl. Byłam w zeszłym roku na szkoleniu wyjazdowym w Zakopanem i byłam mile zaskoczona - przede wszystkim doświadczona i bardzo pomocna kadra prowadząca. No i niezapomniana impreza integracyjna w karczmie góralskiej :))
      • Gość: hjdfskalcvx Re: kurs ksiegowosci - czy warto? IP: *.centertel.pl 04.05.16, 13:51
        kowalskaanita5: chyba nie po to robi się kurs pod dany zawód, żeby najbardziej cieszyć się z imprezy...
        • kasiator Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 01.12.18, 15:21
          Mam pytanie czy na kursie Akademia księgowości w MDDP pracuje się na programie symfonia? Nie widze info na ich www
    • novaedukacyjne Re: kurs ksiegowosci - czy warto? 21.06.19, 11:39
      Zapraszamy do naszej szkoły na bezpłatne kursy medyczne:

-Asystentka stomatologiczna z certyfikatem ortodoncji
      -Higienistka Stomatologiczna z certyfikatem ortodoncji
      -Opiekun medyczny
      -Technik Masażysta
      -Technik Dentystyczny
      -Technik Farmaceutyczny
      I wiele innych kierunków!
      Zapraszamy!
      al. Nova Centrum Edukacyjne al. Niepodległości 22/2 Szczecin
      Tel: 796400439